torsdag 23 december 2010

Chokladfudge

Nu är det bara en dag till julafton och barnen längtar och är rastlösa. De har svårt att hitta på nå att göra utan går mest omkring och längtar. Man vill inte vara ute några längre stunder eftersom det är minus 25 grader här.

I måndags gjorde vi fudge med kakao. En av skillnaderna mellan fudge och knäck är att fudge är smulig och det blir den av att man rör mycket i kastrullen. Knäck ska man ju låta koka i fred och röra så lite som möjligt. Kakaon tillsätter man när fudgen är klar annars bränns det i botten.

Chokladfudge
3 dl vispgrädde
3 dl strösocker
1 msk smör
1 msk sirap
3 msk kakao

Blanda vispgrädde, socker, smör och sirap i en tjockbottnad kastrull som rymmer minst 2 liter.
Koka upp och koka utan lock tills smeten klarar kulprovet eller tills temperaturen är 125°, ca 40 min.
Rör i smeten ganska ofta.
Tillsätt kakaopulvret och häll smeten i en form, ca 13x20 cm.
Låt stelna och skär sedan fudgen i bitar.

Ett gott julgodis som är enkelt att göra. Eftersom fudge blir smuligt och inte segt behöver man inte slå in bitarna i något.

måndag 20 december 2010

Söt jullimpa

Imorgon är sista dagen på jobbet innan julledigheten. Jag hoppas jag hinner klart det mesta imorgon så det inte blir så mycket liggande till januari. Ska bli skönt med en långledighet med mycket vila och lite måsten. Ikväll har jag fortsatt med julgodistillverkning som är så kul och mysigt. Ikväll gjorde jag chokladfudge och Rocky Road. Rocky Road gjorde jag för första gången i fjol och de var så goda att jag var tvungen göra dem i år igen trots att Ida är nötallergiker. Men hon är så duktig och rör inte om man säger att det är ägg eller nötter i. Jag undrar vem som ska orka äta upp allt godis vi har gjort. Lite ska jag i alla fall ge i present till Idas suveräna pedagoger på förskolan.
Söt jullimpa
50 g jäst
2,5 dl mjölk
1 dl mörk sirap
0,5 dl apelsinmarmelad
4 dl rågsikt
ca 4,5 dl vetemjöl

Smula jästen i en degbunke.
Värm mjölken till 37 grader. Häll lite mjölk i bunken och rör tills jästen har löst sig.
Blanda ner resten av mjölken, sirap och marmelad.
Arbeta in rågsikten och nästan allt vetemjöl. Arbeta degen tills den släpper bunkens kanter.
Låt jäsa under bakduk till dubbel storlek, ca 30 min.
Stjälp upp degen på mjölat bakbord och arbeta in mer mjöl om det behövs.
Dela degen och forma två limpor. Lägg dem på plåt med bakpapper och skär några snitt i varje limpa.
Låt jäsa ca 30 min.
Grädda i nedre delen av ugnen i 175 grader i ca 40-50 min.

På julbordet tycker jag det är gott med ett litet sötare bröd. Den här limpan var söt av sirap och apelsinmarmelad och riktigt god. Men det är inget man vill äta till frukost varje dag, det är den för söt för.

Marknadsnougat

När jag första gången gjorde den här nougaten råkade jag ut för det jag är livrädd att ni mina läsare ska råka ut för. Nämligen ett stort skrivfel. När nougaten aldrig stelnade misstänkte jag att det var något fel på receptet. Jag sökte och hittade lite olika recept, alla var lika förutom att det receptet jag hade använt mig av stod det 3/4 dl socker, dvs de hade glömt 5:an före. Det var bara att kasta allt i soporna och börja om på nytt. Fast den blev inte mycket godare andra gången heller. Jag har läst om Marknadsnougat på alla möjliga olika sidor att det är såå gott och såå enkelt att göra. Enkelt var det men gott var det inte tyckte jag. Har ni smakat Marknadsnougat nån gång? Vad tycker ni om det?

Marknadsnougat
Sikta ihop:
6,5 dl vetemjöl
4 dl florsocker
1 dl kakao

Koka ihop i en kastrull i några minuter:
125 g margarin
5,75 dl strösocker
1,75 dl vatten

Häll den varma blandningen över den siktade blandningen.
Blanda tills smeten blir jämn.
Häll sedan ut smeten på en ungsplåt med bakplåtspapper, låt stelna.
Skära sedan i kuber. Nougaten ska förvaras kallt i en sluten burk.

Det här tyckte jag inte om och kommer aldrig göra igen. Jag tror att jag hade för höga förväntningar efter allt jag hade läst. Det finns mycket julgodis som är mycket godare än det här.

söndag 19 december 2010

Lingonlax

I dag fortsätter julmyset. Vi tar det lugnt och gör lite julgodis, städar lite, ser på tv och stressar inte med nå. Precis vad hela familjen behöver just nu. I fredags var mina föräldrar och syster med familj här på middag, eftersom vi åker till Jämtland till jul är det kul att hinna träffas och få lite julmys ändå. Vi började med glögg, pepparkakor, ädelost, lingonkräm och baconlindade dadlar. Till varmrätt åt vi lingonlax, pressad potatis och sallad. Eftersom framförallt Isak blir på så dåligt humör när vi äter lax så stekte vi fiskpinnar också. När det är fest vill man ju att alla är på bra humör annars brukar jag aldrig göra olika maträtter. Till efterrätt åt vi fryst tiramisutårta och glass. Dessutom tog jag fram lite julgodis - bountybollar, lakritskola, sega corn flakesgodiskakor och skumtomtar.
Lingonlax
ca 600 g laxfilé (hel eller portionsbitar)
1 tsk salt
2 1/2 dl matlagningsgrädde
2 msk konc vilt- och kantarellfond (eller viltfond)
2 msk lingonsylt
1 krm svartpeppar
1 tsk timjan
kantareller

1. Sätt ugnen på 225°C. Salta laxen och lägg den i en ugnssäker form.
2. Blanda grädde, viltfond, sylt, peppar och timjan. Häll över laxen.
3. Tillaga mitt i ugnen i 225°C i ca 20 minuter.
4. Stek kantarellerna i en stekpanna, salt och peppra.
5. Strö dem över laxen när det bara är någon minut kvar i ugnen.
6. Servera laxen med såsen, pressad potatis, kokta grönsaker, tex haricots verts, och gärna rårörda lingon.

