torsdag 9 maj 2024

I väntan på värmen

Alltså vilka härliga veckor vi har nu, helg stup i kvarten. Synd bara att vädret inte kan vara med oss. Men man kan väl inte få allt. Men nu får gärna värmen komma snart, jag är less att frysa. 

I tisdags bjöd jag hit en kompis för en surrkväll. Perfekt med middagsgäst när det bara är en halvdag på jobbet dagen efter, eftersom det då var dag före röd dag. Så det gör inte så mycket om man är lite småseg och trött.

Vi hade så mycket att prata om, men mellan allt prat hann vi med att äta och dricka också. Jag började med att göra i ordning ett litet fat med två sorters snittar. Rågkorgar med asiatisk skagenröra och crostini med kronärtskockskräm och lufttorkad karré. När väl snittarna var på plats blev vi sugna på Cava, trots att tanken från början var att det skulle vara en rödvins-kväll😀 

Hade det varit riktigt perfekt hade vi kunnat sitta ute i maj-solen med Cava och snittar. Men så varmt var det inte, inte ens i vårt härliga varma altanhörn som oftast är i lä.


Till huvudrätt hade jag ugnsstekt kyckling (så enkelt och bra sätt, så numera steker jag nästan aldrig kyckling i stekpanna). Till kycklingen åt vi en matig sallad med en massa godsaker i olika färger. Jag har ätit rester av salladen flera gånger och den är lika god varje gång. Så den kommer jag servera olika varianter av fler gånger i sommar. Perfekt till grillat.


Och ni känner mig - Alla bra middagar avslutas med efterrätt och gärna med choklad. Den här gången bjöd jag på en viktväktar-kladdkaka som faktiskt var riktigt god, framför allt när den var kylskåpskall. Jag ska försöka modifiera den lite till för att göra den perfekt💖


Eftersom jag har lyxen att vara ledig även imorgon och därmed får sovmorgon så sitter jag just nu och ser Eurovision Song Contest. Inte för låtarna, utanför mellanakterna och mellansnacket. Man kan ju inte annat än älska Edward af Sillén. 

Jag behöver mycket sömn och är rätt kvällstrött så jag brukar prioritera att sova på kvällarna, för att inte vara så trött dagen efter. Men ibland lyckas även jag vara vaken till midnatt 😀


söndag 5 maj 2024

Kesoplättar

Då var det söndag igen. Det har varit en konstig vecka det här. Eftersom det var 1 maj i onsdags så blev det måndag, fredag, söndag, måndag, fredag, lördag och nu söndag igen. Och kommande vecka är lika härlig med halv dag på onsdag och sedan ledig torsdag till söndag.

Trots att jag nu trivs sjukt bra på jobbet så är det ändå skönt med extra dagar ledigt lite då och då. Men vilken skillnad det är mot för då jag inte trivdes lika bra, då var dessa kortveckor räddningen. Nu vill jag ju lära mig allt så jag har knappt tid att vara ledig 😀

Lediga dagar innebär att man kan äta frukost lite extra länge och lyxa till det med nå gott, istället för en kopp te vid datorn. Kesoplättar är nya favoriten som jag testade när jag hade lite keso över i kylskåpet. Nu ser jag till att alltid ha keso hemma.


Kesoplättar

100 g (mini)-keso
1 ägg
0,75 msk fiberhusk
1 tsk margarin flytande 

Mixa keso, ägg och fiberhusk till en slät smet med en stavmixer.
Låt stå och svälla i 5 minuter.
Värm margarin i en panna och klicka ut smeten till tre plättar och platta ut. 
Stek ett par minuter per sida på medelvärme tills de stelnat och fått fin färg.
Servera med bär och ev yoghurt eller kvarg.

Om du använder vanlig keso istället så passar det för de som äter enligt lchf och om du använder mini-keso så är det perfekt för viktväktare.

Det blir en ganska fast och kladdig konsistens
Platta ut i stekpannan


Gott med bara bär


...men snäppet godare med lite smaksatt yoghurt eller kvarg till.

Lyxfrukost med kesoplättar och te i soffan.

Nu har grillsäsongen börjat på allvar för oss, nu när vi har lyckats skotta fram grillarna från all snö. I dag blir det tredje dagen på raken som det blir grillat till middag. I fredags nöt, igår kyckling och idag fläsk😀 Oftast tycker jag att kyckling blir godast, trots att vi inte gör nå speciellt med den. 

