onsdag 5 juni 2024

Sallad med rödbetor, spenat, nektariner och mycket gott

Då var det helg igen💖
Det är inte många hela veckor numera. Imorgon är det nationaldag och därmed röd dag (sedan några år tillbaka). Hur många kommer fira nationaldagen? Jag avslutade min (halva) arbetsdag i dag med att ha ett möte med medarbetare i Norge och man kan ju lugnt säga att firandet av vår nationaldag skiljer sig åt mellan Norge och Sverige. De flesta av oss är mest nöjd med att ha en extra ledig dag och ev även halvdag idag😀

Vi brukar äta lite godare och ibland har jag försökt mig på någon efterrätt med Sverige-tema, men blått är inte jätteenkelt att få till naturligt vid bakning. Blåbär blir mer lila än blått t.ex.

På tal om att äta lite godare så har jag ju glömt ge er receptet på den matiga salladen som jag gjorde för ett tag sedan. Nu är det väl över en månad sen kanske jag gjorde den. Men bättre sent än aldrig..... Jag serverade salladen till ugnsstekt kyckling, som är mitt favoritsätt att tillaga kyckling. Så skönt att slippa stå o steka som är bland det värsta jag vet.


Sallad med rödbetor, spenat, nektariner och mycket gott

Förslag på ingredienser
babyspenat och rucola
rödbetor
blomkål
sojabönor
nektariner
jordgubbar
salladslök
fetaost
rostade och saltade solroskärnor och/eller pumpafrön

Förberedelser
Skala, dela i bitar och ugnsstek rödbetorna eller köp förkokta.
Dela blomkålen i mindre bitar, ugnsstek lite lätt. Jag vill ha kvar lite krisp.
Tina sojabönorna
Dela nektariner, jordgubbar och salladslök i mindre bitar.
Torrosta och salta kärnor/frön eller använd färdiga

Montering
Lägg salladen i botten på ett salladsfat.
Varva övrig frukt, grönsaker och lök.
Toppa med smulad fetaost och frön.

Jag tycker att det blir vackert om man använder lite olika form på grönsakerna när jag skär dem i mindre bitar. Det blir klyftor, skivor/strimlor och bitar. Sedan är det gott med olika konsistens/struktur också, det är därför jag ofta lämnar lite tuggmotstånd på grönsaker när de tillagas.

Jag tycker om att ha frukt i sallader som då ger lite god sötma och här blir det perfekt kombo till salt fetaost och salta frön.


Nu är jobbdagen slut, lunchen uppäten, blogginlägget snart publicerat så då ska jag fixa en kopp te och gå ut i solen på altanen och njuta av sommaren och ledigheten. Efter två tre hektiska veckor med mycket jobb och många resor känns det skönt att inte ha något planerat. Jag ska ta dagen som den kommer och pyssla på här hemma med saker som har blivit lite eftersatta efter alla veckor på språng.

Det var såå länge sedan jag bakade. Så nu längtar jag efter det och det börjar nog bli dags att baka lite sommarkakor och fylla upp frysen med. Jag brukar ju alltid göra småkakor/snittar som är enkla att baka, lätta att variera i smak och perfekt att ta upp ur frysen när man får oväntat besök.

lördag 1 juni 2024

Kirunavecka

Men alltså vad har vi för dagar💕 
Jag älskar att vi har sommar redan i maj och jag hoppas att det här underbara vädret fortsätter länge. Äntligen kan vi hänga på vår älskade altan igen. Det finns inte mycket som slår en kopp te i kvällssolen. Ja det skulle väl vara frukost ute i värmen eller ett glas Cava innan maten😀

Tyvärr har jag inte kunnat vara på altanen något i veckan eftersom jag har jobbat i Kiruna. Men det tar jag igen i helgen.

Måndagkväll var nog en av mina bästa kvällar i Kiruna då fick jag en rundtur runt LKAB och Kiruna och fick höra en massa historia. Strålande sol och sommarvärme gjorde att kvällen blev kanonbra. Vi hade jobb-besök från Tyskland och Spanien så det var fint att kunna visa dem SommarSverige från sin bästa sida.


