lördag 13 juli 2019

Chokladkolasnitt

Det blir lite många kakrecept nu, men det blir lätt så eftersom vi har två julikalas där vi vill ha en massa gott på fikabuffén. De här chokladkolasnitten är en personlig favorit. Choklad är alltid en favorit och i denna sega, krispiga kakan blir det perfekt.


Chokladkolasnitt

100 g margarin, rumsvarmt
1 dl socker
2 msk ljus sirap
2,5 dl vetemjöl
2 msk kakao
1 tsk vaniljsocker
0,5 tsk bikarbonat

Rör margarin, socker och sirap riktigt poröst.
Blanda vetemjöl, kakao, vaniljsocker och bikarbonat. Tillsätt det till smörblandningen.
Dela degen i tre bitar, rulla ut till längder. Platta ut längderna på plåten, räffla dem med en gaffel.
Grädda i 175 grader i 11-15 minuter.
Låt svalna lite (men inte kallna) innan de skärs i sneda bitar. 
Låt kakorna ligga kvar på plåten tills de är kalla.

På väg in i ugnen

På tal om julikalas var vi bjudna på ytterligare ett kalas idag med en massa gott på fikabordet. De hade sån himla tur med vädret också, soligt, varmt o skönt. Fast när vi hade fikat klart så började det blåsa och blev ganska kallt, känns som typiskt den här sommaren.

Men nu hoppas vi på kanonväder på fredag då det är dags för mitt kalas - jag vill också sitta ute på mitt sommarkalas.

Nu är det spelkväll på gång enligt Ida så jag måste gå. 
Ha en underbar sommar-lördagkväll!

torsdag 11 juli 2019

Rabarber- och jordgubbsmuffins

Semestern började inte så bra. Jag skulle ju vara vaken sent och sova länge. Jag har varit vaken sent och sett serier, men det där med sovmorgnar har inte funkat. Jag har stigit upp före 7 alla tre semesterdagar. So far. Men snart hoppas jag att jag lyckas sova ytterligare en eller ett par timmar till på morgonen.

I dag vaknade jag före 6 av ett sms från Isak som förmodligen har fått halsfluss igen. Lider med honom, så jag ska inte klaga på att jag inte har fått nån sovmorgon än. Så mycket hellre det än att ha halsfluss som gör så sjukt ont.

I väntan på att övriga ska vakna så äter jag frukost nummer 1 för mig själv i ett tyst hus. Jag lär ju hinna med några frukostar den här morgonen. Kanske hinner jag smaska på en minimuffins också.

Oj, saknas det en muffins? 🙈

Rabarber- och jordgubbsmuffins

125 g smör
2 dl socker
2 ägg
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 msk vaniljsocker
1,5 dl mjölk
rabarber
jordgubbar

Vispa smör och socker poröst.
Tillsätt äggen ett i taget och vispa ordentligt.
Blanda alla torra ingredienser och tillsätt till smeten växelvis med mjölken.
Rör om.
Klicka ut i muffinsformar (sätter du pappersformar i en muffinsplåt så behåller de fin form). 
Fyll formarna till drygt hälften.
Skär rabarber och jordgubbar i mindre bitar.
Tryck ner ordentligt i smeten.
Klicka ev lite mer smet uppepå.
Grädda i 225 grader ca 12-15 min för minimuffins. Gör du vanliga muffins så gräddar du dem i 200 grader i 15-20 minuter.


Jordgubbar och rabarber är verkligen är perfekt kombo. I paj, i saft, i sylt eller här som i muffins. Visst har ni provat?

Se till att trycka ner jordgubbarna och rabarbern ordentligt i smeten. Jag tyckte jag var ordentlig med det, men som du ser så trycktes de upp under gräddning. Jag gräddade mina perfekt, de blev supersaftiga och goda. Kan vara lite svårt ibland att få gräddningen perfekt när man har frukt o bär i bakverk.

tisdag 9 juli 2019

5 Godaste tårtorna

Det här inlägget hade jag tänkte ge er i söndags i serien "5 godaste..." men jag hann inte riktigt med. Men den som väntar på nå gott... För nu ger jag er mina fem tårtfavoriter men det var inte lätt att välja ut endast fem stycken, jag har ju en massa smarriga tårtor i mitt arkiv ser jag.

