onsdag 12 augusti 2020

Jordgubbssorbet - äggfri

Jag inser att jag fortfarande har kvar en massa recept från min födelsedag att dela med mig av. Den här goda och fräscha sorbeten bjöd jag på som efterrätt på kvällen tillsammans med en massa andra saker. Jag älskar mina små portionsskålar från Duni så självklart använde jag dem även till denna sorbet. Men vill man så kan man självklart frysa ner sorbeten i en stor låda och sedan gröpa direkt ur den när det är dags för servering.

Perfekt med en efterrätt som både är ägg- och mjölkfri, dvs vegansk, och även glutenfri, när man har många gäster och risk för många allergier. Det bästa som finns är när alla gäster kan äta allt!

Jordgubbssorbet

300 g jordgubbar
20 + 60 g strösocker
10 g glykossirap
60 g vatten

Mixa jordgubbarna med 20 gram av sockret så det blir en slät jordgubbspuré. 
Koka därefter upp vatten, resten av sockret och glykossirap. 
Ta av sockerlagen från spisvärmen häll den över jordgubbspurén. 
Blanda ihop allt väl och häll sedan sorbetsmeten i en frystålig stor burk eller portionsförpackningar.
Täck med lock och ställ i frysen i minst 12 timmar.
Ta fram sorbeten ca 15 minuter innan servering så den hinner mjukna om du har en stor förpackning. Portionsglas tinar på några minuter.

Mitt efterrättsbord

måndag 10 augusti 2020

Crostini med ädelost och hjortronsylt

mammas födelsedag gjorde jag ett enkelt men supergott drinktilltugg med den goda kombinationen av sött och salt, nämligen söt hjortronsylt och salt ädelost. Såna här enkla små snittar där utseendet inte är så viktigt är perfekt för mig som inte orkar stå med finliret alltför länge. Fort och gott, är det bästa enligt mig.

Crostini med ädelost och hjortronsylt

ädelost
hjortronsylt

Lägg en bit ädelost på varje crostini.
Lägg sedan en klick sylt på varje ostbit.
Servera ganska direkt så inte crostinin mjuknar.

Är ni många som har börjat jobba idag? Jag tror nog det för detta verkar vara den stora börja-jobba-måndagen i år. Men eftersom vi har så otroligt fint väder nu, är det kanske många som har förlängt sin semester för att få njuta några dagar extra av sommaren. Jag har fortfarande en massa semesterdagar kvar att njuta av sommar, sol och ledighet.

Jag och Ida ska alldeles strax åka till Stockholm för några mysdagar bara hon o jag, vi ska shoppa, äta och fika. Ska bli så mysigt med några dagar bara hon och jag innan skolan och jobb drar igång. Vill ni se vad vi gör och äter i Stockholm så får ni titta på Instagram där ni hittar mig som @matro_sara. In o följ!

Ha en bra måndag!

söndag 9 augusti 2020

En solig o varm dag för 80 år

Igår var det dags för fest igen och den här gången var det min mamma vi firade eftersom hon fyllde 80 år. Och än en gång hade vi kanontur med vädret, strålande sol och så varmt o skönt. Det brukar kunna blåsa rätt ordentligt nere hos henne eftersom hon bor alldeles vid vattnet, men igår var det inte speciellt blåsigt, tack o lov.

Idag däremot har det blåst sååå mycket även uppe hos oss i ett villakvarter där det brukar kunna vara lä. Jag är alldeles trött i huvudet av alla blåst. Sån tur att blåsten kom idag och inte igår.

Gårdagens 80års-kalas började med kaffe, te och tårtor. Men det glömde jag att ta kort på, förmodligen för jag var så otroligt tesugen så jag var snabb att göra mig en stor kopp te när allt var framdukat.

När vi hade mumsat klart av allt gott fikabröd dukade vi fram bubbel och snittar. Gott med nå salt i värmen och ingen fest utan goda bubblor, igår bjöds vi på både Prosecco och Cava.

Bubbeltilltugg

Crostini med ädelost och hjortronsylt
Crostini med färskost, salami Milano och machésallad
Milda gratinerade ostsnittar
Gurk- och morotsstavar
Dip med crème fraiche och sweet chili
Ost+vindruvor
Chips och tacochips
Popcorn
Vegetarisk chilipaj


När snittarna och bubblet var slut dukade vi in all disk och gick sedan till oss där det var dags för middag som vi dukade upp ute på altanen. För att trots att klockan hade hunnit bli rätt mycket så var det fortfarande så varmt och skönt ute. Ljuvliga sommar!

