lördag 7 augusti 2010

Abborre

Vilken god middag jag har ätit i dag. Jag åt grillad abborre som vi bara hade saltat innan grillning. Det bästa av allt var att det var Isak som hade fiskat dem. De var såå goda. Isak var så stolt och glad över fiskarna tills han insåg att han nog skulle bli tvungen att äta dem :) Men hans tre abborrar var för lite till middag för hela familjen så vi grillade även kyckling och då blev han nöjd.

Leif var i väg och fiskade i över ett dygn i början av sommaren och kom hem utan fisk. Vilken tur att vi då har en storfiskare till son så att vi får äta god färsk fisk nån gång:)

fredag 6 augusti 2010

Kyckling- och spenatlasagne

Idag har alla tre barnen varit med min kusin Susanne i deras stuga hela dagen. Vid middagstid for vi ut och skulle hämta dem. Då hade vi med oss en kyckling- och spenatlasagne som vi hade förberett hemma men tillagade i stugugnen. Vi hade en mysig middagsstund, även min moster och min kusin Lisbet med familj var där. När vi for hem ville Isak stanna och sova över så han blir hemskjutsad imorgon.
Kyckling- och spenatlasagne
4-5 st kycklingfiléer
2-4 tsk grillkrydda
350 g färsk spenat
3 dl vispgrädde
3 dl vitt vin, torrt
1 burk tomatsås, köpt eller hemmagjord
250 g lasagneplattor
5 dl riven ost

Skär kycklingen i smala strimlor. Fräs strimlorna, strö över grillkryddan. Lägg upp på ett fat så länge.
Fräs spenaten under omrörning ca 3 min tills all vätska kokat in. Krydda med salt och peppar.
Koka ihop grädde och vin i en kastrull ca 5 min.
Häll lite vinsås i bottnen på en ugnssäker form. Lägg på lasagneplattor, kyckling, spenat och tomatsås.
Lägg sedan ett nytt lager lasagneplattor och sen ett lager med kyckling, riven ost och vinsås.
Varva lasagneplattorna och de olika kycklinglagren.
Avsluta med lasagneplattor och vinsås överst och strö över riven ost.
Gratinera mitt i ugnen i 225º ca 20 min.

Vill du ha en smalare lasagne kan vispgädden ersättas med matlagningsgrädde. Red då såsen med 1 msk Maizena majsstärkelse utrörd i lite kallt vatten. Jag använde havregrädde och maizena. Jag använde både vanliga och spenat-plattor, för att få extra smak använde jag Västerbottensost. Ida och Isak var inte så förtjusta i spenaten men vi andra tyckte det var en god lasagne.

onsdag 4 augusti 2010

Lövbiff i stark sås

Nu har jag jobbat tre dagar och det går bättre och bättre. Första dagen kändes det väldigt tungt framför allt att stiga upp på morgonen.
Lövbiff i stark sås
5 hg lövbiff
1 gul lök
2-3 dl grädde
2 msk senap
2 msk tomatpuré
2 tsk curry
1 tsk salt
svartpeppar
persilja

Skär lövbiffen i strimlor. Hacka löken.
Bryn köttet och dofta över curryn. Krydda med salt och svartpeppar. Lägg köttet på en tallrik.
Fräs löken gyllenbrun på svag värme.
Blanda kött, lök, grädde, senap och tomatpuré i en panna med lock.
Låt sjuda några minuter under lock.
Strö hackad persilja över rätten.
Servera med kokt ris.

En ganska stark och smakrik kötträtt som hela familjen verkade gilla. Jag kryddade lite med cayennepeppar också för att få ytterligare lite hetta. Dessutom tillsatte jag en paprika i bitar för att dryga ut grytan.

söndag 1 augusti 2010

Dumleganache

I fredags kom vi hem från vår semestervecka i Stockholm och i morgon börjar jag jobba så det har varit fullt upp hela helgen. Vi hade en mysig och rolig semester och Olivia vill t.o.m. flytta till Stockholm. Vi hann med de viktigaste barnturistgrejerna, dvs Skansen, Junibacken, Cosmonova och Gröna Lund. Eftersom barnen inte var nöjda efter första dagen på Grönan så åkte vi dit en dag till så att de skulle kunna åka sig less på karuseller. Jag hann med lite shopping så jag känner mig också nöjd.

