torsdag 12 februari 2015

Kycklingkebab

Jag förmodar att det är fler än jag som längtar till imorgon då det är fredag igen. 
Ska bli skönt med ännu en helg. 

Jag tänkte tipsa er om en god fredagsmiddag som vi åt i tisdags...och det gick bra det också. Isak berömde den flera gånger….och det händer inte ofta. Vi förberedde kycklingen redan i söndags så då gick det fort att få maten på bordet efter en lång arbetsdag. Jag älskar mat som går att förbereda och jag älskar vår nya rutin att förbereda mat redan på söndagar.


Kycklingkebab
1 kg Kycklingfilé
3-4 msk av den hemmagjorda kycklingkebab-kryddan
salt
mjuka tortillas
sallad
gurka
tomat
majs
rödlök
paprika

Skär kycklingen i strimlor.
Stek den och krydda med kycklingkebab-kryddan och salt.
Blanda ihop kebabsåsen (eller annan god dressing).
Skär alla grönsaker i småbitar.
Värm tortillas.
Ät o njut!


Kycklingkebab-krydda
2 msk spiskummin
1 msk chilipeppar
1 msk paprikapulver
2 tsk torkad oregano
2 tsk torkad timjan
1 kryddmått med kanel

Blanda alla kryddor och förvara i en burk med lock.
Använd 3-4 msk till 1 kg kycklingfilé.
Glöm inte att salta också.

God kebabkrydda som jag gör en stor sats av och förvarar i en burk till det är dags för en lika god middag igen. Den går bra att använda till tacos och kött-kebab också.

onsdag 11 februari 2015

Potatispuckar

Oj vad jag har hunnit mycket i dag - eller inte! Jag har kört till jobbet, jag har jobbat, jag har kört hem från jobbet och jag har jobbat. Och snart ska jag gå och sova. Men först ska jag ta en välförtjänt och efterlängtad kopp te och planera lördagens middag. Undra vad jag ska hitta på för roligt och gott!

Kanske passar dessa potatispuckar till lördagens alla-hjärtans-dag-middag.


Potatispuckar
8 skalade potatisar
1 rulle smördeg
1 ask Cantadouost m vitlök
3 dl riven smakrik ost
salt, peppar

Skala och koka potatisen. Pressa den och låt svalna.
Rulla ut smördegen och bre Cantadouosten över.
Fördela den avsvalnade pressade potatisen ovanpå, salta och peppra.
Strö till sist över riven ost.
Rulla ihop degen som en rulltårta och skär ca 3 cm breda skivor.
Lägg på plåt och strö lite Västerbottenost över.
Grädda i 200 grader ca 10-15 min.
Gott både till kött, fisk och till vegetarisk.

Dessa potatis-tillbehör är riktigt goda även nån dag senare värmd i ugnen. Perfekt med mat som är gott även som rester. Och de är goda både till kött och fisk. Ett perfekt tillbehör, helt enkelt. Jag brukar oftast använda Västerbottensost men den här gången använde jag chiliost som blev gott, men även riktigt vackert med de röda prickarna.

På Alla hjärtans dag skulle jag kunna tänka mig att det blir fint att forma skivorna till hjärtan. Jag har aldrig provat det men det borde vara enkelt att fixa.

Passar både till kött och fisk!
Smördeg, smaksatt ost, potatis och riven ost redo att rullas ihop.

tisdag 10 februari 2015

Karuselltårta med choklad- och jordgubbsfyllning

För en vecka sedan blev Luleå hockey CHL-mästare och det firade vi så klart med en tårta garnerad i de rätta färgerna. Allt som är värt att firas ska firas! Jag älskar att sätta lite guldkant på vardagen. På tal om att fira - Visst kommer ni ihåg att det är Alla hjärtans dag på lördag?


Karuselltårta med choklad- och jordgubbsfyllning
Botten:
3 ägg
1,5 dl strösocker
1 dl potatismjöl
0,5 dl vetemjöl
1,5 tsk bakpulver

Chokladfyllning:
0,5 dl strösocker
0,5 dl kakao
1,5 dl vispgrädde

jordgubbar
2 dl grädde, vispad
garnering

Botten
Vispa ägg och socker vitt och pösigt. 
Blanda mjölsorterna och bakpulvret, och sikta ner. 
Rör om och häll upp i en långpanna med bakplåtspapper. 
Grädda i 7 minuter i 200 C. 
Vänd upp på sockrat bakplåtspapper och låt svalna under plåten. 

