söndag 10 februari 2019

Matsedel v.7 februari 2019

Lite senare än vanligt, men här är veckans matsedel.

Ida har haft basket-sammandrag i dag och vi har varit i en baskethall nästan hela dan och eftersom jag har varit krasslig i helgen har jag inte orkat förbereda matsedeln i förväg. Men nu är Ida klar med både dagens basket o dans och middagen är tillagad, uppäten och bortdiskad, så nu har jag äntligen satt mig vid bloggdatorn.


Matsedel v.7 februari 2019

Köttfri måndag

Tisdag

Onsdag

Torsdag

Mysfredag

Veckans godsak

lördag 9 februari 2019

Hasselbackspotatis

Jag som aldrig brukar kunna vila och ännu mindre somna mitt på da'n har nu två dagar på raken sovit en timme på eftermiddan. Men som jag alltid tjatar om "Sömn är bästa medicinen" och tänk jag känner mig faktisk lite bättre nu ikväll. Jag orkade även följa o se Isak fotbollsmatch, men nog var det skönt att få komma hem sen. I morgon är det Ida och basket som gäller mest hela dan.

Gårdagens middag fick Leif fixa medan jag vilade och han gjorde sin paradrätt som hela familjen älskar - köttfärsbiffar. Ida som är sås-stjärnan i vår familj fixade som vanligt en supergod sås. Hon är verkligen superduktig på att smaka av och få den perfekt. Till biffarna och såsen serverades det hasselbackspotatis. Kommer ni ihåg den gamla klassikern?


Hasselbackspotatis

potatisar
smör
salt och malen vitpeppar
ströbröd

Skala potatisarna och skär i 3 mm tunna skivor men så att de håller ihop i bottnen. 
Tips! lägg potatisen i en träslev när du skär i skivor så skär du inte igenom.
Lägg potatisarna i en smord ugnsform.
Smält smöret och pensla potatisarna. 
Strö över salt o peppar och avsluta med ströbröd. 
Baka potatisarna i ugnen i 200° i 45 minuter. 
Känn med en sticka att den är mjuk rakt igenom.


Det här är ett enkelt och kul sätt att variera potatisen på. Ida som älskar potatis älskade den även gjord på det här sättet. Vilken tur 😀

Tips för att inte skära skivorna rakt igenom.

Nu ska jag krypa ner under en filt i soffan och se Melodifestivalen, det blir första deltävlingen jag ser för förra veckan missade jag den eftersom det först var hockey och se'n agerade jag lite taxichaufför. Men nu är det äntligen dags för lite Mello 🎶🎶

Trevlig lördagkväll på er!

fredag 8 februari 2019

Kan det bli bättre

Fredag och varmare ute - kan det bli bättre?!

Ja det skulle vara om jag dessutom var frisk. Men nu är det helg och jag får vila och hoppas att denna förkylning lämnar min kropp. Jag nyser, nyser o nyser, tror aldrig jag har nyst så mycket under en förkylning, känns nästan som att det är värsta pollensäsongen.

Men man måste ju älska fredagar
oavsett om man är frisk eller sjuk. Fredagskänslan är ju bara så underbar. Tänkte försöka smita hem tidigare i dag och dessutom är middagen redan förberedd. Lovely!

torsdag 7 februari 2019

Bacon- och pastagratäng

Dagens middag blev en god pastagratäng med saker som behövde ätas upp. Jag älskar när jag lyckas göra goda spontanmiddagar av mat som annars riskerar att slängas. En burk crème fraîche, en skvätt grädde, kokt pasta från tidigare middag och två paket bacon var alla i stort behov av att ätas upp och vilken bra kombination det blev.

Jag glömde ta kort så det blev en snabbtagen bild innan allt var slut. Kan nog vara den sämsta bilden jag har tagit o visat och då har jag ändå extremt många dåliga kort. Men jag lovar att gratängen var mycket godare än den ser ut på bilden 😂


Bacon- och pastagratäng

pasta, gärna färdigkokt
2 pkt bacon
1 förp crème fraiche tomat & basilika
1,5 dl grädde
riven ost

Koka pastan om du inte har pasta kvar från någon tidigare middag.
Stek bacon (tips! stek i ugnen), dela i bitar.
Koka ihop smaksatt crème fraiche och grädde. Salta o peppra lite.
Blanda ihop pasta, bacon, sås och lite ost i en smord gratängform.
Strö mer riven ost över.
Gratinera i 200 grader i ca 20 minuter.