Det blir mycket tårta för oss på sommaren för vi har en massa födelsedagar, så oftast är det jordgubbar i tårtorna. Men självklart kan man använda andra bär och det blir lika gott. Pinnochiotårtan t.ex. blir jättegod med hjortron och marängtårtan med chokladkräm blir riktig smarrig med blåbär.

5 Godaste tårtorna

Marängtårta med chokladkräm och jordgubbar - äggfri



Chokladpavlova med chokladkräm - glutenfri



Pinocchiotårta



Jordgubbs- och kladdkaketårta



Mandelmassatårta - glutenfri



Det här är nog de fem tårtor jag oftast gör så de borde ju vara favoriterna. Fast helt ärligt så är nog en vanlig jordgubbstårta det jag oftast har på min födelsedag mitt i sommaren och då använder jag bästa receptet på tårtbotten👇

Hög o fin tårtbotten



Jag måste även ge lite allergi-tips!
Vill man allergianpassa sina tårtor så tycker jag att det är bra göra rulltårta och använda det som botten, dvs man ska inte rulla det till en rulltårta. Rulltårtebotten är även smidigt att använda om man ska göra tårta till många.

Mjölk- och äggfri rulltårtebotten



Glutenfri rulltårtebotten

Äntligen

Otroligt men sant - jag har semester 💖

Planen var att jobba åtminstone i dag tisdag och kanske även imorgon, men jobbet flöt på så bra igår och de kontoavstämningar som jag ville hinna klart fixade jag utan större problem på ganska kort tid. Plötsligt händer det!

Firade semestern med goda sommardrinkar - med och utan alkohol

Det viktiga var att hinna med dessa avstämningar och eftersom jag blev klar med dem så struntade jag i att jobba de två återstående dagarna och tog semester i förväg istället. Cause I'm worth it💖

Så nu sitter jag här framför Nyhetsmorgon och äter frukost alldeles för tidigt. Kroppen var nog inställd på jobb-tider, men det gör inget för nu hinner jag njuta av semester extra många timmar i dag. Eftersom semesterplanerna blev så spontana och bestämda med kort varsel så njöt jag lite extra mycket igårkväll då jag inte var förberedd. För inte trodde jag när jag steg upp igårmorse att det var sista gången på länge som jag behövde stiga upp och cykla till jobbet.

I dag har jag inga speciella planer och det känns så skönt 🙏

måndag 8 juli 2019

Bästa Ida 12 år

Igår firade vi vår fina spralliga goa Ida som fyllde 12 år, tänk att vår lilla sladdis blir tonåring nästa år. Tyvärr blev det inget soligt sommarkalas på altanen, utan istället blev det kalas inne i köket. Det är inget man vill som sommarbarn (jag är också född i juli så jag vet), men när inte vädret är med oss så blir det tyvärr så vissa år.

Ida vill alltid börja sin födelsedag med en melontårta till frukost. Gott, roligt och nyttigt!


Bästa Ida 12 år

Kalasfika

kanelbullar
syltkakor
chokladcheesecakekakor

melon och jordgubbar
grädde

kaffe, te
saftbål


12års-middag

Från grillen
balsamvinägermarinerad fläskytterfilé 
thaichilisåsmarinerad kycklingfilé
zucchini
champinjoner
majskolvar


Tillbehör
ugnsstekt potatis
sommarsallad med bl.a. mozzarella och jordgubbar
bea



Ida önskade sig kläder och fick ett helt gäng nya kläder, vissa som passar perfekt till hösten och skolan men även några sommarklänningar som jag hoppas att hon snart kan använda för nu verkar ju värmen ha kommit. Baskettjejen fick så klart även en del basketgrejer, bl.a. nya supersnygga skor. (Mina favoriter) Hon fick även en tavla, pengar, presentkort, pool-grejer och andra sommarsaker.

Nedräkning

Nu är det inte länge kvar!

Nedräkning deluxe är det som pågår just nu - 2 dagar kvar till semester, till sovmorgnar, till sena kvällar och till fyra veckor underbar tid hemma. Gissa om jag längtar!


