torsdag 5 september 2019

Ost- och paprikafylld köttfärslimpa

Nu är det torsdag och helgen närmar sig med stormsteg. Härlig känsla. Det här kommer vara en feel-good-helg och jag börjar redan ikväll med kompisbesök, oj vad vi kommer prata om livet, jobbet och familjen. Kommer förmodligen även ha gäster imorgonkväll, bara jag kommer på vad jag ska bjuda på. Har ni tips på nå gott, fräscht och hyfsat lättlagat?

I övrigt har jag lovat Ida en myshelg, då det nog endast kommer vara hon och jag hemma stora delar av helgen.

Köttfärslimpa är en perfekt vardagsrätt, om man fyller den med nå smarrigt så blir den extra saftig och god. Det blir mycket mat med liten ansträngning. Det tar dock lite tid i ugnen så det är inget man lagar när man har bråttom iväg på aktiviteter.


Ost- och paprikafylld köttfärslimpa

1 kg köttfärs
100 g cream cheese
2 msk kalvfond
1,5 tsk salt
svartpeppar
Fyllning
125 gram färskost, chili o paprika
2 dl riven ost
0,5 paprika

Rör ihop köttfärs, ost, fond och kryddor.
Låt stå kallt i kylen medan du gör fyllningen (eller lite längre).
Rör ihop färskost och riven ost. Hacka paprikan.
Ta ca 3/4 av färssmeten och forma till en avlång limpa i en smord ugnsfast form.
Gör en urgröpning i mitten och placera ostfyllningen där och strö på paprikan.
Lägg på resten av färssmeten och släta till ytan.
Grädda i 175 grader i ca 1 timme.


Servera med kokt potatis, broccoli och brun-/gräddsås. Jag gör min sås på ett ungefär så här, jag ändrar proportionerna lite efter vad jag har hemma.

Brun-/Gräddsås

3 dl vispgrädde
2 dl crème fraiche
1,5 msk kalvfond
1 msk soja
salt och peppar

Blanda allt i en kastrull och koka upp. 
Låt puttra 5 min och smaka av med salt och peppar.

tisdag 3 september 2019

Oplanerad omgipsning

I går var vi tvungna att åka till sjukhuset igen med Ida för hon har haft så ont i hälen i det skadade benet. Alla ville ta det säkra före det osäkra så vi fick en tid med kort varsel och gipset plockades bort för att kunna se ordentligt. Hälen var lite röd men det var inget sår och det såg bra ut i övrigt, tack o lov.

Efter undersökning så gipsades benet om med samma fina rosafärgade gips. Så himla fräscht och skönt med ett nytt gips. Det gamla som hon har haft i 3,5 vecka började bli lite skitigt.

Gipset sågades av på båda sidorna av benet innan det lyftes bort och "strumpan" som är under gipset klipptes upp. Så nu har vi tjuvtränat på det innan det är dags för den riktiga omgipsningen om två veckor. Sedan är det dags för avgipsning ytterligare två veckor efter det. Tror ni vi har nedräkning?


Det var en nervös Ida som låg på britsen utan gips, hon var så himla rädd att det skulle göra lika ont som förra gången. Hon glömde nästan att andas för hon var så rädd. Men det gjorde inte alls nå ont, så förmodligen har det börjat läka ihop som det ska.

Det kändes konstigt att se benet utan gips och även jag var lite nervös. Det är ju faktiskt väldigt tryggt med ett hårt gips runt benet.

Matro-limpa

Det här är vårt favoritbröd och Ida verkligen älskar det. Gott som det är och underbart att rosta.

För nån vecka sedan då vi fortfarande var hemma på heltid med Idas brutna ben och helbensgips passade vi på att baka favoritbrödet. Det är inte många skivor kvar så det blir till att baka en till omgång snart. Får även försöka komma ihåg att fota lite mer då så ni får se hur smarrigt brödet ser ut invändigt också.

