onsdag 13 maj 2015

Varm brietårta med tomat och basilika

Så underbart med en 4-dagars-ledighet. 
Efter två intensiva arbetsdagar med bland annat 80 mil i bil och buss, obefintliga raster, möten med både trevliga och otrevliga personer och ha ätit i raketfart känns det extra skönt med ledighet, äta gott i lugn o ro och bara umgås med nära o kära på hemmaplan.

Kom precis på att jag har ju glömt att ge er alla recept från pappas 80-års-kalas. Här kommer en favorit som är så enkel att göra och som jag alltid får så mycket beröm för.



Varm brietårta med tomat och basilika
500 g brietårta
1 ask körsbärstomater
2 msk basilika
2 krm salt
2 krm socker
1 krm svartpeppar

Lägg brieosten i en form med lite kant.
Dela körsbärstomaterna i 4 delar. Hacka basilikan.
Blanda ihop tomater, basilika, salt, socker och svartpeppar. Lägg det på brieosten.
Värm i 225 grader i 8-10 minuter.
Servera till kex, baguetter eller bara som den är.

Det här är ett perfekt tillbehör på ett buffébord eller till ostbrickan. Osten smälter och får en helt ljuvlig smak, mycket tack vare tomater och basilika. Dessutom blir det så vackert med den vita osten, de röda tomaterna och den gröna basilikan.

Smält brieost - så gott!
Den varma brieosten är ett perfekt tillbehör på ett buffébord bland mycket annat gott.

tisdag 12 maj 2015

Grillad baconlindad halloumi

Tisdagmorgon och snart är arbetsveckan slut :) 
Visst är det härligt med kortveckor lite då och då, speciellt på våren när man har en massa att göra ute i trädgården och behöver lite extra ledig tid. Så nu håller vi alla tummar vi har för att det blir kanonväder från nu och minst en vecka framåt…eller några månader framåt går också bra.

Nu när grillsäsongen är här kommer det förmodligen bli många grillrecept på bloggen. I dag får ni ett gott tilltugg med härlig sälta. De flesta lär väl redan ha testat detta, men en liten påminnelse kan man behöva i bland.


Grillad baconlindad halloumi
1 paket halloumi
1 paket bacon

Dela halloumin i stavar och halvera baconskivorna.
Linda en halv baconskiva runt varje oststav.
Grilla tills baconet har fått fin färg.

Det här är ett så himla gott grill-tillbehör och snabbfixat är det också. Perfekt tillbehör till drinken i väntan på maten. Halloumi är den osten så går bäst att grilla eftersom den inte smälter utan behåller sin form.

Goda grilltillbehör

måndag 11 maj 2015

Sallad Caprese

I dag när solen skiner och det är så vackert ute så längtar jag än mer till sommarens alla härliga grillmiddagar med många härliga och goda sallader. En av de enklaste och godaste är Sallad Caprese med få men goda ingredienser.


Sallad Caprese
tomater
mozzarella
basilika
olivolja
flingsalt
nymalen svartpeppar

Skiva tomaterna och mozzarellan. Plocka basilikablad.
Varva tomat, mozzarella och basilika.
Ringla olivolja över. Salta och peppra.

Detta är så himla gott. Visst har ni smakat? Tomat, basilika och mozzarella - mmmm. Dessutom blir det ju så vackert när man lägger upp det på ett fat.

Det här är en förinställt blogginlägg till er. Själv sitter jag i en bil på väg till Kiruna och jag hoppas att vi inte har så långt kvar nu. I morse var det varmt och skönt hemma, men jag räknar med att det är betydligt kallare uppe i Kiruna så jag valde en lite varmare jacka. Får snart se om jag gjorde rätt val :)

Underbart

Eftersom jag inte känner mig helt kry men inte har tid att vara sjuk så tog jag en lugn morgon hemma. Det kommer bli en lång arbetsdag och jag behöver mina krafter ikväll och imorgon. Vid fem sätter vi oss i en bil och åker den nätta lilla biten till Kiruna (ca 35 mil  och jag som hatar att åka bil).

När jag hade följt Ida till skolan gick jag sen vid vattnet på vackra Mjölkudden i Luleå. Helt underbart, solen sken och vattnet låg helt spegelblankt. Det blir inte mycket vackrare än så här.

Luleå centrum sett från solsidan (Mjölkudden)

I går hade jag en trevlig kväll med fina vänner och god mat. Kände mig ovanligt trött och "konstig" redan då så jag har nån "skit" i kroppen. Är det kanske pollensäsongen som har slagit till?!