80årsmiddag

Grillad flankstek
Ugnsstekt lax
Dubbelmarinerad fläskytterfilé
Krossad potatis med örter och Västerbottensost
Ugnsstekt broccoli
Grillad Brieost
Sallad
Fetakräm
Bearnaise, vanlig och chili 


Och inte kan man ha en festmiddag utan efterrätt, så trots att vi hade mumsat på en massa tårtor tidigare under dagen dukade vi fram lite efterrätt. Men vi gjorde det lätt för oss och gjorde två sorters chokladmousse som vi åt med bär. Gott, passar alla och enkelt!

Efterrätten

hallon
mango


Av oss barn fick hon ett badkar som hon snart ska få installerat inomhus
och sedan kan hon njuta av varma bad hela hösten och vintern.

Grattis fina mamma! Nu är denna kalassommar över men vi fortsätter njuta av sommaren, solen och värmen som fortfarande är kvar. I vinter när det är mörkt o kallt får vi tänka tillbaka på och minnas våra fina födelsedagar.

fredag 7 augusti 2020

Kycklingpasta

Trots att det känns som jag har lördag hela veckan, med fest var o varannan dag så blir det lite vardagsmat emellanåt också. För nån dag sedan hade jag planerat kycklingsallad men då det mulnade ihop och blev ganska kallt när det var dags för middag ändrade jag planerna och gjorde en kycklingpasta istället. 

Det är så himla gott att blanda ihop allt i pannan istället för att servera pasta och sås bredvid varandra. Det blir så krämigt och gott och helt ljuvligt. Favoritmat!

Smaksatta ostar är ett enkelt sätt att få en krämig och smakrik rätt utan kryddor, ett perfekt knep att ta till när man är lite osäker på kryddningen.


Kycklingpasta

5 hg pasta
ca 8 hg kyckling (filé eller lårfilé)
100 g färskost med rucolapesto-smak
0,5 dl crème fraiche
1 ask körsbärstomater, halverade
2 bollar mozarella, i bitar
1 tsk torkad basilika
basilikablad
salt, peppar
pastavatten

Koka pastan efter förpackningens anvisningar, men korta ner koktiden ca 1 min.
Spara lite pastavatten när pastan kokat klart.
Stek kycklingen i bitar, salta o peppra.
Tillsätt färskosten, crème fraiche och ca 1 dl pastavatten, låt det koka ihop någon minut.
Rör ner pastan och blanda runt ordentligt (låt plattan vara på så att det fortsätter koka ihop).
Rör ner tomathalvorna, mozzarellabitarna och färsk och torkad basilika.
Rör ev. ner mer pastavatten om det behövs
Smaka av med salt o peppar.
Servera med parmesan.

tisdag 4 augusti 2020

Crostini med kryddad färskostkräm och räkor

Lördag hela veckan, känns det som just nu. Vilken underbar start jag har fått på andra delen av min semester, det är festligheter var o varannan dag. Igår hade jag två vänner över på bubbel, middag, efterrätt och surr. Nu är det dock några dagar till nästa fest, fast inte så många dagar eftersom vi redan till helgen ska fira mamma som också fyller jämnt i år.

Vill ni andra också fira in helgen med något gott eller kanske ni firar lill-lördag imorgon, då kan jag tipsa om dessa små godbitar.


Crostini med kryddad färskostkräm och räkor

crostini
500 g räkor med skal
små mangoldblad eller babyspenat

Kryddad färskostkräm
100 g färskost
3 msk fint hackad basilika
3 msk fint hackad persilja
0,5 lime

Skala räkorna.
Blanda ihop färskosten med persilja, basilika och limesaft.
Lägg mangold- eller spenatblad på crostini, klicka ut färskostkräm och lägg på räkor.

måndag 3 augusti 2020

Tjejkväll med mat o dryck

Åh vad jag älskar att vakna med en glad o lycklig känsla. Det gjorde jag idag och det beror på att jag träffade två vänner igår och vi hade en helt underbar kväll. Vi satt ute hela kvällen och åt o drack så mycket gott medan vi surrade i ett.

