tisdag 24 mars 2020

Limerutor

Tänk att det fanns en tid innan Corona och Covid-19 då man umgicks med varandra och hade det mysigt o skönt utan tanke på smittorisk. En sån dag hade vi en härlig eftermiddag i solen mot vår husvägg och min mamma hade med sig goda limerutor som vi mumsade på. Få se när vi får träffa mamma igen på normalt sätt och inte bara via FaceTime eller på flera meters avstånd utomhus.

Det verkar som att många har mer tid till att laga mat och baka numera, så då tänkte jag bjuda på receptet på dessa limerutor som vi åt ute i solen. Kommer ni testbaka dem?


Limerutor

Mördeg
4 dl vetemjöl
0,75 dl florsocker
175 g smör, rumsvarmt
Fyllning
4 ägg
3 dl strösocker
2 lime, skal och saft
4 msk vetemjöl
1 tsk bakpulver
Garnera med florsocker och rivet limeskal

Mördeg
Mixa ihop mjöl, florsocker och smör i en matberedare.
Tryck ut degen i en smord ugnsform ca 20x30 cm.
Grädda i mitten av ugnen i 175 grader i 20 minuter.
Gör fyllningen under tiden.
Fyllning
Vispa ihop ägg och socker fluffigt, ca 5 min med elvisp.
Vänd ner limesaft och finrivet limeskal.
Blanda ihop mjöl o bakpulver och vänd ner i smeten.
Häll fyllningen på den gräddade mördegsbotten i formen.
Grädda i ytterligare ca 25 minuter.
Låt svalna.
Pudra med florsocker och riv ev. lite limeskal över, skär i rutor och servera.

söndag 22 mars 2020

Fel hur jag än gör

Efter en mysig o god middag har jag nu sjunkit ner i tv-soffan och det känns som att jag kommer bli kvar här ett tag. Kanske resten av kvällen. Det är ju en hel del sevärt på tv ikväll - Mästarnas mästare, Robinson och framför allt statsministerns tal till folket pga Corona-viruset.

Jag har varit rätt lugn angående Corona men nu börjar jag faktiskt att oroa mig för lite allt möjligt och rent praktiskt känns det jättejobbigt. Har man minsta förkylningsbesvär ska man vara hemma, basuneras ut hela tiden. Men hur lätt är det egentligen i praktiken?!

Förra veckan var jag förkyld och var därför hemma o vilade. Nu är jag feberfri men har fortfarande hosta så därför är det bestämt att jag ska jobba hemifrån till veckan, i alla fall början av den. Men jag känner mig som värsta boven som är hemma. Trots att jag kommer jobba hemifrån känns det ändå som att jag smiter undan. Men går jag på jobbet med hosta gör jag ju också fel, riktigt fel.

Jag tycker det här är skit-jobbigt rent ut sagt. Inte kul att ha känslan att man gör fel vad man än gör. Med tanke på att jag hade ont i halsen i 3 veckor innan jag blev förkyld "på riktigt", vågar jag inte tänka på hur länge hostan ska sitta i.

Uppdaterat efter statsministerns tal till nationen: Nu inser jag att jag gör rätt som stannar hemma och måste slå bort mitt egna dåliga samvete. Jag gör rätt, jag gör rätt, jag gör rätt....

Usch jag orkar inte ens tänka på det så nu återgår vi till nå roligare - mat!


Till middag tog vi upp en bit älg-flankstek från frysen, men eftersom biten inte var jättestor tog jag även upp en påse med kyckling-innerfiléer. Jag vill alltid vara säker på att maten inte tar slut innan alla har hunnit äta sig mätta.

Både köttet och kycklingen samt färska champinjoner stekte vi och serverade sedan med potatisgratäng, kålrotsgratäng, sallad och bea-såser.

Nu ska jag lägga bort datorn och försöka njuta av söndagskvällen.

Matsedel v.13 mars 2020

God morgon!
Är ni friska, eller? Känns som att det mesta handlar om det just nu, tyvärr. Jag ska jobba hemma i början av veckan eftersom jag hostar en del och när jag nu har möjlighet att jobba hemma så tar vi (jag o chefen) det säkra före det osäkra.

Mat är desto roligare att prata om än sjukdomar och som vanligt kommer här en veckomatsedel som jag hoppas kan inspirera er kommande vecka.


Matsedel v.13 mars 2020

Måndag

Tisdag

Onsdag

Torsdag

Mysfredag

Veckans godsak

fredag 20 mars 2020

#support

I helgen blir jag populär hos barnen💕 
Jag tänkte stödja några av våra lokala restauranger och barnen älskar köpes-mat. Vi började redan ikväll med kinamat från restaurang Waldorf som "alltid" har funnits och jag hoppas den kommer fortsätta finnas kvar.

