söndag 12 april 2020

Skavgryta av älg

Vilken seg påskdag vi har, man kan nästan tro att det är långfredag för den ska väl vara lång o tråkig. Att vi är sega idag beror förmodligen på det tråkiga vädret och att Leif ska till Kiruna redan idag, så vi kommer knappt igång med något utan vi går mest bara o väntar. Jag har inte ens bestämt eller förberett nån middag.

För några veckor sedan åt vi skavgryta och jag trodde att jag glömde ta kort på det. Men igår när jag rensade kameran så hittade jag kort från den middagen. Vilken tur! Det här är en av Idas favoriträtter och det är ju så himla enkelt att tillaga så egentligen borde vi äta det oftare än vi gör.


Skavgryta av älg

8 hg älgskav
kantareller
0,5 lök, finhackad
5 dl grädde
1 dl mjölk
1 msk soja
1 msk fond
salt, peppar

Stek kött (krydda med salt o peppar), kantareller och lök var för sig.
Blanda sedan i hop allt i stekpannan.
Tillsätt grädde, mjölk, soja och fond. Koka ihop några minuter för krämighet. 
Smaka av med salt o peppar.
Servera med potatis(mos) och/eller stekt vitkål.

Självklart behöver man inte använda just älgskav till denna skavgryta, men nu är det älg som vår frys är full av.

Jag tillagar allt i stekpanna och eftersom jag absolut inte vill ställa fram en stekpanna på bordet så häller jag över maten i en fin form innan servering.

Matsedel v.16 april 2020

Lite svårt att hålla koll på dagarna nu när man har varit ledig lite extra. Men idag är det söndag har jag koll på och det innebär att jag ska ge er en ny matsedel för att inspirera er inför veckans middagar. Hoppas ni hittar något gott som ni vill testa. Som vanligt hittar jag en massa som jag blir sugen på😀


Matsedel v.16 april 2020

Måndag

Tisdag

Onsdag

Torsdag

Mysfredag

Veckans godsak

lördag 11 april 2020

En dag i solen

Nu har jag precis landat i soffan efter ännu en helt underbar dag💕 
Jag har varit ute i flera timmar o njutit av solen i vårt mysiga lä-hörn på altanen. Som de flesta år körde vi grillpremiär under påsken, så idag blev det grillad karré och champinjoner (dock inte ost-fyllda som tanken var från början) till middag.


Men innan middagen njöt vi av dagens sista solstrålar med en ostbricka och ett glas vin. Så många goda italienska ostar på en o samma gång. Jag fick en ny favorit - Capretta. Gjord av getmjölk som jag i vanliga fall inte brukar tycka om, men den här osten var riktigt riktigt god.

Kul att det går att få tag i så goda ostar i Luleå och kul att få stödja lokala företagare. Just nu behöver de vår hjälp mer än nånsin. Dessa ostar köpte jag på Emporio Barattini, som har en massa italienska delikatesser. Men oftast är det just ostarna jag frestas att köpa.


En god middag blir inte fullständig om man inte har efterrätt😀 Vilken tur då att vi hade kvar rester från gårdagens hallontårta med mandelmassabotten.


Nu blir det soffhäng och tv-tittande resten av kvällen. Efter att ha sett danska serien DNA på två dagar är det nu dags att börja med senaste säsongen av La Casa de Papel. Jag älskar lediga dagar och att sträck-se serier.

Har ni inte sett DNA så måste ni se den, den finns på SVT Play och tillgänglig för alla. La Casa de Papel var lite seg från början, men se'n blev den riktigt bra. Kul att det nu har kommit en fjärde säsong och så himla kul att se en spansk serie. Den finns dock på Netflix så det är ju inte alla som kan se den.

Påskmiddag 2020

Vi hade inga större planer för påsk men lite ägg, sill och gravad lax måste man ju ändå äta. Plockade ihop lite fler grejer och helt plötsligt hade vi en påskmiddag som vi blev mätta av. Dessutom passade jag på att använda upp mandelmassan som blev kvar från semmelsäsongen och gjorde en av de godaste tårtorna som finns.

Jag hade sån tur att det blev över en hel del av godsakerna så snart ska jag duka upp en god påsklunch med rester från igår. Sen ska jag ta med min plocktallrik och gå ut o sätta mig i solen.


Påskmiddag

ägghalvor
löjromskräm
skagenröra
gravad lax
3 sorters sill
potatis
köttbullar
grillkorv med bröd
marinerad kall kyckling
knäckebröd, finn crisp, kex, grissini
cheddarost, port salut, brieost

Mandelmassatårta med grädde o hallon


Idag skiner solen och prognosen säger att den ska gör så hela da'n, så det blir nog att inviga grillsäsongen på riktigt. Vi har ju grillat korv, hamburgare och mackor tidigare, men det räknas mer som vinter- och snabbgrillning. Idag blir det marinerade karré-skivor och ostfyllda champinjoner som vi lägger på grillen och drömmer om sommaren då vi grillar mest varje dag.

