lördag 13 juli 2024

Semesterstart

Nu har jag verkligen kommit in i semester-mode med sena kvällar och långa sovmorgnar. Just att slippa alarm och vara vaken på kvällen är det bästa med semester. Vädret har inte varit kanon-bra men ändå rätt hyfsat och vi har hunnit med några grillmiddagar utomhus.

Förra veckan när jag startade min semester så gjorde jag det med en surr-dejt. Så himla trevligt! Jag och en gammal kollega träffades och vi hade så mycket att prata om. När servitrisen kom och frågade vad vi ville äta så hade vi inte ens hunnit öppna menyn😂

Som jag älskar att surra samtidigt som man äter och dricker gott. Det blev en riktigt lång kväll för vi träffades tidigt och när vi nästan var redo att gå hem började restaurangens musik-quiz och det kan man ju inte missa. Men det var lite väl segt och tog liiite för lång tid.

Vi var på Craft n' Draft som ligger i Kulturens hus och är en av mina favoritrestauranger. Bra mat till bra priser, men den här gången hade de misslyckats med bean. Som definitivt inte var någon bearnaisesås, utan bara en majonäs.




tisdag 2 juli 2024

Segmjuk rabarberkaka

Nu är det nedräkning deluxe till min sommarsemester. En dag kvar! På torsdag är första semesterdagen och som oftast börjar jag min semester med att städa och baka inför Idas kalas. I år blir det dock ett ganska litet kalas då många är bortresta och själv jobbar hon på dagen. Så det blir en middag med efterrätt, istället för ett heldagskalas som vi ofta fixar om det är fint väder. Nästa år fyller hon 18 så då lär vi fira desto större och mer.

Det lär inte bli någon rabarberkaka på söndagens kalas för Ida har önskat sig andra tårtor och pajer. Men hade hon velat ha en efterrätt med rabarber så hade jag nog gjort den här rabarberkakan för den var supergod och så där segmjuk som jag älskar.


Segmjuk rabarberkaka

150 g rumsvarmt smör
3 dl strösocker
2 ägg
3 dl vetemjöl
1 msk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
ca 250 g rabarber
2 msk strö- eller råsocker
1 tsk maizena

Smörj en springform eller annan form, ca 24 cm i diameter. Bröa ev. med kokos.
Vispa smör och socker fluffigt, tillsätt ett ägg i taget.
Blanda de torra ingredienserna och vispa sedan ner det i smeten.
Bred ut smeten i formen.
Skär rabarbern i ca 1 cm stora skivor. 
Blanda rabarbern med socker och maizena.
Fördela rabarbern över hela kakan.
Grädda mitt i ugnen i 175 grader 40-50 minuter. 
Känn med en sticka att den inte kommer ur helt kladdig i mitten på kakan.
Låt kakan vila 10 minuter i formen.

Jag tycker att det blir gott att bröa formen med kokos som ger en liten kola-aktig smak på kakan. Har ni provat? Jag tar nästan alltid kokos istället för ströbröd, men det går ju bra att strunta i båda och bara smörja också.


Alltså vi har sååå mycket rabarber, värsta djungeln, så jag letar bra recept med rabarber. Har ni något så tar jag tacksamt emot det. Oavsett vad det är, bara det är gott och innehåller mycket rabarber.

Svårt att se men stjälkarna är grova och långa och bladen är som elefantöron.

fredag 28 juni 2024

Jordgubbstårta med dubbelfyllning

Som jag älskar jordgubbstårtor och det är alltid lika svårt att välja vilken variant jag ska göra. Det finns ju så många favoriter. Till midsommar tänkte jag först göra en klassisk god pinocchiotårta men jag ändrade mig i sista stund och testade en ny variant istället.

Sverigekakan, eller Vaniljsockerkakan som jag ofta kallar den, är en favorit här hemma och jag gör ofta varianter på den. Den med saffran och den med mandelmassa gör jag alltid till jul respektive i semmeltider. Nu var det dags att testa en sommarvariant med jordgubbsfyllning.


