onsdag 29 april 2015

Dubbel köttfärssåsmiddag

Vi hade en burk köttfärssås i frysen som jag tog upp i morse. Just köttfärssås är ju så tacksamt att göra storkok av och sen frysa ner för att använda längre fram. För ovanlighetens skulle blev det inte spagetti och köttfärssås utan det blev två andra maträtter. En fixad av mig och en av Leif. Gissa vem som har gjort vilken?

Köttfärsfylld cannelloni med stark tomatsås och ost
Vitkål och köttfärssås
Nu ska jag göra ett städryck så att jag har ett fint hem imorgon när jag ska jobba hemma. Blir så mycket roligare då :) Ska försöka få med mig nån på mitt ryck, men det lär bli svårt för ingen annan verkar ha drabbats av samma il. Lite muta och morötter brukar göra susen.

Bacon- och kycklingsallad

Våren och ljuset gör mig mer sugen på matsallader. Gör en sallad av dina favoritgrönsaker och eventuellt nån ost. Stek bacon och kyckling i en god sås. Blanda ihop och sen har du en smarrig bacon- och kycklingsallad att servera.


Bacon- och kycklingsallad
bacon
kycklingfiléer
thaichilisås
soja
vatten

sallad
salladsblad av olika sorter, jag hade isbergssallad och ruccola
gurka i bitar
tomater i bitar
morötter, riven
mozzarella i bitar

Stek bacon i ugn, dela sedan i mindre bitar.
Under tiden delar du kycklingen i mindre bitar och steker den. 
Häll på thaichilisås, soja och lite vatten. Låt koka ihop.
Under tiden kycklingen kokar i "såsen" blandar du ihop salladen på ett serveringsfat.
Lägg bacon och kycklingen överst.
Servera!

Man tager vad man haver är väl ett perfekt uttryck när man ska göra sallad. Dessa grönsaker hittade jag i frukt- och grönsakslådan i dag, nästa gång består salladen förmodligen av något annat. Bacon steker jag alltid i ugn där den klarar sig själv och jag slipper stå mitt i stekoset. Visst har ni också slutat steka i stekpanna på spisen?

Kycklingen blir så smakrik och god med hjälp av thaichilisås och soja, dessutom blir den lite krämig så nån dressing tycker jag inte behövs till den här salladen. Och det kommer från en som älskar dressing :)

Härligt krämig och god kyckling på toppen av salladen
Dags att äta!

I morgon när det är halvdag hoppas jag kunna arbeta hemifrån och det skulle innebära en timmes sovmorgon. Jippi! Det absolut jobbigaste med att jobba det är att man måste stiga upp på morgonen. När jag väl har gjort det så är jag så lycklig så att jag nu har ett jobb jag trivs på och tycker det är kul att jobba. Men det är det där med att stiga upp…. Så typiskt när våren och ljuset kommer tillbaka så är jag vaken längre än jag borde på kvällarna och det märks på morgonen för jag är såå trött när klockan ringer.

tisdag 28 april 2015

Planering pågår...

Nu har jag landat i soffan med datorn i knäet och söker inspiration inför helgens fester och kalas. Bara två dagar tills det är valborgsmässoafton och ytterligare två dagar senare är det min pappas födelsedag.

Vad gör ni på Valborg, har ni nån majbrasa ni går till? Tidigare var det en stor majbrasa en kort promenad hemifrån dit vi alltid gick när Olivia och Isak var små. Men sen något år tillbaka har de slutat med den. Ifjol blev det istället en minivariant på majbrasa, en mysig snabb-fixad kväll som ni kan läsa mer om här. I år struntar vi nog i att leta majbrasor och satsar på bowling, mat och en trevlig kväll inomhus istället.

Dagens middag blev en kyckling- och baconsallad.
Ska försöka hinna skriva ner receptet till er redan ikväll.

Nu tillbaka till att leta snacks/snittar/småplock och nån efterrätt.

Broccoli o blomkål i röd curry o kokosmjölk

I går ville jag äta något vegetariskt och med lite kolhydrater, dvs jag ville äta något gott där grönsaker var huvudingrediensen. Eftersom vi hade både broccoli och blomkål hemma som behövde ätas upp var det ganska naturligt att det fick bli huvudingredienserna. Sen var jag sugen på röd curry och koksmjölk, så då blandade jag de fyra ingredienserna och helt plötsligt hade jag en underbart god middag.

Det ser inte mycket ut för världen, men skenet bedrar. Det här lär serveras i vårt kök snart igen.


Broccoli o blomkål i röd curry o kokosmjölk
500 g färsk broccoli (2 buketter)
500 g färsk blomkål (1 litet huvud)
2-3 tsk röd currypasta
1 burk kokosmjölk
salt

Dela broccolin och blomkålen i mindre buketter.
Koka någon minut i saltat vatten så att de blir lite mjuka men ändå med tuggmotstånd.
Koka upp currypasta och kokosmjölk.
Lägg i broccoli och blomkål i curry- och kokosmjölksblandningen.
Koka ihop något.
Smaka av med salt.

Oj, så gott det här var. Längtar redan till lunch då jag får äta resterna, men tyvärr blev det inte så mycket rester. Jag serverade grytan som den var, men den lär vara minst lika god till ris. Men det var verkligen inget jag saknade.

