tisdag 8 september 2020

Visst orkar ni ännu en gång?

Nu är hösten här och det innebär att det åter igen är dags för Matbloggspriset och åter igen behöver jag er hjälp med att nominera mig och Matro. 
Orkar ni ett år till? 
Ni har ju varit så snälla tidigare år och jag är så glad och tacksam över er alla som har orkat nominera mig till Folkets Val.

För att nominera mig går ni in här: http://matbloggspriset.se/nominera/
Länk till bloggen (Matro) är denna: https://mat-ro.blogspot.com (kopiera med er länken)



Här kan ni läsa tidigare intervjuer med mig efter att jag har blivit nominerad två år i rad.

Intervjun från 2019

Intervjun från 2018

måndag 7 september 2020

Höstgryta

I dag var jag äntligen tillbaka på jobbet efter två veckor hemma. Så kul att vara bland folk igen, men jag fick skärpa mig så att jag inte surrade sönder mina kolleger. Tyvärr är det nu Idas tur att vara förkyld och hemma, så den här hösten börjar på samma sätt som alla andra höstar - med en massa förkylningar.

I veckan startar älgjakten så nu är det dags att tömma frysen på fjolårets kött, eller i alla fall försöka få bort några till bitar för att göra plats för nytt kött. Så förra veckan lagade jag en älg-köttgryta som nog även blir min lunchlåda imorgon.


Höstgryta

700 g grytbitar (av älg)
2 msk vetemjöl
1 gul lök
1 klyfta vitlök
2 dl rött vin
7 dl vatten
2 msk vilt- eller kalvfond
3 lagerblad
2 msk blåbärssylt
1 tsk timjan
1 tsk rosmarin
4 morötter
1 stor bit kålrot
salt
svartpeppar
chilipasta

Bryn köttet i omgångar i en stekpanna. Krydda med salt, peppar och chili. 
Lägg över i en gryta. Strö över vetemjölet och blanda runt med köttbitarna.
Finhacka lök och vitlök och stek mjuk. Lägg över i grytan. 
Häll i vin, vatten, fond, lagerblad, sylt, timjan och rosmarin. 
Låt puttra 1,5-2 timmar.
Skala och dela morötter och kålrot i mindre bitar.
Lägg ner i grytan och låt koka tills rotsakerna är mjuka och köttet är mört, ca en halvtimme.
Servera till potatis, ris eller bulgur.

söndag 6 september 2020

Matsedel v.37 september 2020

God morgon, jag har varit vaken ett tag och sitter nu vid köksbordet med min tekopp medan övriga familjen fortfarande sover. Vi satte in en älgstek i ugnen i gårkväll som snart är klar och ska ner i en saltlag i några timmar. Sedan hoppas vi att vi har en god Tjälknöl till middag. 

Innan dess har jag tänkt vila en del, det känns som jag gjorde lite för mycket igår nu när jag äntligen känner mig frisk. Så typiskt mig, men i dag ska jag försöka vila lite och ta det lugnt. En promenad ska jag i alla fall se till att det blir för det verkar kunna bli en fin dag. Just nu skiner solen från en klarblå himmel och jag ser inte ett enda moln.

Nu när det är första söndagen i september tänkte jag återinföra veckans matsedel på bloggen. Hoppas ni hänger med och hittar inspiration till veckans middagar.

Matsedel v.37 september 2020

vegetarisk måndag
Vi börjar med en vegetarisk smakrik rätt. Pasta är ju så gott i sig så man behöver inte krångla till det så mycket. Spagetti, vitlök, chili och tomat blir tillsammans en Spaghetti al Pomodoro


tisdag
Lax är ju så himla gott och jag skulle kunna äta det flera gånger i veckan, men då blir det så mycket gnäll från familjen så jag äter det mer sällan. Här en krämig variant med smak av lime Limegratinerad lax


onsdag
Kantarellsoppa passar att göra nu i höst, antingen av nyplockade kantareller eller för att tömma frysen på fjolårets. 


torsdag
En höstköttfärssås blir det om man tillsammans med köttfärsen blandar ner en massa morötter, kålrot och rotselleri. Jag brukar ta ungefär lika mycket rotsaker som köttfärs och det blir en jättegod och nyttig köttfärssås av det.