Vad mycket beröm jag fick för den här laxen och den var verkligen god. Lax är ju så enkelt att göra till många också, så det är perfekt till fest. Som jag ofta gör använde jag vispgrädde och mjölk istället för matlagningsgrädde.

Kyckling med ananas

Igår hade vi äntligen en dag utan tider att passa. Kommer inte ihåg när det senast inträffade. Olivia ville möblera om i sitt rum enligt Feng Shui så det gjorde vi på eftermiddagen. Nu har hon julstädat och mysigt i sitt rum. Olivia älskar att möblera om och vill göra det lite då och då. Jag var precis likadan när jag var yngre. Det bästa med att möblera om är ju att det blir så välstädat för då kommer man åt att torka och dammsuga överallt.
Kyckling med ananas
800 gram kycklingfile
6-8 ananasringar (2 små burkar)
2 dl ananasspad (2 små burkar)
4-5 dl vatten
2 msk honung
0,75 dl thai-chilisås
1-2 msk soja
3 msk tomatpuré
lite riven färsk ingefära
1 röd paprika
1 gul lök
3 morötter
1-2 msk Maizena
vatten

Strimla och bryn kycklingen.
Skala och skär upp morötterna i tunna skivor, klyfta löken och dela paprikan och ananasen.
Blanda vatten, ananasspad, soja, thai-chilisås, honung, tomatpuré och riven ingefära i en kastrull, låt detta koka upp.
Häll i morötter och lök, låt det sjuda i ca 10 minuter eller tills grönsakerna mjuknat.
Tillsätt paprikan, låt det koka upp.
Rör ner maizena blandat med lite vatten, så att du får en slät och lagom tjock sås. Tillsätt mer vatten om det blir för tjockt.
Rör sedan ner kycklingen och ananasen. Låt detta sjuda tillsammans i några minuter.
Servera grytan med ris och en god sallad.

Kyckling med ananas är en favorit när jag äter på kinarestaurang och det här smakade lika bra. De övriga verkade också tycka det var gott, framför allt Olivia. Jag använde allt från två små ananasburkar för det var 8 ringar ananas och ca 2 dl spad.

fredag 17 december 2010

Sega corn-flakesgodiskakor

Oj vad det snöade och blåste igår, ett riktigt busväder. Snöandet har fortsatt idag men det blåser inte riktigt lika mycket. Igår var vi tvungen att ta hand om ett nyslaktat lamm som vi hade beställt. Medans jag och Leif paketerade lamm så gjorde Olivia goda julgodiskakor som hon smakat hos mormor och morfar. Dessutom kokade jag lingonsylt som jag ska använda till dagens middag. Till barnens stora glädje hann vi även ta fram och pynta julgranen igår. Känns skönt att vi hann med det innan helgen.

Sega corn-flakesgodiskakor
100 g smör
1 dl sirap
1,5 dl socker
4 msk kakao
1 dl kokos
5 dl corn flakes

Smält smöret i en ganska stor kastrull.
Tillsätt övriga ingredienser.
Låt blandningen koka i ca 2 minuter.
Sätt små högar av blandningen på bakplåtpapper eller i småbrödsformar med hjälp av en liten sked.
Låt dem stelna innan ni avnjuter dem.
Om blandningen hinner bli för hård/seg innan allt är portionerat ut så är det bara att värma upp kastrullen med blandningen något igen.

Goda godiskakor som blir lika bra med mjölkfritt margarin. Jätteenkla att göra så att barn kan göra dem själva.

onsdag 15 december 2010

Lakritskola

Nu närmar sig julen med stormsteg och än är det mycket jag vill hinna. Jag vill bl.a. hinna göra vår julgodis-favorit, wienernougat, och jag vill hinna sätta upp julgranen i veckan. För ett tag sedan provade vi en godisnyhet för i år - lakritskola.
Lakritskola
3 dl vispgrädde
3 dl strösocker
1 dl sirap
1 msk kakao
0.75 dl turkisk peppar, (hårda lakritskarameller)
2 tsk smör
200 g mörk choklad
havssalt

Blanda grädde, socker, sirap, kakao och turkisk pepparkaramellerna i en vid gryta.
Låt det koka upp under omrörning.
Låt sedan koka ganska kraftigt utan lock och tills termometern visar ca 120 grader eller tills smeten klarar “kulprovet”. Rör om då och då.
Rör ner smöret och häll smeten i en bakpappersklädd form, ca 20 x 20 cm.
Ställ kolan kallt att stelna.
Smält sedan chokladen i micro eller vattenbad och låt den svalna, är den för varm när man doppar kolan så kan kolan smälta.
Skär eller klipp kolan i bitar.
Doppa varje bit i chokladen och lägg upp på ett galler eller på ett bakplåtspapper. Strö lite havssalt på toppen innan chokladen har stelnat.

En god kola men den smakade inte så mycket lakrits, provar nog med 1 dl turkisk peppar nästa gång. Godisarna kan vara hela för de smälter i kastrullen när det blir varmt. Eftersom vi inte är så duktiga att doppa i choklad så går det mer än 200 g choklad för oss.