tisdag 23 juni 2020

Vackert

Vilken sommar - so far ☀️ 
Hoppas det håller i sig hela sommaren och framför allt 19 juli då jag ska ha kalas utomhus. Vi har två kalas nu på kort tid så jag hade tänkt baka och förbereda lite men det är alldeles för fint väder för att vara inne och det blir alldeles för varmt i köket.

Ida har sovit ute på studsmattan med två kompisar för andra gången den här sommaren, perfekt sova-ute-väder. Kanske lägger jag mig där i natt, för det är vääääldigt varmt i sovrummet. Fast egentligen lider jag inte så mycket av värmen i sovrummet, jag sover hyfsat bra ändå. Igår natt hade jag svårt att sova men som vanligt är det nog månen som stör min nattsömn.

Lånad bild

Nu när jag inte behöver vara hemma på morgonen för att se till att Ida tar sig upp och i väg till skolan cyklar jag i väg till jobbet vid 6. Så skönt att kunna få en lång eftermiddag och kväll hemma och på så sätt få lite semesterkänsla trots att jag jobbar.

Det är så lugnt, tyst o mysigt att cykla i väg så tidigt innan de flesta andra och jag älskar min cykelväg till jobbet längs vattnet och Luleås norra hamn. Går inte att få vackrare utsikt på väg till jobbet💖

lördag 20 juni 2020

Solig o varm midsommarafton

Jag älskar känslan när man kommer på att det bara är lördag trots att det känns som söndag. Precis så är det idag. Jag har kommit på mig själv flera gånger med att tro att det är söndag, men det är det ju inte. Vi har ju hela helgen kvar.

Vi hann med flera midsommarfiranden igår. Vi började med en liten enkel midsommarlunch med gravad lax, sill, potatis, ägg och varm korv. Sedan cyklade vi tjejer ner till mamma där vi badade, vissa doppade hela sig och andra endast fötterna. Sedan blev det bubbel och tårta och ett minifirande av barnens kusin som fyllde 16 år. Större firande blir det på söndag.

Från ett mysigt firande till ett annat, för sedan åkte vi hem till vår altan och dukade upp för surströmmingsmiddag som min kusin bjöd oss på. Det var så himla gott och eftersom vi grillar mest varje dag ändå, så saknade vi ingen midsommargrillmiddag.

Till efterrätt hade jag gjort en äggfri jordgubbsglasstårta med kladdkakebotten, men eftersom jordgubbarna var hysteriskt dyra till midsommar skippade jag att dekorera med jordgubbar. Det fick räcka med de jordgubbar som jag hade satt i glassen.


Vilket underbart väder vi hade igår och har mest varje dag. Så overkligt att det bara är juni och så här varmt så här länge. Hoppas hela sommaren fortsätter på samma sätt. Nu ska jag stänga ner datorn och gå ut o lägga mig i solen ett tag tills det är dags att fixa lunch.

Ha en underbar lördag!

torsdag 18 juni 2020

Cheesecake i glas med jordgubbar o nektarin

En snabbfixad och god efterrätt bjöds vi på av Ida en solig dag för några veckor sedan. Tror det var efter första middagen på altanen. Sedan dess har det blivit många middagar på min favoritplats. Men i dag håller vi oss inomhus eftersom det har regnat till och från mest hela dan. Så välbehövligt med regn så nu kan det gärna få regna hela natten för att sedan bli varmt och soligt imorgon igen.

Förstår inte hur jag har kunnat glömma visa er detta goda recept. Har ni inte bestämt nån efterrätt till imorgon än så är det här perfekt som inte kräver någon förberedelse. Nektariner och jordgubbar är supergott tillsammans och jag blir faktiskt lite sugen på att använda den kombon på tårtan imorgon.


