lördag 17 januari 2015

Kvällslugn

Efter en dag full med jobb av olika slag har vi nu slagit oss ner i soffan för att se nån deckare, polisserie eller liknande. Så skönt att på kvällen tända några ljus, koka en kopp te och sen sitta i soffan och "dum-se" på tv utan att behöva tänka :)

Dagens middag blev Baconfylld Bergis som vi åt efter hockeymatchen som slutade med Lule-vinst. Jag gjorde en god chilistark röra med bacon, purjo, morötter och paprika som jag fyllde i en långfranska (Bergis) och sen gratinerade i ugn. Det blev inte så vackert som jag hade hoppats, men det blev riktigt gott och det är ju det viktiga (trots att jag är en matbloggare och vill kunna ta fina kort).


Klockan är snart tio på kvällen och Ida verkar inte ens ha börjat tänka på att det är dags att sova. När jag säger att hon borde sova svarar hon"Vet du hur ofta jag måste stiga upp tidigt? Det behöver jag inte i morgon" och det har hon ju rätt i vår lilla tonåring som älskar att vara vaken sent och sen ha sovmorgon dagen efter.

Guacamole

Vårt rensa-i-röran-projekt fortsätter och vi är riktigt duktiga tycker jag. Vi har bestämt oss för att varje vecka slänga, ge bort eller sälja minst en kartong med saker vi inte använder och än så länge håller vi det med råge. Känns så skönt! Nu har jag gjort dagens pass i förrådet så nu är det dags för Idas rum där vi ska rensa, städa och möblera om. Men först lite lunch...

I går hade vi taco-fredag, som vanliga familjer som Ida brukar säga. I min taco hade jag isbergssallad, gurka, köttfärs, tacosalsa, majs, tomat och guacamole. Det är det minsta som jag måste ha, ibland lyxar jag till det med lite mer godsaker, så som anans, banan och/eller purjolök.


Guacamole
avokado
crème fraiche
örtsalt

Mosa avokadon tillsammans med crème fraiche.
Krydda med örtsalt.

Så här gjorde jag min guacamole igår och oftast blir det den här varianten. Avokado är så gott i sig så det är dumt att blanda ner för mycket som tar bort för mycket av den underbara avokado-smaken. Men ibland pressar jag ner lite vitlök och/eller blandar ner lite tacosalsa.

fredag 16 januari 2015

Popcorn-mys

Är det fredagsmys hos er också?

Efter en tacomiddag sitter vi nu i tv-soffan och ser Fångarna på fortet, eller Ida ser det medan jag är vid datorn och Leif vid iPaden. Familjemys :) Isak som har varit på bio kom precis hem och äter lite tacorester och för ovanlighetens skull tänker han stanna hemma sen trots att det är fredag. Som den hönsmamma jag är älskar jag när barnen är hemma.


Sitta i soffan med nattlinne och äta popcorn. Kan det bli mysigare? Inte enligt Ida! Det här är fredagsmys på hög nivå. Och så härligt med en lugn stund tillsammans efter en hektisk vecka där man knappt hinner sitta ner tillsammans.

Visst har jag hittat fina popcorn-muggar? Både jag och barnen älskar dem. Popcornen blir lite godare när man serverar dem i muggarna.


Älskar ni fredagkvällar? Det är ingen hemlighet att jag älskar dem. Vetskapen om att jag nu får sova och ta det lugnt två morgnar på raken gör att jag ler med hela kroppen. Det är så underbart och bästa känslan som finns.

torsdag 15 januari 2015

Potatismos och korv

I dag åt vi nå riktig gott - stekt falukorv med potatismos. Jag tycker det är såå gott men vi äter det alltför sällan och det skyller jag på barnen :) De tycker inte om potatismos och för enkelhetens skull för att slippa gnället gör vi då oftast makaroner istället när det är dags för stekt falukorv. Men i dag var det äntligen dags igen för potatismos (vi hade makaron-rester som barnen fick värma om de ville).

Hur gör ni potatismos? Så här gör jag!


Potatismos
potatis
smör
mjölk
salt
vitpeppar

Skala, ev. halvera och koka potatisen tills den är mjuk.
Häll bort vattnet.
Mosa potatisen med en potatisstöt eller press.
Sätt i en stor klick smör, rör runt tills smöret smält.
Häll i mjölk tills det blir en bra konsistens.
Krydda med salt och vitpeppar.
Vispa ev. med elvisp för att få moset extra lent, men akta så att det inte blir klister.

Oftast, nästan jämt, använder jag svartpeppar men till potatismos är det viktigt att det är vitpeppar. Då blir det godast. Vissa använder grädde men det har jag aldrig gjort, dessutom har man ju inte alltid grädde hemma så jag tycker det är bättre att använda smör och mjölk.

Nu är det dags att stänga ner den här datorn och öppna jobb-datorn för några timmars kvällsjobb. Bland annat har jag flera användarhandledningar för det nya systemet att läsa och kommentera. Tur att jag slumrade några minuter i soffan efter middan för annars hade jag nog somnat mitt i läsandet.

onsdag 14 januari 2015

Chokladpavlova med chokladkräm

Den här måste ni prova snarast!

