onsdag 5 december 2018

Lucka 5: Eksta pepparkakor

En av julens ljuvligaste dofter kommer från pepparkaksbaket. Älskar våra pepparkaksbakardagar för då är det jul! Dessutom har vi så bra flyt numera när vi bakar pepparkakor så missa inte vårt bästa tips vid pepparkaksbak.

Jag tycker om att göra några rätt små pepparkakor som man se'n kan använda att garnera efterrätter med t.ex. pannacotta eller cheesecake. Om man gör större pepparkakor, så man rymmer att skriva namn är de perfekta att använda som placeringskort vid middagar.


Eksta pepparkakor

Koka upp
4 dl socker
2 dl ljus sirap
2 dl vatten
Lyft bort kastrullen från värmen.

Skiva ner i en bunke
250 g margarin eller smör

Tillsätt alla kryddorna i bunken
2 msk mald kanel
1 msk mald kardemumma
1 msk malda kryddnejlikor
1 msk ingefära

Häll den heta sockerblandningen över smör och kryddor i bunken.
Låt stå tills matfettet smält. Rör om då och då.

När blandningen svalnat tillsätt
13 dl vetemjöl 
väl blandat med
1 msk bikarbonat

Arbeta ihop degen med en trägaffel, degen blir ganska lös den sväller sedan.
Låt degen vila i kylskåp i 1-2 dygn innan den bakas ut. 
Lägg den antingen väl övertäckt i sin bunke eller i en rejäl och rymlig plastpåse. 
Knåda gärna degen lite lätt innan den kavlas ut en liten degbit i taget. 
Ta lite mjöl både på bakbordet och på kaveln.
Ta ut pepparkaksfigurer med mått.
Grädda kakorna i mitten av ugnen i 180° ugnsvärme i 5-10 minuter beroende på tjocklek. 
Passa noga pepparkakor bränns lätt.


******************

Det har fortsatt att snöa så nu har vi ett ganska tjockt vitt fint snötäcke ute som lyser upp och ger julstämning deluxe. Mysigt eftersom jag inte behöver ut med bilen, skulle jag vara tvungen att ta ut bilen i dag hade jag kanske inte tyckt att all snö på vägen hade varit lika mysigt.

tisdag 4 december 2018

Kycklingtortilla

Vi äter annat än julinspirerad mat trots att det är december. Bland annat har vi ätit familjens storfavorit, men jag gjorde den enkla och smidiga varianten. Istället för att krydda helt själv använde jag smaksatt crème fraîche - så himla smidigt.


Kycklingtortilla

1 kg kycklingfiléer
0,5 purjolök
1 paprika
1 brk majs
2 msk chilisås
2 msk tomatpuré
2-3 dl crème fraiche med chilismak
8 tortillabröd
riven ost

Strimla kyckling, purjolök och paprika.
Fräs kycklingen några minuter, salta o peppra.
Blanda ner purjolöken och paprikan och låt fräsa med.
Rör ner majs, chilisås, tomatpuré och crème fraiche.
Koka ihop några minuter.
Fyll tortillabröden med kycklingröran.
Rulla ihop och lägg i en ugnssäker form tätt bredvid varandra.
Strö på riven ost.
Gratinera ca 10 minuter i 225°.


Vill man dra ner på kolhydrater så kan man använda low carb-tortillas eller göra som jag - äta röran tillsammans med en sallad. Supergott!

Själva röran är så himla god och egentligen är det ju inte kycklingen som ger den smak så jag och Olivia har börjat spåna vad man kan tillsätta mer för grönsaker. Att skära och steka kycklingen är det tråkiga momentet och det skulle vara skönt att kunna minska ner kycklingmängden. Framför allt med tanke på att vi ofta måste göra dubbel sats eftersom alla vill äta mycket och även få över en massa rester.

Lucka 4: Söt jullimpa

I dag fick vi äntligen vakna upp till ett vitt snötäcke, så skönt att slippa det kompakta mörkret. Tänk vad lite snö kan lysa upp. För att inte tala om vad snön gör för julkänslan. Hade jag haft lite mer tid hade jag tagit en promenad till jobbet i det vackra vinterlandskapet.

Till allt det salta på julbordet passar det perfekt med en söt limpa och jag brukar varje år göra den här goda limpan som sötas med sirap och apelsinmarmelad.


Söt jullimpa

100 g jäst
5 dl mjölk
2 dl mörk sirap
1 dl apelsinmarmelad
8 dl rågsikt
ca 8 dl vetemjöl

Smula jästen i en degbunke. Värm mjölken till 37 grader.
Häll lite mjölk i bunken och rör tills jästen har löst sig.
Blanda ner resten av mjölken, sirap och marmelad.
Arbeta in rågsikten och nästan allt vetemjöl. Arbeta degen tills den släpper bunkens kanter.
Låt jäsa under bakduk till dubbel storlek, ca 30 min.
Stjälp upp degen på mjölat bakbord och arbeta in mer mjöl om det behövs.
Dela degen och forma tre limpor. 
Lägg dem på plåt med bakpapper och skär några snitt i varje limpa.
Låt jäsa ca 30 min.
Grädda i nedre delen av ugnen i 175 grader i ca 40-50 min.