Chokladfyllning
Rör ihop socker och kakao. Rör ner grädden. 
Låt svälla ihop i kyl i 30 minuter. 
Vispa upp chokladkrämen.

Bred mosade jordgubbar över tårtbotten.
Bred sedan på chokladkrämen.
Skär bottnen i 4 cm breda remsor. 
Rulla ihop en remsa och ställ mitt på tårtfatet. 
Fortsätt med att vira de andra remsorna runt om tills de är slut.
Bred vispad grädde runt hela tårtan och garnera på valfritt sätt.


Ida: "Det här är den godaste tårtan jag nånsin har ätit. Sån vill jag ha när jag fyller år"
Olivia: "Den här var så himla god. Den blev aldrig torr och tråkig. Bra när det inte var så mycket botten utan mer fyllning"
Ja ni hör - den var väldigt populär och jag håller med i deras lovord.

Den här tårtan kan man ju fylla med vad man vill. Den här gången valde jag både choklad och jordgubbar för jag kunde inte välja bara en smak. Dessutom tycker jag att det är så gott med fräscha bär till choklad.

Det blir en överraskning när man skär upp tårtan.
Ihopsnurrad tårta
Rolig och annorlunda tårta
Skär tårtan i remsor
Mums!

måndag 9 februari 2015

Djävulskyckling

Nu har jag precis ställt bort jobbdatorn och istället tagit fram bloggdatorn för att ge er fredagens kycklingrecept. Ett recept som Isak och Leif hjälptes åt med, Isak blandade ihop marinaden helt själv och Leif gjorde resten. Hel kyckling tar lite tid i ugnen men är väldigt smidigt och väldigt gott. 


Djävulskyckling
1 hel färsk kyckling
marinad
0,5 dl raps- eller olivolja
0,5 pressad citron
1 msk tomatpure
0,5 msk sambal oelek
1 msk chilisås
Chiliflakes
Salt & peppar

Skölj kycklingen och klappa den torr med hushållspapper. 
Skär över bröstbenet och vik ut kyckling. 
Lägg i en ugnsfast form med skinnsidan uppåt. 
Blanda ihop marinaden.
Pensla hela kycklingen med marinaden. 
Ställ in i ugn ca 225-250 grader och låt steka 15-20 min. 
Sänk värmen till 175 grader och pensla kyckling ytterligare en gång innan den ska tas ut. 
Tillaga ytterligare ca 40-45 min.
Ev. kan du ösa kycklingen med skyn och marinaden några gånger under tillagning.

Redo att skäras upp efter ca en timme i ugnen.

Kyckling i alla dess former är populärt här hemma, så även denna trots att den var lite sur. Med tanke på namnet trodde vi att det skulle vara en stark smak på kycklingen, men den smakade mest citron. Enligt receptet vi följde skulle det vara en hel citron men nu ändrade jag till en halv. Har dock inte hunnit prova receptet så det kanske fortfarande är för surt. Dessutom tänker jag öka på sambal och chiliflakes till nästa gång. När man tillagar hel kyckling ska man krydda den mycket mer än man tror. 

Nu hade vi bara en kyckling annars brukar vi passa på att ugnssteka två på en gång så har man kycklingkött till någon annat måltid. Antingen att äta som den är, i sallad, i paj eller i en gryta.

söndag 8 februari 2015

Skink- och ostfylld panerad skinkschnitzel äggfri

Redan söndagkväll! Hela förmiddagen jobbade jag, sen var vi på mysigt 2-årskalas, sen var det dags för middagsstök och nu sitter vi i soffan och slappar. En bra söndag som gick lite för snabbt bara. Men så snabbt som veckorna går är det snart söndag igen :) Nu lär det bli en riktigt intensiv månad men sen hoppas jag på ett lite lugnare jobb-tempo och då blir jag även en bättre bloggare. Den som väntar på nå gott….

Förra veckan (tror jag det var) kom jag hem till en nylagad god middag, då Leif hade lagat skinkschnitzel. En maträtt jag nog aldrig har ätit tidigare (konstigt nog).