Vi började med en underbart god förrätt - tomater under smultäcke med parmaskinka och färska tomater. Smultäcket bestod bl.a. av parmesanost och gav en underbar smak.


Sen fortsatte vi med en god ugnslax i en sås med smak av hummerfond och rosépeppar. Till laxen åt vi potatisbakelser, rädisor och ärtskott.


Trots att jag var så himla mätt av all god mat så orkade jag den goda efterrätten. Det skulle ha varit en vitchokladmousse men efter ett litet missöde döpte vi om det till vitchokladsoppa. Det gäller att vara lite kreativ.


Nu ska jag vila lite innan jag ska ta bussen till jobbet. 
Hoppas solen skiner lika underbart på er!

söndag 10 maj 2015

Mitt recept

I veckan damp det ner ett fint recepthäfte i brevlådan. Ett recepthäfte fyllt med härliga recept som passar till Cono Surs viner. Och vet ni vad det roligaste är? Jo, att ett av recepten är mitt. Lite kul att se sitt namn bredvid ett av recepten.


Kommer ni ihåg att jag i slutet av augusti i fjol var i Stockholm där jag hade en kanonkväll på Restaurangakademin tillsammans med Spendrups vin (heter numera Spring Wine & Spirits) och ett gäng bloggare. Här kan ni läsa mer om det.

Vi bloggare var med i en recepttävling och de inskickade bidragen resulterade i detta recepthäfte. Här kan ni läsa mitt recept i sin helhet. Tror jag ska prova nån av de andra recepten snart, det fanns en del godbitar.

lördag 9 maj 2015

Grillmiddag

Vilken trevlig kväll vi har haft! Första riktiga ordentliga grillmiddagen för säsongen med en massa god mat, gott vin och trevlig sällskap. Nu längtar vi efter sommaren med en massa såna här kvällar men då vill jag sitta på altanen med sol och värme.


Grillmiddag
grillad baconlindad halloumi
grillad sparris
grillade majskolvar
ugnsrostad potatis
ugnsrostad sötpotatis
sallad


Nu blir det en kopp te och vänta hem Isak sen blir det natti natti för mig och hoppas på en god natts sömn och att jag slipper vakna med huvudvärk som jag gjorde i morse. Det börjar kännas nu att jag vaknade före f-n i morse.

M-kyckling

Vaknade till det mysiga ljudet av regn mot fönstret och när jag väl steg upp såg jag att regnet öser ner utomhus. Jag hoppas det lugnar ner sig om några timmar när vi har myst klart inomhus. För det finns inte mycket som är mysigare än att vara inne samtidigt som det spöregnar ute, men det räcker att ha det så ett tag :)

Det svåraste med att blogga är att komma på namn till alla maträtterna. Hur många kycklinggrytor finns det på Matro? Hur ska jag kunna skilja dem åt? Det här är en kycklinggryta med mango chutney och minimorötter. Men det var för långt och tråkigt namn så den får heta M-kyckling! M som i mango, minimorötter och mums.


M-kyckling
1 kg kycklingfiléer
2 msk kycklingfond
3 dl vatten
1 tsk sambal
1 msk soja
3 msk mango chutney
minimorötter (frysta)
2-3 dl crème fraiche

Dela kycklingfiléerna i mindre bitar och stek lätt.
Tillsätt vatten, fond, sambal, soja och mango chutney.
Koka i 10-15 minuter under lock.
Tillsätt minimorötter och crème fraiche.
Låt puttra i 5-10 minuter.
Servera med ris, sallad och mango.

Det gick fort att fixa middag när jag väl kom hem från jobbet och optikern i går, eftersom kycklingen var stekt i förväg och jag även använde mig av frysta minimorötter. Kycklinggrytor är alltid populärt här hemma, så även denna sötstarka gryta.

Nu ska jag gå och bota den irriterande huvudvärken jag vaknade med. Lite frukost, mycket te och en tablett brukar hjälpa. Huvudet är verkligen min känsliga punkt, som säger ifrån så fort det är något. Nu har jag misskött min kropp för länge genom att ha en hemsk arbetsmiljö och då kommer lördags-spännings-och stress-huvudvärken tillbaka. Att sitta på en trästol med en lite bärbar dator är inte det optimala för rygg, nacke och huvud. När jag hann med lunchpromenader och stod o jobbade hade jag nästan aldrig ont i huvudet. Skärpning Sara!