Jordgubbstårta med dubbelfyllning

Vaniljsockerkaka

3 ägg
3 dl strösocker
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 dl kokande vatten

Vispa ägg och socker pösigt i en bunke.
Blanda vetemjöl och bakpulver och rör ner det
Blanda ner vattnet och rör till en slät smet.
Häll smeten i en smord och bröad form.
Grädda kakan längst ner i ugnen i 175 grader ca 30 min.
Låt den svalna i formen.

Vaniljfyllning

100 g smör
1 dl mjölk
3 msk vaniljsocker

Smält smöret.
Tillsätt mjölken och vaniljsockret.
Låt sjuda 1-2 min.
Dela kakan på mitten och häll vaniljmjölken på bägge delarna.
(Lägg inte ihop kakan än, som man gör i vanliga fall)

Jordgubbsfyllning

2 dl vispgrädde
100 g färskost (typ Philadelphia)
2 msk florsocker
2 tsk vaniljsocker
ca 5 dl färska jordgubbar
Dekorera med ca 5 dl jordgubbar

Finhacka jordgubbarna ganska så smått. 
Vispa grädde, florsocker, vaniljsocker till det börjar tjockna.
Vispa ner färskosten till en fluffig kräm.
Vänd i jordgubbarna.

Lägg ungefär hälften av jordgubbsfyllningen på bottenkakan.
Lägg på locket och lägg resten av fyllningen på den. 
Toppa med mer jordgubbar.


Jordgubbsfyllningen är från Baka med Fridas himmelska jordgubbstårta och idén med att använda vaniljsockerkakan som tårta kom från Niinis.


Kvantum hade riktigt billiga jordgubbar igår så jag köpte några liter. Men jag vet inte vad jag ska göra med dem 😀 Med tanke på all rabarber vi har kanske jag gör något med både jordgubbar och rabarber eftersom det är sån perfekt smak-kombo. Det ryktas om att det ska bli lite regn kring lunch imorgon så då kanske jag passar på att baka något smarrigt också.

Ikväll har vi haft ännu en magisk kväll, som jag njuter av de varma soliga kvällarna på altanen. Ikväll åt vi smashed burgers och det är stor familjefavorit så det brukar vi äta riktigt många gånger under somrarna (och även övriga året). Det är otroligt smidigt att grilla på sommaren då man kan göra flera burgare samtidigt. 

Än har jag inte semester, men nu är det helg och ledigt💖

tisdag 25 juni 2024

Sillunch och jordgubbstårta

Hade ni en bra midsommar? Det hade vi!
Vi hade en väldigt lugn och skön dag och åt det viktigaste - sillunch och jordgubbstårta. Vi bjöd hit min mamma och kunde sitta ute och äta utan regn. Det var mörka moln runt oss men vi klarade oss och hade en väldigt mysig dag på vår altan.

Som jag älskar sån här mat. Så perfekt nu när det endast var en sillunch och jag kunde äta mig mätt på detta. Vid julbord finns det ju annat man måste orka också. Men det behövde jag inte tänka på nu. Perfekt! Nubbesalladen är en ganska ny favorit och nu kan jag inte tänka mig att ha ett sillbord utan nubbesallad. 

Som sig bör på midsommarafton blev det en jordgubbstårta till efterrätt och jag gjorde en ny favorit som ni kommer få receptet på snart...


Sillunch

inlagd sill och löksill
ägghalvor
kokt potatis
nektarinklyftor och vattenmelon
spetspaprika och coctailtomater
bröd
smör och ost

Jordgubbstårta


Vi dukade upp maten inomhus i skydd från solen men satt ute på altanen och åt. Det blåste en del, men vi hade ganska hyfsat med lä ändå. Som jag älskar vår stora altan där vi kan anpassa var vi vill sitta utifrån väder och vind.

