måndag 15 september 2008

Banankaka

Det går åt mycket bananer i vårt hus, framför allt Ida älskar bananer. Men ibland köper jag hem för många och de ligger och blir bruna. Bruna bananer är inte goda att äta, men väldigt goda att baka av, så idag gjorde jag en banankaka.


Banankaka
100 g smör - rumsvarmt
3 dl socker
Vispa ihop!

2 ägg
Vispa ner 1 ägg i taget till smörsockerblandningen!

Vispa ner
4 msk gräddfil

3 dl mjöl
1 tsk vaniljsocker
1 tsk bikarbonat
Blanda de torra ingredienserna i en skål, rör sedan ner dem i den kletiga blandningen

2 bananer - så bruna som möjligt
Mosa dem, rör ner i smeten

Häll smeten i smord och bröad form, grädda i nedre delen av ugnen, 175 grader, cirka 45 minuter. Kan ta uppåt en timme.

Mustig kycklinggryta

Igår gjorde jag en kycklinggryta med balsamvinäger. Balsamvinäger har blivit en ny favorit hos mig. I somras använde vi den nästan varje gång vi marinerade kött. Till grytan serverade jag ris och sallad.

Mustig kycklinggryta
3-4 kycklingfiléer
75 g rökt fläsk eller bacon
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
1 morot
1 paprika
4 dl vatten
1 hönsbuljongtärning
2 krm svartpeppar
3-4 msk balsamvinäger
2-4 msk hackad persilja
2 tsk maizena (majsstärkelse)

Skär kycklingfiléerna i bitar och fläsket i tärningar.
Skala och grovhacka löken och vitlöken.
Skiva moroten och dela paprikan.
Stek kyckling och fläsk i en stekpanna tills det får färg. Lägg över i en gryta.
Fräs lök, vitlök, morot och paprika och lägg över i grytan.
Rör i vatten, smulad buljongtärning, peppar, vinäger och persilja.
Låt såsen koka 4–5 minuter.
Rör i majsstärkelse utrört i lite vatten. Låt allt koka ytterligare 1 minut.

söndag 14 september 2008

Kaka med chokladhavreströssel

Idag var det dags för mer bakning till helgens kalas. Jag gjorde en mjölk- och äggfri mjuk kaka, som är rikigt god. Jag tycker det är svårt att hitta mjuka kakor som blir goda när de är äggfria. Tipset om att byta ut varje ägg mot 1 tsk bakpulver tycker jag är värdelöst. Kakan smakar ju bara bakpulver!

Kaka med chokladhavreströssel
3 dl mjölk
100 gr margarin (smält)
3 dl socker
4 tsk vaniljsocker
4 tsk bakpulver
7 dl vetemjöl
Fyllning:
200 gr margarin (smält)
2 dl socker
7 tsk kakao
3 dl havregryn
1 tsk vaniljsocker

Rör ihop kakans alla ingredienser
Sätt i en smord långpanna
Rör ihop alla ingredienser till fyllningen
Bred fyllningen över den ogräddade kakan
Grädda i 175-200° i ca 20 min

Originalreceptet innehåller 1 ägg, men jag utesluter bara det och märker ingen skillnad. Jag använder mjölkfritt margarin och havremjölk, så kan även Isak äta kakan.

lördag 13 september 2008

Blåbärsmazariner

Idag bakade jag även blåbärsmazariner. De var halvgoda, det är som att någonting saknas. Jag toppade inte med vit choklad eftersom jag vill ha dem mjölk- och äggfria. Det kanske är det som saknas?! Jag ska nog prova äta dem som en bakelse med grädde till. Det kan nog bli gott.

Havrekakor

Snart fyller Olivia 9 år så det börjar bli hög tid att baka till hennes kalas. I dag bakade jag Havrekakor. Självklart använder jag mjölkfritt margarin, så att de blir mjölkfria.

Havrekakor
200 gr smör
2 dl socker
3 dl mjöl
3 dl havregryn
1 tsk bikarbonat

& Smält smöret och blanda i de övriga ingredienserna till en kakdeg.
& Forma runda bollar och tryck till dem med en gaffel.
& Lägg på en plåt och grädda i ca 8-10 min i 175°

torsdag 11 september 2008

Steka bacon i ugn

Idag kommer jag inte med något recept utan ett bra tips.

Jag orkar inte laga någon avancerad mat idag, utan tänker bara steka färdigköpt palt. Hur slö får man bli?! Till det ska jag steka bacon, men eftersom det är bland det värsta jag vet har jag börjat göra det i ugnen. Du slipper allt stekos.
Lägg ut baconskivorna på en plåt med bakplåtspapper. Sätt in plåten i ugnen i 225 grader i ca 10 min.

Flytta sedan över baconskivorna till en tallrik med hushållspapper för att rinna av.

onsdag 10 september 2008

Köttfärs med curry

Det blev inga köttfärsbiffar igår. Jag hade lovat barnen att de skulle få korv och makaroner och då är det ju bara att hålla det man har lovat. Jag stekte köttfärsen som jag hade hunnit ta upp från frysen och blandade den idag med grönsaker och kryddade med curry. Till det åt vi spagetti, men det hade nog varit gott med bulgur. Vi vuxna kryddade med mango chutney, medans barnen tog ketchup.

Köttfärs med curry
1 purjolök
1 paprika
2 morötter
1 msk olja
400 g köttfärs
1 dl buljong
1,5-2 tsk curry
0,5-1 tsk salt
1 krm peppar

Skölj, ansa och skiva purjolök och paprika.
Skala morötterna och riv dem grovt.
Bryn köttfärsen i olja. Tillsätt grönsakerna, buljong och kryddor.
Låt sjuda några minuter.

Jag trodde att det skulle vara för mycket morötter, lök och paprika för mina barn, för det hör verkligen inte till deras favoriter. Men de åt med god aptit, Olivia sa t.o.m. att det var jättegott.