Spegelblankt och fint i Jukkasjärvi. Vi var även en sväng förbi ishotellet där taket hade smält bort men resten stod kvar så man såg de olika rummen bl.a.
Långt där borta ser man Kebnekaise
Den vita höga byggnaden med en svart fyrkant (stort fönster) är Scandic, där jag oftast bor när jag är på jobb i Kiruna. 
Kyrkan på sin nuvarande plats, men snart ska den stora kyrkan flyttas i ett stycke till sin nya plats i nya Kiruna Centrum.
Fin gammal träkyrka
Altartavlan målad av prins Eugen
Taket inne i kyrkan
Utsikt från hotellrummet över stadshuset och klocktornet på stadshustorget. Solen står högt trots att klockan är halv tio på kvällen.
Jag hade lite annorlunda och otymplig packning när jag åkte upp i söndags😀
Jag var ju "tvungen" att ta med mina fina morsdagsblommor som jag fått av Olivia. Hela veckan kunde jag njuta av den fina buketten. Ett hotellrum har nog aldrig varit så mysigt och fint💞
Veckans absolut godaste!
För en choklad-tok som mig så slog det här allt. Trots att jag var ordentligt mätt kunde jag inte motstå denna goding.
Annars var nog det här veckans mat🙈
En halv yoghurt, en macka med phildelphiaost och en kopp te på hotellrummet (och på tåget hem) var det som middagarna bestod av. Mycket roligare än så är det inte att bo borta😀 Tack o lov i alla fall att jag bor inne i centrum där jag kan strosa och fördriva lite tid på kvällarna innan jag går förbi Coop på väg till hotellet för middag och lite tv-tittande. 

tisdag 28 maj 2024

Sommarsallad med sötpotatis och jordgubbar

Nu har jag en arbetsvecka i Kiruna och även här är det högsommarvärme och helt magiskt väder. Så underbart att få så mycket sommar så tidigt på sommaren. Inte trodde jag att jag skulle få uppleva kanonvärme i Kiruna redan i maj. Men mer om min vecka här kommer senare, för den behöver ett eget inlägg.

I dag tänkte jag istället tipsa om en favoritsallad. Nämligen sallad med sötpotatis för det är bland det godaste jag vet till grillat. Så liknande recept som det här finns redan på bloggen, men jag måste dela det igen så att ingen missar det.

Sommarsallad med sötpotatis och jordgubbar

sötpotatis
babyspenat
rucola
körsbärstomater
rödlök
sojabönor
paprika
jordgubbar

Skala och dela sötpotatisen i bitar. Tillaga i air fryer eller i ugn 200 grader i ca 15-20 min.
Dela tomater, lök, paprika och jordgubbar i mindre bitar.
Lägg spenat och rucola i botten på ett uppläggningsfat.
Lägg övriga grönsaker på salladerna.
Toppa med sötpotatis och jordgubbar.

De här grönsakerna använde jag den här gången men självklart går det att variera med det man har hemma och/eller tycker om. Spenat, jordgubbar och sötpotatis är dock en supergod kombo som jag oftast har som grund. Resten däremot varierar jag från gång till gång.




fredag 24 maj 2024

Sommar, sol och Swift i Stockholm

Helg igen och jag som inte har smält förra helgen än💖
Jag vet inte hur jag ska sammanfatta helgen. Den var så perfekt! Att få umgås i flera dagar med mina tjejer är ju en bra början för en perfekt helg. Men det stannade ju inte där. Vädret var så mycket bättre än jag hade kunnat önska. Som jag har längtat efter sommar, värme och uteserveringar. Och nu äntligen fick jag allt det. 

När vi inte åt på uteserveringar så åt, drack och fikade vi på Olivia och Emils mysiga balkong. Att sitta på en balkong i strålande sol är så mycket utomlands-känsla för mig. Framför allt att äta frukost i värmen på en balkong. Vi har ju ingen balkong (vi har ju en altan) så nästan enda gångerna vi sitter på en balkong är utomlands😀

Rosévin = sommar

Högsommarvärme, strålande sol från klarblå himmel och all grönska och alla blommande buskar och träd. Så vackert! Här hemma har löven precis börjat spricka fram i buskarna så det är ett bra tag kvar tills de blommar. Som jag njöt i helgen av all grönska och alla blommor. Och allt det har jag kvar att njuta av här hemma om ett tag.