Ett tag trodde vi att vi skulle behöva gå in pga regn, men vi fick bara en droppe på oss sedan var regnskuren över och solen kom tillbaka. Så vi fortsatte sitta ute.


Årets första, men förmodligen inte sista, jordgubbstårta. Med två kommande kalas i juli lär det bli fler tårtor och nån lär nog innehålla jordgubbar också. Om vi inte väljer hallon eller blåbär istället som vi har fullt av i frysen.

Det blir kanske till och med en sån här tårta en till gång i sommar. Den var himla god och enkel att fixa i ordning. Det värsta dock med tårtor är att de tar så stor plats i kylskåpet😀 


På kvällen när vi hade gått in började det regna trots att solen var framme och vi fick se världens finaste regnbåge. Till slut var jag tvungen att gå ut och ta ett kort för det var så vackert. Men då hade färgerna blivit lite svagare. Från början var alla färger så otroligt starka och sken så fint. Sedan är det ju himla läckert med dubbla regnbågar också.


Jag jobbar fortfarande men känner nu att det hade varit ganska skönt om jag skulle ha haft semester nu. Jag är så trött på förmiddagarna och har redan vänt på dygnet en aning pga fotbolls-em. Trots att Sverige inte är med är det lätt att fastna framför en match och sedan allt eftersnack. När klockan har passerat 22 är det som att jag kommer in i andra andningen och blir riktigt pigg så då är det ju ändå ingen idé att gå och lägga sig. Men varje morgon då klockan ringer ångrar jag att jag inte gick och la mig tidigare.

Som nu, nu är klockan snart 23 och jag har knappt börjat fundera på att gå och lägga mig. Fast det borde jag nog göra....snart....

torsdag 20 juni 2024

Helgen som gick

Nu när det är helg igen passar det väl bra att visa lite från vår förra helg då jag och Leif hade en minisemester i Umeå.

Vi var bara borta två dagar men vi hann så mycket så när vi kom hem på söndag kändes det inte som att vi lämnade Luleå bara dagen innan. Vi tog en lugn lördagsfrukost hemma innan vi packade bilen med det vi skulle ha med oss. Sedan tog vi det lugnt de 25-30 milen men några stopp här och där. Vi tog även en mindre väg för att slippa tråkiga E4:an mellan Skellefteå och Umeå.

Jag hade velat stanna på något mysigt trädgårdscafé eller liknande för lunch men det regnade precis då så vi fortsatte till Umeå och i stället blev det en sen vinlunch på Sjörbris, en restaurangbåt vid älven mitt i sta'n. Utsikten var bättre än både maten och priserna, kan man lugnt säga. 

Efter lunch strosade vi genom Umeå lite innan vi gick tillbaka till hotellet för lite vila och några koppar te. Umeå är verkligen mysigt och har tagit tillvara på sin närhet till vattnet på ett helt annat sätt än Luleå.

Jag förstår inte varför inte Luleå gör mer för att bli en attraktiv och fin sommarstad. Vi ligger alltid i topp i solligan. Tänk om vi dessutom skulle ha fler restauranger och caféer i kvällssolen och snyggare/bredare promenadstråk längs vattnet. Luleå centrum är en halvö och ligger därför så perfekt med vatten runt typ hela city.


Efter vilan och tepausen bytte vi om och gick ner på sta'n igen. Vi började på GP's och då var det äntligen dags för sommarens första, men definitivt inte sista, Aperol Spritz. Alltså den är så god och vacker och såå mycket sommar. En storfavorit och i stort sett den enda drinken jag aldrig blir besviken på.


Sedan gick vi vidare till den tredje restaurangen som vi blivit tipsade om och ville prova, nämligen Basta och då var det dags för Pasta. Inte lätt att säga Pasta på Basta 😀 När jag var liten gick jag hos tal-fröken (logoped) för att jag hade lite svårt att uttala vissa bokstäver. Just P och B var bokstäver som jag ofta blandade ihop, detsamma var det med K och G. Jag kommer ihåg läxor som "paket" då jag lika gärna kunde säga "baget".