Jag brukar skära upp brödet när det har svalnat och frysa in det i skivor så är det enkelt att ta upp rätt mängd.



Matro-limpa

2 dl rågkross
1 dl linfrön
4 dl vatten

100 g jäst
7 dl vatten
2 dl kesella, yogurt el liknande
1 msk salt
0,5 dl rapsolja
ca 1,5 kg vetemjöl

Koka upp 4 dl vatten med rågkross och linfrön. Låt svalna.
Värm 7 dl vatten till 37 grader och rör ut jästen.
Blanda i kesella/yogurt, salt, olja och grötblandningen. Till sist blandas mjölet i.
Arbeta dega noggrant. Jäs 1 timme.
Baka ut till 3 limpor och sätt på längden i en långpanna. Olja långsidorna så är de lättare att ta loss sedan.
Jäs 30 minuter
Sätt ugnen på 250 grader och sänk till 225 grader när du sätter in bröden i nedre delen av ugnen, grädda i ca 40 minuter.
Låt svalna på galler med bakduk.


Jag har modifierat receptet lite sedan jag publicerade det senast för några år sedan. Tidigare hade jag linfrökross i grötblandningen men sedan kom varningar om att man inte ska äta linfrökross så nu använder jag hela linfrön istället och har även minskat ner mängden något. Men det är definitivt lika gott fortfarande.

Kolla vilken dröm! Älskar jäskraften hos bröddegar - så läckert 😀
3 limpor på väg in i ugnen

måndag 2 september 2019

Lax på spenatbädd med parmesan

Det här är min storfavorit när det kommer till lax. Jag har en till favorit och den ska jag äta senare i veckan. Lyckos mig 😀 

Har ni inte prövat den här smarriga laxen med spenat, god ost och tagliatelle så måste ni göra det så snart som möjligt. Det här är en helt otroligt god kombo och tagliatelle är bästa pastasorten att använda till den här rätten.


Lax på spenatbädd med parmesan

4 portionsbitar av lax
400 g bladspenat
ca 4 dl parmesanost, riven
3 dl grädde
salt och peppar

Smöra en ugnsform och salta och peppra lite i botten på den.
Lägg spenaten i botten av formen, salta o peppra lite.
Salta och peppra båda sidorna av laxen och placera på spenaten.
Häll grädde runtom och strö osten ovanpå laxen.
Ställ in formen i 200 grader i 20 minuter.
Servera till tagliatelle.


Ofta brukar jag använda Västerbottensost och det blir lika gott. Men Ida tycker bättre om parmesan och tycker att Västerbottensost är för stark så då använde jag parmesan den här gången.

Se nu till att laga det här de närmaste dagarna!

söndag 1 september 2019

5 godaste korvmiddagarna

Korv är en perfekt vardagsrätt som går fort att tillaga när man har ont om tid mellan jobb och kvälls-aktiviteterna. Men visst tänker ni på att det går att variera korvmiddagarna, det behöver inte bara vara korv o makaroner. Trots att det är jättegott...

5 godaste korvmiddagarna










lördag 31 augusti 2019

Kardemummakaka med röda vinbär

Vill ni baka nå gott i dag? Då tycker jag att ni ska baka den här kakan med god kardemummasmak, saftig av bananen och fräsch av röda vinbär. Jag som inte tycker att det är jätteroligt att plocka bär, tycker att det är perfekt att gå ut till busken och plocka nån deciliter. Helt lagom 😀


Kardemummakaka med röda vinbär

100 g smör, rumsvarmt
2,5 dl strösocker
1 ägg
1 dl mjölk
1,5 dl vaniljyoghurt
5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
1 msk kardemumma
1 krm salt
1 banan
1-1,5 dl röda vinbär
smör och kokos, till formen
rå- eller farinsocker för att strö över kakan

Vispa smör och socker pösigt. Tillsätt ägget. Rör i mjölk och yoghurt.
Blanda alla torra ingredienser för sig och häll ner dem i smeten.
Smörj formen (cirka 24 cm i diameter) med smör och bröa med kokos.
Häll halva smeten i formen.
Mosa bananen o bred över smeten och strö på vinbären. 
Häll över resterande smet, som alltså täcker banan och vinbär.
Avsluta med att strö över rå- eller farinsocker.
Grädda i 175 grader i ugnens nedre del cirka 45 minuter.


