onsdag 15 januari 2020

Sockerfria men söta chokladbollar

Är ni sugen på nå gott?
Dum fråga, det är man väl alltid 😂

Ida bakade så himla god chokladbollar strax innan jul, helt utan socker. Men tack vare dadlar var de söta och goda, så de här receptet kommer vi använda oss av fler gånger. Brukar ni göra dadelbollar/chokladbollar med dadlar? Många använder sig då även av mandlar och/eller nötter men i vår familj vill vi ju inte använda oss av nötter pga allergi och en dröm om en nötfri värld. Så det här receptet som är både sockerfritt och nötfritt är vår nya favorit.


Sockerfria men söta chokladbollar

2,5 dl havregryn 
0,75 dl kokosolja
8-10 dadlar
1,5 msk kakao
en nypa havssalt 
2 msk kallt kaffe 
Kokosflingor att rulla i 

Mixa allt i en matberedare. 
Rulla bollar i kokos (kan behövas ställas kallt några minuter innan rullning). 
Ställ in i kylen i 30 min innan servering.


******************

Det börjar märkas att jag har stigit upp tidigt, jobbat mycket och haft fullbokade kvällar för nu längtar jag efter sovmorgon, ett lugnare tempo och långa hemmakvällar. Men snart är det helg, en helt oplanerad helg dessutom. Det ska bli så himla skönt och efterlängtat.

Det lär bli en tidig morgon och högt tempo på jobbet i morgon, men jag tror faktiskt att det kan bli en lugn hemmakväll sedan. Den första den här veckan. Det är nästan skrämmande hur hemmakär jag är.

Trots det lite för höga tempot nu både i jobbet och privat, så är jag nöjd med veckan. 
Hoppas ni också är det!

måndag 13 januari 2020

Fullt hus till söndagsmiddan

Vi avslutade helgen på bästa sätt genom att bjuda brorsan med familj på söndagsmiddag. Ingen söndagsångest på hela dagen. Vi fick en mysig stund med fullt med folk runt bordet. Love it! Jag älskar vårt kök och köksbord där vi ryms flera stycken, igår var vi 13 stycken och vi skulle nog kunna klämma in nån fler.


Till middag gjorde vi köttfärsbiffar med pesto och basilika som vi serverade till kokt potatis, brunsås, vegetarisk gryta, broccoli, caprese och sallad. Våra köttfärsbiffsmiddagar blir alltid populära, jag tror vi måste bjuda på det oftare. Det är verkligen så himla gott, hela familjen älskar det och även våra gäster verkar gilla det varje gång.

När vi nu hade gäster passade jag på att ha lite frysrens till efterrätt. Kändes så onödigt att baka nytt när jag hade saffranssnittar, äppelpaj, pepparkakspaj med äpplenlchf-hallonmuffins och glass i frysen samt pepparkakor och Oreo Strawberry cheesecake i skafferiet. Så det blev en liten efterrättsbuffé av rester. Inte illa!


I dag har det varit full fart hela da'n och det blev inte middag förrän 19-tiden och efter middan har jag jobbat med en del administrativa grejer så nu är jag värd en stor kopp te och lite soff-häng ett tag. 

Hoppas er start på veckan har varit bra!

lördag 11 januari 2020

Stark fläskfilégratäng med mango chutney

Nu ska ni få recept på en riktig smarrig gratäng som jag blev så himla nostalgisk av när jag åt. Tyvärr blev inte bilderna så bra, men en bild fick hyfsat godkänt i alla fall. Fast den tog jag innan gratineringen i ugnen.

En gryta med liknande ingredienser fast med kyckling åt jag och Leif hur ofta som helt våra första år tillsammans. Så himla god men det var en av maträtterna som vi inte gjorde lika ofta när vi sedan fick mjölkallergiska barn och sedan har den blivit lite bortglömd. Men nu blev vi påminda om den.

Leif kände också igen smaken och nu lär den dyka upp lite nu och då i vårt kök, både med fläskfilé och kyckling.

Den goda gratängen innan ugnen.

Stark fläskfilégratäng med mango chutney

1 fläskfilé ca 700 g
0,5 purjolök
1-2 paprikor
3 dl grädde
2 dl creme fraiche
2 tsk sambal oelek
2 msk chilisås
1 msk soja
1 msk mango chutney
salt o peppar
ev. 2 dl stark riven ost

Skär fläskfilén i skivor och stek i lite smör med salt och peppar. Lägg i en form.
Strimla purjolök och paprika och lägg i formen.
Vispa ihop grädde, creme fraiche, sambal oelek, chilisås, soja och mango chutney. Salta och peppra. Strö ev. över riven ost.
Gratinera mitten av ugnen på 200 grader i 20-25 minuter tills det fått färg.


Jag använde riven ost men det kändes lite onödigt så nästa gång struntar jag nog i osten. Undra om det är för att jag är van att äta den som gryta som jag tycker att ost är onödigt.

torsdag 9 januari 2020

Parmesankräm

Är det fler än jag som älskar kalla såser som man lätt blandar ihop lite snabbt. Idag åt vi Rhode Island-sås till kycklingsalladen och i lördags åt vi Fetaostkräm till den grekiska pytt i pannan. Men det var inte de två såserna jag tänkte tipsa om, utan i dag tänkte jag dela med mig av den här supergoda såsen med bara två ingredienser - parmesanost och crème fraîche.