Det var min mamma som bjöd på denna underbara tårta första gången, men det dröjde inte många da'r innan jag var tvungen att göra en egen - så god var den. Det bara vattnas i munnen nu när jag skriver ner receptet. Sega chokladmarängbottnar med god chokladkräm och sen lite grädde och blåbär på det - Kan det bli bättre? Inte för mig i alla fall, jag som är galen i choklad.


Chokladpavlova med chokladkräm
Marängbottnar
5 äggvitor
2,5 dl socker
0,5 dl kakao
1 msk majsstärkelse
1 tsk vitvinsvinäger

Chokladkräm
1 dl strösocker
3 msk majsstärkelse
3 äggulor
1 tsk vaniljsocker
3,5 dl mjölk
100 g mörk choklad
25 g smör

Servering
3 dl vispgrädde
blåbär

Marängbottnar
Vispa äggvitor till hårt skum.
Tillsätt sockret lite i taget under vispning tills det blir en blank och hård maräng.
Sikta ner kakao och majsstärkelse.
Tillsätt vinäger och vänd försiktigt runt med en slickepott tills allt är blandat.
Rita upp två rundlar på bakplåtspapper, 20 cm i diameter.
Bred ut smeten i rundlarna.
Grädda 1 timme i 150 grader.
Stäng av ugnen och öppna luckan på glänt.
Låt bottnarna stå kvar i ugnen till den är kall.

Chokladkräm
Blanda socker och majsstärkelse i en skål.
Rör ner äggulor och vaniljsocker.
Koka upp mjölken och rör ner i ägguleblandningen.
Rör om och häll tillbaka blandningen i kastrullen.
Värm under omrörning tills krämen tjocknar.
Hacka chokladen och rör ner i krämen tillsammans med smöret.
Rör tills allt smält 
Låt krämen kallna i kylen.

Montering
Vispa grädden.
Lägg ihop bottnarna med grädde och hälften av chokladkrämen emellan.
Toppa med chokladkräm och grädde.
Garnera.
Låt stå någon timme innan servering.


När jag först läste igenom receptet tyckte jag att det verkade lite långt och krångligt, men eftersom jag redan hade provsmakat tårtan var jag tvungen att gör ett försök. För jag visste ju att slutresultatet var värt en hel del jobb. Men jag hade fel det var varken krångligt eller svårt att göra denna godsak.

Både chokladkrämen och marängbottnarna gjorde jag dan före jag skulle bjuda på tårtan. Chokladkrämen förvarade jag i kylskåpet medan marängbottnarna fick stå kvar i den avslagna ugnen. Jag monterade ihop tårtan cirka sex timmar innan vi åt den och det gick bra, jag var lite orolig att marängen skulle smälta och bli konstig. Men tårtan var god dagen efter också så den klarar sig galant.

Chokladkräm på chokladmarängbotten
Chokladmaräng, chokladkräm och grädde blir en underbar tårta
Garnera med valfria bär, frukt eller choklad

tisdag 13 januari 2015

Trötter

I dag blir det inget roligt inlägg. 
Jag har slut på energi och tänkte göra kväll tidigt och strunta i alla måsten.

Jag hittade en bild på mig själv på nätet :)
Förutom att jobba måste och vill man hinna läsa tidningar och böcker, tvätta, städa, vila, skura, se tv, diska, motionera, laga mat, handla, hjälpa barnen med läxor, stryka, uppdatera sig vid datorn, skotta snö, se till att barnen har kläder (efter väder), umgås med vänner, skjutsa, hämta, göra roliga saker med familjen och en massa annat. Hur hinner ni?

måndag 12 januari 2015

Spagetti Carbonara

Usch vad kallt vi har. Jag fryser konstant! 
Så här mycket brukar jag inte lida av kylan men nu längtar jag bara till lite värme. Kallare än 20 minusgrader är för mycket även för en Norrbottning som jag verkar det som. Jag misstänker att jag har nån förkylning i kroppen för jag är dessutom sååå trött hela tiden, längtar bara till att få gå och lägga mig med en massa täcken och filtar :) Men jag börjar nog med en varm dusch.

Dagens middag önskades av Olivia då detta är en av hennes absoluta favoriter.


Spagetti Carbonara
Spagetti
1-2 pkt bacon
3 ägg
0,5 dl grädde
2-3 dl ost, helst parmesan
2 krm svartpeppar
0,5 tsk salt
margarin.

Koka spagettin, spara lite av pastavattnet till senare.
Stek bacon i bitar.
Blanda ihop ägg, grädde, ost, salt och peppar.
Smält margarin i en kastrull. Tillsätt äggblandningen. 
Rör ordentligt hela tiden medans det värms annars är det risk att det blir äggröra istället.
När blandningen precis börjar tjockna (även här är det viktigt att inte vänta för länge så det blir äggröra istället) tar du kastrullen från plattan och blandar ner bacon och spagetti.
Är det för tjock konsistens blandar du ner lite av pastavattnet.

Det finns nog lika många recept på Carbonara som det finns på köttfärssås, ingen gör likadant som någon annan. Vi har provat några, men långt ifrån alla, varianter och tillagad på det här sättet tycker vi att Carbonaran blir godast. Hur gör du din?