måndag 11 maj 2015

Underbart

Eftersom jag inte känner mig helt kry men inte har tid att vara sjuk så tog jag en lugn morgon hemma. Det kommer bli en lång arbetsdag och jag behöver mina krafter ikväll och imorgon. Vid fem sätter vi oss i en bil och åker den nätta lilla biten till Kiruna (ca 35 mil  och jag som hatar att åka bil).

När jag hade följt Ida till skolan gick jag sen vid vattnet på vackra Mjölkudden i Luleå. Helt underbart, solen sken och vattnet låg helt spegelblankt. Det blir inte mycket vackrare än så här.

Luleå centrum sett från solsidan (Mjölkudden)

I går hade jag en trevlig kväll med fina vänner och god mat. Kände mig ovanligt trött och "konstig" redan då så jag har nån "skit" i kroppen. Är det kanske pollensäsongen som har slagit till?!

Vi började med en underbart god förrätt - tomater under smultäcke med parmaskinka och färska tomater. Smultäcket bestod bl.a. av parmesanost och gav en underbar smak.


Sen fortsatte vi med en god ugnslax i en sås med smak av hummerfond och rosépeppar. Till laxen åt vi potatisbakelser, rädisor och ärtskott.


Trots att jag var så himla mätt av all god mat så orkade jag den goda efterrätten. Det skulle ha varit en vitchokladmousse men efter ett litet missöde döpte vi om det till vitchokladsoppa. Det gäller att vara lite kreativ.


Nu ska jag vila lite innan jag ska ta bussen till jobbet. 
Hoppas solen skiner lika underbart på er!

söndag 10 maj 2015

Mitt recept

I veckan damp det ner ett fint recepthäfte i brevlådan. Ett recepthäfte fyllt med härliga recept som passar till Cono Surs viner. Och vet ni vad det roligaste är? Jo, att ett av recepten är mitt. Lite kul att se sitt namn bredvid ett av recepten.


Kommer ni ihåg att jag i slutet av augusti i fjol var i Stockholm där jag hade en kanonkväll på Restaurangakademin tillsammans med Spendrups vin (heter numera Spring Wine & Spirits) och ett gäng bloggare. Här kan ni läsa mer om det.

Vi bloggare var med i en recepttävling och de inskickade bidragen resulterade i detta recepthäfte. Här kan ni läsa mitt recept i sin helhet. Tror jag ska prova nån av de andra recepten snart, det fanns en del godbitar.

lördag 9 maj 2015

Grillmiddag

Vilken trevlig kväll vi har haft! Första riktiga ordentliga grillmiddagen för säsongen med en massa god mat, gott vin och trevlig sällskap. Nu längtar vi efter sommaren med en massa såna här kvällar men då vill jag sitta på altanen med sol och värme.


Grillmiddag
grillad baconlindad halloumi
grillad sparris
grillade majskolvar
ugnsrostad potatis
ugnsrostad sötpotatis
sallad


Nu blir det en kopp te och vänta hem Isak sen blir det natti natti för mig och hoppas på en god natts sömn och att jag slipper vakna med huvudvärk som jag gjorde i morse. Det börjar kännas nu att jag vaknade före f-n i morse.

M-kyckling

Vaknade till det mysiga ljudet av regn mot fönstret och när jag väl steg upp såg jag att regnet öser ner utomhus. Jag hoppas det lugnar ner sig om några timmar när vi har myst klart inomhus. För det finns inte mycket som är mysigare än att vara inne samtidigt som det spöregnar ute, men det räcker att ha det så ett tag :)

Det svåraste med att blogga är att komma på namn till alla maträtterna. Hur många kycklinggrytor finns det på Matro? Hur ska jag kunna skilja dem åt? Det här är en kycklinggryta med mango chutney och minimorötter. Men det var för långt och tråkigt namn så den får heta M-kyckling! M som i mango, minimorötter och mums.


M-kyckling
1 kg kycklingfiléer
2 msk kycklingfond
3 dl vatten
1 tsk sambal
1 msk soja
3 msk mango chutney
minimorötter (frysta)
2-3 dl crème fraiche

Dela kycklingfiléerna i mindre bitar och stek lätt.
Tillsätt vatten, fond, sambal, soja och mango chutney.
Koka i 10-15 minuter under lock.
Tillsätt minimorötter och crème fraiche.
Låt puttra i 5-10 minuter.
Servera med ris, sallad och mango.