I dag är det kanonvarmt här hemma så jag räknar med att det kommer hända en hel del i naturen. Så snart har nog vi också grönt och fint.

Det går inte att besöka Nacka utan att fota fontänen vid Nacka Strand. Sån lyx att kunna ta båten in till sta'n.

Anledningen till vår Stockholmstripp var ju att se Taylor Swift och på söndagen var det då äntligen dags. Ett års väntan var över. Jag hade nog inte ens hört hälften av hennes låtar innan konserten och kunde definitivt inte sjunga med i speciellt många. Så jag var orolig att jag skulle bli less eftersom konserten var 3,5 timmar, men den var så bra så tiden gick sjukt fort och jag blev aldrig less. Blev inte ens te-sugen 😀

Ingen har väl missat alla positiva reaktioner och kommentarer om helgens evenemang och alla Swifties som spred sån underbar stämning i Stockholm. Och vilken bra reklam det blev för Stockholm och Sverige med alla trevliga människor och det underbara vädret.

Det var så mysigt överallt, alla var glada (tänk vad vädret gör mycket för humöret) och alla affärer spelade Taylor Swift-låtar.

Ett års väntan var över och tänk nu är även jag en Swiftie

En stor och god hamburgare blev perfekt uppladdning inför att vara inne på Friends Arena i ungefär 5 timmar.

Numera blir det inget besök i Sthlm utan att äta från Lulu

måndag 13 maj 2024

Mögel eller inte

Har ni också haft långhelg? Alltså Kristi-himmelfärdsveckan är en av årets bästa veckor. Förutom att sommaren närmar sig så älskar jag att få 2,5 dagar extra ledigt. Är så glad att jag åter igen har en arbetsgivare där klämfredagen är en ledig dag, för det är så jag är van att det ska vara. De två senaste åren var det en vanlig arbetsdag, så i år njuter jag lite extra att jag har bytt arbetsgivare och får vara ledig denna klämfredag igen.

På tal om gamla arbetsgivaren så hostade jag typ hela tiden under mina två år där. Först trodde jag att det var sviterna av Corona. Kommer ni ihåg hur starten på mitt nya jobb var? Annars kan ni läsa om det här. Men hostan fortsatte lite väl länge så jag började misstänka något annat. När jag sedan blev bra under sommar-semestern då jag inte var på jobbet blev jag helt säker på att det var något på arbetsplatsen som gjorde mig sjuk. Mögel i väggarna eller taket eller under mattan var det jag misstänkte och framförde till cheferna. Men ingen tog mig på allvar😓 så till slut började jag ju själv att tvivla.

Men efter att ha bytt arbetsgivare och arbetsplats försvann hostan (för gott), så under alla dessa månader med hosta hade jag rätt att det var arbetsplatsen som gjorde mig sjuk. 

Och om någon fortfarande tvivlar så är det ganska uppenbart nu att jag haft rätt hela tiden. För nu har alla varit tvungen flytta ut pga sanering och renovering. Bättre sent än aldrig, men lite bitter är jag nog och jag är väldigt sugen att skriva "vad var det jag sa" till mina gamla chefer😂 Fasaden är borta och så här ser det ut nu:
 

Alltså hur lycklig blir man inte av värmen som nu äntligen kom. För vilket härligt väder vi har haft i helgen så nu känns det som att sommaren är på väg. Vi har varit ute hela dagar och städat, pysslat och njutit. Men krattat har vi inte kunnat göra ännu för tomten är fortfarande inte snöfri. Men snart....

Grillat har vi däremot gjort och i lördags satt vi ute och åt middag för första gången det här året. Nu hoppas vi på fler soliga utemiddagar redan i maj.

Jag hann dock inte städa och såpa in altanen men det kanske jag hinner nån kväll i veckan. För till helgen blir det i alla fall inte för då ska jag och Ida till Stockholm för att se Taylor Swift, shoppa och mysa. Som jag längtar💖

torsdag 9 maj 2024

I väntan på värmen

Alltså vilka härliga veckor vi har nu, helg stup i kvarten. Synd bara att vädret inte kan vara med oss. Men man kan väl inte få allt. Men nu får gärna värmen komma snart, jag är less att frysa. 