mysfredag
Än är det inte för sent att grilla, så då tycker jag att ni ska passa på att göra den här grillade kycklingsallad med en massa godsaker.


veckans godsak
Hjortronpaj får avsluta veckan, en krispig paj med detta vackra goda bär. Istället för en bild på en paj som ser ut som vilken paj som helst eftersom bären är täckta, visar jag er den här bilden på endast hjortron. Visst är de vackra?

fredag 4 september 2020

Fredagsmys i soffan

Äntligen lite positiva nyheter💖 
Fast jag vågar knappt prata om det högt, är rädd att det blir bakslag. Men jag känner mig frisk! Hade nästan glömt bort hur det känns att känna så här. Förra helgen trodde jag att jag var frisk för jag kände mig bättre, men nu inser jag att jag verkligen inte var frisk då. Det är ju så här det ska kännas! Vilken lycka och lagom till helgen också🙏

Inte ens det gråa och regniga vädret kan få mig på dåligt humör idag. Istället för fredagsmys på altanen blev det soffhäng och tända ljus. Inte helt fel det heller.

Efter Idas basketträning dukade vi upp lite smått o gott framför tv:n och hyrde Min pappa Marianne, som vi såg medan vi mumsade på allt gott. En bättre fredag, helt enkelt.


Fredagsmys i soffan

lufttorkad skinka
brieost
hjortron- och blåbärssylt
2 sorters ölkorv
quesadillas
Finn crisp snacks med smak av SourCream & onion
hallon och blåbär
halvor av kiwi och passionsfrukt
apelsin- och plommonklyftor
salladsärter och snackmorötter

torsdag 3 september 2020

Marinerade currydoftande räkor

Helgen närmar sig och jag går än en gång miste om fredagskänslan. Eftersom jag inte är helt frisk än så har jag jobbat hemma i veckan och då får man inte alls samma känsla och längtan till helgen. Men nästa vecka då hoppas jag att jag äntligen får den riktiga fredagskänslan. 

Kolla bilden här nedan, den gör mig lycklig. Sol, mys på altanen med min älskade o fina familj och en massa gott att äta o dricka. Allt som jag gillar!

Det här är faktiskt från i maj då vi firade dubbla födelsedagar, men jag tappade bort receptet på räkor, som jag hade skrivit ner på en lapp. Men i min städ-rusch för några veckor sedan hittade jag kladd-lappen med receptet. Vilken tur!


Marinerade currydoftande räkor

1 kg räkor med skal
0,5 msk paprikapulver
0,5 tsk cayennepeppar
0,5 msk curry
2 msk sweet chilisås
1,5 lime, saft och skal
2 dl olja

Skala räkorna och lägg dem i en skål.
Blanda ihop alla ingredienser till marinaden, häll över räkorna.
Låt stå svalt o marinera, minst 5 timmar men gärna över natten.


Det är gott att servera något sorts bröd till räkorna. Vi valde grillat vitlöksbröd - så himla gott, men det funkar med vanlig enkel baguette också.

tisdag 1 september 2020

Recept Augusti 2020

Jag tyckte det var nyss jag skrev en sån här receptsammanfattning men det är ju faktiskt en hel månad sedan. En månad som började med härliga och varma semesterdagar innan det var dags för jobb och skola att dra igång och sedan avslutades den med några sjukdagar. Precis som livet är i stort - lediga dagar varvas med jobb- och sjukdagar.

Recept Augusti 2020


Jag började augusti med ett drinktilltugg med crostini, och fler blev det under augusti. Den här första varianten var med kryddad färskostkräm och räkor. Lite pysslig men underbart god.


Det var inte bara grillning och fest i sommar, utan jag bjöd även på en vardagsmiddagsrätt med pasta och kyckling och som oftast numera gör jag allt ihopblandat eftersom det blir så otroligt krämigt och gott då.


Ett superenkelt och supergott drinktilltugg blev det därefter - Crostini med ädelost och hjortronsylt. Sån gudomligt god kombo.


En av efterrätterna på min födelsedag i juli fick ni vänta länge på innan den dök upp på bloggen - den äggfria Jordgubbssorbeten som jag serverade i portionsglas. Så fräscht efter en god middag.


