onsdag 8 januari 2020

Is o halka

Idag lär det inte bli någon tidig morgonpromenad till jobbet. Det regnar och är värsta blankisen. Borde kanske ta en skridskotur på vägarna 😂 Jag som så gärna ville promenera, nu blir det bilåkning i regnet istället. Men alltså jag måste säga det igen - Vad är det här för januariväder?

Den här bilden som jag tog för nån dag sedan och visade er igår men sa att det inte var så halkigt. NU är det halkigare, värsta blankisen med ett lager vatten på. Jag vill ha snö ❄️


Ha en bra tisdag höll jag på att säga, men det är ju redan onsdag 🙌 Så då får jag önska er en bra onsdag istället tills vi hörs igen. Ikväll tänkte jag ge er ett recept på nå smarrigt 💖 Vill ni ha recept på kakor eller mat?

tisdag 7 januari 2020

Nu kör vi!

Nu startar vi igång 2020 på allvar och jag är så redo!

I dag är första "riktiga" arbetsdagen detta nya år och det var länge sedan jag såg fram emot ett jobbår så mycket som i år. Det kommer bli flera förändringar på jobbet i år, vissa bra, vissa dåliga, men jag tror att det blir bra i det stora hela efter fjolårets skitår. Jag tycker om förändringar så bara att det händer något ser jag som positivt. Få se om jag är lika nöjd i slutet av året 😂

Jag hoppas även vi kommer vara friskare under 2020, vi fick mer än ett års dos av sjukdomar och olyckor under 2019 (och 2018). Usch jag orkar inte ens tänka tillbaka på allt elände vi har varit med om de två senaste åren. Nu ser vi framåt....


Eftersom barnen fortfarande har jullov kunde jag gå i väg tidigt till jobbet i morse, precis som jag älskar att göra. Så det blev en riktigt bra start på arbetsåret. På torsdag börjar skolorna och då vill jag vara hemma så att jag ser att åtminstone Ida tar sig upp och i väg. Det lär bli två jobbiga dagar innan det är helg och ledigt igen, Ida har lyckats vända dygnet och vaknar sällan före lunch. Men det är väl det som är det bästa med lov, jag älskar också att vara vaken länge och sova länge när jag är ledig så jag förstår henne.

Bilden här nedanför tog jag för nån dag sedan. Det var inte riktigt så halt idag, tack vare att det kom lite snö igår. Men ser ni hur lite snö vi har? Jag bor ju faktiskt i Luleå och vi brukar ha betydligt mer snö i januari. För 5 år sedan såg det ut så här i slutet av januari. Hur kommer det se ut i slutet av januari i år? Vi brukar ha rejält med snö varje år så det är väl bara att ställa in sig på att det kommer vräka ner i flera veckor framöver.

måndag 6 januari 2020

Hjortronkaka gluten- och sockerfri

God morgon, även idag har jag tvingat upp mig själv klockan 8 för att försöka vända tillbaka dygnet. Det är alldeles för mysigt med seriemaraton på kvällarna, så jag tar mig inte i säng vettig tid. Just nu ser vi den spanska serien Inlåst på Netflix. Har ni sett den? Efter första avsnittet var jag skeptisk till att fortsätta se den, men nu är jag fast och jag älskar att lyssna på spanskan och försöka känna igen ord.

Imorgon är det jobb igen och jag måste stiga upp ytterligare två timmar tidigare. Just i dag förstår jag inte hur det ska gå till, men så brukar det ju alltid kännas efter en längre ledighet och sedan går det ändå alltid bra.

Januari brukar betyda att man vill äta lite nyttigare och röra sig lite mer. Så då passar det väl att ge er receptet på den här smarriga hjortronkakan utan vanligt socker och mjöl. Så himla god med en klick grädde.

