lördag 28 december 2019

Dagar i köket

Nu har jag sjunkit ner i soffan efter två heldagar i köket. Heldagar kanske är att ta i men jag har bakat en massa och lagat en hel del mat både i går och i dag. Det började med att jag skulle baka till Idas basketlag som ska ha fikaförsäljning imorgon men det var så himla kul att baka så jag fortsatte när jag ändå hade dragit fram alla bakgrejer.

Så nu har ni en del roliga recept att se fram emot eftersom jag har testat en del nya saker.

Philadelphiabullar
Marshmallowbrownies
Mjölk- och äggfri Sverigekaka med kokos 
Matro-limpa

Nu är det slut på julmats-middagar så i går gjorde jag en supergod fläskfilégratäng o klyftpotatis och i dag blev det tacos. Gott med lite vanlig mat, trots att jag absolut inte är less julmat riktigt än. Som Jessica Frej sa "Att vara less på julmat redan är som att vara less grillat i början på juni". Så rätt och så klokt!

Vi har kvar lite julgodsaker t.ex köttbullar, skinka och gravad lax, men det är perfekt till frukost och lunch ytterligare några lediga dagar. På tal om lediga dagar, på måndag ska jag, tyvärr, jobba, jag hade gärna fortsatt med semesterlunken och slippa stiga upp tidigt. Jag ska faktiskt stiga upp tidigt redan imorgon då Ida och fikat ska levereras redan vid 8. Fast då kan jag ju åka hem o sova se'n på en gång eftersom Ida inte ska spela, det kan jag ju inte på måndag.

Eftersom vi hade en massa frukt och choklad från jul som behövde ätas upp så gjorde jag Gino till efterrätt idag, som vi åt tillsammans med glass. Perfekt att göra Gino för att slippa slänga småtråkig frukt och rolig variant på fruktsallad. Allt blir godare med choklad.

Fläskfilégratäng med en massa gott
Tacosallad
Gino, varm frukt med choklad

torsdag 26 december 2019

Fräsch grönkålssallad

Annandagjul och det börjar bli dags att komma tillbaka till verkligheten efter att ha varit i en skön julbubbla i tre dagar. Jag är dock fortfarande ledig några dagar till men ska försöka hinna jobba undan lite blogg-jobb och även förbereda lite renoveringar här hemma. 

Visst kommer ni ihåg att ha goda sallader på julbordet? Jag måste ha några fräscha sallader för att det ska vara riktigt gott med all julmat. Den här vackra och supergoda salladen med grönkål var en av årets sallader. 


Fräsch grönkålssallad

100 g grönkål
1-2 apelsiner
granatäppelkärnor
1 msk olivolja
2 tsk riven färsk ingefära
salt
svartpeppar

Dra av grönkålsbladen från de hårda stammarna. Riv i bitar.
Blanda grönkålen med olja, ingefära, salt och peppar i en plastpåse och massera med händerna tills den mjuknar. 
Sprid ut på ett fat.
Skär bort skalet på apelsinerna med en kniv. Skiva apelsinerna i bitar.
Strö apelsinbitar och granatäppelkärnor över salladen.


Sedan kan man tillsätta lite (val)nötter och torkad frukt (t.ex. tranbär och/eller russin) om man vill, men det gjorde jag inte till julbordet. Jag använder ofta frysta granatäppelkärnor för enkelhetens skull trots att färska är snäppet godare.

******************

Vissa i familjen börjar bli less julmaten så det är nog bäst att jag försöker komma på något annat till middag i dag, trots att kylskåpet är fullt med mat. Vad äter ni i dag? Jag ska sätta mig o gå igenom alla mattidningar som har samlats på hög de senaste månaderna så kanske jag hittar inspiration till en god middag.

Ha en bra Annandag Jul!

onsdag 25 december 2019

Julafton 2019

23-25 december är nog de bästa dagarna på hela vintern ❤️
Jag älskar uppesittarkvällen då lugnet har lagt sig och förväntningarna inför julafton har infunnit sig. Jag älskar allt med julafton -  fikat, maten, julklapparna och all glädje. Jag älskar juldagens lugn utan måsten då alla är lite småtrötta, kylskåpet är full med god mat och vi går omkring i pyjamas mest hela da'n.

Gårdagen blev precis så lugn, mysig och god som jag önskade mig och övriga familjen verkar också supernöjda. Så nu fortsätter vi jullugnet i soffan.

Julafton 2019



Julfika

lussekatter
pepparkakor
kanelkakor
mars crispies

Glögg

glögg
russin, mandel
pepparkakor


Julbord

inlagd sill, senapssill
gravad lax
ägghalvor
skagenröra
julskinka

ugnsomelett med sparrisstuvning
janssons frestelse
kokt potatis
revbensspjäll
grillkorv o prinskorv
köttbullar

mjukt tunnbröd
knäckebröd, smögåsrån

ädelost, brieost, cheddar, port salut
grönkålssallad med apelsin och granatäppelkärnor
sallad med vitkål
gurkstavar, romanticatomater
brunsås
rödbetssallad
senap, äppelmos, fikonmarmelad


Efterrätt

saffransglass
hallonsås

God jul från mig, mina barn och min mamma i ett vitt Luleå 💖
En bra blandning av köpt och hemgjort
Den varma hörnan med bl.a korv, köttbullar, omelett och Janssons.
Ida ville absolut ha brunsås till köttbullarna och självklart fick hon det.
Ostar och bröd.

tisdag 24 december 2019

Uppesittarkväll 2019

Som så många fler i Sverige spelade vi Bingolotto igår. Enda gången på året 😀 Men jag gillar traditionen att familjen samlas kvällen före julafton och tjuvsmakar på julens godsaker. Att se på tv och spela Bingolotto är inte det viktiga, men en rolig grej att samlas runt.