Jag älskar parmesanost och den här såsen var en riktig höjdare. Nu börjar jag ju längta till sommarens alla grillfester för då passar den här såsen perfekt. Men den funkar även till ugnsrostade rotsaker och kyckling till exempel, i brist på grillväder.


Parmesankräm

2 dl crème fraîche
1 dl parmesanost
salt o peppar

Rör ihop crème fraiche och parmesan.
Smaka av med nymald svartpeppar.


**************

Det har faktisk gått riktigt bra att jobba den här veckan, över förväntan. Har sovit hyfsat bra, så jag har känt mig ovanligt pigg dessutom. Men det blev som jag trodde - många timmar på jobbet men det har varit fullt upp så jag har knappt märkt av det. Dessutom har jag varit tidigt på jobbet alla da'r så jag har trots övertid kommit hem till midda'n som enligt mig är det viktigaste. Imorgon däremot hoppas jag att det bara blir åtta timmars jobb. Se'n hem o njuta av helgen.

Ida tog sig också upp i morse, efter viss möda. Inte lätt att stiga upp vid 7-8-tiden när man är van att sova till lunch. Inte helt oväntat var det en trött tjej nu i kväll eftersom hon dessutom har hunnit med en timmes basketträning, så hon somnade redan vid 21-tiden. Perfekt, så nu hoppas jag att det är lättare för henne att stiga upp i morgon.

Imorgon är det fredag 💃💃

onsdag 8 januari 2020

Kanelkakor

Det här är min nya favoritkaka, så spröd och så god. Jag älskar kanel i kakor och många av mina favoritkakor innehåller just kanel (eller choklad så klart). Att de var så superenkla att baka var ännu en fördel med dem, jag slängde ihop degen och bakade ut dem efter midda'n en kväll. Degen höll ihop bra, inga smulor eller spruckna skivor så långt ögat nådde.


Kanelkakor

200 g smör, rumsvarmt 
1 tsk vaniljsocker 
1 dl florsocker 
4,5 dl vetemjöl 

Garnering 
2 msk strösocker 
0,5 msk mald kanel 

Blanda alla ingredienserna och arbeta snabbt ihop till en deg. 
Lägg degen i en plastpåse i kylen i ca 30 min. 
Dela degen i två bitar. 
Rulla ut dem till längder, ca 3 cm i diameter, och forma dem fyrkantiga. 
Skär längderna i skivor, ½–1 cm tjocka, och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. 
Strö över en blandning av strö­socker och kanel och tryck till lite på ytan. 
Grädda kakorna mitt i ugnen i 180 grader 10–12 min. Låt dem svalna på plåten.

Is o halka

Idag lär det inte bli någon tidig morgonpromenad till jobbet. Det regnar och är värsta blankisen. Borde kanske ta en skridskotur på vägarna 😂 Jag som så gärna ville promenera, nu blir det bilåkning i regnet istället. Men alltså jag måste säga det igen - Vad är det här för januariväder?

Den här bilden som jag tog för nån dag sedan och visade er igår men sa att det inte var så halkigt. NU är det halkigare, värsta blankisen med ett lager vatten på. Jag vill ha snö ❄️


Ha en bra tisdag höll jag på att säga, men det är ju redan onsdag 🙌 Så då får jag önska er en bra onsdag istället tills vi hörs igen. Ikväll tänkte jag ge er ett recept på nå smarrigt 💖 Vill ni ha recept på kakor eller mat?

tisdag 7 januari 2020

Nu kör vi!

Nu startar vi igång 2020 på allvar och jag är så redo!

I dag är första "riktiga" arbetsdagen detta nya år och det var länge sedan jag såg fram emot ett jobbår så mycket som i år. Det kommer bli flera förändringar på jobbet i år, vissa bra, vissa dåliga, men jag tror att det blir bra i det stora hela efter fjolårets skitår. Jag tycker om förändringar så bara att det händer något ser jag som positivt. Få se om jag är lika nöjd i slutet av året 😂

Jag hoppas även vi kommer vara friskare under 2020, vi fick mer än ett års dos av sjukdomar och olyckor under 2019 (och 2018). Usch jag orkar inte ens tänka tillbaka på allt elände vi har varit med om de två senaste åren. Nu ser vi framåt....


Eftersom barnen fortfarande har jullov kunde jag gå i väg tidigt till jobbet i morse, precis som jag älskar att göra. Så det blev en riktigt bra start på arbetsåret. På torsdag börjar skolorna och då vill jag vara hemma så att jag ser att åtminstone Ida tar sig upp och i väg. Det lär bli två jobbiga dagar innan det är helg och ledigt igen, Ida har lyckats vända dygnet och vaknar sällan före lunch. Men det är väl det som är det bästa med lov, jag älskar också att vara vaken länge och sova länge när jag är ledig så jag förstår henne.

Bilden här nedanför tog jag för nån dag sedan. Det var inte riktigt så halt idag, tack vare att det kom lite snö igår. Men ser ni hur lite snö vi har? Jag bor ju faktiskt i Luleå och vi brukar ha betydligt mer snö i januari. För 5 år sedan såg det ut så här i slutet av januari. Hur kommer det se ut i slutet av januari i år? Vi brukar ha rejält med snö varje år så det är väl bara att ställa in sig på att det kommer vräka ner i flera veckor framöver.