måndag 27 april 2020

Mangoraja

I lördags grillade vi kycklingsteak och jag gjorde även egen mangoraja. Så gott! Tycker ni om mangoraja? Brukar ni köpa den? Ni måste prova göra egen för det är superenkelt och inga konstiga ingredienser och den blir så mycket godare än köpesvarianten.

Bara blanda ihop, låt stå i kylen ett tag och sedan är den färdig att servera. Kan knappt bli enklare!


Mangoraja

0,5 dl majonäs
2 dl crème fraîche
4 msk mango chutney
0,5 msk curry
1 tsk sambal oelek

Blanda ihop alla ingredienser.
Ställ in i kylen för att dra en timme innan servering.

söndag 26 april 2020

Matsedel v.18 april 2020

Oj så mycket gott jag hittade åt er den här veckan!
Oavsett vilken av dessa rätter jag skulle bli bjuden på så skulle jag äta den med stor aptit och glädje. Och rödavinbärskakan med min favoritkrydda - kardemumma, är hur god som helst och den var jag faktiskt nära att baka för nån vecka sedan.


Matsedel v.18 april 2020

Måndag

Tisdag

Onsdag

Torsdag

Mysfredag

Veckans godsak

lördag 25 april 2020

Effektiv o slö

Vilken effektiv och slö dag jag har haft💖
Det är så underbart när man hinner med båda sakerna, sån tur har man inte alltid.

Jag har även gjort något som jag aldrig brukar göra. Jag slumrade ett tag mitt på da'n 💤 Men nu har det faktiskt hänt två gånger under samma vecka, så nu får jag nog sluta säga att jag inte kan somna på dan.


Jag började dagen med att få pluspoäng av Ida eftersom jag överraskade henne med en go'frukost och det blev uppskattat. Jag gjorde pannkaksmuffins. Har ni provat? Så smidigt att slippa stå o steka en massa pannkakor och Ida tyckte att de var supergoda o smakade som amerikanska pannkakor.



Före middan lyxade vi till det med två sorters snittar av smördeg som jag hittade i frysen. Dels gjorde jag den goda klassikern med pesto och dels gjorde jag en ny variant som nog blir en favorit i sommar. Den fyllde jag med paprikaost och toppade med serranoskinka. Så himla gott!



Trots småkyligt väder så blev det grillat till middag. Känns som grillsäsongen är i gång på allvar, så nu lär det nog bli en hel del grillat några månader framöver. Idag grillade vi en av mina favoriter - kycklingsteak, så saftigt och gott. Ni måste prova. Dessutom grillade vi majskolvar kryddade med olja och grillkrydda. Kycklingen och majsen åt vi med hemgjord mangoraja, sallad och  ugnsrostad delikatesspotatis, sötpotatis och gulbeta.



Efter maten bjöd Ida kaffedrickarna på den nya trendiga iskaffen. Hon har sett den på TikTok där den heter TikTok-kaffe, men den kallas också Dalgona-kaffe.


Som ni ser så har ni en del recept att se fram emot 😉

Bregottkakor med Norrgott

Vill ni slänga ihop nå gott till dagens fikastund? Då tycker jag att ni ska prova dessa supergoda kakor som var så enkla att göra. När man använder smält smör blir det så mycket enklare att baka tycker jag, ingen maskin eller elvisp behövs. Det blir en krispig och porös god kaka som passar på vilket fikabord som helst. 


Bregottkakor med Norrgott

150 g Bregott eller Norrgott
0,75 dl socker
1,25 dl maizenamjöl
1,5 dl vetemjöl
0,5 tsk bakpulver

Smält smöret och låt det svalna
Blada alla torra ingredienser i en skål
Häll över smöret och blanda till en deg
Rulla små bollar, ca 20-25 stycken, och lägg i formar
Grädda i 175 grader 20-25 minuter


Jag använde så klart Norrmejeriers Norrgott, lokalt o bra. Bregottkakor är en gammal klassiker, men de flesta använder rumsvarmt smör. Det här receptet med smält smör hittade jag hos Fredriks fika. Han använde dock 300 g smör så jag halverade det receptet för att inte ha för mycket fika kvar i frysen som man frestas att gå o småäta av.

Jag hade inga småbrödsformar hemma utan fick ta mina minimuffins-formar istället, men som ni ser så funkade det också.

Lätthanterlig deg som var enkla att rulla bollar av
Kom o fika!

