torsdag 9 augusti 2018

Drinken Hugo

Nu är semestern slut och jag är tillbaka på jobbet. Med tanke på hur slutet av semestern blev med sjukhusbesök, dåligt bemötande, minimalt med hjälp och stressiga dagar så hade jag gärna haft semester och vilat några dagar till. Känner mig lika trött nu som jag var när jag gick på semester, tur att det snart är helg.

Vad som är riktigt glädjande är att det är fredag imorgon och vi smygstartar helgen redan nu med en drinktorsdag. En läskande svalkande drink som känns som en riktig sommardrink så skynda er att prova innan sommaren är slut 😀 Nej så bråttom är det inte, nog funkar den annars också.


Drinken Hugo 1 glas

2 msk flädersaft (koncentrerad)
1 msk färskpressad lime
1,5 dl mousserande vin
0,5 dl sodavatten
några blad färsk mynta
is, limeskivor

Lägg några isbitar i ett glas. 
Muddla mycket försiktigt myntan och häll i flädersaft och limesaft. 
Fyll på med vin och sodavatten. 
Dekorera med en myntakvist och/eller en skiva lime.


Jag var lite för snål med myntan för jag är så rädd att mynta-smaken ska ta över, så nästa gång ska jag vara lite modigare. Drinken var väldigt läskande en stekhet sommardag och perfekt som fördrink.

måndag 6 augusti 2018

Rabarberkaka lchf

Sommarens kaka måste vara denna med rabarber och utan vetemjöl och vanligt socker, kryddad med kanel och kardemumma. Jag har gjort den flera gånger redan och på onsdag när mamma fyller år är det dags igen. Den blir lika uppskattad varje gång och jag älskar den med en (stor) klick grädde.


Rabarberkaka lchf

4 ägg
0,75-1 dl Icas sötströ
125 gr smält smör
0,5 dl vispgrädde
1 dl mandelmjöl
4 msk kokosmjöl
2 tsk bakpulver

5 dl rabarber
2 tsk kanel
2 tsk kardemumma

Dela rabarbern i småbitar, blanda med kanel och kardemumma.
Vispa ägg och sötströ luftigt och vitt.
Vispa ner det smälta smöret och grädden i äggsmeten.
Blanda de torra ingredienserna och rör ner och blanda ordentligt.
Häll upp i en smord form.
Fördela de kryddade rabarberbitarna över smeten och tryck ner dem lite.
Grädda i nedre delen av ugnen i 200 grader ca 40 minuter.

Det här är en riktig höjdarkaka som även de som inte drar ner på kolhydrater tycker om. Jag har varit förutseende och fryst ner rabarber för att kunna göra den i vinter då man inte kan hämta rabarber i trädgården.


I dag har det varit en riktig städ- och plockardag. Jag hade så många planer på att röja i en massa förråd den här sommaren, men det blev inte mycket gjort. Solen o värmen gjorde så att man hellre ville sitta ute och njuta av sommaren så mycket som möjligt. Så nu får allt röjande bli hösten projekt istället.

Men i dag har jag i alla fall rensat bland barnens böcker, spel och pussel och tagit bort allt som de nu är för stora för. Så nu har jag ett skåp redo för nya spel och böcker som passar bättre just nu.

På spisen står en köttfärssås och puttrar, min och Isaks vardagsfavorit men som de övriga i familjen aldrig längtar till såsom vi gör och därför äter vi det alldeles för sällan. Men i dag ska jag njuta av en god köttfärssås, lite riven ost och en god sallad. Vardagslyx!

söndag 5 augusti 2018

Kokoskakor

Är ni sugen på något gott? Dessa kakor går snabbt att slänga ihop och klicka ut i formar och se'n grädda några minuter. Istället för att göra fina kokostoppar gör jag dem som kokoskakor så går det ännu fortare att baka dem.

Dessa bakade jag under fotbolls-vm och medan Sverige fortfarande var kvar i turneringen. Jag använde fina gula och blå formar för att kunna duka upp till smarrigt fotbollsfika.


