måndag 9 februari 2015

Djävulskyckling

Nu har jag precis ställt bort jobbdatorn och istället tagit fram bloggdatorn för att ge er fredagens kycklingrecept. Ett recept som Isak och Leif hjälptes åt med, Isak blandade ihop marinaden helt själv och Leif gjorde resten. Hel kyckling tar lite tid i ugnen men är väldigt smidigt och väldigt gott. 


Djävulskyckling
1 hel färsk kyckling
marinad
0,5 dl raps- eller olivolja
0,5 pressad citron
1 msk tomatpure
0,5 msk sambal oelek
1 msk chilisås
Chiliflakes
Salt & peppar

Skölj kycklingen och klappa den torr med hushållspapper. 
Skär över bröstbenet och vik ut kyckling. 
Lägg i en ugnsfast form med skinnsidan uppåt. 
Blanda ihop marinaden.
Pensla hela kycklingen med marinaden. 
Ställ in i ugn ca 225-250 grader och låt steka 15-20 min. 
Sänk värmen till 175 grader och pensla kyckling ytterligare en gång innan den ska tas ut. 
Tillaga ytterligare ca 40-45 min.
Ev. kan du ösa kycklingen med skyn och marinaden några gånger under tillagning.

Redo att skäras upp efter ca en timme i ugnen.

Kyckling i alla dess former är populärt här hemma, så även denna trots att den var lite sur. Med tanke på namnet trodde vi att det skulle vara en stark smak på kycklingen, men den smakade mest citron. Enligt receptet vi följde skulle det vara en hel citron men nu ändrade jag till en halv. Har dock inte hunnit prova receptet så det kanske fortfarande är för surt. Dessutom tänker jag öka på sambal och chiliflakes till nästa gång. När man tillagar hel kyckling ska man krydda den mycket mer än man tror. 

Nu hade vi bara en kyckling annars brukar vi passa på att ugnssteka två på en gång så har man kycklingkött till någon annat måltid. Antingen att äta som den är, i sallad, i paj eller i en gryta.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar