fredag 13 september 2019

Citron- och persiljekyckling på rotsaksbädd med Parmesankräm

Ibland lyckas man lite extra med maten. Så var det igår. 

Några små förändringar i en rätt vanlig och simpel maträtt som jag gjort flera gånger tidigare tog maten till nya höjder. Detta måste ni prova! Kycklingen kan man förbereda genom att försteka dagen innan, så går det ganska fort att få allt klart när man kommer hem från jobbet och alla är hungriga. Medan plåten står i ugnen hinner du duka och blanda ihop parmesankrämen. Älskar allt-i-ett-middagar som klarar sig själv i ugnen.


Citron- och persiljekyckling på rotsaksbädd

1 kg kycklingfiléer
rotsaker
1 msk olja
salt och peppar
färsk spenat

Citron- och Persiljemarinad

0,5 citron, skal o saft
0,5 kruka persilja
0,5 tsk chili-paste
1 msk olivolja
flingsalt
svartpeppar

Dela kycklingfiléerna i 3-4 bitar. Stek dem i het stekpanna några minuter för att få lite färg. 
Salta o peppra.

Skala och dela rotsakerna. Lägg dem på en plåt. Häll över lite olja och salta.
Sätt in plåten i 225 grader i ca 10 minuter.
Lägg på kycklingfiléerna på rotsakerna och fortsätt tillaga i ca 20 minuter.
Kolla att alla rotsaker är mjuka och att kycklingen är genomstekt.

Skölj och riv skalet av citronen och pressa ur saften. 
Hacka/klipp persiljan. 
Blanda med chili och olivolja.
Krydda med flingsalt och svartpeppar.

Ta ut plåten ur ugnen.
Lägg kycklingen på en tallrik och blanda med citron- och persiljeblandningen.
Blanda spenaten med rotfrukterna.
Placera åter kycklingen på rotsakerna och servera tillsammans med parmesankrämen.



Jag använde morot, kålrot och potatis men använd dina favoriter. Vill du bara ha potatis eller kanske helt utesluta potatis så funkar det också. Kom ihåg att anpassa stoleken på rotsakerna efter hur lång tid de behöver i ugnen, så att allt blir klart samtidigt. Kålrot som behöver lite längre tid i ugnen innan de blir klara skär jag i ganska små bitar.


Parmesankräm

2 dl crème fraiche
drygt 1 dl riven parmesanost
svartpeppar

Rör ihop crème fraiche och parmesan.
Smaka av med nymald svartpeppar.


Varför har jag inte kommit på det här tidigare? Jag älskar kalla såser som man snabbt blandar ihop och jag älskar parmesanost.

Morot, kålrot och potatis....
...tillsammans med kycklingfiléer.

torsdag 12 september 2019

Köttfärs- och grönsaksfylld varm smörgåstårta - stor varm macka

Nu ska ni få tips på något supersmarrigt till helgen. Passar perfekt som fredagsmys imorgon. Du gör en god köttfärsröra som inte får bli för blöt sen varvar du den med ost och bröd till en stor varm macka eller varm smörgåstårta. Kalla det vad du vill. Jag kallar det varm smörgåstårta men alla rynkar på näsan när jag säger det så jag har börjat säga stor varm macka istället.

De som rynkar på näsan måste ju tänka på en vanlig smörgåstårta och att den ska värmas i ugnen på nå sätt. Och det låter ju inte så gott. Men det här är nå helt annat och så gott.


Köttfärs- och grönsaksfylld varm smörgåstårta 

- stor varm macka

Köttfärs- och grönsaksröra

5 hg köttfärs
3 morötter
1 liten  zucchini
salt, peppar
2 msk tomatpuré
1 dl chilisås
75 g philadelphiaost
1 dl crème fraiche

3 halvmånar jubileumskaka, hönökaka eller liknande
2 paket mozzarella
riven ost

Skär zucchinin i småbitar och riv morötterna.
Bryn så det mjuknar men inte får färg. Ta upp och lägg på ett fat.
Stek köttfärsen krydda med salt o peppar.
Tillsätt tomatpuré, chilisås, de stekta grönsakerna, philadelphiaost och crème fraiche.
Koka ihop någon minut.
Lägg en brödskiva på en bakpappersklädd plåt.
Bred ut en tredjedel av fyllningen på brödet.
Skiva en mozzarella och lägg på köttfärsröran.
Lägg på en till brödskiva, köttfärsröra och skivad mozzarella.
Lägg på en till brödskiva och köttfärsröra. 
Avsluta med riven ost.
Gratinera i 200 grader i 15-20 minuter.
Servera med god sallad.

En brödskiva, köttfärsröra och mozzarella och sen fortsätter det på samma sätt.
Avsluta med köttfärsröra och riven/skivad ost.

onsdag 11 september 2019

Det närmar sig...

Vi hade en liten "tävling" om vad som skulle hända först - att Idas gips tas bort eller att hennes nya rum skulle vara klart. Ser ut som att rummet kan vinna. I dag blir det färdigtapetserat💖 Men sen är det det där med listerna som kan ta sin lilla tid att få dit. Alltid så spännande att se hur tapeterna blir när de väl sitter på väggarna och man inte bara ser ett litet tapetprov.

Innan Idas olycka hade vi planer på att åka till Ikea när hennes basket camp var över. Men nu blev det inte så utan vi fick skjuta på Ikea-besöket, kändes inte så kul att åka runt med rullstol på Ikea. Men det blev ju nästan bättre för nu lär rummet hinna bli klart och vi kan köpa grejer dit.


Bra att vi har nå kul att se fram emot för nu handlar annars det mesta om Idas häl, som värker och gör ont💔 Vi har inte riktigt koll vad det kan bero på, vi har bara våra aningar, och det innebär också att vi inte riktigt vet vad vi ska göra för att minska smärtan. Men nu är det mindre än en vecka kvar till omgipsning och då får de kolla ordentligt på hälen. För så här ont kan hon inte ha nå mycket längre.

Snart börjar vår sovmorgon ta slut och det är dags för oss att göra oss i ordning för några timmar på jobb och skola. Onsdagar är Idas längsta dag och pga det så skippade vi första lektionen som ändå var Idrott där hon inte kan vara med. Så nu får hälen vila ett tag innan det är dags att sitta i rullstolen i flera timmar.

Ha en bra onsdag 💞

tisdag 10 september 2019

Mjukt och hårt fröbröd

Som jag redan har berättat så är det sockeravvänjning deluxe som gäller för mig. Nu är det slut på fika och goda mackor för ett tag framåt. Mitt bästa tips för att lyckas är att inte ha kakor i frysen och nu äntligen har vi tömt frysen från alla kakor som jag bakade till sommarens kalas. 

Ett annat bra tips för en mack-älskare som mig är att se till att ha gott lågkolhydrat-bröd hemma. Därför har jag idag bakat mina två favoriter när det kommer till lågkolhydrat-bröd, dels ett sprött fröknäcke och dels ett mjukt fröbröd som jag fryser in och tar fram bit för bit. 


Sprött fröknäcke

1 dl solroskärnor
1 dl sesamfrön
0,5 dl hela linfrön
0,5 dl pumpakärnor
2 msk pofiber
1 msk fiberhusk
0,75 tsk salt
2,5 dl kokande vatten
0,5 dl rapsolja
Flingsalt att strö över

Blanda alla torra ingredienserna i en bunke. 
Koka upp vattnet. 
Häll vattnet och oljan över fröblandningen, rör om ordentligt.
Häll upp smeten på en plåt med bakplåtspapper.
Lägg ett annat bakplåtspapper på smeten och tryck ut tunt över hela plåten.
Ta bort bakplåtspappret.
Strö över lite flingsalt.
Grädda på 150 grader i 45 minuter. Ta ev. ut och skär i bitar. 
Låta dem sedan torka i ugnen på 50-75 grader nån timma eller två så blir de extra spröda.


Det här fröknäcket är så himla gott som snacks, mycket godare än chips. Sprött, salt och helt perfekt. Men se till att det får torka ordentligt så det inte är för mjukt.



Mjukt fröbröd

4 ägg
3 dl riven ost 
(Jag blandar västerbottensost och en mildare variant)
1,75 dl solrosfrön
1 dl pumpafrön
1,25 dl linfrön
1 dl sesamfrön
0,5 tsk salt
0,5 dl nyponskal

Blanda ihop alla ingredienser och bred ut på stor ugnsplåt. 
Fördela jämt med slickepott.
Grädda i 220-225 gr i 10-15 min.
Skär sedan i bitar.
Frys in och ta fram innan servering.


Det här mjuka fröbrödet har blivit en storfavorit för mig. Godast tycker jag att det blir när jag blandar en stark och en mild ost. Första gången hade jag bara Västerbottensost men då tog ostsmaken över. Men prova dig fram.

Det funkar även att rosta detta bröd, perfekt enligt mig som älskar rostade mackor.

måndag 9 september 2019

Grahamsrutor i långpanna

Jag har ju glömt att ge er receptet på de lättbakade och supergoda grahamsrutorna som jag bakade när vi åt fisksoppa. Fast ni som har sökt har kanske redan hittat dem på bloggen för de finns faktiskt publicerade för flera år sedan. Men jag tycker det är dags att ge er receptet på nytt.


Grahamsrutor i långpanna

50 g jäst
5 dl ljummet vatten, 37 grader
25 g smör, rumsvarmt
1,5 tsk salt
2 msk honung eller sirap
250 g kesella lätt
2,5 dl grahamsmjöl
ca 12 dl vetemjöl

Smula jästen i en bunke och häll över vattnet. Rör om tills jästen löst sig.
Tillsätt smör, salt, honung, kesella och det mesta av mjölet. Arbeta degen smidig.
Jäs under bakduk ca 40 min.
Stjälp upp degen på bakplåtspapper i en långpanna.
Strö över lite grahamsmjöl och platta ut degen så att den täcker plåten.
Skär degen i rutor med en vass kniv.
Låt degen jäsa övertäckt ca 20 min.
Grädda i mitten av ugnen i 225 grader ca 15 min.
Låt brödet svalna på galler under bakduk.


Istället för kesella går det att använda t.ex. yoghurt eller fil, som jag använde nu senast för det var det jag hade hemma och bäst-före-datumet hade passerat.

På bilderna ser det ut som jag använt en liten långpanna. Men det har jag inte! Jag har bara tagit halva brödet och lagt på en skärbräda.


I dag har jag börjat med sockeravvänjning igen så nu blir det inga grahamsrutor för mig på ett tag. Så här i början är jag stenhård med att äta så lite kolhydrater som möjligt, så bröd med vetemjöl är definitivt uteslutet. Det har blivit alldeles för mycket av det goda i sommar och framför allt nu med Idas brutna ben. Vi har inte haft så mycket roligt för oss förutom att äta o fika 😀 Så nu tänker jag istället baka både mjukt och hårt fröbröd så jag har att mumsa på.

söndag 8 september 2019

Uppmuntran

När dottern behöver muntras upp åker mamman på affären tidigt på morgonen 💕

Ida har haft så ont i hälen i det gipsade benet hela helgen (i fredagkväll var jag nära att åka till akuten för koll) så i morse när hon vaknade tidigt pga värken tyckte jag att hon behövde muntras upp med lite go'frukost. Så då åkte jag i väg till affären och köpte nybakade baguetter och god juice.

Inte likt mig att ta mig ut så tidigt, jag brukar ju sitta vid frukostbordet till lunch ungefär 😀 Men vad gör man inte för sina barn.....


Vi har tillbringat större delen av dagen i soffan så att Ida kan ha benet i högläge. Vi tänkte kolla om värken lindras om hon inte sitter i rullstolen så mycket som hon gör under skoldagar. So far so good, men det är på kvällen det brukar vara som värst och det är ju några timmar kvar. Håll tummarna att hon slipper ha så ont i kväll 💖

5 godaste med äpplen

Nu känns det som höst🍁
Det har blivit lite kallare och regnar lite mer och är sååå mörkt på kvällarna, så nu är det ljusmys som gäller. Det bästa med hösten.

Vi har två äppelträd av olika sorter som bara är några år gamla och det ena gav oss drygt 5 goda äpplen av en tidig sort. Nu väntar vi på att det andra trädets äpplen också ska bli riktigt mogna och goda för där kryllar det av äpplen och grenarna orkar knappt hålla dem. I väntan på att de ska bli mogna funderar jag vad jag ska göra av äpplena förutom äppelmos.

5 godaste med äpplen


Äppelcurrysås

En fräsch och lite annorlunda sås/kräm som passa både till fisk och kyckling. Funderar faktiskt på att göra den till dagens middag eftersom vi ska grilla kycklinglårfilé.


Gravlaxröra med äpplen

En riktigt fräsch och god röra med gravad lax. Äpplet gör så otroligt mycket till den här röran, blir så mycket fräschare och "lättare".


Fläskfilégratäng med äpple, curry och mango chutney

Äpple i maträtter med fläsk är ett gammalt knep för att få bort lite av fläsksmaken. I den här rätten med curry och mango chutney är det en perfect match.


Äppelpaj med mördeg

Äppelpajer finns det hur många varianter som helst av och de flesta är supergoda. Det här är en av mina senaste favoriter.


Äppelkaka äggfri

Äppelkaka istället för paj är ju bara så gott. Den här äggfria varianten smakar precis som en kaka med ägg och den gjorde jag många gånger när Isak var riktigt allergisk mot ägg och det är fortfarande en favorit.