En påskafton i lugnets tecken med familjen väntar och det känns så bra!

torsdag 9 april 2020

Nattjästa källarfranskor

Vill ni ha en god lyxfrukost tycker jag att ni ska nattjäsa en deg för att grädda på morgonen. För finns det något lyxigare och godare än nygräddat bröd?! Förra helgen (eller var det kanske 2 veckor sedan?) gjorde jag exakt det så vi fick nygräddade källarfranskor till frukost.

Om ni som jag är ledig några extra dagar nu under påsk tycker jag att ni också ska passa på att få nygräddat bröd till frukost.


Nattjästa källarfranskor 12 st

0,25 pkt jäst
5 dl kallt vatten
1-2 tsk salt
2 dl havregryn
6 dl vetemjöl

Kvällen dag 1
Smula jästen i en bunke. Rör ut den i hälften av vattnet. 
Häll sedan i resten av vattnet, salt, havregryn och mjöl.
Rör till en mycket lös deg.
Plasta in bunken och ställ den i kylskåp över natten. 
Nästa morgon har degen jäst ungefär till det dubbla.
Morgonen dag 2
Klicka ut degen i en smord muffinsplåt.
Grädda i 225 grader ca 20 minuter tills frallorna börjar få färg.


Jag blir så sugen att baka nu när det är så mycket snack om jäst som är slut överallt. Jag har dock hittat jäst nästan varje gång jag har varit på affären, så jag vet inte hur mycket jästbrist det är egentligen.

Tror faktiskt att jag ska nattjäsa ett grytbröd med linfrön i natt för att kunna njuta av nygräddat bröd och påskledigheten i morgon. Här hittar ni det receptet: https://mat-ro.blogspot.com/2017/12/nattjast-grytbrod-med-linfron.html

Nu ska vi se något avsnitt av nån serie sen lär det nog bli en tidig kväll. Har varit så trött den här veckan, men jag hoppas det fixar till sig nu när jag har en lång ledig helg framför mig. Undra om det är fullmånen som har spökat för mig igen?

Hoppas ni har en bra och frisk skärtorsdag!

onsdag 8 april 2020

Att resa eller inte resa

Är det fler än vi som har en utlandsresa bokad i sommar? 
Vår resa är först i augusti men som det känns nu lär det inte bli någon Spanien-resa i år. Eller tror ni det hinner vända? Egentligen brukar jag inte tänka så mycket på det eftersom det är så länge kvar och heeelt utanför vår kontroll.

Men när jag tittade igenom kameran och hittade dessa bilder från i somras så var det svårt att inte börja fundera hur det kommer bli. Kommer Ida få bada hela dagarna? Kommer jag få dricka Cava vid poolen?


Det är bara att vänta o se hur det blir. Medan vi väntar har vi det bra här hemma, hela familjen är frisk och det är ju det viktigaste.

Nu har vi ju påsken att se framemot, en påsk utan speciella planer. Så det blev inte heller några inställda planer. Vi ska bara ta det lugnt, mysa, plöja serier och äta en massa gott. Och så fort solen visar sig går vi nog ut en stund. Vila och återhämtning deluxe kommer påsken handla om.

Nu är det dags för lite onsdagsjobb!

tisdag 7 april 2020

Enkla äggmuffins

Eftersom jag var så trött igår gick jag och la mig och somnade redan före 22 så jag vaknade hyfsad pigg av mig själv halv sex i morse. Skönt att få en lugn stund på morgonen, jag som älskar långfrukostar brukar ju inte hinna med det på vardagar. Men i dag blev en en lång och lugn frukost innan det är dags att väcka Ida och åka till jobbet.

Isak erbjöd sig precis att skjutsa mig till jobbet, skönt med den lyxen ibland istället för morgonpromenaden. Pga Corona och att man ska hålla sig hemma vid minsta förkylningssymtom så tar jag hem datorn varje dag så att jag kan jobba hemma om jag måste. Och det är inte den lättaste varianten vi har på jobbet, så det känns skönt att ryggen får vila lite idag.

Men nu är det dags för te, äggmuffins och lågkolhydrat-rostbröd! Receptet finns på bloggen sedan tidigare men det är så gott o enkelt så det är värt att publicera igen.


Enkla äggmuffins

Smörj en muffinsplåt. 
Knäck ett ägg per hål. 
Salta o peppra. 
Rör om gulan lite.
Strö lite riven ost på
Tillaga i 200 grader i 10 minuter. 
De stelnar lite på eftervärme så gör inget om de är lite lösa när du tar ut dem från ugnen.


Superenkel frukost och perfekt att göra till många istället för att stå o steka en massa ägg. De som sedan blir över kan förvaras i kylskåp och värmas i micron, för de är godast om de inte är kylskåpskalla.