Söta limpor till allt det salta på julbordet är ett måste för mig, framför allt på juldagsmorgonens frukost. Bakom lucka nummer fyra hittade ni min söta jullimpa och här kommer ett annat alternativ - glögglimpor. De här limporna bakade jag för första gången i fjol, men de var så goda så det kommer bli en stående tradition.
Glögglimpa
50 g jäst
50 g smält smör
5 dl glögg
0,75 dl brödsirap
2 tsk salt
3 dl vetemjöl
10 dl rågsikt
Smält smör, häll i glögg och ljumma till 37°C.
Smula jästen i en bunke.
Slå på degvätskan och lös upp jästen.
Blanda ner övriga ingredienser.
Lägg över en bakduk över bunken och jäs degen i 40 min.
Ta upp degen på mjölat bakbord och forma 2 bröd.
Lägg dem i smorda brödformar.
Jäs i 40 min.
Grädda nederst i 200°C i ca 35-40 min.
Pensla med lite sirapsvatten för glansig och söt yta.