onsdag 26 september 2018

Sparrisstuvning lchf

Ugnsomelett med sparrisstuvning är så himla gott och det var en av rätterna på vår småplocksmiddag i lördags. Perfekt buffémat och perfekt lunchmat tillsammans med en god sallad. Många har det kanske på sitt julbord, men det är lika gott året om.


Sparrisstuvning lchf

1 burk vit sparris + spad
2 dl grädde
60 g philadelphiaost
salt o peppar

Häll av spadet från sparrisen men spara det.
Koka ihop grädde och ost tills det tjocknar lite.
Tillsätt sparris och lite sparris-spad för mer smak. Ta inte för mycket så det blir för lös stuvning.
Koka upp, smaka av med salt och peppar.


Stuvning brukar innebära att man reder med vetemjöl, men eftersom jag undviker mjöl just nu så gjorde jag en liten fastare sås tack vare osten. Och det blev superbra och gott, är redan sugen på det igen.

Tänk att det här kan vara så gott.
Tillsammans med en ugnsomelett blir det en kanonmåltid.

måndag 24 september 2018

Olivia 19 år

Olivia brukar firas med stora höstfester men i år höll vi det lite mindre, endast mormor o morfar var bjudna. Men vi fick en riktigt mysig och varm kväll trots regnrusket utanför. Som vanligt när det är fest börjar vi med bubbel och till det lite goda snacks. Perfekt början!


Drinktilltugg

prosciutto
ölkorv
solrosfrön
morötter
sugar snaps
chili-taralli (liknande grissini men roligare form)



Jag gjorde det lätt för mig genom att bjuda på kycklinggryta - lättlagat och blir nästan alltid gott. Till det serverade jag tillbehör för alla smaker. Jag glömde dock att ta bild på vår varmrätt och vårt dukade bord, men jag lägger in en gammal bild så ni får se hur gott det ser ut i alla fall.


Varmrätt

pasta
broccoli
sallad


Till efterrätt dukade jag fram en massa godsaker och se'n fick var och en bygga ihop sin egna efterrätt. Moussen med chokladbitar är min favorit och glass är Idas och våra självklara val. Kokosflakes var otroligt gott till yoghurtmoussen och lär bli en stående favorit.


Efterrätt

Yoghurtmousse med choklad
glass
hallon
kokosflakes
strössel
mini-marshamallows
vaniljfudge


Om mindre än tre veckor är det dags för nästa kalas då Isak fyller år. Han fyller år på en lördag så få se vad vi fixar för firande då. Kanske lite lördagsfika för släkten eller en lugn middag med familjen. Ser precis att det är dubbla hockeymatcher hemma, både damerna och herrarna, den da'n och det lär varken Olivia eller Leif vilja missa. Det kanske slutar med ett lunchkalas 😀

Fem dagar kvar

God morgon! Då har vi vaknat upp till en ny vecka, en vecka med fem arbetsdagar igen. Det var så himla skönt och välbehövligt med en tre-dagars-helg. Så mycket mer man hinner, trots att jag egentligen inte var hel-ledig på fredag. Känner mig så nöjd med helgen och allt jag har hunnit, så nu är jag redo för jobb och vardag(stress)en.

Det kan nog bli en bra måndag för tack vare att det blev tidiga kvällar hela helgen så känner jag mig faktiskt riktigt utvilad trots att jag har legat vaken i natt. Är det fullmånen som spökar lite i förtid?


Ha en bra måndag, det är bara 5 dagar kvar till helg 😂

söndag 23 september 2018

Matsedel v.39 sista veckan i september 2018

Är ni redo för en ny arbetsvecka? Tänk imorgon börjar septembers sista vecka. Det var ju alldeles nyss det var tokvarmt och vi hade semester. Tiden går fort när man har roligt 😀

Som vanligt när jag gör dessa veckomatsedlar så hittar jag gamla favoriter som jag blir sugen på. Den här veckan måste jag tipsa lite extra om veckans godsak, den är såå otroligt god och är en riktig höstkaka med lingon och kanel. Jag får alltid en massa wow-kommentarer när jag bjuder på den. Och vem vill inte ha det?


Matsedel v.39 sista veckan i september 2018

Köttfri måndag

Tisdag

Onsdag

Torsdag

Mysfredag

Veckans godsak

lördag 22 september 2018

Plockmat x två

Vilken underbar lördag vi har haft, vi tjejer i familjen!

