tisdag 16 juni 2020

Smörgåstårta à la club sandwich

Det här måste ni prova!
Första gången jag åt den här smörgåstårtan blev jag bjuden på den på jobbet på vårt underbara fredagsfika. Vilken succé! Den var så fräsch och god tack vare färskosten och turkiska yoghurten, istället för en massa majonnäs.

Jag gjorde den själv till morsdag och den var lika god då som första gången jag åt den. Jag var lite orolig för att jag hade höjt den till skyarna lite för mycket och att både jag och gästerna hade för höga förväntningar. Men det hade jag inte behövt oroa mig för, den var minst lika god som jag mindes den.


Smörgåstårta à la club sandwich

Syrad rödlök

0,5 dl ättiksprit
1 dl socker
1,5 dl vatten
1 tsk salt
2 krm peppar
2 rödlökar

Koka upp ättika, socker och vatten. Tillsätt salt och peppar. Låt svalna.
Skala och skär löken i tunna ringar. Lägg ner i lagen.
Täck med plastfilm och låt stå i kylen över natten.

Kyckling- och baconfyllning

0,5 grillad kyckling
1 pkt bacon
2 tomater
1 dl majonnäs
1 dl turkisk yoghurt
1 msk dijonsenap
0,5 finhackad gräslök
salt o peppar

Rensa kyckling och skär köttet i små bitar.
Stek bacon och dela i små bitar.
Skär tomaterna i små bitar.
Lägg kyckling, bacon, tomat, majonnäs, turkisk yoghurt, senap, gräslök, salt o peppar i en bunke och blanda.

Syrad lök- och färskostfyllning

0,5 dl finhackad syrad lök
150 g färskost t.ex. Philadelphiaost
1 dl turkisk yoghurt
salt o peppar

Ta 0,5 dl syrad lök och hacka fint.
Blanda syrad lök, färskost och turkisk yoghurt.
Salta o peppra.

Garneringskräm

250 g färskost, t.ex. Philadelphiaost
1,5 dl turkisk yoghurt

Blanda ihop färskost och turkisk yoghurt till en smidig röra.

Garnering

0,5 grillad kyckling
1 pkt bacon
200 g coctailtomater
syrad rödlök
babyspenat eller ruccola

Rensa och skär kycklingen i bitar.
Stek och dela baconet i bitar.
Dela tomaterna i skivor, halvor eller kvartar.

Montering

18 skivor formfranska

Skär bort kanterna på brödet och lägg ut tre skivor på längden och två på bredden.
Bred kyckling- och baconfyllningen över brödskivorna.
Täck med ett lager brödskivor, försök lägga dem omlott om första lagret bröd.
Bred på syrad lök- och färskostfyllningen och täck sedan med de sista brödskivorna.
Bred garneringskrämen över hela smörgåstårtan.
Dekorera med spenat eller ruccola runt tårtan.
Lägg kyckling, bacon, tomat och syrad lök ovanpå tårtan.

Fyllning nr 1 - kyckling- och baconröra
Fyllning nr 2 - Syrad lök- och färskost-fyllning
Garneringen har börjat
Färdiggarnerad och dags att äta.

Vad har hänt?

Isak fick en gul o fin solros i studentpresent som vi har haft stående i en kruka på altanen där den lyste upp så fint. Men en morgon när jag kom ut så var den inte lika gul nå mer. Alla gula blad var borta. Min första tanke var "Jaha nu har jag misslyckats igen med att få en blomma att överleva" för jag trodde bladen hade torkat och fallit av. Men så är inte fallet. De gula bladen är spårlöst försvunna.

Vad har hänt? Vem har ätit upp Isaks solros? Konstigt, men jag är glad att alla mina kryddor och all sallad är kvar i sina krukor som står alldeles bredvid solrosen.


Hur ligger ni till med midsommarförberedelserna? För mig går det bra kanske beror det på att jag i år  inte ska göra så mycket mer än en jordgubbstårta av något slag. Jag tror jag har en idé på vad jag ska göra. Håll tummarna att det blir lika gott o bra som jag hoppas. Men vad kan gå fel med choklad, glass och jordgubbar?

Men tårtförberedelserna fixar jag imorgonkväll, för ikväll ska jag träffa en kompis. Vi ska sitta i solen på en uteservering och äta lite gott o uppdatera oss vad som har hänt de senaste månaderna då vi inte har träffats. Om jag inte blir alltför sen så kommer jag lägga ut ett riktigt smarrigt recept ikväll. Det vill ni inte missa!

söndag 14 juni 2020

Underbara dagar

Vilka dagar vi har☀️

Vi har lata varma sköna dagar på altanen och det känns som semestern har börjat. Men än är det ett tag kvar tills semestern börjar på riktigt. Det verkar som att det ska bli kanonväder även kommande vecka så jag hade gärna fortsatt min minisemester. Istället blir det fyra dagars jobb innan midsommarhelgen tar vid, men jag är nöjd med dessa drygt fyra dagar jag har varit ledig för studentfirandet. Det kunde inte ha blivit bättre.

