I dag har jag semester och tänker pyssla i köket mest hela dagen. Just nu väntar jag på att 2 satser av mitt favorit-fröknäckeska torka i ugnen. Medan jag väntar på det och innan jag börjar baka fjolårets favoriter –kanelkakor, tänkte jag ge er receptet på de goda saffranskokosbollarna som Olivia bjöd på för några veckor sedan.
De var supergoda och eftersom hon vet att jag inte är så förtjust i vit choklad gjorde hon en omgång med mjölkchoklad också. Det är kärlek det! Jag hann dock inte smaka så många för de blev Idas favoriter och hon åt upp de flesta.
Saffranskokosbollar med choklad
0,5 dl vispgrädde 150 g choklad, vit eller mjölkchoklad 0,5 paket saffran à 50 g 30 g smör 0,5 dl kokos
Hacka chokladen. Värm grädden i en kastrull, tillsätt saffran och chokladen. Ta av från värmen och låt chokladen smälta. Rör om till en slät smet, tillsätt smör, låt det smälta och tillsätt till sist kokos. Låt svalna, ställ sedan in i kylen och låt stelna. Rulla till bollar, förvara i kylen till servering
Rocky Road är mitt favoritgodis, jag älskar kombinationen av sött, salt och choklad. Finns inget bättre! Jag gör den alltid nötfri och saknar inte alls de salta jordnötterna, för det finns så många bra alternativ för att få med det salta.
Härhittar ni mitt favorit-alternativ med salta frön. I år har jag testat en ny variant med salta tacochips och de goda tranbärs-dumle som finns i år. Jag tycker att min vanliga variant med frön är godare men många tycker bättre om den här varianten. Smaksak alltså! Tranbärssmaken på dumlen gör att det känns lite fräschare.
Fräsch nötfri Rocky Road
300 g mörk god choklad 20 st dumlekola med Tranbärssmak 2 dl mini-marshmallows 2 dl krossade tacochips
Smält chokladen på låg värme i vattenbad (i en skål över kokande vatten). Klipp dumlekolorna på mitten. Häll ner de krossade tacochipsen i chokladen, rör runt. Avvakta ett lite tag så att chokladen svalnar lite rör sedan ner dumle och marshmallows. Fyll smeten i en avlång bakpappersklädd form (ca 1,5 liter). Låt stelna i kylskåp. När kakan har stelnat, skär upp den i bitar.
Den här tranbärs- och tacochips-varianten är slut sedan länge (jag sa ju att jag älskar Rocky Road) så idag tänkte jag göra vanliga Rocky Road. Men gissa om jag blev besviken när jag öppnade påsen med salta och rostade solroskärnor och det stank härsket. Så besviken!
Men vilken tur att jag kände stanken på en gång och inte insåg hur dåliga de var först efter att jag hade blandat ihop allt. Nu har jag inte förstört de andra ingredienserna utan behöver bara köpa nya solroskärnor och kan göra goda Rocky Road. Bara lite synd att jag inte får mumsa på dem som lördagsgodis.
Det här blev verkligen en supergod kaka helt i min smak. Eventuellt att man kan ta lite mer pepparkakskrydda i frostingen eller kanske i själva kakan också. Jag älskar kombinationen choklad och pepparkakskrydda. Kom ihåg att använda en stor kastrull, för alla ingredienser till kakan ska ner i samma kastrull.
Smält ihop smör, choklad, vatten och strösocker i en stor kastrull. Låt koka ihop tills allt smält ordentligt. Tag av från värmen och låt svalna i 5 minuter. Rör sedan ner gräddfil och ägg, sikta ner de torra ingredienserna i kastrullen och arbeta ihop en klumpfri smet. Häll smeten i klädd form (35×30 cm). Grädda kakan mitt i ugnen i 175 grader ca 20-25 minuter. Kakan ska vara fast- och stickan ska vara torr när kakan är klar. Tag ut kakan och låt den svalna helt.
Chokladfrosting 250 g philadelphiaost 125 g smör 3 dl florsocker 1 dl kakao 1 msk pepparkakskrydda 1 tsk vaniljsocker 1 nypa salt
Vispa philadelphiaost och smör med elvisp i någon minut, till en fluffig smet. Tillsätt resterande ingredienser och vispa i ytterligare några minuter, till en len och fluffig frosting. Bred frostingen på den avsvalnade kakan.
Garnering 1.5 dl kokos 1 tsk pepparkakskrydda
Rosta kokosen i en het, torr panna. Blanda med pepparkakskrydda och strö sedan kokosen över kakan.
Den här supergoda kakan hittade jag hos Fridas bakblogg. Där har ni väl varit och läskats av allt gott hon bjuder på.
Det finns så mycket gott man kan baka till jul, eller egentligen är det ju alltid så himla gott med en massa hembakt. Chips och godis kan jag vara utan, men fika klarar jag inte att tacka nej till. Och kring jul är det lite extra mysigt att fika. Det är inte mycket som slår att samlas runt tända ljus och kakfat.