Killarna är på sitt håll men vi tjejer är hemma och myser och har haft en helt ledig och härlig lördag.  Så ovanligt att bara vara ledig och göra en massa mysigt. Ingen stress, inga måsten.

Till hockeyn, som tyvärr slutade med förlust, dukade vi fram lite snacks framför tv:n. Yummi.


Hockeysnacks

gurk- och morotsstavar
sugar snaps
dipp
ölkorv
serranoskinka
rostade och saltade solrosfrön
taralli


Eftersom vi älskar plockmat fortsatte vi med det temat även till middag. Det blev en sen middag med mycket gott på bordet. Där alla hittade flera av sina favoriter. Såna här middagar är så tacksamma att göra eftersom det är superenkelt att fixa och alla älskar det.

Plockmatsmiddag
Västerbottensskagen
serranoskinka o brieost
vitlöksbröd
sallad
ugnsomelett
sparrisstuvning
chicken nuggets

Alldeles strax ska jag gå och lägga mig, tänkte fortsätta denna lugna lördag med att ta en tidig kväll och läsa några kapitel ur boken jag håller på med just nu. Det är alldeles för sällan jag kommer i säng i så pass bra tid så att jag orkar läsa lite innan jag somnar. Men ikväll kanske det händer....

God natt, nu loggar jag ut denna blåsiga men härliga lördag.

Söndagsgryta med fläskfilé och massa gott

Nu ska ni få receptet på en riktigt god gryta med fläskfilé och en massa annat gott, passar perfekt att bjuda på imorgon för att avsluta helgen på bästa sätt. Eller varför inte äta den redan ikväll - namnet till trots.

Det här är en variant av Kreolskans söndagsgryta - den har ni väl hört talas om? Jag har skippat korven och har annan kryddning så därför ändrade jag även namnet lite.


Söndagsgryta med fläskfilé och massa gott

1 fläskfilé
1 paket bacon
färska champinjoner 
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
1 röd chili
röd paprika

3 dl grädde
2 dl crème fraiche
1,5 msk kalvfond
1 msk soja
2 tsk torkad timjan
salt, peppar

1-2 dl syltlök
1-2 dl cornichoner
1-2 dl svarta oliver 

Putsa fläskfilén och skär i skivor, stek och salta o peppra.
Stek bacon, strimla.
Klyfta champinjonerna, stek och salta o peppra.
Hacka lök, finhacka vitlök, dela chilin och gröp ur kärnorna, strimla den. Fräs i lite smör.
Kärna ur paprikan och skär i mindre bitar. Stek lite snabbt.
Lägg allt i en gryta tillsammans med grädde, crème fraîche, kalvfond, soja och timjan.
Låt småputtra i ca 10 minuter
Tillsätt syltlök, cornichoner och oliver till grytan. Koka upp och låt allt bli varmt.


Så gott det här var och precis vad jag var sugen på. Cornichoner är ju såå gott. Varför äter jag det så sällan? Och det visade sig att Ida älskar syltlök, så det måste jag också börja använda oftare.


Eftersom jag var ledig igår fick jag en bonusdag den här helgen och det känns helt underbart att det är lördag i dag och vi har hela helgen framför oss. En helg med en ganska kort to-do-list dessutom. Lovely!

Undra vad man då ska passa på att göra? Shoppa? Baka? Fika? Slöa? Ja, vi får se vad vi känner för att göra. Nu ska jag i alla fall börja med lite te och soffhäng.

Ha en härlig lördag!

fredag 21 september 2018

Life is good

Vaknade alldeles för tidigt men det gör inget för jag vaknade med ett härligt fredagshumör. 
Solen skiner, ledig från jobbet och vi ska ha middagsgäster. Känns som att det kan bli en bra dag det här. Hoppas inte känslan är fel 😇


Har börjat morgonen på bästa sätt - med lugn o ro och en stor kopp te. Åh vad jag älskar att ta det lugnt på morgonen. Stor skillnad mot för de stressiga vardagsmorgnarna när jag vill komma till jobbet så fort som möjligt och inte vill "slösa" tid hemma.

Men nu har jag tagit det lugnt tillräckligt länge, så nu är det dags att lämna frukostbordet och sätta igång med dagens to-do-list. Alldeles strax ska vi åka till sjukhuset för en luftburen-jordnöts-provoakation för Ida. Håll tummarna att det går bra!

Njut fredagen!