**************

Just gratänger är ju perfekt för att använda upp matrester, soppa är också bra. Jag är hyfsat duktig på att ta tillvara all mat, men jag kan definitivt bli bättre på det. Jag mår så dåligt när vi "glömmer" bort mat och det hinner bli dåligt så vi måste slänga det.

Vad har ni för tips för att minska matsvinnet? 

Besatt

Alltså jag har varit galet sugen på semlor. Det blev en besatthet och semlor var det enda jag kunde tänka på 😀 Men nu är jag lite botad för i tisdags fick jag äntligen en efterlängtad och supergod semla, förmodligen Luleås godaste köpes-semla.

En massa kardemumma i den goda bullen och ordentligt med mandelmassa, precis som en semla ska vara. Men de hade fått ytterligare pluspoäng om de hade skippat socker i grädden, för grädde ska inte smaka sött hur lite det än må vara.


Jag tror att jag måste försöka hinna baka lite semlor i helgen mellan alla fotbolls- och basketmatcher, så jag kan frossa riktigt ordentligt i mina supergoda semlor proppade med mandelmassa och kardemumma. Efter det kanske min besatthet har gått över helt o hållet 😃

Njuter 💖

Imorgon är det fredag och sen är det helg. Lovely! Så underbart med lite vila och sovmorgon. Mina två favoritgrejer. Det verkar dessutom som att vi kan få varmare till helgen, bara kring 10 minusgrader. Om det blir så, så måste jag gå ut på en långpromenad. Äntligen! Om det inte snöar för mycket förstås...

Vad har ni för helgplaner?

onsdag 6 februari 2019

Nu får det vara nog...

Jag vet att jag tjatar om denna kyla. Men förstår ni hur länge vi har haft kallt och hur kallt vi har det? I morse vaknade vi till minus 28 - igen! Jag orkar inte mer. Blir det inte varmare snart går jag i ide, lägger mig i sängen under täcket och stannar där tills jag har tinat upp om några dagar.

Fast jag får nog skippa ide-tanken för jag behövs nog på jobbet där vi håller på att slita ihjäl oss. Snart måste det lugna ner sig, eller? Jag längtar till den da'n då jag kan ta lite flexledigt och smita hem redan vid tre. Just nu känns det inte som att den da'n kommer att komma, men vem vet "Plötsligt händer det...."

Något varmare, vackrare och härligare än vädret och jobbsituationen är min otroliga amaryllis. Ser ni hur många blommor/klockor det är?


Sex stora röda vackra blommor från en amaryllis lyser upp mitt vardagsrum. Den som väntar på nå gott... Det var ju ett tag sedan det var jul, men jag njuter lika mycket nu som jag skulle ha gjort då.

Nej, nu är det dags för en kopp varmt te innan jag måste ut i kylan för att hämta Ida från dansen. Brrr, men se'n ska jag inte ut nå mer i dag, utan då är det mysbyxor, filt och soffan som gäller resten av kvällen.

måndag 4 februari 2019

Semmelsnittar

Jag är så himla sugen på semlor, men det verkar vara hopplöst för mig att få tag i några. I lördagskväll var jag och Ida på flera affärer men det var slut överallt. Ni vet hur det blir till slut när man vill ha något så kan man inte sluta tänka på det och man blir bara mer o mer sugen och frustrerad.

I brist på tid och riktiga semlor så bakade jag snabbakade semmelsnittar istället för riktiga semlor och tack vare kardemumman smakade det nästan som semlor.


Semmelsnittar

100 g mjukt smör
1 dl strösocker
2 msk ljus sirap
100 g mandelmassa
2,25 dl vetemjöl
0,5 tsk bikarbonat
1 tsk vaniljsocker
1 tsk kardemumma, malen

Vispa ihop smör, strösocker och sirap till en krämig smet med elvisp.
Riv ner mandelmassan fint och vispa lite till.
Blanda vetemjöl, bikarbonat, vaniljsocker och kardemumma, tillsätt till smörsmeten.
Arbeta ihop bara precis tills det blir en deg.
Rulla degen till tre längder och lägg dem på en plåt. Platta till längderna något.
Grädda i mitten av ugnen i 175 grader ca 12 minuter eller tills de fått en fin, gyllenbrun färg.
Skär längderna i sneda bitar medan de fortfarande är varma.


Jag tror det är min nya favorit-småkaka. De var verkligen supergoda, mandelmassan gör dem lite småsega och det är ju ingen hemlighet att jag älskar kardemumma.