Men i år då man inte kan bjuda hem folk får jag passa mig lite. Jag kan inte baka så mycket som jag vill för det blir inte bra om vi måste äta upp allt själv. Så dessa chokladkakor med pepparkaksfrosting tog jag faktiskt med mig till jobbet och bjöd på när jag var in i måndags.
Perfekt att glädja andra med godsaker samtidigt som det innebär att jag kan baka ännu mer.
En ny vecka är igång och julen närmar sig med stormsteg, det är ju faktiskt bara 10 dagar till julafton, men det känns ovanligt lugnt. Mycket beror det väl på att det blir ett annorlunda firande i år, så vi behöver inte förbereda så mycket. Dessutom blir det inte så mycket julklappar för vi ska ju inte springa på affärer, jag har beställt och fått hemlevererat det mesta. Så jag är faktiskt väldigt lugn.
Förra veckan gjorde jag linssoppa en av dagarna och då passade jag även på att baka bröd. För finns det nå godare än hembakt bröd och det passar ju perfekt till soppa.
Det här är snabb-bakade frallor eller det ska ju jäsa ganska länge men man behöver inte jobba så mycket vare sig före eller efter jäsningen.
Sneda frallor
5 dl fingervarmt vatten 1 dl mjölk 25 g jäst 2 tsk salt 1 msk honung 1,5 dl grahamsmjöl 11 dl vetemjöl mjöl till utbakningen
Smula jästen i en bunke och rör ut det med lite av det fingervarma vattnet. Häll i resten av vattnet och mjölken, samt salt och honung. Rör ner mjölet, och arbeta snabbt ihop den lösa degen. Strö ett par matskedar mjöl ovanpå degen, täck med en handduk och låt den jäsa i 1,5 timme. Strö ut rejält med mjöl på bakbordet, och tippa försiktigt ut degen. Knåda inte! Alla bubblor som uppkommit i jäsningen måste finnas kvar. Strö lite mer mjöl ovanpå och klappa försiktigt degen litegrann. Skär snabbt med en degskrapa degen i 20-30 bitar. Formen spelar inte så stor roll, det viktigaste är att de har ungefär samma storlek. Flytta bitarna efter hand till plåtarna. Grädda bröden direkt (de behöver inte jäsa) i 240 – 250 grader, en plåt i taget mitt i ugnen i 12-20 minuter, beroende på storlek.
Tredje advent och lucia på samma dag och vi ska baka pepparkakor. Kan knappt bli mer juligt än så. Nu när mina barn är så stora så de har slutat att lussa får man leta upp nå fint luciatåg på tv.
Det har varit lite si o så med de senaste middagarna för oss så idag ska jag sätta mig ner o planera våra egna middagar också. Men först publicerar jag denna inspiration till er.
Ha en riktigt mysig tredje advent och lucia så hörs vi lite senare.
Så istället för glöggmys inne i vårt kök dukade vi upp ute så att vi äntligen kunde bjuda min mamma på lite fika igen. Tände några eldar både för värme och mysfaktor. Men det var faktiskt riktigt skönt ute så vi behövde inte värma oss vid elden, utan kunde sitta på lite avstånd och njuta av utsikten.
Det gäller att vara lite kreativ och tänka utanför boxen för att kunna umgås nu för tiden. Vi var färre än åtta, utomhus och höll avstånd, precis som man ska och vi fick en jättemysig eftermiddag. Det är såna här stunder vi kommer komma ihåg när denna konstiga Corona-tid är över.
Glöggmys
Glögg – vin och alkoholfri Russin o hackad mandel Kaffe, te, varm choklad, cola zero Grillad korv Skinksmörgås Äppelmos o senap Lussekatter Pepparkakor Ädelost
Oftast när vi dukar upp till fika utomhus är det sommar o varmt och man får vara orolig för att godsakerna ska smälta bort eller bli dåliga i värmen. I dag fick vi se till att det inte blev för kallt. Skumtomtarna var ingen hit att ha ute i kylan till exempel och kaffet fick man hälla upp i omgångar så att det inte kyldes ner för snabbt i muggen.
Nu hoppas vi på lite mer snö men samma milda väder på julafton så att vi kan sitta ute nån timme då också.
Ida önskade soppa och Ida fick soppa. Så perfekt var det förra veckan. Jag hade lite planer på korvsoppa, men hade inte riktigt bestämt mig. Se’n kom Ida hem från skolan och önskade soppa till middag, gärna korvsoppa. Perfekt, tänkte jag men sa inget innan hon åkte på träning. När hon sedan kom hem efter träningen och såg att det stod korvsoppa på bordet blev hon superglad. Älskar när det är så enkelt att göra barnen lyckliga.
Den här korvsoppan är superenkel att göra och får en god smak. Perfekt vardagsmat.
Korvsoppa
1,2 l vatten 2 grönsaksbuljongtärning 3 morötter, i skivor 8 potatisar, i bitar 3 msk tomatpuré 1 liten purjolök, i skivor 600 g valfri korv i bitar salt peppar
Koka upp vatten och buljongtärning. Lägg i morötter, potatis, purjolök och tomatpuré. Koka på svag värme tills rotsakerna nästan är mjuka, ca 15 minuter. Lägg i korv och koka ytterligare ca 5 minuter. Salta och mal över lite peppar.