På mitt kalas serverade jag dumleganache med hallon i små glas. Tidigare har jag använt dumleganache på kladdkakemuffins och som tårtfyllning på vår bröllopstårta. Eftersom den är så god kan man äta den bara som den är också.
På bilden ser man även mina fina Mateus-fat som jag fick i present.
Dumleganache
3 dl grädde
200 g dumle

Värm grädden. Ta kastrullen från plattan precis innan det börjar koka.
Smält ner dumlekolor i den varma grädden.
Låt dumlegrädden stå över natten i kylskåp.
Vispa dumlegrädden till önskad konsistens.
Spritsa i glas. Dekorera med hallon.

Det är viktigt att dumlegrädden får stå kallt över natten innan den vispas. Eftersom jag hade en efterrättsbuffé använde jag små glas så man skulle orka smaka flera saker. Men är den tänkt som ensam efterrätt kan man välja höga fina glas eller liknande.

torsdag 29 juli 2010

Snabb smulpaj

Oftast till smulpaj ska man smula ihop degen med rumsvarmt smör. Jag smälter smöret och blandar ihop med de torra ingredienserna så går det mycket snabbare och smidigare. Jag tycker inte det blir någon smakskillnad och allt man sparar tid på är bra, eller hur?

Nu senast smälte jag även smöret till degen i ananaspajen och helt plötsligt var en enkel och god paj ännu enklare att göra. Det blir inte mycket disk heller för jag tillsätter de torra ingredienserna till kastrullen som jag har smält smöret i.

tisdag 27 juli 2010

Coleslaw med gräddfil

Jag tycker oftast om Coleslaw när någon annan har gjort den, men mina egna tycker jag sällan om. Nu senast hade min kusin gjort en riktig god variant. Jag frågade om receptet och försökte mig på att göra en god Coleslaw. Jag lyckades nästan. Jag tror en av hemligheterna är att man inte ska ta för mycket röra till vitkålen, utan precis så att det håller ihop.

Coleslaw med gräddfil
vitkål
3 delar gräddfil
1 del majonäs
örtsalt
peppar

Skär strimlor av vitkålen. Pressa den i morteln för att mjuka upp den.
Blanda ihop gräddfil och majonäs. Rör ihop med vitkålen. Smaka av med salt och peppar.

söndag 25 juli 2010

Italiensk bönsallad

Recepten från mitt kalas fortsätter, men snart har jag ätit upp allt och publicerat alla recept så då kan jag komma med lite nyheter.

Jag och Ida tycker om bönor men på grund av hennes nötallergi vågar jag inte ge henne så mycket bönor nå mer. Hon fick smaka lite grann av den här bönsalladen och tyckte det var gott.
Italiensk bönsallad
1 stor burk cannellinibönor
1 liten burk kidneybönor
1 liten burk stora vita bönor
1 st rödlök, liten
1 msk balsamvinäger
2 msk olivolja
0,75 tsk salt
0,25 tsk svartpeppar, nymald
0,5 st vitlöksklyfta, pressad
1 dl bladpersilja, hackad

Skölj bönorna i kallt vatten. Skala och finhacka rödlöken. Rör ner den i bönorna.
Blanda vinäger, olja, salt, peppar, vitlök och persilja.
Häll marinaden över bönorna. Täck över och låt stå svalt till nästa dag. Garnera ev med hackad rödlök och persilja.

Ta de bönor ni tycker om, jag använde den här kombinationen nu, nästa gång kanske jag tar andra bönor.