tisdag 2 september 2014

Dags att handla

När tiden är knapp är man glad över allt man kan köpa på nätet. Jag brukar vara dålig på att näthandla, jag vill klämma o känna lite på grejerna innan jag köper dem. Men nu inser jag att jag nog måste börjar surfa runt på nätet lite för att hitta bra affärer. Jag kommer ju sällan/aldrig hem före fem och då ska Ida hämtas och middag fixas innan jag har tid för att handla och då har de flesta affärer redan stängt (och även min ork).

Eftersom vi nu har två födelsdagsbarn inom en månad och det sen inte är länge kvar till jul får jag nog förlita mig på de dygnet-runt-öppna-affärerna som internet erbjuder.


Den senaste jag hittade var Prylgrossen, som erbjuder en hel del till baby och barn - leksaker, filtar, gosedjur, nappflaskor osv. Men nu har ju mina bebisar blivit stora så jag får rikta in mig på de andra menyerna.

Där jag bl.a. hittade mobiltillbehör och skal står alltid högt på önskelistan hos Oliva och Isak. Menyn jag dock fastnade i var, inte helt oväntat, julbelysning. De hade jättemånga granar, lyktor, stjärnor och adventsljusstakar. Men nu var det ju inte till mig det skulle handlas utan det var ju presenter jag skulle hitta. Men drömma om jul och all härlig belysning och pynt det får jag göra.

måndag 1 september 2014

Ädelsostsås

Då är vi igång med en ny arbetsvecka och här i norr är älgjakten nu igång till mångas stora glädje. I år jagar Leif här i närheten så han sover hemma hela tiden. Vilken lyx att få ha min man hemma en hel vecka :) det är jag inte van vid. Själv är jag snart på väg till jobbet och det känns fortfarande lika roligt och lätt trots halvtimmen i bilen som jag verkligen inte är van vid.

Gårdagens middag var klyftpotatis, sallad och underbart goda, möra och grillade älgytterlårskivor som vi alla blev positivt överraskade av. Vi var rädda att de skulle bli torra o sega, men de blev raka motsatsen. Till allt detta serverade vi en lättgjord ädelostsås.


Ädelsostsås
50 g Danablu classic eller annan blåmögelost
2,5 dl grädde
svartpeppar
lite cayennepeppar
lite salt

Mosa osten i en kastrull. Häll i grädden.
Koka upp på svag värme.
Krydda med nymalen svartpeppar, lite cayennepeppar och lite salt.

"Det här måste du göra snart igen" var Leifs ord när han åt såsen. Men eftersom han älskar all ost med lite extra smak skulle jag ha blivit besviken om han inte hade tyckt om detta. Styrkan på såsen avgör man själv genom att ta mer eller mindre ost. Osten i sig är ganska salt så man behöver inte salta alltför mycket tycker jag.

söndag 31 augusti 2014

Matsedel v.36 september 2014

Nu är diskmaskinen köpt, men tyvärr hade de ingen hemma så vi får vänta till på torsdag innan vi får testköra den och se om den är så bra som jag tror. En av husets viktigaste maskiner! Solen skiner och det är kanonväder ute men jag tror att jag måste vara inne ett tag och möblera om Isaks rum. Vi måste fixa bättre klädförvaring till honom. Inte det enklaste i hans lilla rum.

Dags för nästa veckas matsedel! På fredag byter vi ut den vanliga fredagstacon mot tacobiffar och på lördag får ni inte missa hela familjens storfavorit kycklingtortilla.


Matsedel v.36 september 2014
Må: Thai korvstroganoff och ris
Fr: Tacobiffar, potatis och sås

God catering

God morgon och ursäkta frånvaron igår, men det var fullt upp. Det var trädgårdsfix, tvättstugejobb, kalas, möte och till sist avslutades dagen med en trevlig middag med god cateringmat.


Vi bjöds på en mör och god fläskkarré (alla wow:ade över hur lyckat köttet var), råstekt potatis, stekta grönsaker, sallad, tomat, gurka, majs och oliver. Till det drack vi gott rödvin, öl, vatten och/eller läsk.