Cheesecake i glas med jordgubbar o nektarin

200 g färskost
2 dl lätt crème fraiche
0,5 dl strösocker
1 lime, rivet skal av
2 nektariner
ca 8 jordgubbar
8 digestivekex

Rör ihop philadelphiaost, crème fraiche, strösocker och limeskal.
Krossa kexen.
Kärna ur nektarinerna och skär dem i bitar. Dela jordgubbarna.
Varva frukt och bär med krämen och kexbitar i 4 glas. 
Servera genast.

tisdag 16 juni 2020

Smörgåstårta à la club sandwich

Det här måste ni prova!
Första gången jag åt den här smörgåstårtan blev jag bjuden på den på jobbet på vårt underbara fredagsfika. Vilken succé! Den var så fräsch och god tack vare färskosten och turkiska yoghurten, istället för en massa majonnäs.

Jag gjorde den själv till morsdag och den var lika god då som första gången jag åt den. Jag var lite orolig för att jag hade höjt den till skyarna lite för mycket och att både jag och gästerna hade för höga förväntningar. Men det hade jag inte behövt oroa mig för, den var minst lika god som jag mindes den.


Smörgåstårta à la club sandwich

Syrad rödlök

0,5 dl ättiksprit
1 dl socker
1,5 dl vatten
1 tsk salt
2 krm peppar
2 rödlökar

Koka upp ättika, socker och vatten. Tillsätt salt och peppar. Låt svalna.
Skala och skär löken i tunna ringar. Lägg ner i lagen.
Täck med plastfilm och låt stå i kylen över natten.

Kyckling- och baconfyllning

0,5 grillad kyckling
1 pkt bacon
2 tomater
1 dl majonnäs
1 dl turkisk yoghurt
1 msk dijonsenap
0,5 finhackad gräslök
salt o peppar

Rensa kyckling och skär köttet i små bitar.
Stek bacon och dela i små bitar.
Skär tomaterna i små bitar.
Lägg kyckling, bacon, tomat, majonnäs, turkisk yoghurt, senap, gräslök, salt o peppar i en bunke och blanda.

Syrad lök- och färskostfyllning

0,5 dl finhackad syrad lök
150 g färskost t.ex. Philadelphiaost
1 dl turkisk yoghurt
salt o peppar

Ta 0,5 dl syrad lök och hacka fint.
Blanda syrad lök, färskost och turkisk yoghurt.
Salta o peppra.

Garneringskräm

250 g färskost, t.ex. Philadelphiaost
1,5 dl turkisk yoghurt

Blanda ihop färskost och turkisk yoghurt till en smidig röra.

Garnering

0,5 grillad kyckling
1 pkt bacon
200 g coctailtomater
syrad rödlök
babyspenat eller ruccola

Rensa och skär kycklingen i bitar.
Stek och dela baconet i bitar.
Dela tomaterna i skivor, halvor eller kvartar.

Montering

18 skivor formfranska

Skär bort kanterna på brödet och lägg ut tre skivor på längden och två på bredden.
Bred kyckling- och baconfyllningen över brödskivorna.
Täck med ett lager brödskivor, försök lägga dem omlott om första lagret bröd.
Bred på syrad lök- och färskostfyllningen och täck sedan med de sista brödskivorna.
Bred garneringskrämen över hela smörgåstårtan.
Dekorera med spenat eller ruccola runt tårtan.
Lägg kyckling, bacon, tomat och syrad lök ovanpå tårtan.

Fyllning nr 1 - kyckling- och baconröra
Fyllning nr 2 - Syrad lök- och färskost-fyllning
Garneringen har börjat
Färdiggarnerad och dags att äta.

Vad har hänt?

Isak fick en gul o fin solros i studentpresent som vi har haft stående i en kruka på altanen där den lyste upp så fint. Men en morgon när jag kom ut så var den inte lika gul nå mer. Alla gula blad var borta. Min första tanke var "Jaha nu har jag misslyckats igen med att få en blomma att överleva" för jag trodde bladen hade torkat och fallit av. Men så är inte fallet. De gula bladen är spårlöst försvunna.