En glad överraskning var att de har 25% på hela Take Away-menyn. Det var nog ett lyckat drag från restaurangen för det var riktigt många som köpte hämtmat från dem ikväll, i alla fall vid 18-tiden. 

Stödjer ni lokala restauranger och butiker lite extra nu när de har det svårt? Det är så kul att se all kreativitet bland restauranger och övriga just nu. Love it! Jag älskar de som tänker nytt och snabbt ställer om till nya förutsättningar.

Bild från min Instagram, där ni hittar mig som @Matro_Sara
Följ mig gärna!

Tjädergryta med kantareller

För en vecka sedan provade jag att tillaga tjäder (och kalkon). Det händer inte speciellt ofta, men eftersom Leif fick några fina filéer på jakten i höstas så var det dags nu. Det var bara 2 filéer och eftersom vi fick sent inbjudna gäster var vi tvungna att dryga ut grytan på nå snabbt sätt. Då hade vi sån himla tur att vi hittade 2 bröstfiléer av kalkon till bra ät-snart-pris. Så för oss blev det en tjäder- och kalkongryta och det funkade riktig bra det också.


Tjädergryta med kantareller

4 bröstfiléer av tjäder
2 dl vatten
3 msk viltfond eller annan fond
3 dl grädde
1 msk vinbärsgelé
2 tsk soja
1 tsk timjan
kantareller
Salt
Peppar

Tärna tjäderfiléerna i lagom stora bitar. Bryn dom lätt i stekpanna och häll sedan över i en gryta.  
Blanda i vatten, fond, soja, grädde, gelé, salt o peppar, och koka ihop några minuter. 
Ta upp och smaka en köttbit, är den seg koka ett tag till. 
Bryn kantarellerna i smör i en stekpanna och salta. Låt dom steka tills all vätska är borta. 
Häll svampen i grytan på slutet.
Servera med ugnsrostade rotsaker och ev. lite gelé.

torsdag 19 mars 2020

Attefallshus-drömmar

Drömmer ni om ett fritidshus? Det gör faktiskt inte jag!
Jag trivs så himla bra hemma i vårt hus och på vår stora altan, så jag skulle nog bara längta hem från ett fritidshus. Man hör ju många som slits mellan hus o fritidshus och allt som måste göras på det andra stället. Jag skulle nog bli en sån.

Fast en fin stuga med alla bekvämligheter (jag är ju ett stadsbarn) bredvid perfekt badvatten skulle jag nog inte tacka nej till. Men det är inget jag drömmer om.

Vad jag däremot ofta drömmer om är ett fint attefallshus på vår tomt. Tänk att ha ett fint gästhus på gården som man kan använda till lite allt möjligt året om. På sommaren skulle jag flytta ut och använda det som ett uterum och extrakök.

Övriga tider skulle det vara ett perfekt ungdomshäng-ställe där de slipper mitt tjat om att sänka volymen. Och vilken dröm det skulle vara att kunna använda när barnen vill flytta hemifrån men inte riktigt har råd med egen lägenhet.

Det finns så många fina och smart planerade hus, jag har hittat ett attefallshus från Husverket som skulle passa perfekt till vårt andra hus. 

Nu ska jag fortsätta drömma vidare om mitt attefallshus!

Avbokningar

I dag hade jag en bokad massage och ansiktsbehandling men det var jag tvungen att avboka eftersom jag inte är helt frisk. Hur gärna jag än hade velat gå på dessa behandlingar så måste alla ta sitt ansvar just nu och följa de råd som myndigheterna ger oss.

Jag får försöka hitta på något annat roligt och mysigt hemma istället. Min tanke är att jag i år ska göra något speciellt den 19:e varje månad eftersom jag den 19 juli fyller 50. Så varför inte fira ordentligt, en dag i månaden hela året?


Nu när det inte blir massage kanske jag satsar på restaurangmat istället. För nu måste vi verkligen stödja våra lokala restauranger om vi vill att de ska leva vidare. Jag såg det själv redan i torsdags då vi var helt ensamma på en av Luleås bästa restauranger. Så tråkigt! 

Fast med tanke på att vi har en massa rester i kylskåpet som jag vill äta upp innan vi ska börja laga helg-mat, så blir det nog rester istället för restaurangmat just idag. Men snart ska jag stödja en eller flera lokala små och bra restauranger.