onsdag 3 mars 2021

Fröfrallor

 Hembakat bröd är bland det godaste jag vet, nästan oavsett sort och ingredienser. Dessa fröfrallor blev sjukt goda och känns lite nyttigare också tack vare alla frön och grahamsmjöl.

Det ska vara en ganska kletig deg som får stå och jäsa och då sväller mjölet lite också och blir inte lika kladdiga att baka ut sedan. Tar man för mycket mjöl, framför allt i bröd med grahamsmjöl, så är det risk för ganska torrt och tråkigt bröd.

Fröfrallor

50 gram jäst
5 dl vatten, fingervarmt
3,5 dl havregryn
0,5 dl linfrön
0,5 dl sesamfrön, skalade
0,5 dl solrosfrön
2 tsk salt
2,5 dl grahamsmjöl
5 dl vetemjöl

Blanda jästen i vatten i en stor bunke.
Häll i havregryn, linfrön, sesamfrön och solrosfrön och rör om.
Låt stå under bakduk i 10 minuter.
Rör ner salt, grahamsmjöl och vetemjöl (lite i taget).
Blanda ordentligt, degen ska vara ganska lös, men lossna från händer och skålkanter.
Jäs i 20 minuter under bakduk.
Ta upp på mjölat bakbord och forma ca 20 bullar.
Lägg dem på plåt med bakplåtspapper.
Låt dem jäsa under bakduk ca 30 minuter.
Grädda mitt i ugnen i 225 grader i ca 12 minuter

Frön och havregryn får stå o svälla o jäsa ett tag.
Sedan tillsätter man mjöl till en ganska kletig smet, som blir perfekta saftiga fröfrallor sedan.
Sedan är det bara att njuta av nybakade goda fröfrallor.

Snart är det dags för oss att bänka oss i tv-soffan och se Luleå hockeys damer spela sin andra kvartsfinal och vi hoppas att de blir klara för semi redan ikväll. Det vore ett perfekt avslut på denna onsdag. Redan onsdagkväll innebär att det snart är helg igen. Jippie!

Har ni några planer för helgen? Det verkar bli kanonväder även under helgen så vi kanske passar på att fixa ännu en grill-lunch ute i solen nån av dagarna, eller kanske båda.

Nej, nu måste jag sluta skriva för nu har hockeyn hunnit börja.

tisdag 2 mars 2021

Sol, snö och is

 Vaknade i natt efter två timmars sömn av att de höll på att skrapa vägarna från snö och is. Så välbehövligt och något jag längtat efter. Men jag önskade ju inte att de skulle göra det på natten för det lever om en hel del. Ja, ja nu har vi lite mindre snö på vägen och jag kunde ju trots allt somna om efter ett några timmar. Slutet gott, allting gott.

Ser även att de har slängt ut grus så i dag vågar man sig kanske ut på en kort promenad. Måste komma igång med mina lunchpromenader igen, för att få upp flåset och för att tanka solljus. Om jag inte promenerar med nån kompis och går o surrar så lyssnar jag gärna på nån bra ljudbok. Har ni några tips! Favoriten är svenska deckare.

Som ni ser har vi fortfarande enormt mycket snö kvar och det är helt underbart vackert när solen skiner. Nu hoppas jag på många fina vårvinterdagar så vi kan träffas utomhus i solen. I fjol blev det många grill-luncher ute när Corona var nytt och vi trodde att det skulle vara över på några månader.

Men nu sitter vi här ett år senare med större smittspridning än någonsin. Håll i och håll ut, för nu är vaccinet och drömmen om ett mer normalt liv nära.

måndag 1 mars 2021

Recept februari 2021

 Som vanligt när en månad har passerat gör jag ett samlingsinlägg med alla månadens recept. Februari är en ovanligt kort månad, men det är inte bara därför jag har publicerat väldigt få recept.

Största anledning till så få recept är för att jag varit lite småhängig samtidigt som jag har jobbat sjukt mycket och har då varit helt slut på energi efter jobbet. Så det har blivit mycket snabbmat, både hemgjord och köpt. Inte mycket att blogga om.

Recept februari 2021

Februaris första recept var en röd linssoppa som vi åt i december. Så lätt hänt att glömma bort recept om jag inte bloggar om dem på en gång. Och då blir det även så tokigt så att det är tomtar på bilderna i februari 🙂

Sedan fyllde jag på arkivet med ännu ett gott och krämigt pastarecept – Kycklingpasta med tomatbasilika Alltså jag blir aldrig less dessa goda pastarätter.

Grytbröd med julmust eller cola är ytterligare ett julrecept som hamnade på bloggen först i februari. Jag måste ju skärpa mig 🙂 Men det var verkligen ett supergott bröd som vi alla älskade och jag var ganska säker på att jag hade bloggat om det redan i julas.