I morse när jag vaknade var det soligt och fint men nu drar det in mer o mer moln och nyss kom värsta stormbyn och eftersom gatorna är fulla av sand o grus såg det ut som en sandstorm ute. Men nu är det lugnt igen. Skumt, undra om det ska blåsa eller vara lugnt idag?

Känns som det blir en innedag idag, är lite sugen på att rensa ett förråd. Blev inspirerad av en kollega som hade rensat o röjt en massa under påsk. Det borde vi också göra, lite segt bara att komma igång. Men när det väl är gjort är det så himla skönt. Bästa känslan!

Hoppas ni får en underbar och frisk lördag!

torsdag 23 april 2020

Pasta- och kycklingsallad med pesto

Igår var det kylskåpsrensning som gällde till middag och jag lyckades få till en riktigt god middag som alla gillade. Båda hemmavarande barnen berömde maten. Lovely, det händer inte varje dag. Men vem älskar inte kyckling, pasta och pesto?

Eftersom inte allt är ihopblandat kan man själv välja hur mycket grönsaker och sallad man vill ha på sin portion. Alla valde dock att ta mycket grönsaker o sallad. Men roligt det där för jag är ganska säker på att om jag hade serverat en pasta- och kycklinggryta med sallad på sidan om så hade det inte ätits lika mycket av salladen. Tips för att få barn (och vuxna) att äta mer grönt!


Pasta- och kycklingsallad med pesto

3 hg pasta
6 hg kycklingfilé
blandade salladsblad
1 bit gurka
1 liten paprika
2 tomater
1 morot
1 mozzarella
några blad basilika
2-4 msk pesto
lite soja
salt, peppar
parmesan

Koka pastan i saltat vatten enligt anvisningarna.
Skär kycklingen i mindre bitar, stek och krydda med salt o peppar.
Tillsätt lite soja och rör runt kycklingen i.
Rör ner 1-2 msk pesto och rör runt kycklingen i.
Tillsätt lite av pastavattnet till kycklingen så att det får småputtra i.
Häll bort pastavattnet när pastan är klar.
Rör ner 1-2 pesto i pastan, rör runt.
Häll pastan till kycklingen och blanda om. 
Tillsätt ev mer pesto och smaka av med lite salt och peppar.

Skär gurka, tomat och mozzarella i bitar. Grovriv moroten.
Blanda ihop sallad, grönsaker, basilika och mozzarella i botten på ett stort fat.
Häll pastan och kycklingen överst.
Servera ljummen eller kall med riven parmesan.


Det var dessa grönsaker jag hade hemma, så då använde jag dem. Hade jag valt helt själv hade jag även haft rödlök i salladen. Jag älskar Icas röda pesto som är nötfri, så jag använde nog mer än 4 msk totalt, men det är ju en smaksak. Börja med lite och öka på tills det blir en bra smak enligt dig.

Färgglatt i botten på fatet.
"Man tager vad man haver" kan bli riktigt gott.
Salladsfat toppat med pestokryddad kyckling och pasta.

I dag har jag jobbat hemma och varit så himla effektiv. Älskar såna dagar och jag känner mig så nöjd att jag har jobbat bort en massa grejer som jag hade kommit efter med.

Är så glad att det funkar så himla bra att jobba hemma. Känns tryggt att veta. Men imorgon ska jag vara på kontoret igen för vissa saker är enklare att göra på plats där och då vi inte har restriktioner om att jobba hemma så mycket som möjligt så är jag lite bekväm och åker in till kontoret. Fast helt ärligt känns det inte helt ok att vara bland så mycket folk, oavsett om alla känner sig friska.

onsdag 22 april 2020

Dålig start

Tänk hur en dag kan vända ♥️

I natt kunde jag inte somna, jag borde varit trött men det var helt omöjligt att somna och när klockan passerade 2 blev jag rejält stressad när jag insåg att det inte kommer bli många timmar sömn. Jag tror det är månen som spökar, många är skeptiska men jag är helt säker på att jag påverkas av månen och dess faser.


Till slut somnade jag i alla fall men det blev för få timmar för mig så självklart fick jag värsta huvudvärken efter några timmar på jobbet. Jag satt på ett möte och värken blev värre o värre och till slut trodde jag nästan att jag skulle spy, men jag klarade mig. Jag tog tabletter och sedan gjorde jag klart några måsten innan jag packade ihop mina grejer och cyklade hem.

