En av julens ljuvligaste dofter kommer från pepparkaksbaket. Älskar våra pepparkaksbakardagar för då är det jul! Dessutom har vi så bra flyt numera när vi bakar pepparkakor så missa inte vårt bästa tips vid pepparkaksbak.
Jag tycker om att göra några rätt små pepparkakor som man se'n kan använda att garnera efterrätter med t.ex. pannacotta eller cheesecake. Om man gör större pepparkakor, så man rymmer att skriva namn är de perfekta att använda som placeringskort vid middagar.
Eksta pepparkakor
Koka upp
4 dl socker
2 dl ljus sirap
2 dl vatten
Lyft bort kastrullen från värmen.
Skiva ner i en bunke
250 g margarin eller smör
Tillsätt alla kryddorna i bunken
2 msk mald kanel
1 msk mald kardemumma
1 msk malda kryddnejlikor
1 msk ingefära
Häll den heta sockerblandningen över smör och kryddor i bunken.
Låt stå tills matfettet smält. Rör om då och då.
När blandningen svalnat tillsätt
13 dl vetemjöl
väl blandat med
1 msk bikarbonat
Arbeta ihop degen med en trägaffel, degen blir ganska lös den sväller sedan.
Låt degen vila i kylskåp i 1-2 dygn innan den bakas ut.
Lägg den antingen väl övertäckt i sin bunke eller i en rejäl och rymlig plastpåse.
Knåda gärna degen lite lätt innan den kavlas ut en liten degbit i taget.
Ta lite mjöl både på bakbordet och på kaveln.
Ta ut pepparkaksfigurer med mått.
Grädda kakorna i mitten av ugnen i 180° ugnsvärme i 5-10 minuter beroende på tjocklek.
Passa noga pepparkakor bränns lätt.
******************
Det har fortsatt att snöa så nu har vi ett ganska tjockt vitt fint snötäcke ute som lyser upp och ger julstämning deluxe. Mysigt eftersom jag inte behöver ut med bilen, skulle jag vara tvungen att ta ut bilen i dag hade jag kanske inte tyckt att all snö på vägen hade varit lika mysigt.