Det gick fort att fixa middag när jag väl kom hem från jobbet och optikern i går, eftersom kycklingen var stekt i förväg och jag även använde mig av frysta minimorötter. Kycklinggrytor är alltid populärt här hemma, så även denna sötstarka gryta.

Nu ska jag gå och bota den irriterande huvudvärken jag vaknade med. Lite frukost, mycket te och en tablett brukar hjälpa. Huvudet är verkligen min känsliga punkt, som säger ifrån så fort det är något. Nu har jag misskött min kropp för länge genom att ha en hemsk arbetsmiljö och då kommer lördags-spännings-och stress-huvudvärken tillbaka. Att sitta på en trästol med en lite bärbar dator är inte det optimala för rygg, nacke och huvud. När jag hann med lunchpromenader och stod o jobbade hade jag nästan aldrig ont i huvudet. Skärpning Sara!

fredag 8 maj 2015

Fredagsklättring

Åh nu är underbara fredag här igen!
Och de underbara ljusa sommarnätterna är snart här också. Än så länge får vi nöja oss med ljusa kvällar. Så härligt och vilken längtan efter sommaren man får.

Efter middagen gick jag och Olivia på en kvällspromenad och Ida cyklade med oss. Vi avslutade rundan i en nybyggd lekpark bredvid oss där Ida klättrade lite i klätternätet. Mycket energi i en liten kropp. 

Väderprognosen för i morgon säger mulet och regn. Jag hoppas den är fel för vi har planerat in en grillkväll och grillat blir så mycket godare med sol. Det blir en härlig helg med middag med goda vänner både lördag och söndag. Så härligt med god mat, god dryck, goda vänner och en massa surr :)

torsdag 7 maj 2015

Äppelpaj med kokos

Har precis sjunkit ner i soffan efter en lång arbetsdag, lite surr och tedrickande med grannen, köks- och tvättstugefix och en kvällspromenad med Olivia. Borde gå och lägga mig men tycker om nedvarvningen i soffan med datorn i knäet innan det är dags att sova. Hur sent det än blir så måste jag sitta i soffan ett tag innan jag flyttar till sägen :)

Snart har rabarbern växt till sig så vi kan göra årets första rabarberpaj men i väntan på den får vi njuta av äppelpaj. Inte så illa det heller.


Äppelpaj med kokos
600 gram äpplen
0,5 dl socker
1,5 tsk kanel
Smuldeg med kokos
150 gram smör
2,25 dl vetemjöl
1,5 dl socker
1,5 dl kokos
1,5 dl havregryn

Blanda de torra ingredienserna till smuldegen i en bunke. 
Blanda med smöret till en smuldeg.
Skala, kärna ur och klyfta eller skiva äpplena. Blanda med kanel och socker.
Smörj en pajform lite grann. Täck botten med äppelbitarna.
Strö över smuldegen och baka äppelkakan i 175 grader ca 35 minuter tills den fått fin färg.
Ta ut och låt svalna något innan servering.

Krispig och god äppelkaka där man anar kokossmaken som blandar sig med de övriga goda smakerna som t.ex. kanel. Jag vill definitivt ha vaniljsås till äppelpaj. Vad tycker ni är godast - glass, vaniljsås eller grädde?

onsdag 6 maj 2015

Ricotta, tomater och annat gott

I dag har jag både skaffat nytt pass och betalat vår kommande Mallorcaresa så nu längtar jag lite extra mycket till sol, värme och semester. Att regnet öser ner utanför fönstret gör ju inte längtan mindre. Och väderprognosen var ju ingen rolig läsning - ingen värme i sikte. Men prognoser har ju varit fel förut så jag hoppas fortfarande på att vi snart har lite värme även här i Luleå.

Snart är det helg igen och då passar det att duka fram detta lättfixade tilltugg i väntan på maten, eller kanske istället för maten.


Ricotta, tomater och annat gott
1 burk ricotta
små tomater (jag hade romanticatomater)
kapris
olivolja
flingsalt, svartpeppar och ev. någon örtkrydda

Vänd upp och ner på burken med ricotta i en djuptallrik.
Dela tomaterna i kvartar och lägg i skålen runt ricottan
Strö över kapris, ringla över rikligt med olivolja
Servera till kex, baguette eller liknande.

Lättfixat tilltugg som blir rätt snygg i sin enkelhet. Tycker om såna här smårätter som passar på ett buffébord eller när man vill äta lite gott till fredagsvinet i väntan på maten. Ricotta smakar inte så mycket så den behöver lite extra smaksättning av olivolja och lite kryddor. När Olivia såg kortet sa hon "Åh det där var så gott kan du inte göra det snart igen?".