Lite lunch och sedan gick jag faktiskt o vilade i en timme (så välbehövligt) innan jag stämplade in igen och jobbade ytterligare nån timme, fast nu hemma vid köksbordet. Imorgon kommer jag jobba hemma för att komma ikapp med lite läs- och skrivjobb som jag ligger efter med efter några intensiva dagar på kontoret. Älskar den här valfriheten att kunna jobba hemma, både när man inte är helt pigg men även när man behöver sitta i fred och komma ikapp med vissa arbetsuppgifter.


Till middag blev det lite kylrens för imorgon ska vi hämta ny beställd mat och innan dess är det bäst att använda upp det vi redan har hemma. Jag la sallad, grönsaker, rivna morötter och mozzarella i botten på ett stort fat. Sedan toppade jag med pestokryddad pasta och kyckling. Det blev riktigt gott och båda barnen berömde maten. Älskar det! Extra kul att det kan bli så gott när man "tager vad man haver".

Efter maten så gick vi tjejer på en promenad i solen, precis vad jag behövde både för att känna mig piggare och för att hålla huvudvärken borta. Nu avslutar jag kvällen i soffan med en stor kopp te och känner mig på så himla bra humör.

Tänk hur bra det kan bli trots en dålig start ❤️

tisdag 21 april 2020

Olivia bjöd på Spaghetti al Pomodoro

Jag kollade igenom mina kort för att se om jag orkar komplettera mina gamla inlägg med bilder igen eller om jag ska avvakta att de hittar problemet. Jag kom fram till att jag avvaktar ett tag till och hoppas att de kommer på en lösning.

Men då när jag gick igenom korten hittade jag bilder från en god middag Olivia bjöd mig på för ganska många veckor sedan. Jag tror faktiskt att vi åt det framför tv:n o såg hockey och det var ju ett bra tag sedan hockeysäsongen abrupt tog slut pga Corona.


Spaghetti al Pomodoro 

2 portioner 

olivolja
3-5 vitlöksklyftor 
300-350 g körsbärstomater
torkade chili flakes
200 g spaghetti
0,5 kruka basilika
salt
1 msk smör
Parmesan

Värm olivoljan i en stor kastrull över medelvärme. Skiva vitlöksklyftorna tunt och stek i oljan. 
Rör om då och då  och stek tills vitlöken får en gyllene färg, ca 5 minuter.
Halvera tomaterna, tillsätt dem till kastrullen och låt steka med tills de mjuknar.
Strö lite chili flakes över.
Koka spagettin ca 2 minuter kortare än anvisningarna.
Tillsätt sedan lite av pastavattnet till tomaterna och vitlöken.
Tillsätt spagettin till det övriga, rör runt ordentligt och värm på medelvärme. 
Rör ner hackad basilika och smör för extra krämighet. 
Smaka av med salt och ev mer torkad chili.
Strö ordentligt med finriven parmesan över.


Tyvärr glömde vi handla basilika så det fick vi klara oss utan, tyvärr. Jag älskar ju basilika. Pastan åt vi tillsammans med vitlöksbaguetter och det var en riktigt bra kombo. Tips om ni tänker äta denna pastarätt!

Så mycket gott på en o samma tallrik
Stekt skivad vitlök
Kolla så gott!

Som jag förstod blev det en väldigt intensiv jobb-dag och tyvärr blev den mer intensiv än jag hade trott. Det var ingen bra kombo att somna sent, börja jobba före 6, inte ta någon te-paus på förmiddan, slänga i sig lite lunch först klockan 1 och sedan inte komma hem förrän vid 5-tiden till hungriga barn.

Så nu är jag riktigt trött och längtar tills tvättmaskinen är klar och jag har hängt tvätten för då blir det sängen på en gång. Tror till och med jag ska försöka mig på lite sovmorgon imorgon. Tanken är god, men jag vet ju att jag sällan kan sova på morgonen så det lär nog bli att jag stiger upp samma tid som vanligt.

Det värsta med att jag har sovit för lite är att jag brukar få förkylningssymtom och ont i halsen då. Är det min kropp som försöker säga mig nå? I vanliga fall gör det inte så mycket utan jag ser till att lägga mig tidigt nästa kväll och om jag då lyckas sova ordentligt försvinner symtomen. Men i dessa tider ska man ju inte ens gå ut med de symtomen eftersom jag inte kan vara säker att det beror på sömnbrist, så då känner jag att det är extra viktigt att jag kan sova och få lite återhämtning.

Nu har tvättmaskinen tystnat och jag ska göra sista rycket för ikväll!