Jag vaknade dock lite för tidigt i morse så jag känner mig lite småseg just nu, så när jag har publicerat det här inlägget tänker jag gå ut o lägga mig i solen o vila. Perfekt väder idag och det verkar fortsätta, jag är så glad att jag har en massa semester kvar och får njuta finvädret.

Vi började med ett glas Prosecco med jordgubbar och mynta.
Till fördrinken åt vi en caprese med hjortronsirap.
Varmrätten bestod av två olika sorters kallskuret kött o sås och
potatissallad med bl.a. halloumi o senapskräm
Sedan blev det brie-toast med blåbärssylt.
Till varmrätten och brie-toasten drack vi ett gott franskt rödvin.
Efterrätten var en smarrig kladdkaka med en massa daim och mjölkchoklad på toppen. 
Till den åt vi jordgubbar o grädde och drack en drink med tranbärsjuice, lime, jordgubbar och mynta.

Ikväll är det dags att träffa två andra vänner och jag hoppas på en lika bra kväll. Vädret verkar i alla fall vara med oss. Ikväll ska vi vara hemma hos mig och jag har gjort det enkelt för mig genom att bestämma att vi köper Take Away medan jag sedan gör efterrätt. Ibland är det så skönt att göra det enkelt för sig.

Jag brukar ju tycka om att laga mat o bjuda på men nu kände jag inte alls för det och det viktigaste är ju att vi träffas. Så då blir det hämtmat. Man behöver inte alltid krångla till det så mycket.

Planen för i dag är att jag även ska fixa i ordning en till omgång rabarbersaft. Perfekt syssla i finvädret eftersom man då är ute när man både sliter upp och sedan skär rabarbern. Sedan tänkte jag även göra rabarbermarmelad, en supergod marmelad som jag inte har gjort på några år. Måste bara se till att göra plats i frysen för både saft och marmelad fryser jag ner för längre hållbarhet.

lördag 1 augusti 2020

Recept Juli 2020

Då har ännu en månad passerat och det är dags att ge er ytterligare en recept-sammanfattning på de recept som jag har delat med mig av under månaden. Tänk, nu är det augusti som för mig är en höstmånad då skolan, jobb och alla aktiviteter drar igång. Vilken tur att vi har lite roligt inplanerat också, med kalas, resa och flera semesterdagar. 

Känns som det var ovanligt mycket fika-recept under juli, men det kan ju bero på att det är kalasmånaden nummer 1 för mig. Då fyller både jag och Ida år och vi båda älskar både att baka och fika.

Hoppas ni fortsätter hänga med mig under augusti också 💖

Recept Juli 2020


Första receptet i juli var en av de fyra kaksnittarna jag bakade sista juni. Jag blandade kokos i vanliga kolasnittar och fick då en ny sorts kaka, nämligen kokoskolasnittar


Juli betyder jordgubbar så självklart blev det några jordgubbsmuffins i miniformat också. Jag gjorde faktiskt två plåtar (dubbel sats) när jag ändå höll på, perfekt att fylla frysen med.


Det var inte bara jag som bakade, utan även Ida bakade till sitt kalas och hon orkade baka något som jag aldrig har orkat mig på när hon bakade de godaste biskvierna


Kryddade brödpinnar, ser inte så speciellt ut men det var supergott och waste zero i sin bästa form. När jag gör smörgåstårta använder jag alltid formbröd och skär bort kanterna. Tidigare har jag alltid kastat dem, men nu kommer jag aldrig mer göra det för det här blev ett perfekt drinktilltugg. Vill man inte använda upp kanterna på en gång kan man frysa ner dem och ta upp dem nån annan gång.


Oxfilépasta fast med älgfilé blev så där otroligt gott som jag hade hoppats på. Ihopblandade pastarätter är bland det godaste jag vet och jag skulle kunna äta det flera gånger i veckan.


Sedan fick ni receptet på ännu en kaksnitt som jag bakade under min kaksnitts-bakar-dag i slutet av juni. Nu var det dags för er att läskas av chokladlakritssnittar. En kaka med smak av kola, choklad och lakrits kan väl inte blir fel, eller hur?


Efter alla sötsaker blev det ett recept på en Grönkålssallad med kikärter och sötpotatis som var en av flera sallader som jag bjöd på till mitt kalas.