Hjortronkaka innan gräddning

Hjortronkaka gluten- och sockerfri

4 ägg
1 dl Icas sötströ
125 gr smält smör
0,5 dl vispgrädde
1 dl mandelmjöl
4 msk kokosmjöl
2 tsk bakpulver
3 dl hjortron

Vispa ägg och sötströ luftigt och vitt.
Vispa ner det smälta smöret och grädden i äggsmeten.
Blanda de torra ingredienserna och rör ner och blanda ordentligt.
Häll upp i en smord form.
Klicka över hjortron.
Grädda nederst i ugnen i 200 grader ca 35 minuter. 
Servera med grädde.


Igår försvann alla tomtar och julgranen, i dag ska vi fortsätta städningen med att tömma Idas gamla rum på allt "skrot" och alla möbler för nu ska det renoveras. Sedan ska det göras om till ett kläd-, stryk- och gästrum. Mycket som ska rymmas på liten yta 😁

Men först börjar jag med en lång lugn frukost med flera koppar te. Gäller att njuta lite extra idag för redan imorgon blir det tidig morgon med en kopp te i farten innan jobbet.

söndag 5 januari 2020

Gratinerad hummer

Vi var nog inte ensamma om att äta hummer på nyår. Det måste väl vara vanligaste förrätten, eller hur? Hur tycker ni att hummern bli godast? Den här enkla och goda gratinerade hummer är en av mina favoriter där man inte har för mycket smaker som konkurrerar med hummersmaken.


Gratinerad hummer

2 kokta humrar
1 burk crème fraiche
0,5 dl dill
1 krm salt
peppar
1 dl riven ost
1 äggula
1 pressad vitlöksklyfta

Dela humrarna, ta ut köttet och rengör skalen. 
Dela köttet i mindre bitar.
Blanda samman alla ingredienser, fyll i de rengjorda skalen.
Gratinera i 225 grader i 10 min.
Servera med vitlöksbröd och grönsaker.


Vi äter inte hummer så jätteofta och glömmer mellan gångerna hur man delar hummer bäst. Den här gången hittade vi en bra film på ica.se som visade hur man delar en hummer och får med sig allt kött på bästa sätt. Lätt att följa och det blev jättebra.

Tomma skal redo att fyllas
Fyllda och gratinerade
Servera med vitlöksbröd och grönsaker

Vilka sovmorgnar vi har, så himla underbart och dessutom har jag nu sovit flera hela nätter på raken. När hände det senast? Men snart är det jobb och tidig uppgång som gäller igen så i dag tvingade jag upp mig själv klockan 8 för att försöka komma i säng före midnatt ikväll. Få se om jag lyckas. Även Ida var förutseende och hade satt larm på 10 för att komma upp före lunch 😀

Funderar på att städa bort julen idag, i alla fall granen och alla tomtar. Stjärnor och ljusstakar får nog stå kvar och lysa upp mörkret ett tag till. Jag har så mycket julgrejer så det blir perfekt att ta bort det i omgångar 😍 Dumt att anstränga sig för mycket så här på slutet av ledigheten.

lördag 4 januari 2020

Pulled pork i korvbröd med krämig blomkålsremoulad

Jag har fortfarande inte gett er alla recept från vår glöggkväll i december. Men eftersom jag fokuserade på att hinna blogga om alla julinspirerade recept så har bland annat den här godingen fått vänta. Men nu är det dags!

Pulled pork äter vi ganska ofta som variation till tacos, så perfekt då den tillagar sig själv i min Crock Pot medan vi är på jobb o skola. Den här bufférätten gjorde jag av rester från en tidigare pulled pork-middag. Älskar att använda rester till nya goda rätter.

Har man inga pulled pork-rester så finns det flera märken med färdigkryddad pulled pork som man enkelt tillagar i ugn och sedan kan använda till den här rätten. 


Pulled pork i korvbröd med krämig blomkålsremoulad

pulled pork (egengjord eller 1 förp à 550 g)
0,5 stort grönt äpple
1 tsk olja
1 tsk curry
0,5 dl syltlök
0,5 förp blomkålsris (à 250 g)
1 dl crème fraiche
salt och svartpeppar
6-8 korvbröd 

Tillaga pulled pork enligt anvisningen på förpackningen eller enligt recept.  
Skala och tärna äpplet fint. 
Stek äppeltärningarna i olja och curry i en stekpanna tills de mjuknat. 
Låt svalna.
Grovhacka syltlöken och blanda med äpple, blomkålsris och crème fraiche. 
Smaka av remouladen med salt och peppar.
Grilla korvbröden lätt i ugn eller stekpanna. Dela varje korvbröd i 3-4 bitar. 
Lägg pulled pork i bröden och toppa med blomkålsremouladen.