Jag använde bara 1 dl vinbär men jag tror att jag provar att öka mängden lite nästa gång för det var så fräscht och gott med de syrliga bären.

Halva smeten, mosad banan och röda vinbär 
Resten av smeten döljer banan och vinbär, strö på lite socker innan gräddning.
Dags att äta!
Igår hade vi sån mysig och trevlig familjemiddag så jag glömde helt bort att fotografera. Jag tog inte ett enda kort. Oftast kommer jag ihåg att fota i början av kvällen och när jag lagar maten men sedan brukar jag glömma bort det. Men igår glömde jag bort det hela tiden trots att jag lämnade kameran framme i köket när jag städade. Så kan det gå!

Men jag kan berätta att vi åt gott och hade en lång och mysig kväll 💖

torsdag 29 augusti 2019

Oxfilé med palsternackspuré, rotfruktspytt och kantarellsås

Snart är det helg och man vill äta lite godare och har oftast lite mer tid för matlagning. Då tycker jag att ni ska äta den här supergoda middagen som vi åt på vår bröllopsdag. Planka den rakt av, uteslut inget. Allt var så gott och det var en perfekt kombination.


Oxfilé med palsternackspuré, rotfruktspytt och kantarellsås


Palsternackspuré

1 stor palsternacka
50 g smör
0,5 dl grädde
salt

Skala palsternackan, dela i bitar och koka i ca 10 minuter tills den är mjuk. 
Låt rinna av och mixa sedan med stavmixer tillsammans med smör och grädde. 
Smaka av med salt.

Rotfruktspytt

3 stora morötter
1 kålrot
1 rotselleri
1 gul lök
3 potatisar

Skala morötter, kålrot, rotselleri lök och potatis, skär i små tärningar. 
Stek var för sig i stekpanna tills de fått fin färg och är klara. Salta.
Blanda ihop alla sorter och värm på inför servering.

Kantarellsås

ca 300 g kantareller 
0.5 st gul lök
smör
1 dl vatten
0.5 dl kalvfond
1 msk balsamvinäger
3 dl grädde
salt o peppar

Smält smöret i en kastrull. Stek kantarellerna och hackad gul lök.
Häll på vatten, fond och balsamvinäger. Koka upp.
Häll grädden i såsen. 
Låt koka ihop till bra konsistens och smaksätt med salt och peppar.

Stekt oxfilé

4 skivor oxfilé
smör att steka i
salt o peppar

Salta och peppra oxfilén. 
Stek i rikligt med smör ett par minuter på båda sidor. 
Låt vila en stund.

Klicka ut lite palsternackspuré på tallrikarna. Lägg på köttet, pytten och såsen. Servera genast. 


Jag har inte kommit på rätten helt själv utan blev inspirerad av ett "Halv åtta hos mig"-recept. Pytten har vi hunnit äta ytterligare en gång och imorgon ska jag göra kantarellsåsen igen. Jag brukar göra kantarellsås på ett annat sätt som också är supergott, men den här varianten var nog snäppet godare. Eller är det bara för att ombyte förnöjer?

Pytten förberedde jag på förmiddagen genom att skära och steka alla rotsaker redan då. Det tar sin lilla tid att få allt mjukt så det var skönt att göra det i förväg för det kan annars vara svårt att tidsberäkna momentet. Dessutom använde jag två stekpannor för att snabba på stekandet lite. Sedan inför middagen behövde jag bara värma på allt i stekpannan. Snabbt och smidigt.