Jag hade så svårt att somna i går och det kändes som jag precis hade somnat när klockan ringde, men så var det förstå inte. Men tänk om jag hade haft semester.... Jag brukar kunna påverkas av månen och ha svårt att sova när det är fullmåne, men i natt var det verkligen inte fullmåne så jag vet inte vad som gjorde att jag inte kunde somna. Det är så tröttsamt att ligga vaken på nätterna.

I går firade vi får fina 12-åring hela da'n så det blev inget blogginlägg med "5 bästa...." som jag brukar ge er nu under sommaren istället för veckomatsedlar, få se om det kommer ikväll istället. Jag har inget förberett, men tänkte att det passar att ge er mina 5 bästa tårtor.

Nu ska jag stänga ner datorn och skynda mig till jobbet för jag vill stämpla in så tidigt som möjligt för att kunna sluta tidigt och cykla hem o njuta av solen som visst ska skina hela da'n idag.

Ha en bra måndag!

lördag 6 juli 2019

Rabarberbullar med kardemummakrisp

Åh vad härligt att vakna upp till en ledig dag. Jag börjar med en lugn morgon med flera koppar te innan jag sätter igång med kalasplaneringen inför Idas födelsedag i morgon. Tror ni vi har en 11-åring här hemma som längtar till i morgon (då hon fyller 12)?

Jag förmodar att det är fler än jag som är lediga i dag och om även ni har lite småkasst väder så passar det perfekt att baka bullar. Jag försöker komma på en massa nya recept med rabarber för att kunna använda upp så mycket som möjligt av vår rabarberdjungel.


Rabarberbullar med kardemummakrisp

Rabarberkompott

300 g rabarber
1 msk vaniljsocker
150 g farinsocker
Skär rabarbern i centimetertjocka bitar. 
Lägg rabarber, farinsocker och vaniljsocker i en kastrull. 
Koka upp på medelhög värme tills sockret har smält och rabarberbitarna blivit mjuka. 
Rör om då och då för att sockret inte ska brännas vid. 
Kompotten ska tjockna och när den är något lösare än marmelad är den färdig. 
Låt kallna helt i kastrullen.

Mandelmassafyllning

125 g mandelmassa
125 g rumstempererat smör

Grovriv mandelmassan. 
Mosa ihop med smör till en jämn smet.

Kardemummakrisp

3 dl vetemjöl
0,75 dl socker
2 tsk vaniljsocker
1,5 tsk nystött kardemumma
110 g smör, smält

Blanda ihop alla ingredienserna till en smulig massa och ställ kallt att vila en stund.

Vetedeg

50 g jäst
125 g smör, rumsvarmt
5 dl mjölk
0,75 dl socker
1 krm salt
1-2 tsk stött kardemumma
14-15 dl (ca 850 g) vetemjöl

Smula jästen i en bunke.
Värm mjölken till fingervarmt, häll lite över jästen och rör tills den löst sig.
Tillsätt resten av mjölken, rumsvarmt smör, socker, salt, kardemumma och nästan allt vetemjöl, (spara lite till utbakningen om det behövs)
Arbeta degen smidig i maskin tills degen släpper bunkens kanter.
Låt degen jäsa övertäckt ca 30 minuter.
Ta upp degen på arbetsbänk och dela i två delar.
Kavla ut varje del till en avlång, ca 0,5 cm tjock kaka.
Bred ut mandelmassefyllningen på degen. 
Bred sedan ut (delar av) rabarberkompotten över degen och mandelmassafyllningen.
Rulla ihop degen till en rulle, skär den i cirka 1-2 cm breda bitar och lägg i stora muffinsformar på en bakplåt.
Smula på kardemummakrisp mitt på bullarna.
Grädda i 220 grader i ca 12 minuter tills bullarna har fått fin färg. Ta ut plåten och låt bullarna svalna.


Det är inte mycket som slår kanelbullar enligt mig, eftersom det nog är det godaste jag vet. Men dessa rabarberbullar kommer inte långt efter. Kul och god variant på bullar. Men nästa gång tillsätter jag nog kanel till mandelmassafyllningen.

Jag använde inte alla rabarberkompott och det som blir över är perfekt att använda i filtallriken eller baka rabarbergrottor av.