Receptet har jag hittat på Ica.se, som har en stor receptbank.

****************

Nu börjar den här ledigheten att lida mot sitt slut och det gäller att maxa den här sista helgen. Känns lite extra skönt att det är en 3-dagars-helg och att första arbetsveckan bara är en 4-dagarsvecka. Tänkte skriva att det blir perfekt med en mjukstart, men det lär inte bli en mjukstart då jag har en massa som måste vara klart kring bokslutet för på fredag stängs 2019 i ekonomisystemet och då måste allt vara klart.

Men nu ska jag inte tänka på det för då blir jag bara stressad och jag vill ju inte förstöra helgen. Nu ska jag vila och sedan får det bli långa arbetsdagar till veckan istället.

Njut lördagen 💖

fredag 3 januari 2020

Vitaminbrist

Jag fortsätter min jakt på tips för att sova bättre 💤

Nu har jakten kommit till vitaminer och mineraler. Jag har insett att jag nog borde se över vad jag behöver komplettera med för vitaminer, speciellt denna mörka årstid då man knappt ser nå dagsljus. Ska även bli bättre på att ta mig ut på lunchpromenader för att få lite ljusterapi varje dag.

Problemet med vitaminer är att jag är så dålig på att komma ihåg att ta dem varje dag, det blir tyvärr lite sporadiskt och då förstår jag ju att effekten inte blir den önskade. Men jag ska skärpa mig och få in en rutin vid t.ex. frukosten att ta vitaminer. Jag kommer ju ihåg att borsta tänderna varje morgon o kväll, så hur svårt kan det va'?


Eteriska oljor har jag också blivit tipsad om för att komma till ro och bli avslappnad inför natten. Är det någon som har provat? Himla intressant när man läser om dessa eteriska oljor och hur många användningsområde de har.

Jag kopplar ihop dessa oljor med massage, så jag blir lugn av bara tanken på hur avslappnad jag är då och hur gott det luktar. Nu är det ju tyvärr inte alla massörer som använder sig av eteriska oljor, men inget snack om att det förhöjer massagen.

torsdag 2 januari 2020

Saffransglass - äggfri

Vi har inte någon tradition av speciella efterrätter på julafton, ibland har vi den traditionella ris à la maltan men oftast har vi något annat. Helst vill jag inte ha så mastig och tung efterrätt eftersom jag oftast är så mätt efter all god julmat och sedan vill man ju orka lite julgodis också.

Årets julefterrätt (eller egentligen fjolårets eftersom vi nu har hunnit få nytt år) var en god saffransglass som jag snabbt fixade ihop utan glassmaskin och utan ägg. Perfekt med en efterrätt som jag kunde förbereda någon vecka i förväg och sedan låg den i frysen och väntade på julafton. Man har ju nog mycket att göra dagarna precis före julafton.


Saffransglass - äggfri

5 dl vispgrädde
1 burk kondenserad mjölk 
1 flaska Dr. Oetker Saffransarom (eller 2 påsar saffran)

Vispa grädden till mjuka toppar.
Vänd ned saffransarom och kondenserad mjölk i den vispade grädden.
Häll glassen i en form eller burk. Sätt på lock eller plasta in.
Ställ i frysen i minst 2-3 timmar.
Ta fram glassen ca 20 minuter innan servering.
Servera glassen med hallonsås.


Hallonsåsen gör jag genom att bara koka ihop frysta hallon en stund, servera den varm eller kall. Jag använder inget socker till hallonen, glassen är nog söt i sig. Förutom att hallon och saffran är en bra smakkombination så blir det gula och röda så vackert ihop.