Vad har hänt? Vem har ätit upp Isaks solros? Konstigt, men jag är glad att alla mina kryddor och all sallad är kvar i sina krukor som står alldeles bredvid solrosen.


Hur ligger ni till med midsommarförberedelserna? För mig går det bra kanske beror det på att jag i år  inte ska göra så mycket mer än en jordgubbstårta av något slag. Jag tror jag har en idé på vad jag ska göra. Håll tummarna att det blir lika gott o bra som jag hoppas. Men vad kan gå fel med choklad, glass och jordgubbar?

Men tårtförberedelserna fixar jag imorgonkväll, för ikväll ska jag träffa en kompis. Vi ska sitta i solen på en uteservering och äta lite gott o uppdatera oss vad som har hänt de senaste månaderna då vi inte har träffats. Om jag inte blir alltför sen så kommer jag lägga ut ett riktigt smarrigt recept ikväll. Det vill ni inte missa!

söndag 14 juni 2020

Underbara dagar

Vilka dagar vi har☀️

Vi har lata varma sköna dagar på altanen och det känns som semestern har börjat. Men än är det ett tag kvar tills semestern börjar på riktigt. Det verkar som att det ska bli kanonväder även kommande vecka så jag hade gärna fortsatt min minisemester. Istället blir det fyra dagars jobb innan midsommarhelgen tar vid, men jag är nöjd med dessa drygt fyra dagar jag har varit ledig för studentfirandet. Det kunde inte ha blivit bättre.

Idag har nog varit den bästa dan, både för att det är den varmaste men även för att jag är mest utvilad och känner ett lugn idag. Det tar på att fira studenten!

Igår hade vi en supermysig grillmiddag på altanen i kvällssolen då vi grillade våra populära Triple Cheese Beer Can Burgers som vi serverade till pasta, sallad, såser och focaccia. Yummi!


Snart ska grillen tändas på för sista gången den här helgen då middagen ska fixas och idag kommer vi grilla karré som vi ska äta till ugnsrostad potatis, coleslaw och sallad. Sedan får grillen vila några dagar när Leif åker till Kiruna för jobb.

Istället för grillmiddagar kommer det nog bli salladsmiddagar tror jag. Lätt och fräsch mat för varma sommardagar, som man kan variera en hel del.

Hoppas ni också har njutit av helgen och vädret💖

lördag 13 juni 2020

Studentfirande med grillbuffé

Självklart blev det en liten studentmottagning med bubbel o snacks, grillbuffé och tårtor i torsdags för att fira Isaks student. Är fortfarande så lycklig över att vädret var så bra så vi kunde sitta ute o äta o umgås i flera timmar. Älskade sommar!


Bubbel och snittar

taocchips, morotsstavar, salsa och dipp
popcorn

Grillbuffé

Från grillen
fläskytterfilé
kycklingfilé och kycklinglårfilé
majskolvar
laxfilé
halloumi

Tillbehör 
risonisallad med risoni, pesto, paprika och tomat
krossad potatis med citron och färska örtkryddor
focaccia

Såser
chimchurri
köpesbearnaise
 

Efterrätt

pavlova med grädde och melon
studentmössor 
grädde, jordgubbar och melon 



Eftersom vi inte var så många (11 st) var det perfekt att kunna använda grillen för matlagning. Blir man för många är det risk att grillytan inte räcker till och man måste grilla i omgångar och det vill man ju inte när det väl är dags att äta. Då är det bättre med mat man har förberett och kanske t.o.m äter kall, såsom sallader, kallskuret och bröd.

Nu tror jag att studenten är färdigfirad och det är dags att ladda om och planera för midsommar som är om mindre än en vecka. Sedan är det inte länge kvar tills Ida blir tonåring och nån vecka efter det fyller jag jämnt. Tala om att det är festernas sommar!