Skiner solen även hos er? Här verkar det bli en kanondag men innan vi kan njuta av vädret måste vi åka och köpa en ny diskmaskin. På/av-knappen har pajat, efter att ha krånglat i ett par år, och det känns inte så kul att använda en skruvmejsel för att kunna slå på diskmaskinen. I en matglad familj på fem personer är nog diskmaskinen en av de viktigaste prylarna. Ingen rolig utgift men ett måste.

Sen ska jag sätta mig och planera en veckomatsedel åt er som jag hoppas att jag kan publicera om några timmar så att ni hinner till affären för att handla det ni behöver inför kommande vecka.

fredag 29 augusti 2014

Småplocksfredag

Sitter ni, liksom jag, bänkade framför Kristallen-galan?

Som oftast på fredagar är jag så otroligt trött och bara längtar till sängen. Men än dröjer det ett tag innan jag får lägga ner huvudet på kudden, för Isak har inte kommit hem än. Så länge som inte alla fem är hemma kan jag inte lägga mig utan får snällt vänta uppe. Hur gör ni andra med barn som är ute halva natten? Håller ni er vakna eller kan ni gå o sova?

Dagens middag blev ett perfekt avslut på arbetsveckan. Jag for förbi affären på vägen hem från jobbet och köpte med mig lite smått o gott. Pepparsalami, Junköröra (räkor, lax o äpple), heta kräftstjärtar i aioli, ostar, kex, baguetter, tacochips, salsa, köttbullar, melon och grönsaker.

torsdag 28 augusti 2014

Mys-tv

Helgen närmar sig. Är ni redo? 
Det är jag! Kylskåpet är påfyllt med godsaker, huset är städat och maten planerad. 
Det är väl allt som behövs :)


Nu sitter jag i soffan och ser premiäravsnittet av Sveriges mysigaste program - Hela Sverige bakar. Tekoppen, det städade huset och de tända ljusen höger mysfaktorn ytterligare.

Tilde de Paula är en av Sveriges bästa programledare och Johan Sörberg har varit min favorit sen säkert 20 år tillbaka. Emmas kök tror jag att programmet hette där jag såg honom för första gången och blev helt fascinerad över allt han bakade.

onsdag 27 augusti 2014

Snabb fläskfilégryta

Nu har jag varit på nya jobbet i tre dagar och det känns kanon. Det har varit full fart från början men det är härligt att få jobba ordentligt när man är riktigt på hugget som ny. Men nu kommer nog blir några lugnare dagar då jag ska läsa lite projektbeskrivning, organisation och andra småtråkiga och nyttiga dokument har jag tänkt. 

Nu när jag har längre färdtid till jobbet och jobbar mer innebär det att maten måste gå fort att fixa när vi kommer hem trötta och hungriga. Då är denna fläskfilégryta perfekt, framför allt om man är förutseende och steker köttet dagen innan.


Snabb fläskfilégryta 
ca 700 g fläskfilé eller fläskytterfilé
kantareller
salt o peppar
1,5 msk kalvfond
0,5 msk soja
0,5-1 tsk sambal oelek
2,5 dl grädde av valfri fetthalt
1,5 dl crème fraiche
frysta minimorötter
salt peppar

Skär köttet i skivor, stek och krydda. Lägg över i en kastrull.
Stek kantarellerna, lägg över i kastrullen.
Tillsätt fond, soja, sambal, grädde och crème fraiche.
Koka upp.
Tillsätt minimorötter. 
Koka i ca 10 minuter. 
Smaka av med mer kryddor.


Jag och Olivia åt grytan med färsk bladspenat, kokt broccoli och några få klyftpotatisbitar. De övriga struntade i det gröna. Eftersom jag plockar mina kantareller i frysen, dvs jag använder inte färska, så blandar jag ner dem i köttgrytan. Har ni färska kantareller så steker ni dem och sen strör ni dem över grytan vid servering.

Nu ska jag slänga i mig lite te och sen är dags för Idas första dans för terminen. Ny grupp och ny lärare så det blir lite spännande.

Hoppas ni har en underbar onsdag!