tisdag 16 oktober 2018

Stark srirachagryta med fläskfilé

Här kommer receptet på en supergod gryta med styrka. Brukar ni använda srirachasås? Det är Isaks favorit, han använder den på spagetti o köttfärssås, varma mackor och till lite allt möjligt.


Stark srirachagryta med fläskfilé

1 kg fläskfilé eller fläskytterfilé
salt o peppar
1 stor burk hela champinjoner
1 dl syltlök
2 dl crème fraiche
2,5 dl grädde
1 msk kinesisk soja
2 msk kalvfond
1 msk tomatpuré
1-2 msk srirachasås

Putsa fläskfilén och skär i skivor, bryn dem, salta o peppra. Lägg på ett fat.
Jag klippte sen filéskivorna till grova strimlor innan jag la dem i en ugnsform. Men det är en smaksak.
Lägg champinjoner och syltlök på köttet.
Koka ihop övriga ingredienser i en kastrull. 
Häll såsen över allt i formen.
Tillaga i 200 grader, tills allt är varmt, ca 20 minuter


Jag åt stekt vitkål till grytan med den supergoda såsen medan övriga familjen åt potatisgratäng. Jag använde 1 msk srirachasås och det blev lite småstarkt, lagom enligt mig. Vill man ha stark mat måste man öka på av just srirachasåsen som ger ordentlig styrka i små mängder.


***********

När jag har alldeles för mycket att tänka på eller fixa så går hjärnan på högvarv och jag sover superdåligt. Jag kan inte slappna av utan tankarna tar över. I natt var det en sån natt och jag fick alldeles för få timmars sömn så jag trodde det skulle bli en jobbig dag. Men det har gått så bra, jag har inte ens känt mig speciellt trött.

Många av gårdagens problem är på väg att bli lösta så nu både tror och hoppas jag på en hel natts sömn om ett tag. Dessutom har jag lite sovmorgon i morgon. Perfekt!

måndag 15 oktober 2018

Havrekakor

En lång måndag börjar lida mot sitt slut och jag har nu en lugn hemmakväll framför mig. Precis vad jag behöver i dag.

Så nu tänkte jag ge er receptet på dessa goda kakor som jag bakade till Isak i lördags. När han var liten älskade han havrekakor och de verkade gå ner nu också 😀


Havrekakor

200 gr smör
2 dl socker
3 dl mjöl
3 dl havregryn
1 tsk bikarbonat

Smält smöret och blanda i de övriga ingredienserna till en kakdeg.
Forma runda bollar och tryck till dem med en gaffel.
Lägg på en plåt och grädda i ca 8-10 min i 175°


Superenkla att göra så jag slängde ihop dem snabbt efter frukost trots att jag egentligen inte hade tid till att stöka ner i köket eftersom gästerna skulle komma på ett par timmar.

Det blir så himla god smak med havre i kakor, så det här är en favorit för mig också och trots att jag undviker att äta kolhydrater var jag tvungen att ta en liten liten tugga.

söndag 14 oktober 2018

Matsedel v.42 oktober 2018

Nu är det redan mitten av oktober, snart får man börja julbaka 😀 Men först är det halloween och ni har redan börjat efterfråga roliga/läskiga halloween-recept. Så till veckan tänkte jag börja tipsa om mina favorit-halloween-recept, men nu först blir det en veckomatsedel.


Matsedel v.42 oktober 2018

Köttfri måndag
Det finns så mycket god mat utan kött, eller hur? Omelett är en storfavorit hos mig och här tillsammans med färsk nyttig spenat. Perfekt kombo!

Tisdag
Dill är ofta en lite bortglömd krydda för mig men jag tycker alltid att det är så himla gott när jag väl använder den.

Onsdag
En gammal vardagsfavorit som jag gjorde jätteofta tidigare. Mina barn tycker inte om korv-i-ugn när man tillagar en hel falukorv. Men tack vare att man delar korven i småbitar så blir den mer stekt än kokt i den här maträtten och barnen gillar den.

Torsdag
En snabblagad gryta med favoritingredienserna kyckling och röd pesto. Se'n kan man variera den i det oändliga genom att tillsätta andra ingredienser t.ex. zucchini, svamp, paprika, ruccola, oliver och/eller andra godsaker.

Mysfredag
Vem tackar nej till smörgåstårta? Inte jag, och det är inte speciellt svårt att göra en egen som är så mycket godare än de köpta.

Veckans godsak
Choklad i mängder är det bästa jag vet och det här är nog favoritefterrätte
Chokladpavlova

*****************

Kom ihåg att rösta på mig i Matbloggspriset Folkets val!

Jag blir jätteglad om ni vill rösta på mig och så här gör ni:
1. Klicka på länken här.
2. Gilla Facebook-bilden som ni kommer till, funkar om ni sitter vid en dator.
Via en mobil verkar det som att ni måste leta fram matro-bilden.



Tack på förhand🙏

lördag 13 oktober 2018

Mellanbarnets dag

I dag var det Isaks stora dag och han har firats hela da'n. Det började vid frukost, fast det var nog närmare lunch än frukost när han väl kom upp. Redan där fick han några av dagens paket och en giffel fick agera tårtbit 😀


Det har varit så mycket den senaste tiden så jag orkade inte ordna något stort kalas för honom i år. I går firade vi med pizza och god dryck hos mina föräldrar och i dag blev det födelsedagsfika hemma hos oss. Väldigt lugnt och mysigt firande, precis som det blev för Olivia för ungefär en månad se'n. Vi satsar på nästa år då de fyller 18 och 20 år.