Nog om mina gamla talsvårigheter. På Basta började jag med en Bellini, men den var alldeles för söt för mig och jag ångrade mig redan vid första sippen. Pastan var desto godare. Vilken tur. Men så mätta vi blev så efter maten tog vi en liten omväg tillbaka till hotellet. Så skönt att att promenera bort lite mättnadskänsla innan det var dags att sova.



Söndag började vi med hotellfrukost. Men eftersom jag rätt ofta äter hotellfrukost numera då jag jobbar i Kiruna så är det inte samma wow-känsla nå mer. Lite tråkigt faktiskt. Det är som när man har semester och går miste om fredagskänslan.

Efter frukosten hämtade vi mamma i Vännäs som hade hälsat på släktingar i ett par dagar och sedan åkte vi till Ikea för lite shopping. Det var rätt länge sedan jag var på Ikea så det var så himla kul och jag hittade riktigt mycket roligt och som vanligt är köksavdelningen roligast.

Innan vi lämnade Umeå hann vi med lunch på Leifs (inte min) favoritrestaurang - Burger King. Sedan åkte vi vidare till Norrfjärden där det var dags för 20-årskalas för min systerson. Perfekt med en fest-avslutning på en bra helg och skönt att slippa laga middag efter några timmar i bil.

Kalaset började på bästa sätt med bubbel och snittar. Favoritstart på alla kalas😀 Sedan dukades det upp en annan kalasfavorit - Buffé! Alltså det är så underbart med ett bord fullt med godsaker och sedan blir det en salig blandning på tallriken. 

Vi var många som tyckte att den färgglada salladen med bl.a. broccoli och morötter var såå god. Så den ska jag försöka göra i sommar nån gång. Så fräsch, vacker och god.

Självklart avslutades kalasmiddagen med tårtor, två glutenfria varianter och jag var tvungen att smaka en liten bit av både. Omöjligt att bara välja en.

Mums, så mycket gott!
Mitt val!
Mycket gott. Vad skulle ni välja?
Ett bord fullt med godsaker
Den supergoda salladen

Två glutenfria tårtor

Det var vår förra helg och nu är det helg igen💖 Midsommarhelgen! Vi är inga stora midsommarfirare, inte i år heller😀 Men sillunch och jordgubbstårta blir det i alla fall, det har vi redan bestämt. Sedan får vi se vad vi mer hittar på.

Jag ser mest fram emot att vila och ha en extra dag ledigt. Hoppas vi får sol och värme så jag får lite semesterkänsla med altanhäng redan nu. 

tisdag 18 juni 2024

Bönfrallor glutenfria

Hallå, stanna tiden en aning. Jag tyckte att det nyss var början av maj och nu har vi passerat mitten av juni, jag hinner inte med. Det börjar ju bli dags att planera och förbereda våra juli-kalas. Intensiva jobbdagar och lite sämre väder gör att jag inte är ute och njuter av sol och värme på lunchen eller kvällarna och då glömmer jag nästan bort att det är sommar nu.

Det är ingen nedtrappning på jobbet inför semestern utan det är full fart och enormt koncentrations-krävande dagar då jag lär mig sååå mycket om arbetsrättsliga avtal och regler, konfiguration av ett nytt system och inte minst engelska eftersom alla workshops vi har nu är på engelska. Så efter middagarna orkar jag inte mycket mer än att ligga i soffan och se nån serie eller nån em-fotbollsmatch. Men det är tur att jag älskar att lära mig nya saker för dagarna är "jobbiga" men så otroligt roliga.

Nu är jag i Luleå och får äta hemlagade middagar men när jag är i Kiruna är det perfekt att äta yoghurt och nån macka på hotellrummet till middag. Mackor är min riktigt stora lass, finns inte mycket som är godare än det. I ett försök att göra mina mackor lite nyttigare testade jag ett viktväktarrecept med vita bönor. Jag tror att en fralla inte ger en enda point för er som räknar viktväktar-points.