I tisdags bjöd jag hit en kompis för en surrkväll. Perfekt med middagsgäst när det bara är en halvdag på jobbet dagen efter, eftersom det då var dag före röd dag. Så det gör inte så mycket om man är lite småseg och trött.

Vi hade så mycket att prata om, men mellan allt prat hann vi med att äta och dricka också. Jag började med att göra i ordning ett litet fat med två sorters snittar. Rågkorgar med asiatisk skagenröra och crostini med kronärtskockskräm och lufttorkad karré. När väl snittarna var på plats blev vi sugna på Cava, trots att tanken från början var att det skulle vara en rödvins-kväll😀 

Hade det varit riktigt perfekt hade vi kunnat sitta ute i maj-solen med Cava och snittar. Men så varmt var det inte, inte ens i vårt härliga varma altanhörn som oftast är i lä.


Till huvudrätt hade jag ugnsstekt kyckling (så enkelt och bra sätt, så numera steker jag nästan aldrig kyckling i stekpanna). Till kycklingen åt vi en matig sallad med en massa godsaker i olika färger. Jag har ätit rester av salladen flera gånger och den är lika god varje gång. Så den kommer jag servera olika varianter av fler gånger i sommar. Perfekt till grillat.


Och ni känner mig - Alla bra middagar avslutas med efterrätt och gärna med choklad. Den här gången bjöd jag på en viktväktar-kladdkaka som faktiskt var riktigt god, framför allt när den var kylskåpskall. Jag ska försöka modifiera den lite till för att göra den perfekt💖


Eftersom jag har lyxen att vara ledig även imorgon och därmed får sovmorgon så sitter jag just nu och ser Eurovision Song Contest. Inte för låtarna, utanför mellanakterna och mellansnacket. Man kan ju inte annat än älska Edward af Sillén. 

Jag behöver mycket sömn och är rätt kvällstrött så jag brukar prioritera att sova på kvällarna, för att inte vara så trött dagen efter. Men ibland lyckas även jag vara vaken till midnatt 😀


söndag 5 maj 2024

Kesoplättar

Då var det söndag igen. Det har varit en konstig vecka det här. Eftersom det var 1 maj i onsdags så blev det måndag, fredag, söndag, måndag, fredag, lördag och nu söndag igen. Och kommande vecka är lika härlig med halv dag på onsdag och sedan ledig torsdag till söndag.

Trots att jag nu trivs sjukt bra på jobbet så är det ändå skönt med extra dagar ledigt lite då och då. Men vilken skillnad det är mot för då jag inte trivdes lika bra, då var dessa kortveckor räddningen. Nu vill jag ju lära mig allt så jag har knappt tid att vara ledig 😀

Lediga dagar innebär att man kan äta frukost lite extra länge och lyxa till det med nå gott, istället för en kopp te vid datorn. Kesoplättar är nya favoriten som jag testade när jag hade lite keso över i kylskåpet. Nu ser jag till att alltid ha keso hemma.


Kesoplättar

100 g (mini)-keso
1 ägg
0,75 msk fiberhusk
1 tsk margarin flytande 

Mixa keso, ägg och fiberhusk till en slät smet med en stavmixer.
Låt stå och svälla i 5 minuter.
Värm margarin i en panna och klicka ut smeten till tre plättar och platta ut. 
Stek ett par minuter per sida på medelvärme tills de stelnat och fått fin färg.
Servera med bär och ev yoghurt eller kvarg.

Om du använder vanlig keso istället så passar det för de som äter enligt lchf och om du använder mini-keso så är det perfekt för viktväktare.

Det blir en ganska fast och kladdig konsistens
Platta ut i stekpannan


Gott med bara bär


...men snäppet godare med lite smaksatt yoghurt eller kvarg till.

Lyxfrukost med kesoplättar och te i soffan.

Nu har grillsäsongen börjat på allvar för oss, nu när vi har lyckats skotta fram grillarna från all snö. I dag blir det tredje dagen på raken som det blir grillat till middag. I fredags nöt, igår kyckling och idag fläsk😀 Oftast tycker jag att kyckling blir godast, trots att vi inte gör nå speciellt med den. 

Snart är det även dags att sätta igång cykelsäsongen på allvar, men först ska vi lämna in dem för lite service och fix. Sedan hoppas jag att de blir som nya.