Isak och Leif vågade inte ens smaka, stackarna. Fast då fick ju vi tjejer mer för alla vi älskade detta. Röd curry och kokosmjölk är ju så gott, förstår inte varför jag inte äter det oftare. Skulle inte vara nå problem att äta det flera gånger i veckan :)

måndag 27 april 2015

Loppi Vårpepp

I lördags hade jag velat vara på LoppiEvents Vårpepp i Stockholm. Men eftersom jag just nu har lite svårt att planera min egna tid så kändes det inte som det var läge att boka en Stockholmstripp. Men vad är väl en bal på slottet…. Har varit på Loppis bloggevent tidigare och de är riktigt bra så nästa gång hoppas jag att jag är på plats. Men i väntan på det får jag trösta mig med ett paket från Loppi.


Ett paket med 

En väldoftande hårskölj med ekologiska hallon för ny, frisk glans och en underbart krämig, djupt återfuktande 24-timmarscrème från Yves Rocher.

Edet Ultra Soft, ett mjukt men starkt 3 lags toalettpapper som skämmer bort din hud. Med Edet Ultra Soft behöver du inte kompromissa mjukhet med tillförlitlighet. Dermatologiskt testad, perfekt även för den mest känsliga hud. 

RFSU Easy Shavin´ som är genomskinlig och löddrar inte för att du ska se var du rakar dig och Nice n’ cool som motverkar röda prickar och ger återfuktande svalka efter rakning. 

Friggs riskakor Linfrö & Rosmarin och Hampafrö & Svartpeppar som är tunna och krispiga med superfrön och naturens egna smaksättare. Innehåller 90% fullkornsmajs men även råris, vilket gör riskakorna extra fiberrika. 

DVD Pingvinerna. De är söta, de är goa och de är tillbaka! Skaparna till Madagaskar visar i denna galna film att fåglar kan vara de perfekta spionerna. Ett team av superspioner slår sig samman med Nordanvinden för att rädda världen. Ett hysteriskt roligt globetrotter-äventyr som hela familjen kommer älska! Release 27 april.

Hockeybullar utan ägg

Vilken tur att jag har en dotter som tycker om och är duktig på att laga mat och baka annars hade det varit ännu sämre med uppdateringar på bloggen. När hennes, och hela klassens, favoritlärare tyvärr slutade överraskade klassen henne med gott fika och ett fint avskedstal på rim. Olivia bakade då hockeybullar, smarriga vaniljbullar med marsankräm som bakas i långpanna.


Hockeybullar utan ägg
Bulldeg
50 g jäst
3,5 dl mjölk
150 g smör
0,5 dl socker
0,5 tsk salt
9 dl mjöl

Fyllningar
marsankräm av 3 dl mjölk och snabbmarsanpulver
100 g smör
2 tsk vaniljsocker
strösocker

Smält smöret, häll i mjölken och värm till ca 37°. Rör ut jästen med vätskan.
Tillsätt socker, salt och mjöl.
Blanda till en jämn och fin deg. Dela degen i två delar.
Ena degen kavlas eller plattas ut i en långpanna.
Bred ut marsankrämen på degen i långpannan.
Kavla ut resten av degen.
Blanda ihop smör och vaniljsocker. Bred detta på degen. Strö sedan på lite strösocker.
Rulla ihop degen och skär i ca 40 bitar. 
Lägg bitarna lite glest på degen och marsankrämen i långpannan.
Låt jäsa i ca 40 minuter. 
Strö över pärlsocker.
Gräddas i nedre delen av ugnen i 225° i 15 minuter.
Skär i bitar när den kallnat.

De här bullarna är så himla goda så har ni inte provat dem än är det dags nu! Det svåraste är att få till bullarna i övre lagret fint...och det hade Olivia lyckats perfekt med. Man vill inte ha dem för glest och man vill inte sätta dem för tätt så att de jäser ihop för mycket. Ofta när jag bakar har jag för få bullar kvar, dvs jag tar för mycket deg till botten.

För att göra bullarna mjölkfria används mjölkfritt margarin och t.ex havremjölk. Marsankräm som ska kokas brukar vara mjölkfri så den går att använda tillsammans med havremjölk. Annars kan man använda Oatlys vaniljsås tillsammans med gelatin för att få till en fastare konsistens.


Kortvecka på jobbet betyder oftast full fart för att hinna med fem dagars jobb på 3,5 dag :) Men tack vare lite ledigt längre fram i veckan hinner jag planera kommande kalas och fester. Love it! Det är 80-årskalas, tjejfest, planeringsdag och examensfest som ska fixas innan sommarens alla kalas drar igång.

söndag 26 april 2015

Angusburgare

Här lyser solen även i dag och visst blir man lite gladare och piggare med strålande sol från klarblå himmel. Det är inte så varmt i luften och det blåser en del, men solen värmer skönt när man är i lä.

Grillsäsongen har inte kommit i gång på allvar för oss, vi har grillat några gånger men på sommaren då grillar vi mest varje dag. Har tagit upp en fläskfilé och jag är lite sugen att grilla den. Men hos oss, som i så många andra familjer, är det mannen som grillar och jag vet ju inte när han kommer hem från skidresan. Det kanske blir en gryta eller gratäng i stället. Ni lär bli uppdaterade i kväll ;)


Hamburgare brukar inte vara något jag längtar efter, men när man grillar dem blir det nå helt annat. Om man dessutom struntar i vanliga hamburgerbrödet och grillar något lantbröd istället blir det riktigt gott och något jag kan längta efter. Till vardags har man kanske inte alltid tid att göra egna hamburgare då får man försöka hitta goda köpesvarianter.

I veckan provade vi Lindströms Angusburgare, en tjockare och saftigare hamburgare. Många andra köpesvarianter har en tendens att bli tunna och torra, men inte den här. Den var lite okryddad men det var lätt fixat med lite extra salt och peppar.