Bönfrallor

300 g stora vita bönor avrunnen vikt
3 ägg
2 msk fiberhusk
2 tsk bakpulver
0,5 msk citronsaft
0,5 tsk salt

Toppa med t.ex sesamfrön

Lägg allt i en skål och mixa ihop till en kladdig och jämn smet med en stavmixer.
Låt stå och svälla ca 10 minuter.
Fukta händerna och forma 6 runda bullar. Fukta händerna mellan varje ny bulle.
Lägg på en bakpappersklädd plåt och strö på ditt val av topping.
Grädda i mitten av ugnen i 200° tills frallorna är gyllene, 20–25 minuter.

Smaken är helt okej och visst blev de fina? Men jag har lite svårt med den lite "svampiga" konsistensen, det blev dock bättre när man rostar det. 

onsdag 12 juni 2024

Tomatsås till spagetti och köttbullar

I dag var det skolavslutningsdag i Luleå men det går nästan obemärkt förbi vår familj numera. Lite tråkigt faktiskt för det finns inte många dagar som har högre mysfaktor. Om två år tar Ida studenten och då ska vi fira ordentligt igen. Men när man går ut ettan och tvåan på gymnasiet är inte skolavslutningen så speciell, de får ju inte ens terminsbetyg numera och lektioner har de knappt haft på över en vecka.

Själv ska jag jobba några veckor till innan jag får semester, men eftersom jag fortfarande känner mig ny på jobbet och det är så mycket roligt och nytt att lära sig så längtar jag inte lika mycket som jag brukar till sommarledigheten. Sommaren är så pass kort så jag försöker njuta varje dag istället, oavsett om jag jobbar eller är ledig.

Redan till helgen blir det en mini-semester då vi tar en helg i Umeå. Där hoppas jag att vi ska äta gott, dricka gott, bo på hotell, Ikea-shoppa och bara ta det lugnt utan för många planer. Jag har även tänkt att vi ska ta det lugnt på vägen dit och se det som semester också. Ofta när vi kör/åker bil så ska vi från A till B på kortast möjliga tid. Men nu tänkte jag att vi skulle ha en annan strategi. Få se om vi lyckas med det😀

Jag håller på med en frystömning också (går inte så jättebra) för jag vill rymma bullar, kakor och tårtbottnar inför kommande sommarkalas. Så igår tog jag upp en förpackning med köttbullar som vi åt tillsammans med spagetti och tomatsås. Riktigt gott!


Tomatsås till spagetti och köttbullar

1 gul lök
2 vitlöksklyftor
2 pkt finkrossade tomater
1 msk tomatpuré
1 näve färska basilikablad
1 msk balsamico
1 tsk dijonsenap
0,5 krm chiliflakes
salt o peppar
ca 2 dl vatten

Blanda med:
köttbullar
spagetti

Servering:
parmesanost
ruccola och/eller färsk spenat

Finhacka löken och stek i olja, pressa i vitlök och stek lite till.
Tillsätt krossad tomat, tomatpuré och alla övriga ingredienser till tomatsåsen.
Koka upp såsen och låt sedan puttra under lock. Ju längre desto bättre oftast.
Smaka av tomatsåsen och krydda eventuellt mer.
Vänd försiktigt köttbullarna i tomatsåsen och låt dem få puttra med några minuter för att bli varma.
Koka spagetti enligt förpackningens anvisningar.
Blanda ner den kokta spagettin i tomatsåsen, rör runt försiktigt.
Servera ev med riven parmesanost, rucola och/eller spenat.

När tomatsåsen är i fokus tycker jag att det är viktigt att använda krossade tomater av bra kvalité. T.ex till en köttfärssås är det inte lika viktigt.

Den här tomatsåsen och spagettin är god som den är och nästa gång äter jag det nog tillsammans med en burrata istället för köttbullar.