Snabb-focaccia har jag gjort flera gånger i sommar. Så himla gott och otroligt smidigt eftersom jag använder färdig pizzadeg istället för att baka egen focaccia-deg.


En solig helglunch bjöd jag på en fräsch kycklingsallad med senapsvinägrett. Blanda ihop dina favoriter bland grönsaker, sallad och frukt tillsammans med kyckling och en vinägrett smaksatt med dijonsenap. Yummi!


Den krispiga nudelsalladen blev väldigt populär och många blev nyfikna på den. Har ni provat än?


Crostini med färskost och salami var ytterligare ett superenkelt men supergott drinktilltugg jag bjöd på i augusti. Crostini var verkligen månadens vara i augusti för oss. Men inte så konstigt eftersom det är så användbart.


Det gäller att använda upp alla smarriga blåbär som nu finns och då passade jag på att baka blåbärsbullar med vanilj- och mandelfyllning. Sååå goda.


Mer blåbär blev det då jag bjöd på en favoritpaj Seg och krispig blåbärspaj. Hur kan den var både seg och krispig? Toppen är krispig och där under är en god och seg paj. Testa får ni se!


Nu hoppas vi på en lika solig och fin september och jag hoppas ni fortsätter följa mig ytterligare en månad trots att jag inte har lika mycket tid att blogga numera. Tyvärr, för jag skulle verkligen vilja lägga mer tid på bloggen och är glad och stolt att jag ändå hinner med flera blogginlägg i veckan. 

Jag har några recept på lager som jag kommer publicera närmaste veckan och snart får vi även börja göra härliga höstgrytor. Längtar! För att inte tala om advent och jul som nu inte är alltför långt borta. Favorithögtiden!

Jag vet att det strular att kommentera mina inlägg. Det verkar gå bäst om man använder Edge som webbläsare. Safari funkar inte alls, för mig i alla fall. Prova gärna att kommentera inlägg för det är så kul att få kommentarer.

Rågkrossbullar

När jag tyckte som mest synd om mig själv för att jag aldrig blev riktigt frisk men ändå inte var jättesjuk så bakade jag lite gott bröd. Bästa lyckopillret, både att få baka och att få äta nybakat. Frallorna innehöll flera av mina bak-favoriter - linfrön, rågkross och grahamsmjöl. Lite godare! Lite nyttigare!



Rågkrossbullar

3 dl vatten
1 dl rågkross
2 dl vatten
25 g smör
1 msk brödsirap
1,5 tsk salt
0,75 dl linfrön
50 g jäst
6 dl grahamsmjöl
4 dl vetemjöl special

Koka upp vatten och rågkross i en kastrull. Ta av från värmen och låt stå under lock i 5 minuter. 
Tillsätt kallt vatten, smör, sirap, salt och linfrön. 
Låt stå till degvätskan svalnar till fingervarmt, 37 grader. 
Smula ner jästen och rör om så att den löses upp. 
Tillsätt mjölet (spar lite till utbakningen) och arbeta degen smidig. 
Låt jäsa under bakduk i ca 30 minuter.
Dela degen i 16 bitar och rulla till runda bollar. 
Lägg på en plåt med bakplåtspapper och låt jäsa ytterligare 30-40 minuter under bakduk.
Grädda bullarna mitt i ugnen i 10-12 minuter i 225 grader. 
Låt svalna på ett galler under bakduk.


Nu är jag äntligen feberfri, men eftersom jag fortfarande har lite ont i halsen jobbar jag hemma några dagar. Skönt att vi har den möjligheten så att jag slipper vara sjukskriven men behöver inte vara rädd att smitta mina kolleger. Men jag hoppas jag kan vara på plats på jobbet i slutet av veckan. Börjar faktiskt längta dit en aning. 

Idag har jag en del möten via Teams men jag hoppas att jag hinner ta en lunchpromenad i solen. En lyx jag försöker unna mig när jag jobbar hemma men som jag sällan unnar mig när jag är på jobbet. Eftersom jag då försöker minimera lunch-tiden eftersom jag behöver hem för att fixa inför middag och olika aktiviter.

Men efter en vecka med feber är inte konditionen den bästa, så jag promenerar i lugnt tempo och inte speciellt långt för att smyga igång kroppen igen. Men så skönt att lämna datorn och komma ut en sväng.