Idag har nog varit den bästa dan, både för att det är den varmaste men även för att jag är mest utvilad och känner ett lugn idag. Det tar på att fira studenten!

Igår hade vi en supermysig grillmiddag på altanen i kvällssolen då vi grillade våra populära Triple Cheese Beer Can Burgers som vi serverade till pasta, sallad, såser och focaccia. Yummi!


Snart ska grillen tändas på för sista gången den här helgen då middagen ska fixas och idag kommer vi grilla karré som vi ska äta till ugnsrostad potatis, coleslaw och sallad. Sedan får grillen vila några dagar när Leif åker till Kiruna för jobb.

Istället för grillmiddagar kommer det nog bli salladsmiddagar tror jag. Lätt och fräsch mat för varma sommardagar, som man kan variera en hel del.

Hoppas ni också har njutit av helgen och vädret💖

lördag 13 juni 2020

Studentfirande med grillbuffé

Självklart blev det en liten studentmottagning med bubbel o snacks, grillbuffé och tårtor i torsdags för att fira Isaks student. Är fortfarande så lycklig över att vädret var så bra så vi kunde sitta ute o äta o umgås i flera timmar. Älskade sommar!


Bubbel och snittar

taocchips, morotsstavar, salsa och dipp
popcorn

Grillbuffé

Från grillen
fläskytterfilé
kycklingfilé och kycklinglårfilé
majskolvar
laxfilé
halloumi

Tillbehör 
risonisallad med risoni, pesto, paprika och tomat
krossad potatis med citron och färska örtkryddor
focaccia

Såser
chimchurri
köpesbearnaise
 

Efterrätt

pavlova med grädde och melon
studentmössor 
grädde, jordgubbar och melon 



Eftersom vi inte var så många (11 st) var det perfekt att kunna använda grillen för matlagning. Blir man för många är det risk att grillytan inte räcker till och man måste grilla i omgångar och det vill man ju inte när det väl är dags att äta. Då är det bättre med mat man har förberett och kanske t.o.m äter kall, såsom sallader, kallskuret och bröd.

Nu tror jag att studenten är färdigfirad och det är dags att ladda om och planera för midsommar som är om mindre än en vecka. Sedan är det inte länge kvar tills Ida blir tonåring och nån vecka efter det fyller jag jämnt. Tala om att det är festernas sommar!


fredag 12 juni 2020

Isak student 2020

Igår var det Isaks stora dag då han efter tre års studier på Teknikprogrammet tog studenten. Det blev ett konstigt sista halvår och ett annorlunda studentfirande pga Corona men en lika lycklig student som studenter alltid brukar vara. Lyckan att vara klar med den "obligatoriska" skolan kan inget ta ifrån honom.


Det var två timmar mellan varje klass utspring utspridda på tre dagar och endast två anhöriga per elev fick närvara, så jag och Leif stod på skolgården och tog emot Isak och hans klass. Men vi hade sån himla tur för Ida fick stå och titta på utspringet från ett kontorsfönster alldeles bredvid. Fördelen med att ha släktingar på rätt arbetsplats. Olivia däremot var på sitt nya jobb och anslöt senare till studentmottagningen hemma hos oss.

En studentmottagning som vi inte bjöd in så många till för det gäller att hålla i och hålla ut nu, Corona-faran är definitivt inte över (som många verkar tro). Vi hade en helt underbar kväll med strålande sol och njöt länge ute på vår altan. Precis sånt väder som man vill att varje skolavslutning ska ha. Jag är så glad att min mamma kunde vara med, det fungerade eftersom vi satt ute och såg till att hålla avstånd.

Stolt mamma och glad student
Fina Isak!

Nu blir det en massa jobb hela sommaren och sedan får vi se vad som väntar i höst. Blir det fortsatt jobb eller fortsatta studier. Bara vänta o se.... Vad han än bestämmer sig för är jag säker på att det kommer bli så bra för vår fina kille.

Svårt att förstå att jag nu har två barn som har tagit studenten och min lilla sladdis börjar högstadiet till hösten. Vad hände?

