Ni vet den goda vaniljsockerkakan, Sverigekakan och allt vad den kallas? Det är en storfavorit hemma hos oss. Superenkel att göra och en av de saftigaste och godaste kakorna som finns. Jag älskar även semmelvarianten som jag gör varje år i semmeltider.
Nu har jag en ny och god variant – med saffran. Alltså det blev så himla gott.
Vaniljsaffranskaka
Kaka
3 ägg
3 dl socker
2 tsk bakpulver
3 dl vetemjöl
1 dl kokande vatten
1 pkt saffran
Vispa ägg och socker pösigt.
Blanda mjöl och bakpulver. Rör ner i äggsmeten.
Häll saffran i det kokande vattnet.
Rör ner saffransvattnet och blanda försiktigt till en slät smet.
Häll i smörad och bröad rund form.
Grädda i 175° i ca 30 min i nedre delen av ugnen.
Låt kakan kallna.
Fyllning
125 g smör
1 dl mjölk
3 msk vaniljsocker
Smält smöret.
Tillsätt mjölken och vaniljsockret.
Låt sjuda 1-2 min.
Dela kakan på mitten och häll vaniljmjölken på bägge delarna och lägg sedan ihop delarna.
Pudra ev. lite florsocker över innan servering.
Nu är det mindre än en vecka kvar till jul och jag sitter och funderar på vad jag har kvar att göra till julbordet. Det är inte så mycket kvar att göra faktiskt. Det största problemet nu är att komma på de sista julklapparna. Så det står på dagens att-göra-lista.
Men det är ju så mycket spännande sport på tv så jag vet inte när jag ska hinna ta en shoppingtur utan att missa någon skidåkning, skidskytte eller fotboll. Det blir tufft att få ihop det. Synd att affärerna inte öppnar tidigare.
Nu går tiden lite för snabbt, jag hinner inte julmysa så mycket som jag vill. Jag älskar ju den här tiden på året som brukar var fylld med julmat, julgodis, julfika, julpynt, julfilmer, julljus och en massa annat som hör julen till.
Men i år har december innehållit en massa annat, t.ex. hockey och fotboll. Hur fel är det inte med fotbolls-vm i november och december? Jag hinner ju inte se några julfilmer. (Och hur fel är det inte att det går så tungt för Luleå hockey just nu?)
Dessutom har vi även haft sjukstuga här hemma. Jag har klarat mig än så länge och jag hoppas största faran är förbi så att jag klarar mig den här gången och får vara frisk. Jag hade ju min sjukvecka i början av november, då jag drabbades av Covid omgång 2. Men med sjuk-baciller här hemma är jag inte så sugen att pyssla och göra godsaker i köket. Så det får vänta nån vecka till.
Nästan varje år brukar jag fixa ett glögg-mingel med lite smått och gott inför jul. Men det tror jag att jag skippar i år. När vi firade våra höstbarn så hade jag däremot lite småplock, bland annat dessa goda och populära tacoskålarna med avokadokräm och räkor. Så goda!
Små tacoskålar med avokadokräm och räkor
mini tacoskålar
räkor (vi skalar alltid räkorna själva)
avokadokräm (enligt recept nedan eller någon annan god variant)
Avokadoröra
avokado
tomat
crème fraiche
cayenne- eller chilipeppar
citron, pressad
salt, svartpeppar
Dela och gröp ur avokadon, och mosa den.
Skär tomatköttet i småbitar.
Blanda ihop avokado och tomat med lite crème fraiche till en smidig röra.
Pressa i lite citron och krydda med cayenne- eller chilipeppar och lite salt och ev. svartpeppar.
Smaka av.
Fyll mini-tackoskålar med lite avokadoröra och toppa med handskalade räkor.
Lördagens planhöll, så jag bakade årets första saffransbullar. Som jag har längtat. Jag satte igång direkt efter frukost, så det inte skulle hinna hända något annat. Jag provade en ny variant i år – igen. Bulldegen var samma som ofta tidigare men jag gjorde en ny sorts fyllning med vit choklad och philadelphiaost.