Rotselleri- och potatissoppa åt vi som förrätt när vi firade Alla hjärtans dag. Jag älskar att äta en lite skål god soppa till förrätt.

söndag 28 februari 2021

Matsedel v.9 mars 2021

 Efter en vecka full av vila och återhämtning är jag nu tillbaka för att ge er en ny veckomatsedel. En matsedel med lite smått o gott, hoppas ni hittar nå ni gillar.

Vissa av er har ju sportlov till veckan, medan vi får vänta en vecka till. Det blir ett annorlunda sportlov för oss som oftast brukar vara i Jämtland. Men i år stannar vi hemma, så klart.

Matsedel v.9 mars 2021

Köttfri måndag
Popcorn-soppa

Tisdag
Baconpasta

Onsdag
Stekt fisk, potatis och skolans fisksås

Torsdag
Krämig smakrik lövbiffsgryta

Mysfredag
Smörgåstårta à la Club Sandwich

Veckans godsak
Godaste chokladhavrerutorna – veganska och glutenfria

söndag 21 februari 2021

Matsedel v.8 februari 2021

 Efter en lugn och snöig helg börjar det bli dags att göra sig redo för en ny arbetsvecka. Fast den börjar redan ikväll då jag måste jobba en timme ungefär. Inget jag uppskattar, men det är så pass sällan som jag måste jobba kvällar eller helger så det funkar ändå rätt bra.

Egentligen är det inte jobbet som är problemet utan det är känslan av att inte vara ledig och att jag har tider att passa som är det jobbiga.

Matsedel v.8 februari 2021

Köttfri måndag
Zucchini- och champinjongryta

Tisdag
Vardagsfisk för fru Bråttom

Onsdag
Mustig långkokt köttgryta

Torsdag
Korv och rotsaker i ugn

Mysfredag
Delizie – pastastubbar med skinka

Veckans godsak
Sockerfria men söta chokladbollar

lördag 20 februari 2021

Rotselleri- och potatissoppa

 När vi firade Alla hjärtans dag i förväg åt vi en sån himla god soppa till förrätt. Soppa och vitlöksbröd är perfekt förrätt enligt mig. Jag älskar soppa men om vi äter det till huvudrätt blir det ofta att jag äter lite för mycket bröd till. Så en liten skål med soppa till förrätt är perfekt och så gott.

Soppan var så god o smakrik så jag tillsatte varken grädde eller crème fraiche på slutet.

Rotselleri- och potatissoppa

250 g rotselleri
250 g potatis
1,5 grönsaksbuljongtärning
8 dl vatten

salt o peppar

Skala och dela rotselleri och potatis i mindre bitar. Lägg i en kastrull.
Tillsätt vatten och buljongtärning.
Koka tills rotsellerin och potatisen är mjuk.
Kör med stavmixer.
Späd ev. med mer vatten om du vill ha en lösare konsistens.

Smaka av med salt o peppar.
Servera med gott bröd o njut!

Jag tycker om ganska tjocka soppor, så Ida fyller ofta på med vatten. Men det är en smaksak så anpassa din soppa efter din smak.

Jag hade hälften rotselleri och hälften potatis, men nästa gång ska jag nog ta mer rotselleri för jag älskar rotsellerismaken. Jag vet att många är lite skeptisk till rotselleri, men har man mycket potatis så tar det bort mycket av rotsellerismaken.

Vad gömmer sig under locket?
Jo en god soppa.

fredag 19 februari 2021

Grytbröd med julmust eller cola

 Det här inlägget var färdigskrivet med bilder och allt, men jag måste ha glömt att publicera det. Men bättre sent än aldrig….

Inför jul hade vi en öppnad julmust som blivit kvar från nån middag, den ville jag använda i bakning eftersom ingen ändå skulle dricka upp den då kolsyran i stort sett var borta. Hittade detta recept på Facebook och så himla gott det blev. Det här grytbrödet blev nog julens godaste bröd. Så det här kommer jag definitivt baka fler gånger och nästa gång använder jag kanske cola zero istället, som vi också får kvar slattar av ibland.

Grytbröd med julmust eller cola

25 g jäst
3 dl vatten
3 dl julmust (coca cola)
0,5 dl mörk sirap
2 tsk salt
50 g rumsvarmt smör
4 dl rågsikt
1 l vetemjöl

Smula jästen i en bunke.
Tillsätt sedan vatten, julmust, sirap, salt, smör, rågsikt och en del av mjölet och knåda degen för hand eller med maskin.

Tillsätt mer mjöl tills en smidig och lite lätt kladdig deg fås.
Jäs degen under bakduk i minst 45 minuter.
Stjälp upp degen på mjölat bakbord och knåda ihop till en stor bulle.

Pudra över lite mjöl och låt jäsa under bakduk i 30-45 minuter.
Ställ in en järngryta i ugnen och sätt ugnen på 250°.
Ta ut grytan. OBS! Var försiktig, den är jättevarm.

Pudra lite mjöl i botten och lyft försiktigt i degen. 
Grädda mitt i ugnen på 250° med lock i 30 minuter.
Plocka av locket, sänk till 225° och grädda ytterligare i 15 minuter.