Har ni något bröd som ni alltid har till jul men bara till jul? Den här limpan är en sån, för jag bakar den aldrig annars utan det är verkligen en jullimpa för oss.

måndag 3 december 2018

Lucka 3: Saffranssilviakaka

I dag bjuder jag på en god klassisk kaka med jultwist tack vare saffran. Det här lilla experimentet blev så himla lyckat och jag ska snart baka årets omgång. Längtar! Under jul fikar man lite extra mycket, eller hur? 

Eller är det bara jag som tycker det är extra gott och mysigt att fika i jultider med alla tända ljus och allt gott som finns. Jag är uppe längre på kvällarna för att njuta extra mycket av den här tiden med allt julpynt och alla ljus.


Saffranssilviakaka i långpanna

Kaka
4 hela ägg
2 äggvitor
5 dl socker
2 pkt saffran
5 dl vetemjöl
5 tsk bakpulver
2 dl vatten

Glasyr
2 äggulor
200 g smör
2 dl socker
4 tsk vaniljsocker
3 dl kokos

Kaka
Vispa de hela äggen, äggvitan och strösockret pösigt med elvisp.
Tillsätt saffran vispa lite för att blanda om ordentligt.
Blanda mjöl och bakpulver, sikta ner i äggsmeten. Rör i vattnet. 
Häll i långpanna med bakplåtspapper
Grädda 175 grader i 20-25 min i mitten av ugnen.
Låt kallna

Glasyr
Smält smöret, tillsätt socker och vaniljsocker. Rör tills sockret löst sig och smeten har svalnat något.
Rör sedan ner äggulan när smeten har svalnat något.
Bred glasyren på den kalla kakan, strö över kokos.

söndag 2 december 2018

Lucka 2: Julmustkyckling

I lucka nummer två gömmer sig julens godaste kycklingrätt som vi alltid äter på första advent. Julmust i grytan och julmust i glasen är det som gäller då. Fast i år ska vi äta det i morgon måndag istället eftersom Isak inte är hemma till middag i dag och enligt honom är det här svingott 😀 och då vill jag ju inte att han går miste om vår mysiga  och goda tradition.


Julmustkyckling

1 kg kycklingfilé
3 dl crème fraiche
3 dl julmust
1,5 hönsbuljongtärning
1,5 tsk malen ingefära
1,5 tsk rosmarin
1 msk kinesisk soja

Dela kycklingen i mindre bitar, stek, salta o peppra.
Blanda crème fraiche, julmust, buljongtärning, ingefära, rosmarin och soja i en traktörpanna.
Koka upp.
Lägg i kycklingen och låt koka ca 10 min.
Garnera ev med färsk rosmarin.
Servera med ris eller ugnsrostade rotsaker.

***************

Fick en välbehövlig o skön sovmorgon i dag och har precis tänt första ljuset och satt mig framför Vinterstudion för lite frukost. En riktig mysmorgon, så det lär bli några koppar te innan jag lämnar köket. OM jag lämnar köket, jag kanske stannar här hela da'n - mitt favoritrum. 

Funderar på att baka lite i dag, men har så svårt att bestämma vad jag ska baka så det kanske slutar med att det inte blir nå bakat överhuvudtaget.

lördag 1 december 2018

Lucka 1: Rocky Road nötfri och underbart god

I dag är det 1 december och det är dags att köra igång Matros julkalender 2018 och vi börjar med julens absolut godaste godis. Gör man en sats redan nu så hinner man göra (minst) en till innan jul. Rocky Roads blandning av sött, salt och choklad har alltid varit en storfavorit. Originalet innehåller jordnötter men pga allergi har jag bytt ut jordnötterna mot salta frön istället. Och vet ni vad? Det blir minst lika gott.


Rocky Road

300 g mörk god choklad
20 st dumlekola
2 dl mini-marshmallows
1 dl saltade och torrostade solroskärnor
1 dl saltade och torrostade pumpakärnor

Smält chokladen på låg värme i vattenbad (i en skål över kokande vatten).
Klipp dumlekolorna på mitten.
Häll ner alla frön i chokladen, rör runt.
Rör ner dumle och marshmallows.
Fyll smeten i en avlång bakpappersklädd form (ca 1,5 liter). 
Låt stelna i kylskåp.
När kakan har stelnat, skär upp den i bitar.


torsdag 29 november 2018

Matros julkalender 2018

I år tänker jag ha en julkalender här på bloggen. Jag bjuder er på ett gammalt favoritrecept varje dag fram till jul och vi börjar på lördag med lucka nummer 1 och sedan fortsätter vi fram till julafton. 
Vad tror ni om det? Hänger ni med?


Det bästa med julen är alla traditioner så jag vill ju dela med mig av alla våra traditioner och godsaker. Jag vill inte ha en massa nya godsaker varje jul utan jag vill ha gamla godingar spetsade med några få nyheter. 

Precis så blir även bloggen fram till jul, gamla favoriter varvade med årets nyheter och det blir en blandning av mat, godis och bakning.

Perfekt juluppladdning enligt mig