Jag tycker att det är supergott med mandelmassa i fyllningen men det uppskattas inte av alla här hemma. Eftersom att jag tycker att saffranssmaken kommer fram bättre med lite sött, blir det så bra med mandelmassa. Men vit choklad är riktigt sött också, så det borde också funka tänkte jag. Och som det gjorde. Det blev kanongott och då tycker jag egentligen inte om vit choklad, just för att det är så sött. Men här var det perfekt!
Saffransbullar med vitchoklad- och philadelphiaostkräm
Saffransdeg 125 g smör 5 dl mjölk 1 g saffran (dvs 2 påsar) 50 g jäst 1,5 dl socker 2 krm salt ca 14 dl vetemjöl
Smält smöret, tillsätt mjölk och saffran. Värm till 37 grader. Smula sönder jästen i en bunke och rör ut den i lite av degspadet. Tillsätt resten av degspadet, salt, socker och nästan allt vetemjöl. Arbeta degen smidig tills den släpper bunkens kanter, ca 5 min i maskin Låt jäsa 40 minuter under bakduk.
Vitchoklad- och philadelphiaostkräm 150 g philadelphiaost 75 g smör 150 g vit choklad 0,5 dl strösocker
Smält den vita chokladen över ett vattenbad. Var försiktig för vit choklad är inte lika lätt-hanterlig som vanlig choklad. Vispa rumsvarmt smör mjukt. Vispa ner philadelphiaost och socker till en len kräm. Tillsätt den smälta chokladen under vispning.
Pensling ägg pärlsocker
Dela degen i två delar. Kavla varje del till en rektangel och bred på fyllningen. Vik i hop degen på mitten och kavla lite så den blir jämn. Skär i ca 2-3 cm breda remsor. Tvinna remsorna och rulla sedan ihop till en bulle. Fäst änden under bullen så den inte lossnar. Låt bullarna jäsa under bakduk 30-40 minuter Pensla med ägg och strö över pärlsocker. Grädda bullarna 8-10 min i 225 grader tills de fått fin färg.
I senaste inlägget skrev jag att det hade varit full upp på kvällarna förra veckan och det är inte lugnare den här veckan. När ska jag hinna vara hemma o julmysa och julbaka? Ja, ja det hinns med så småningom. Det är ju roliga saker jag gör på kvällarna så det är inte speciellt synd om mig.
Det här inlägget började jag med i början av veckan, men hann inte så mycket mer än första stycket. Få se om jag får till ett helt inlägg i dag 🙂 Inlägget skulle ju handla om allt kul jag gjorde på kvällarna förra veckan, men eftersom jag gjort så mycket kul den här veckan också har jag ju nästan glömt förra veckan. Det känns som en evighet sedan 🙂
Åter till förra veckan. På tisdagen slutade jag redan till lunch och promenerade in till stan i ljuvligt väder, vindstilla, kring noll grader, dagsljus och lite snö på marken. Åh vad jag njöt av den promenaden. Målet var att gå till frissan för att bli lite fin i håret. Så välbehövligt och så nöjd jag blev. Jag testade en ny frissa och hon var så himla duktig, rolig och trevlig. Där blir det nog fler besök.
När jag kom ut därifrån hade det blivit kallare och börjat blåsa, så det var svinkallt och inte alls lika härligt som några timmar tidigare. På kvällen var det dags för CHL-match och inför den bjöd Luleå hockey på en s.k diamant-träff för alla trogna fans som har haft säsongskort i 25 år eller mer. Fler år en vissa i laget har levt 🙂
Så jag och Leif gick dit, först fick vi höra lite om lagets historia och tankar om framtiden, för både laget och arenan. Sedan fick vi varsin fin skål som tack för alla år. Därefter blev det god middag och dryck innan vi gick ut till arenan och såg Luleå vinna och ta sig vidare i CHL-slutspelet.
Enkel mat till många – fläskfilé, potatisgratäng, bea och sallad.
På torsdag var det dags för hemmamatch igen, men i SHL mot Timrå. Men den matchen förtränger vi och hoppas på bättre matcher framöver. Det roligaste från den matchen var när guldkillarna i Norrbottens TV-pucklag blev ordentligt hyllade före matchen med stående ovationer från både publik och spelarna i Luleå hockey.