Skink- och ostfylld panerad skinkschnitzel äggfri
8 skinkschnitzlar
8 skivor ost
8 bitar rökt skinka
salt o peppar
smör
ströbröd

Lägg ut skinkschnitzlarna på en skärbräda och banka ut dem med en kötthammare eller en brödkavel. 
Lägg ostskivor och en skinkskiva på fyra av schnitzlarna. 
Lägg de andra skinkschnitzlarna över de med fyllning
Salta och peppra. 
Hetta upp en stekpanna med smör.
Strö över ströbrödet och lägg den sidan ner i stekpannan. 
Stek på medellåg värme.
Strö över lite ströbröd innan du vänder och steker andra sidan.

Det här tyckte hela familjen om så nu lär det serveras lite då och då hemma hos oss. Det var lite pyssel, men inte speciellt svårt (sa Leif som var kock dagen till ära därav bristen på kort under tillagningen och grönsaker).

Våra skinkschnitzel-skivor var så stora så vi plattade ut dem, la fyllning på halva skivan och vek sen ihop. Hade vi lagt ihop dem två o två hade de blivit alldeles för stora. Men jag tror våra skivor var ovanligt stora så i normalfallet hade det fungerat att följa receptet.

Eftersom Isak är allergisk mot ägg doppade vi inte schnitzlarna i ägg som man vanligtvis gör vid panering. Och det gick jättebra som vanligt!

lördag 7 februari 2015

Guldfirande

I dag har vi firat!
Framför allt Luleå hockeys CHL-guld men även att den härliga Melodifestivalmånaden är här. Men det blir mer glitter, glamour och bubbel i sann melodifestival-anda en lördag längre fram.

Dagens godsak var en tårtpuck. Kanske mer känd som karuselltårta eller helt enkelt en tårta garnerad i Luleå hockeys (LHFs) färger - rött, gult o svart. 


Karuselltårtor blir fina och annorlunda när man skär upp dem.

Till middag åt vi hängmörad entrecôte, kantarellostsås och potatispuckar (dagen till ära). Till det drack vi ett gott rödvin från Pratello. Det har jag ju tipsat om tidigare. Har ni provat?

Morotsfrallor med frön

Vilken härlig dag! 
Alldeles vitt ute av all snö som har vräkt ner den senaste veckan och solen skiner från klarblå himmel. Vintern när den är som bäst! Som vanligt började vi dagen med en långfrukost, sen har jag plockat och röjt lite och nu är det dags för tekopp nummer två. Sen ska jag försöka mig på en promenad, men risken är stor att det är glashalt ute för det spöregnade igårkväll. (Vintern när den är som sämst).

Jag har ju inte hunnit ge er receptet på de urgoda frallorna vi bakade förra helgen. Men här kommer de så nu kan ni baka dem i dag och ha goda frallor till morgondagens frukost eller kanske till kvällens soppmiddag.


Morotsfrallor med frön
1 pkt jäst
5 dl mjölk
0,5 dl olja
1 dl linfrö
1 dl sesamfrön
1 tsk salt
0,5 dl brödsirap
3 morötter 
2 dl grahamsmjöl
ca 10 dl vetemjöl

Smula ner jästen i en bunke.
Värm mjölken till fingervarmt, 37 grader, och rör ut jästen.
Tillsätt linfrön, sesamfrön, salt, olja, sirap, de finrivna morötterna och grahamsmjölet.
Tillsätt vetemjöl så att degen blir klibbfri men inte för torr.
Arbeta degen ordentligt 5-10 minuter. Låt jäsa 30-40 min under bakduk.
Ta upp degen på mjölat bakbord.
Dela degen i 25-30 lika stora delar och forma till runda frallor.
Lägg på bakplåtspappersklädd plåt och låt jäsa med bakduk 30 min.
Grädda i 225 grader ca 10 min.

Goda och lättbakade! Precis som man vill ha det. De var goda även när de inte var nybakade och det är viktigt. För nybakat bröd är ju alltid gott, det är dagen efter man märker skillnad på bröd och bröd. Morötterna gör frallorna extra saftiga och goda.

Linfrön och sesamfrön är mina favoritfrön vid bakning. Sesamfrön innehåller mycket kalcium och det är extra bra för Isak som pga tidigare mjölkproteinallergi fortfarande äter lite mjölkprodukter eftersom han aldrig har lärt sig tycka om det. Så lite extra kalcium är perfekt.

Jag brukar ofta passa på att servera soppa när det finns nybakat bröd. Till de här nybakade frallorna åt vi en tomat- och kycklingsoppa.

Bästa bakassistenten!