I år blev skinkan klar ett par timmar innan det började på tv, så den hade vi redan smakat och tog inte fram den till uppesittarkvällen. När väl skinkan är klar så måste man ju smaka den medan den är varm, det är ju då den är absolut godast. Jag kunde knappt sluta äta.


Uppesittarkväll 2019



Kvällsmacka

hårdbröd, glögglimpa, smörgåsrån
smör
ostar
leverpastej
salami, Lönnebergakorv
senap, äppelmos, fikonmarmelad, smörgåsgurka
blodapelsiner o clementiner


Julgodis

rostade o saltade frön


Nu laddar vi om för julafton och ännu mer ätande. Vi börjar med lite go'fika vid två-tiden och sen blir det ett hårt program att hinna med o äta allt vi vill innan dagen är slut 😂 Men vi ska inte bara äta, vi ska hinna med lite annat också som att öppna alla paket som ligger under granen och det lär ta sin tid.

God Jul alla fina bloggläsare hoppas ni får en fin dag❤️

måndag 23 december 2019

Pestogran

Nu ska ni får ett sista-minuten-tips till kvällens uppesittarkväll. Den här granen var både god och effektfull, wow-känsla med liten ansträngning. Pesto och smördeg är inte något nytt för oss, för vi gör ofta de goda pestorullarna. Men den här granen blev ju så mycket snyggare.


Pestogran

2 rullar färsk smördeg
1 liten burk pesto
1 uppvispat ägg
flingsalt

Lägg ena arket smördeg på en plåt. 
Bred på peston (nästan hela burken). 
Lägg på det andra arket och tryck fast. 
Skär ut formen av en julgran och skär sen snitt längs hela som grenar. 
Tvinna grenarna. 
Pensla granen med uppvispat ägg och strö över lite flingsalt. 
Grädda i 225 C ca 10-12 min tills granen blivit fluffig och fått fin färg. 
Servera genast och låt gästerna bryta grenarna att äta. 


Jag använder alltid Icas röda pesto som är helt nötfri och underbart god. Degen som blev över förvarade jag i kylskåpet och gräddade dagen efter som stjärnor då vi hade nya gäster. Godast nygräddat!

Receptet hittade jag hos Matplatsen, en av mina favoritbloggar där jag hittar så mycket inspiration.


Vi har det så himla lugnt och skönt idag. Känns nästan som att vi har glömt något. Men jag tror vi har kommit ihåg allt. Gröten kokar i min Crock pot och beräknas bli färdig lagom till middagen och det övriga till midda'n och även till uppesittarkvällen är på gång eller redan klart. Skinkan står i ugnen och jag längtar efter den goda mackan med ljummen nygjord skinka. Årets godaste macka!

Jag tror jag ska ta mig en kopp te och sätta mig i soffan och njuta av lugnet!

söndag 22 december 2019

Juldrinken 2019

Vill ni fira in julen med en god drink så kommer enklaste bästa tipset här. Blossa kommer ju med två "Årets glögg" varje år, dels den mer kända starkvinsvarianten men även den oftast godare alkoholfria. Den alkoholfria varianten har jag i flera år använt att göra juldrink av tillsammans med torr cava. Eftersom glöggen är så söt så vill jag ha så torrt bubbel som möjligt och därför passar Cava perfekt.

För några år sedan var blåbär och ingefära årets smak - så himla god. Men även i år är det en höjdare. I fjol när starkvinsglöggen smakade bl.a. citron var den riktigt god att blanda med bubbel, men då blev det en ganska stark drink så därför föredrar jag alkoholfri glögg.


Juldrink

Årets alkoholfria glögg från Blossa med smak av Äpple och Vanilj
Torr Cava

Häll upp glögg i ett champagneglas till nästan hälften.
Fyll upp med Cava.



Jag känner inte så mycket smak av äpple och vanilj utan det blir en lätt god ton av glögg tillsammans med bubblet. Prova gärna! Jag har hunnit med att dricka den här flera gånger under december. Kanske läge att köpa på sig en flaska glögg till nästa år för då finns ju inte den här smaken nå mer.

lördag 21 december 2019

Vilar in julen

Nu har vi julledigt på riktigt här i huset och jag hoppas på sena kvällar, långa sovmorgnar och en massa timmar i mjukiskläder hemma med familjen i flera dagar. Men allra mest hoppas jag på att vi får vara friska hela lovet.

Jag blev ju snuvad på den sköna äntligen-ledigt-känslan eftersom jag var sjuk sista arbetsveckan. Det blir inte samma underbara känsla när en sjukledighet övergår i en semesterledighet. Men om nån dag, när vi har kommit in i semesterlunken ordentligt, känns det nog bättre.

Tomtarna är på plats och väntar på julafton
I dag ska jag fortsätta vila, men även försöka hinna köpa de absolut sista julklapparna. Tack o lov är det inte mycket kvar så jag behöver inte anstränga mig så mycket o behöver absolut inte ränna runt på sta'n.

Se'n är det väl dags att börja följa nån ny serie så vi kan ha lite seriemaraton långt in på nätterna. En jultradition sedan några år tillbaka. Älskar det! När jag inte behöver bry mig om att jag är vaken alldeles för länge på nätterna, då känner jag mig verkligen ledig. Bästa känslan!

I natt har det snöat så nu får vi nog en vit jul. För inte ska det väl regna och töa nå mer nu?