På fredag hade vi heldagskonferens med jobbet på Clarion Sense Hotel med bra föreläsare, lite grupparbeten och en massa fika och mat. Betyg för mat och fika: Förmiddagsmackan var otroligt god, lunchen var inte speciellt bra, eftermiddagsfikat var okej. Det absolut sämsta var dock skålen med blandade nötter som stod framme under hela dagen bredvid godis, frukt och kaffe/te. Helt onödigt och riktigt farligt för många. Tänk så mycket nöt-partiklar som sprids i deras lokaler. Jag drömmer fortfarande om en nötfri värld.
På kvällen fortsatte vi med middag och festligheter på relativt nyöppnade Pub n’ More. Jag var med i festkommittén och har haft så roligt under planeringen, fixandet och kvällen. Temat för både dagen och kvällen var ”Lära känna varandra” då det börjat många nya under pandemin (bl.a. jag) och de flesta dessutom jobbade hemifrån. Och jag tror att många tycker att de känner några fler lite bättre efter den här dagen och kvällen. Vi har fått mycket beröm för kvällen och alla aktiviteter vi fixade bl.a. socialt bingo, kahoot-frågor, kreativa grupp-bilder och motton.
Men största berömmet ska nog restaurangen ha. Så himla god mat (både fisken och köttet), trevlig personal, perfekt lokal och bra priser på både maten och vinet. En restaurang med det lilla extra. Jag blev inte kvar så sent, men många satt kvar länge och fortsatte ha en riktigt trevlig kväll.
Alltså den här nattbakade högreven var så gott med så mustiga och goda smaker.
Choklad är aldrig fel, men lite väl mycket grädde för min smak. Tänk om det hade varit mjukglass istället 🙂
När jag sedan vaknade på lördag då var det dags att storstäda och pynta klart det sista inför advent. Planen var att baka saffransbullar också men det hann jag inte med. Imorgon är det andra advent och jag har fortfarande inte bakat dem. Det måste vara rekord för så här länge har jag nog aldrig väntat med att fylla frysen med favoritbullar med saffran. Men planen är att det ska ske idag.
Efter en intensiv vecka med fullt upp både på dagar och kvällar så är fredagen här. Jag tänkte skriva mer om min vecka och vad jag har pysslat med i ett annat inlägg, men nu ville jag ge er ett recept innan arbetsdagen drar igång.
Den här fredagen börjar med lite sovmorgon innan jag ska promenera in till stan för en heldagskonferens som avslutas med middag. Tyvärr blir det inte julbord, men det blir nog trevligt och gott i alla fall.
Tänker ni baka i helgen? Många kommer nog baka något med saffran och det är även min plan. Men vill ni baka något annat, som är lite juligt men utan saffran så kan jag tipsa om dessa snabb-bakade småkakor med kanel och kardemumma.
Kanelbullesnittar
150 g smör, rumsvarmt
1,5 dl socker
1,5 msk vaniljsocker
1,5 msk ljus sirap
3,75 dl mjöl
1,5 tsk bakpulver
1 tsk kardemumma, malen
1 tsk kanel
Garnering
1 ägg
0,5 tsk kardemumma, malen
0,5 tsk kanel
pärlsocker
Blanda samman smör, socker, vaniljsocker, sirap, mjöl, bakpulver, kanel och nymalen kardemumma till en smidig deg, gärna i en maskin.
Dela i tre delar och rulla till avlånga längder.
Lägg dem på en bakpappersklädd plåt och platta till dem något.
Pensla med ägg och strö över kanel, kardemumma och pärlsocker.
Grädda i 175 C ca 12-15 min tills de fått fin färg.
Låt svalna något och skär dem snett till snittar.
Frys sedan in kakorna så håller de sig krispiga och goda och de är så goda direkt från frysen. Farligt goda och alldeles för enkelt att ta en kaka när man är lite sötsugen. Mjuka kakor och bullar som man först måste tina är ju inte lika enkla att tjuv-ta en eller två av 🙂
En ny rolig vecka är igång och jag känner mig full av energi efter en helg med mycket vila och det roligaste jag vet – julpynt. Vi har redan börjat sätta fram lite advents- och julljus och det blir så ljust, fint och mysigt. Love it!
Jag förstår inte varför man ska vänta med att julpynta, det är ju nu det är som mörkast och vi behöver allt extra ljus. Dessutom har jag städat, möblerat om och pyntat mitt arbetsrum så nu vill jag jobba hemma hela veckan. Det är såå fint och mysigt.
På sommaren grillar vi ofta revbensspjäll, ribs, men det är inte ofta vi tillagar de i ugnen. Men nu hittade jag ett bra recept, tack Matplatsen, så nu kan vi gnaga på möra goda ribs även vintertid.
Att tillaga kött på låg temperatur i ugnen gör vi ofta, det blir ju så otroligt gott och mört. Visst har ni provat att tillaga rostbiff så?
Revbensspjäll, Ribs, tillagade på låg värme i ugnen
Pensla japansk soja på båda sidor av revbenen och lägg dem på en bakpappersklädd plåt. Blanda ihop alla ingredienser till glazen och häll ut den över revbenen. Tillaga i 140 grader i 2-2 1/2 h tills de fått fin färg och blivit möra. Ta ut dem och skär upp.
Det godaste tillbehöret till ribs är coleslaw. Och sen en fräsch stor sallad också. Vill man ha nån potatis till så tycker jag det är godast med klyftpotatis eller pommes (så gott till coleslaw också).
Paj har blivit en favoritmiddag hemma hos oss och vi använder alltid den här pajdegen som är lite pizzalik. Ni måste testa!
I går åt vi tacopaj eftersom vi hade kvar tacoköttfärs från tidigare i veckan. Men för någon vecka sedan åt vi den här goda varianten med kyckling och grönsaker, kryddad med tacosås och philadelpiaost. Krämig och god! Smakmässigt blev den lite lik en annan familjefavorit, nämligen vår kycklingtortilla.
Kyckling- och grönsakspaj med tacosås
Pajskal
4 dl vetemjöl
0,5 tsk salt
2 tsk bakpulver
0,5 dl margarin flytande
1,5 dl lättmjölk
Blanda ihop mjöl, salt, bakpulver, margarin och mjölk till en pajdeg.
Kavla ut den och lägg i en smord pajform.
Förgrädda i ugnen i 200°C ca 10-15 minuter.
Fyllning
0,5 kg kycklingfilé
1 bit purjo
0,5 zucchini
1-2 morötter
1 burk majs
200 g Philadelphiaost
0,5 burk tacosås
0,5-1 dl crème fraiche
3 dl riven ost
Skär kyckling, purjo och zucchini mindre bitar. Grovriv morötterna.
Bryn kyckling, purjo, zucchini och morötter.
Tillsätt tacosås, Philadelphiaost och crème fraiche. Låt puttra ihop en stund.
Häll kycklingblandningen i pajskalet toppa med den rivna osten.
Gratinera i 225° ca 15 min eller tills osten fått fin färg.
Underbara lördag. I förra inlägget sa jag att tisdag var nog den dag jag tycker sämst om. Då passar det väl i dag att berätta att lördag är en favoritdag. Jag älskar kombinationen av vila och hemmajobb, för det är precis så mina lördagar ofta ser ut.
Jag städar, tvättar o plockar, jag går på promenader och jag försöker komma i kapp med sånt jag inte har hunnit under arbetsveckan. Men jag ser även till att vila, fika och äta en massa gott. Perfekt kombo!
Klockan är bara 10 och jag har redan hunnit med frukost, fått igång både en tvätt- och diskmaskin, städat sovrum och kök och varit på en promenad. Effektiv start på dagen, men nu ska jag ta frukost nummer 2 och se lite tv. Senare i dag är det dags för dubbla hemma-hockeymatcher, så det blir några timmar i ishallen och någon speciell middag lär vi inte hinna med. Tyvärr, för annars brukar lördagar innebära lite godare middag och något gott i glasen.