Snart är det även dags att sätta igång cykelsäsongen på allvar, men först ska vi lämna in dem för lite service och fix. Sedan hoppas jag att de blir som nya.

lördag 27 april 2024

Räkpasta med chili och tomat

God morgon, hoppas ni har en bra lördag. Jag har haft migrän i natt och är så lycklig över min migrän-medicin som fungerar så bra de gånger jag får anfall. Så nu känner jag mig hyfsat bra, jag har ingen värk men efter ett migränanfall blir jag alltid lite "bakis". Så det blir nog en lördag på hemmaplan i lugnt tempo. Jag ska dricka en massa te och hänga i soffan mest hela dan😀

Så många år som jag har plågats av huvudvärk men inte sökt hjälp, utan tyckt att jag har kunnat hantera det (observera att jag skriver hantera, inte lindra eller bota) med vanliga värktabletter. Jag trodde inte ens det var migrän. Så fel jag hade! Mitt råd till alla med återkommande huvudvärk - Sök hjälp! 

Vi åt sån himla god räkpasta förra helgen. Det var som en Spagetti al Pomodoro med räkor. Har ni inte bestämt kvällens middag så tycker jag absolut att ni ska testa det här. Fräscht och gott! Själv ska jag äta den här laxen och fetaostkräm.


Räkpasta med chili och tomat

vv: 8 points per portion, receptet ger 4 stora portioner
250 g spaghetti
500 g cocktailtomater
2 klyftor vitlök
0,5 tsk chili flakes
1 msk olivolja
1 kg räkor med skal
3 msk persilja
4 msk parmesanost

Koka pasta enligt anvisning på förpackningen. Spara 2 dl av kokvattnet.
Halvera tomater, finhacka vitlök och skala räkor.
Värm olja i en djup panna och fräs vitlök och chili under omrörning ca 30 sekunder. 
Tillsätt tomater och låt dem steka med under tiden pastan blir klar.
Vänd ner avrunnen pasta, räkor, persilja, parmesanost och tillsätt lite kokvatten i taget under omrörning tills allt är varmt och du har en bra konsistens.
Lägg upp i djupa tallrikar och toppa ev med mer parmesan (som då ger fler points).


Jag använde inte alla räkor, utan sparade några så vi fick varsin räkmacka dagen efter. Det här var verkligen supergott och krämigt och trots att jag inte använde alla räkor blev det inte för lite.






måndag 22 april 2024

Kyckling- och sötpotatissallad

Nu sitter jag på hotellrummet i Kiruna och väntar på att klockan ska bli lite mer, åtminstone 21, så att jag kan gå och sova. Måste nog ta några koppar te och en promenad för att orka vara vaken till dess. Som så ofta när jag ska i väg tidigt sover jag dåligt och i natt blev det extremt lite sömn. 

Det är två månader sedan jag var här senast. Undra om det var därför jag sov extra dåligt i natt, att jag var lite extra orolig att försova mig nu när det var dags för en Kirunaresa igen. Det blev tyvärr inte att jag slumrade något på tåget heller, så jag känner mig riktigt trött och även lite yr, både av trötthet och efter tågåkandet.

Dagens middag på hotellrummet blev rester av den här goda salladen med kyckling och sötpotatis. Alltså jag älskar sötpotatis i sallader. Det är så sjukt gott. Ni måste testa!

Temperaturmässigt är det ingen vår och sommar i sikte men så fort solen visar sig längtar jag extra mycket till sommar och värme och blir även så himla sugen på sallader. Så enkelt och så gott att slänga ihop något gott av det man har hemma. Kan ju inte bli mer perfekt.


Kyckling- och sötpotatissallad

 Kyckling och sötpotatis

6 hg kycklingfilé
soja
thaichilisås
1-2 (små) sötpotatisar
salt, peppar

Marinera kycklingfiléerna i lika delar soja och thaichilisås. Har du tid kan det ligga i marinaden några timmar, annars får det räcka med några minuter då du fixar sötpotatisen.
Lägg kycklingen i en ugnsform
Skala och skiva sötpotatisen.
Lägg sötpotatisen i en ugnsform eller på en plåt, salta och peppra.
Tillaga kycklingen och potatisen i 175-200 grader i ca 20 minuter. Kontrollera att kycklingen är genomstekt.
Skär kycklingen i mindre bitar.

Sallad

Använd de grönsaker och sallader du tycker om och/eller har hemma.
Jag använde detta:
isbergssallad
gurka
tomat
paprika
morötter
röd lök
majs

Dela sallad, gurka, tomat och paprika i mindre delar.
Skala och grovriv morötter.
Skala och dela löken i små bitar.
Blanda ihop alla grönsaker tillsammans med kyckling och sötpotatis.

Vissa sötpotatisar är enorma men jag köper oftast de som är ganska små (dock större än vanlig potatis) och avlånga. De blir perfekta att skiva.



torsdag 18 april 2024

Workday och annat kul

Nu är jag hemma igen efter flera dagar i Stockholm där jag har förenat nytta med nöje. Jag började med en mysig helg med Olivia och Emil i deras fina lägenhet innan jag på måndag-eftermiddag bytte till hotell i city och jobb-konferens.

Jag har ätit så mycket gott och började redan när jag landade i lördags med en god frukost på MrCake. Där Roy Fares himself jobbade i köket när vi var där och jag blev lite starstrucked när han t.o.m pratade med mig😂

Efter den mysiga frukosten med Olivia och Emil orkade jag springa i affärer i flera timmar och jag hittade så mycket av allt jag var ute efter. Perfekt! Det blev en sen och god lunch på Beirut Café, där jag valde deras kycklingsallad som är så himla god. Efter lunchen tog min energi slut och det var skönt med en lugn hemmakväll med småplock som vi hade köpt på Ica Maxi i Nacka. Det måste vara en av de fräschaste och största Ica-butikerna.

Äggröra och avokado på Brioche-bröd på MrCake

Kycklingsallad på Beirut Café

Småplock hos Oliva och Emil

Mitt val

Sjävklart hann jag med några koppar te också, tyvärr fick jag inte tag i mitt favoritte som de har slutat sälja i Östermalmshallen. Men har jag tur har jag hittat en ny återförsäljare. Jag har redan beställt och hoppas att det kommer med posten imorgon. Jag är så nyfiken om det är rätt eller inte.

Innan resan hade jag hoppats på en mysig söndagspromenad i vårsolen. Men det var regnigt, grått och blåsigt så vi höll oss hemma mest hela dagen förutom en kort sväng till Nacka Forum på förmiddagen. Det var dock ganska skönt med en lugn hemmadag, soffhäng och hämtmiddag.

Har fikat så mycket gott, framför allt Olivias Philadelphiabullar i långpanna. Men enda fikat jag fick på bild var en liten chokladbit.

Indiskt till söndagsmiddag

Eftersom jag har ett jobb där jag kan jobba på distans passade jag på att jobba hemifrån Olivia några timmar innan jag åkte in till hotellet i city för att möta upp kollegerna. Så skönt att slippa ta semester. Till lunch beställde vi supergoda bowls från Lulu. Därifrån ska jag äta snart igen! Dock kanske jag skippar att beställa från Wolt då vi behövde vänta två timmar på att få maten och även chatta med dem och efterlysa maten. Så irriterande!

Den som väntar på nå gott.....

Så god kyckling-bowl

På kvällen gick jag med kollegerna på Tapas-restaurang, så kul att träffa dem igen. Nu var det ett tag sedan jag var i Kiruna så vi har bara setts via Teams de senaste veckorna. Vi åt på Caliente och det fanns mycket gott att välja på. Mitt val blev en sallad med buffel-mozzarella och oliver, tonfisk, patatas brava och oxfilé-toast. Tonfisken var inte riktigt i min smak, så den gav jag bort till en kollega. Men det övriga var riktigt gott. Trots att jag var mätt kunde jag inte motstå att ta en chokladfondant till efterrätt. Den var underbar💖

God middag



Supergod efterrätt

På tisdag var det sedan dags för den verkliga anledningen till den här resan - nämligen en heldag med vår systemleverantör Workday. En dag med mycket information, god lunch, trevligt folk och underbart fika. Alltså fikat drömmer jag fortfarande om, småkakor och kanelbullar to die for. Det var en heldag på engelska och det gick mycket bättre än jag trodde. Nu har jag i tre månader jobbat med engelska som jobbspråk och det går ändå hyfsat bra, så nu måste jag nog sluta säga att jag inte kan engelska 😀 

Det var rock-tema på konferensen och bl.a. fanns det ett fotobås där man tog en ansiktsbild på sig själv och sedan blev det en AI-bild på en som rockstjärna. Det var jag ju tvungen att testa.

Jag hann med så himla mycket dessa fyra dagar så det känns som jag var där minst en vecka. För på tisdag efter konferensen och före flyget gick hann jag även med en middag med en kompis. Kul att hinna uppdatera varandra om lite allt möjligt. Efter att ha ätit och fikat en hel del under dagen var det gott med en caesarsallad till middag.


På tisdagen höll vi till på Fotografiska med utsikt över Gröna Lund

AI-bild av mig som rockstjärna😂

Caesarsallad på Egon

onsdag 10 april 2024

Vitaminer, semester och jobb

Då är vi redan halvvägs in i arbetsveckan. Så skönt att den går fort för på lördag flyger jag till Stockholm och jag längtar. Under helgen blir det shopping, promenader och mys. Hoppas vädret är med mig, jag vill ha sol och värme. Men enligt prognosen verkar inte min förhoppning om fint väder slå in.

Jag smyg-åker ner redan på lördag men den verkliga anledningen till resan är en konferens på tisdag, den första med "min" nya systemleverantör. Blir spännande att se hur den är upplagd och hur mycket bra info och inspiration jag tar med mig hem.

Dessa inspirationsdagar var en av sakerna jag saknade på mitt senaste jobb (en sejour på 2 år). Jag är van vid och tycker om omvärldsbevakning, kompetensutveckling och inspiration. Det ger så mycket till det vanliga dagliga arbetet. Så jag är så nöjd att det på mitt nya jobb åter igen verkar vara en självklarhet. Dessutom blir det kul att träffa mitt team igen, det var ett tag sedan jag var till Kiruna och träffade dem.

Alltså jag måste tipsa om apelsiner. Hur saftiga och goda är dem inte nu?! Jag äter flera per dag. Jag hade inte koll på att de var så goda nu, men såg på Instagram om nån som tipsade. Så nu tipsar jag vidare.


C-vitamin från apelsiner och D-vitamin från solen. Hur härligt. Men bilden nedan med den härliga solen är från nån dag sedan, idag är det grått och regnigt. Det enda positiva med regnet är att jag hoppas att den tar bort snön. Vi har så mycket snö kvar. 

Jag längtar ju tills vi kan sitta i vår myshörna på altanen där det alltid är så varmt. Perfekt ställe under våren och början av sommaren, men alldeles för varmt under högsommaren.

lördag 6 april 2024

Italiensk kycklingsallad med basilikadressing

Skönt med helg efter en konstig arbetsvecka med sjukstuga och påsklov här hemma. Det är bara jag som har varit frisk och det hoppas jag att jag får fortsätta med. Jag ska ju till Stockholm om en vecka och då måste jag vara frisk i alla fall. Vill ju orka göra en massa kul💖

Mitt i all hockey-stress då det var hockey nästan varje dag fanns det en lucka på fredagkväll så då bjöd jag mamma på middag. Eftersom jag jobbade hela dan var jag tvungen att komma på nå lätt-fixat men ändå enkelt och gott och lite festligt. Vad passar då inte bättre än en kycklingsallad med färdiggrillad kyckling.

Längtan efter vår och sommar blev ännu starkare när vi åt denna sallad....och även nu när jag skriver om den.


Italiensk kycklingsallad med basilikadressing

Basilikadressing

1 dl olivolja
3 msk vit balsamvinäger
1 kruka färsk basilika
1 klyfta vitlök, riven
4 msk rostade pumpakärnor (köp färdigrostade eller rosta själv i torr stekpanna)
salt, peppar

Mixa alla ingredienser till en grön dressing.
Smaka av med salt och peppar.

Kycklingsallad

1 grillad kyckling (köp eller grilla själv)
65 g rucolasallad
1 gurka, i bitar
4 tomater, i bitar
1 liten rödlök, i tunna skivor
2 mozzarellaostar, dela i bitar med händerna
70 g salami (gärna nån stark sort), i tunna skivor 
70 g parmesanost, i skivor eller grovrivet

Till servering: gott bröd

Plocka köttet från kycklingen och del i mindre bitar.
Lägg alla grönsaker, kyckling och mozzarella i en stor salladskål. 
Lägg på salami och lägg/strö över parmesanost. 
Ringla över basilikadressingen och servera med ett gott bröd.

Jag ringlade inte över all dressing och det som blev kvar serverade jag på sidan om för den som vill ha mer. Det blev en sån himla god sallad så den här kommer jag göra fler gånger i sommar. Jag älskar basilika så dressingen var verkligen en fullpoängare.

Receptet är Jennie Walldéns från början, så jag kan inte ta åt mig äran 😀