Mormor har sytt en fin studenttavla till Isak.
Lägg märke till Corona-viruset, ett virus som vi för alltid kommer tänka på i samband med Isaks student
En lycklig dag!

tisdag 9 juni 2020

Mjölk- och äggfri kladdkaka med chokladkräm Vegansk

Här pågår studentförberedelserna för fullt, nu är det inte många dagar kvar. Menyn är inte helt satt än, men nu ikväll bestämde vi att den goda äggfria kladdkakan vi åt på Sveriges nationaldag även kommer finnas som efterrätt på torsdagens studentmiddag. Då är det bara resten kvar att besluta....

Den här kakan gjorde jag några gånger för länge länge sedan när Isak var lite och riktigt allergisk mot ägg. Jag förstår inte hur jag glömde bort den för den är ju så himla god. Så glad att jag kom på den nu igen, så vi kan variera våra äggfria kladdkakor.


Mjölk- och äggfri kladdkaka med chokladkräm Vegansk

Kladdkaka
200 g mjölkfritt margarin
2,5 dl strösocker
1,5 dl kakao
2 msk vaniljsocker
2 msk kaffe (kan uteslutas)
3 dl vetemjöl
2 dl soja- eller havremjölk
Chokladkräm
50 g mjölkfritt margarin
1 dl strösocker
0,5 dl kakao
0,5 dl soja- eller havremjölk
Ev. garnering
Frukt eller bär

Kladdkaka
Smält margarinet. Vispa ner socker och kakao för hand. 
Tillsätt vaniljsocker, kaffe och vetemjöl och rör till en jämn smet. 
Rör ner soja- eller havremjölk.
Häll smeten i en smord och kakaopudrad rund form, ca 24 cm i diameter. 
Grädda mitt i ugnen i 225 grader ca 15 min. 
Låt kakan kallna.
Chokladkräm
Smält margarinet. Rör ner socker och kakao och låt koka upp. 
Rör ner soja- eller havremjölk och sjud tills det tjocknar. 
Låt krämen kallna.
Bred chokladkrämen över kakan och garnera eventuellt med önskad frukt eller bär.

Supergod kladdkaka trots att den är utan ägg.
Extra smarrig blev den med chokladkrämen.
Serverad med bär och grädde blev den hur god som helst.
Nej, nu är det nog bäst att jag återgår till studentförberedelserna. Det är en hel del kvar att fixa och besluta, men kul är det...

Just nu håller jag på med tårtdekorationerna och det går lite si sådär. Sånt småpyssel är inte riktigt min grej, jag har varken lust eller tålamod med finliret. Men jag försöker i alla fall. Lyckas jag så får ni se det på torsdag eller fredag, misslyckas så jag håller jag det kanske för mig själv 😂

söndag 7 juni 2020

Grillad kyckling-sallad

I dag när regnet har öst ner hela dan och det har varit värsta höststormarna är man kanske inte så sugen på sallad men vi hoppas att vi har en massa soliga och varma dagar framför oss. Redan till veckan ser det ju om som att det ska bli kanonväder.

Den här salladen med egengrillad kyckling, halloumi och nektariner på en salladsbädd med lök och sparris toppad med citron och solrosfrön åt vi igår på nationaldagen.


Grillad kyckling-sallad

Att grilla
4 nektariner 
2 pkt halloumi
1 kg kycklingfiléer
Marinad till kycklingen
3 msk soja
2 msk thaichilisås
2 msk rapsolja

Sallad
250 g grön sparris
5 salladslökar
1 rödlök, liten
blandad sallad
1 röd paprika
1 dl solrosfrön, rostade
1 citron, rivet skal och pressad saft

Dela kycklingfiléerna i 2-3 bitar, lägg i dubbla plastpåsar.
Blanda ner marinaden med kycklingen.
Låt marinera några timmar.

Ta bort nedersta delen av sparrisen, delar övriga biten i 2-3 bitar.
Koka sparrisen i lättsaltat vatten ca 2 min. Skölj med kallt vatten, låt rinna av.
Ansa och finstrimla salladslöken.
Skala och strimla rödlöken.
Ansa och skär paprikan i bitar.
Kärna ur och skär nektarinerna i klyftor. 
Skär halloumin i tjocka skivor.

Grilla kycklingen på varje sida, tills den är genomgrillad. 
Grilla nektarinklyftor och halloumi tills de fått fin färg.

Lägg salladen på ett fat. Lägg på de båda löksorterna och paprikan.
Lägg på sparris, kyckling, halloumi och nektariner. 
Strö över solrosfrön och citronskal. Pressa citron över och strö över flingsalt och svartpeppar.
Servera med goda dressingar och gott bröd.