tisdag 2 juli 2024

Segmjuk rabarberkaka

Nu är det nedräkning deluxe till min sommarsemester. En dag kvar! På torsdag är första semesterdagen och som oftast börjar jag min semester med att städa och baka inför Idas kalas. I år blir det dock ett ganska litet kalas då många är bortresta och själv jobbar hon på dagen. Så det blir en middag med efterrätt, istället för ett heldagskalas som vi ofta fixar om det är fint väder. Nästa år fyller hon 18 så då lär vi fira desto större och mer.

Det lär inte bli någon rabarberkaka på söndagens kalas för Ida har önskat sig andra tårtor och pajer. Men hade hon velat ha en efterrätt med rabarber så hade jag nog gjort den här rabarberkakan för den var supergod och så där segmjuk som jag älskar.


Segmjuk rabarberkaka

150 g rumsvarmt smör
3 dl strösocker
2 ägg
3 dl vetemjöl
1 msk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
ca 250 g rabarber
2 msk strö- eller råsocker
1 tsk maizena

Smörj en springform eller annan form, ca 24 cm i diameter. Bröa ev. med kokos.
Vispa smör och socker fluffigt, tillsätt ett ägg i taget.
Blanda de torra ingredienserna och vispa sedan ner det i smeten.
Bred ut smeten i formen.
Skär rabarbern i ca 1 cm stora skivor. 
Blanda rabarbern med socker och maizena.
Fördela rabarbern över hela kakan.
Grädda mitt i ugnen i 175 grader 40-50 minuter. 
Känn med en sticka att den inte kommer ur helt kladdig i mitten på kakan.
Låt kakan vila 10 minuter i formen.

Jag tycker att det blir gott att bröa formen med kokos som ger en liten kola-aktig smak på kakan. Har ni provat? Jag tar nästan alltid kokos istället för ströbröd, men det går ju bra att strunta i båda och bara smörja också.


Alltså vi har sååå mycket rabarber, värsta djungeln, så jag letar bra recept med rabarber. Har ni något så tar jag tacksamt emot det. Oavsett vad det är, bara det är gott och innehåller mycket rabarber.

Svårt att se men stjälkarna är grova och långa och bladen är som elefantöron.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar