torsdag 12 oktober 2023

Asiatisk gurksallad

Den här veckan är det full fart och många uppbokade kvällar, typ alla. Tur att det bara är roliga saker för då är det ju inte speciellt jobbigt att inte ha nån ledig kväll. I går var det bubbel och snittar mitt i veckan och idag är det game day och vi hoppas på seger för vårt Luleå. 

Helgen ser hyfsat ledig ut. Fast den lär börja med en rivstart då vi på lördagmorgon ska packa in alla Olivia och Emils saker i ett släp för att sedan vinka av dem. För då börjar de bila neråt till sin nya lägenhet i Stockholm. Hoppas vädret längs vägen blir bättre än dagens snöslask och blåst.

Ni som följer mig vet att jag just nu är tokig i asiatiska smaker och framför allt sesamolja, så självklart har jag även ett gott tillbehör med asiatisk touch.


Asiatisk gurksallad

1 gurka
1 röd chilifrukt
4 msk japansk soja
2 msk risvinäger
2 tsk sesamolja
2 tsk sesamfrön, rostade
ev salt

Banka gurkan med handtaget på din kniv. 
Klyv på längden och skär i ca 2 cm stora bitar. 
Banka chilin på samma sätt och skiva i tunna skivor. Lägg i en bunke med gurkan.
Häll på soja, vinäger, sesamolja och sesamfrön. 
Blanda runt och smaka av med ev lite salt.

Oj, vilken succé den här gurksalladen blev. Alla runt bordet älskade den. Sån tur att den är så enkel att göra den så att man kan bjuda på den ofta. Nu när jag kollar bilderna ser det dock ut som att jag glömde sesamfröna 😀

Som så ofta när det är bra och goda recept med asiatiska smaker så har jag hittat recepten eller i alla fall inspirationen hos Jennie Waldén. Hon har en guldgruva med godsaker.





måndag 9 oktober 2023

Arbetsfrukost

Måndag och dags för en ny arbetsvecka. Medan jag sitter här och dricker mitt morgon-te drömmer jag mig tillbaka till förra måndagen då jag bjöd hem mina kolleger på frukost. Vi kombinerade några arbetsmöten med frukost hemma vid mitt köksbord. Så mysigt och sån underbar start på veckan. 

Tänk så härligt det kan vara att slippa jobbets lokaler och istället sitta hemma i mitt kök och ha möten. Jag tycker det är så viktigt att göra saker tillsammans med jobb-kollegerna utanför jobbet, så en frukost var helt perfekt.

Ni som känner mig vet ju hur mycket jag älskar att fixa och dona inför "bjudningar", så jag njöt extra mycket. Tänk att jag först fick planera och fixa en frukost och sedan fick jag njuta av arbetsfrukost med kolleger. Kan ju inte bli bättre.

Vilka måndagar jag har haft. För två veckor sedan var hela min enhet till Clarion Sense och startade veckan med hotellfrukost och förra veckan åt min lilla grupp frukost hos mig. Men i dag blir det bara en kopp te i min ensamhet innan datorn slås igång för den här veckan.


Arbetsfrukost

finn crisp, tunnbröd
smör
skinka, ost
ägg, kaviar
paprika, gurka
yoghurt med blåbärssylt
yoghurt med hjortronsylt
granola

kaffe, te
vatten, juice, pepsi max
hemmagjord äpple-morot-ingefärajuice

pepparkakor
choklad och kola









fredag 6 oktober 2023

Asiatisk Toast Skagen

Älskade fredag med en hel helg framför oss. Det finns ingen bättre känsla💕

Vi har inga stora planer för helgen utan det blir lite småplock och småfix bara. Det börjar nog bli hög tid att fixa i ordning det sista utomhus, så att vi är redo för första snön när den väl kommer.

Nu är det bäst att jag ger er det här receptet. Olivia saknar det på bloggen och vi har hunnit äta det 3 gånger och jag har fortfarande inte publicerat det. Men nu är det dags. Sesamolja är min favoritkrydda just nu och inlagd ingefära har varit en storfavorit sedan länge, så det är inte konstigt att jag älskar denna skagenröra.


Asiatisk Toast Skagen

1 kg räkor, med skal
1 msk inlagd ingefära, finhackad (gari)
0,75 msk dill
1 tsk sesamolja
1,5 dl majonnäs
salt
svartpeppar, nymalen
gott bröd

Topping: rostade (chili) sesamfrön

Skala räkorna. Finhacka den inlagda ingefäran. Skär dillen mycket fint.
Blanda ihop majonnäs, sesamolja, finhackad ingefära och dill. 
Vänd ner räkorna. 
Smaka av med salt och peppar. Ställ kallt fram till servering.

Stek brödskivor i smör i en stekpanna eller högt upp i ugnen (grill), så att de får lite färg och blir frasiga.
Lägg upp brödet på tallrikar, skeda på skagenröran och toppa med sesamfrön. 

Jag har inte kommit på receptet själv, tyvärr, utan det är Catarina Königs recept jag har snott. Tusen tack för det! Jag lägger brödet på sidan om skagenröran så att brödet ska förbi krispigt, annars är det risk att röran gör brödet mjukt. Men det är en smaksak hur man gör och jag varierar själv också, ibland lägger även jag röran direkt på brödet.


Nu är det inte länge kvar tills Olivia flyttar till Stockholm. Tur att hon har planerat in några Luleå-resor redan och jag har bokat en Sthlmsresa. Så vi lär inte hinna sakna varandra. Nu när jag har publicerat receptet på de här godingar kan hon äta gott trots att hon inte bor hemma 😂

Skämt åsido hon är duktig på att laga mat och att komma på nya rätter och hon flyttade ju faktiskt hemifrån för nästan 5 år sedan. Så hon har ju bara varit på tillfälligt besök här hemma.



fredag 29 september 2023

En ljus och bättre onsdag

Äntligen fredag!

I dag känner jag mig på toppenhumör, men igår var jag otroligt trött och seg. Men det var så värt det för vilken kväll jag hade i onsdags. Jag och en kompis från Way back hade en surr-kväll och som vi surrade. Eftersom vi nu jobbar på samma arbetsplats men på olika enheter och med olika arbetsuppgifter blev det mycket jobb-snack. Ärligt talat blev det nog nästan bara jobb-snack. Så skönt att ventilera tankar, idéer och åsikter med nån som lyssnar, förstår och även håller med i mycket.

Vi satt i deras nya, stora, fina och otroligt mysiga uterum och som alla bra middagar började vi med bubbel och lite snittar. Sedan flyttade vi från soffan till matbordet där vi åt en smarrig potatis- och fläskfilégratäng tillsammans med sallad och rödvin. Och vi fortsatte surra och njuta av lugnet och alla fina ljus.

Och ingen middag är fulländad utan te och efterrätt, gärna choklad. Och vilken tur att jag fick allt det. I ett efterrättsglas samsades chokladglass, chokladcookie och lite grädde.

onsdag 27 september 2023

Potatis- och tacogratäng

Jag tänkte att det passar med ett gott vardagsrecept denna regniga och grå onsdag. Var försvann solen? Igår hade vi ju en kanondag med sol och värme. Mer såna dagar, tack.

När man äter tacos blir det ofta över köttfärsrester, eller hur? Om man inte vill äta tacos ytterligare en dag så finns det en massa gott man kan göra med tacoköttfärs. Om ni söker här på bloggen finns det många olika recept på gratänger, pajer och annat med tacoköttfärs. Och här kommer ytterligare ett recept. 

Tack var köttfärsresterna och köpt potatisgratäng är det här perfekt vardagsmat i farten. Allt man behöver göra är att blanda ihop allt, strö på lite ost och sedan klarar den sig själv i ugnen medan man gör sallad och dukar. Eller kanske lägger man sig i soffan och vilar en stund.


Potatis- och tacogratäng

Tacoköttfärs
Färdig potatisgratäng
Riven ost

Varva köttfärs och potatisgratäng i en ugnsform.
Strö över riven ost.
Tillaga i 225 grader ca 25 minuter.
Servera tillsammans med en sallad.

Det här blev godare och mer populärt än jag trodde. Så nästa gång ser jag nog till att göra riktigt mycket köttfärs när vi ska äta tacos, så att jag är säker på att det blir rester.

fredag 15 september 2023

Salsicciapasta à la Emil

Fredagar är alltid efterlängtade, men den här fredagen är lite extra välkommen. Det har varit en hektisk vecka och jag har inte varit helt pigg. Men nu ska jag vila och ha det bra i helgen. Jag ska inte ens laga nån mat. Olivia lovade göra nån god pasta åt oss (bra tradition) ikväll och både lördag och söndag ska vi bort. Underbart!

På lördag är det äntligen dags för årets hemmapremiär för Luleå hockey. Som vi har längtat! I år har hela familjen säsongskort så det blir mysigt att ha hela familjen på plats på hemmamatcherna.

Den här goda Salsicciapastan bjöd Emil på för några veckor sedan och hela familjen längtar tills vi får äta den igen. Det var så gott så jag tvingade honom att skriva ner receptet så att jag skulle kunna dela det :) 


Salsicciapasta à la Emil

2 paket färsk salsiccia (eller annan god färsk korv)
3 vitlöksklyftor
0,5-1 gul lök
2-3 msk tomatpuré
500 g pasta 
(mezze maniche rigate, eller annan rund ihålig pasta)
2,5-3 dl grädde
parmesan

Börja med att tömma korven ur skinnet, storlekar som en köttbulle.
Skär upp vitlöksklyftor i tunna skivor.
Finhacka gul lök.
Stek löken i olivolja, utan att den får färg.
Blanda i tomatpuré och rör till en paste.
Koka pastan al dente, enligt förpackningens anvisningar.
Spara lite pastavatten.
Lägg i korven i pannan och hacka upp den i mindre bitar.
Stek och blanda runt tills korven är klar, den ska ha tuggmotstånd.
Ev kan man behöva hälla bort lite fett som släppt från korven.
Tillsätt grädde och låt koka upp till en krämig sås.
Häll lite av pastavattnet i såsen.
Tillsätt pastan i såsen lite taget och rör runt ordentligt.
Servera i djup skål och toppa med rikligt med parmesan.

Emil gjorde 1,5 sats när han bjöd oss på den och då använde han 2 salsiccia- och 1 persilladekorv, det var supergott och blev en extra krydda.

söndag 3 september 2023

Pastalyx

Två helger i rad har jag blivit bjuden på supergoda pastarätter. Sån himla lyx! Det är en av fördelarna med att stora barn flyttar hem tillfälligt. Olivia har sålt sin lägenhet och det blev ett glapp på nästan två månader innan de får tillträde till sin nya. Så i väntan på den så bor hon och alla deras möbler här hemma hos oss. Trångt men mysigt!

Hennes Emil bodde här i ungefär två veckor men har nu flyttat tidigare till Stockholm och börjat sitt nya jobb. Men innan han lämnade oss för Stockholm bjöd han oss på sin Salsicciapasta som Olivia har höjt till skyarna. Trots att förväntningarna var skyhöga blev vi inte besvikna för det var verkligen supergott.


Igår när det bara var jag och Olivia hemma bjöd hon mig på en supergod pasta med bland annat pancetta, champinjoner och tortellini. Pasta är verkligen hur gott som helst och jag skulle kunna äta det hur ofta som helst. Det är dessutom lite extra gott när man slipper tillaga det själv. Båda dessa recept kommer.....och har du samma tur som mig kanske du också får nån annan att laga och bjuda dig.
 

Efter några dagar med förkylning och lite feber känner jag mig feberfri idag. Så skönt att äntligen ha tillbaka lite energi. Det var verkligen en lindrig höstförkylning men jag blev så himla låg på energi, förmodligen pga febern, och det är så tråkigt och deppigt att inte orka så mycket som man vill. Men så skönt att det ändå inte blev värre eller mer långdraget.