På eftermidda'n dukade jag upp till fika. Jag hade förvarnat om att det bara skulle bli köpesfika, men som vanligt är jag väldigt dålig på att hålla sånt. I morse, när Isak fortfarande sov, så ställde jag mig o bakade äppelpaj, havrekakor och lchf-kladdkaka. Olivia bara suckar åt mig att jag inte kan ta det lugnt.

En bra blandning av hembakat och köpt fika.
Isaks gamla dopservetter kom till användning.

Innan vi satte oss för att äta middag var det dags för årets sista paket. Nu är det ett helt år kvar till han får några fler födelsedagspresenter. Det är inte lätt att hitta bra presenter till en 17-åring, utan att bli ruinerad. Men jag hoppas att han blev nöjd, jag fick i alla fall en tack-kram 💖


Till middag hade Isak beställt potatisgratäng och självklart fick han det. Dessutom hade han önskat kött, men det blev en köttgryta istället. Det är Leif som är steka-kött-experten hos oss och eftersom han inte var hemma så gjorde jag det lätt för mig och fixade en god och stark fläskfilégryta istället. Det är min specialitet!

torsdag 11 oktober 2018

Norr vs söder


I förra veckan kom det ett pressmeddelande angående Matbloggspriset. Det blev ganska tydligt att jag ensam "försvarar" norra Sverige 😀 De flesta bloggare bor i Stockholm, några få kom från andra städer i södra Sverige och se'n lilla jag från fina Luleå 💖

Dessutom är det en stor bakbloggs-dominans, många renodlade bakbloggar till skillnad mot Matro som både handlar om bakning och matlagning. Det bästa av två världar 💕

Här kan du läsa hela pressmeddelandet: http://www.mynewsdesk.com/se/stockholmsmassan/pressreleases/bakbloggsdominans-i-matbloggspriset-folkets-val-2018-2741904?

Ni som nominerade mig till detta fina pris. Jag är så glad och tacksam! Men kom ihåg att nu har tävlingen gått vidare och det är antal gilla-markeringar som räknas. Så ni måste in o gilla min bild för att fortsätta hjälpa mig, se nedan. Om ni dessutom delar länken till era vänner och ber dem rösta på mig så blir jag ännu gladare 😉

Om ni är osäker på om ni har röstat på mig så kan ni gå in på bilden, via länken, och se om gilla-markeringen är blå. Är den blå har ni gillat/röstat är den grå så ska ni klicka på den för att ge mig en röst.

*****************


Kom ihåg att rösta!

Jag blir jätteglad om ni vill rösta på mig och så här gör ni:
1. Klicka på länken här.
2. Gilla Facebook-bilden som ni kommer till, funkar om ni sitter vid en dator.
Via en mobil verkar det som att ni måste leta fram matro-bilden.



Tack på förhand🙏

onsdag 10 oktober 2018

Stress vs lugn

Så här var gårdagen!


Vilken dag det var i går. Tur att det bara är då och då som jag har fullt upp hela da'n och kommer hem först vid 7-tiden och dessutom inte har tid att äta middag för jag har fullt upp även när jag kommer hem. I dag har jag planer på att både äta och laga middag. Vi får se om jag lyckas!

Mitt största stressmoment just nu är att jag har ett kalas att fixa. På lördag fyller Isak år och jag måste planera fika o mat, handla, baka, städa och framför allt enligt Isak så måste jag hinna fixa några presenter. Tiden går för fort just nu och inte blir det bättre av att Leif jobbar på annan ort så jag är ensam om att rodda allt. Men jag är ju van....

Nu är det slutgnällt och jag ska sätta mig och försöka äta lite frukost med tända ljus och njuta av lugnet i nån minut.
Hoppas du får en lugn o fin dag!


*****************

Jag är en av tio finalister i Matbloggspriset Folkets val!

Jag blir jätteglad om ni vill rösta på mig. Så här gör ni::
1. Klicka på länken här.
2. Gilla Facebook-bilden som ni kommer till.



Tack på förhand🙏

måndag 8 oktober 2018

Citrontimjankyckling

Man kan aldrig få för många kycklinggryterecept, eller hur? Så här kommer ett till riktigt smarrigt kycklingrecept som passar perfekt till pasta tack vare parmesanosten.

Jag åt strimlad stekt vitkål istället för pasta och tack vare extra parmesan på toppen kändes det som att jag åt pasta. Konstigt hur man kan lura hjärnan.


Citrontimjankyckling

1 kg kycklingfiléer
1 burk hela champinjoner
1 röd paprika
2 dl crème fraiche
4 dl grädde
1 msk kycklingfond
1 msk dijonsenap
3 msk vitt vin
0,5 dl färsk citrontimjan, hackad
1-2 tsk torkad timjan
en skvätt pressad citron
2 nävar ruccola
2 dl parmesan

Dela kycklingfiléerna, salta o peppra och stek. Lägg över i en gryta.
Tillsätt champinjoner, paprikabitar, crème fraiche, grädde, fond, senap, vitt vin, citrontimjan och timjan.
Koka ihop några minuter.
Tillsätt ruccola, smaka av med citron och koka ytterligare någon minut.
Dra kastrullen från plattan och tillsätt parmesan.
Rör om tills osten har smält.
Servera till pasta och riven parmesan.


Så himla gott alltså och jag saknade inte pasta nånting. Så det här kommer jag snart göra igen. Eftersom grytan såg så beige och tråkig ut utan färg använde jag upp ruccola som vi hade i kylskåpet och som behövde ätas upp. Jag trodde jag skulle få klagomål för det, men ingen sa nånting utan åt med god aptit.

yummie!
Jag använde min nya fina gryta.