Kokoskakor

50 g smör
2 ägg
1 dl socker
200 g kokosflingor

Smält smöret. 
Blanda ägg och socker. Vispa inte, då flyter kakorna ut. 
Tillsätt kokos och det smälta smöret. 
Låt smeten stå cirka 10 minuter så att kokosflingorna sväller, då behåller kakorna formen.
Klicka ut smeten med hjälp av två teskedar på en plåt med bakplåtspapper eller i småbrödsformar. 
Grädda i mitten av ugnen i 175 grader cirka 10 minuter. 
Lossa kakorna innan de kallnat om du har klickat ut dem på bakplåtspapper.


Jag använder alltid formar när jag gör kokoskakor för då får man med sig det gottiga i botten. Precis när jag hade hällt i sockret kom jag på att dessa kakor måste ju vara perfekt att göra kolhydratlåga om man använder t.ex. sötströ eftersom de är naturligt glutenfria dessutom. Så nästa gång jag bakar dem ska jag prova nån annan sötning.


Börjar du jobba i morgon? Jag börjar på torsdag så jag har semester i 3 dagar till 🙏 och barnen har hela 2,5 vecka kvar innan skolan börjar igen. Fast nu till veckan ska Ida gå en basket camp i 3 dagar, hoppas det blir roliga dagar för henne.

En kväll utan sol och värme, det hör inte till vanligheten. Kanske läge att börja se nån ny serie när vi ändå håller oss inomhus.

lördag 4 augusti 2018

True colours

Har ni sett att det mousserande vinet med de Pride-inspirerade vackra flaskorna nu även finns i piccolo-flaskor? Perfekt för mig som är ensam i familjen att tycka om torrt mousserande vin. Känns så onödigt att öppna en hel flaska så mycket bättre med dessa småflaskor.

Även perfekt när jag vill göra en Aperol Spritz och inte behöver så mycket bubbel till ett glas av min favoritsommardrink.


Aperol Spritz

3 delar Prosecco
2 delar Aperol
1 del sodavatten (jag använder vanligt "bubbelvatten")
is
apelsinklyftor/skivor

Fyll ett stort (vin)glas med mycket is. 
Häll på prosecco, Aperol och toppa med soda. 
Garnera med apelsin.


Jag tycker att flaskorna är så sjukt snygga, de små och stora flaskorna har båda regnbågsfärgerna men är i olika mönster. Blir en extra prydnad på bordet.

Lite intressant fakta: True Colours skapades för att hjälpa och stötta människor i HBTQ-communityn och deras släkt och vänner. Eftersom en del av försäljningen går direkt till Regnbågsfonden bidrar alla som köper True Colours till att människor i hela världen får förutsättningar att vara sig själva utan att behöva vara rädda för att bli förföljda. Sedan startskottet för drygt ett år sedan har över en miljon kronor samlats in till fonden. Regnbågsfonden startades och drivs av Jonas Gardell, Jon Voss och Arto Winter och hjälper såväl HBT-organisationer som enskilda HBT-personer i världen med ekonomiskt bistånd.


Åh nu börjar semestern lida mot sitt slut, känns inte som att jag är riktigt redo för jobb, höst, skola och att alla aktiviteter drar igång. Hade gärna haft sommar och semesterlunk nån vecka till. I och för sig har jag 3 semesterdagar kvar för jag börjar först på torsdag. Känns lite skönt att jag var smart när jag bokade in semestern och gjorde så att jag börjar med en kortvecka på 2 dagar.

fredag 3 augusti 2018

Grillknytis

I onsdags fick vi en magisk kväll med vänner på vår altan, vi satt ute i värmen till 23-tiden. Vanliga somrar brukar det inte bli många sådana kvällar, men den här sommaren har vi haft så många härliga kvällar och jag är glad att vi hann få till denna grillknytis också innan värmen försvann. (Som den verkar ha gjort i dag)


Grillknytis

Fördrink

Hugo med bl.a. fläder och mousserande vin
solroskärnor och popcorn

Grillbuffé

grillade champinjoner
grillad halloumi
grillat kött och kyckling

sötpotatissallad
sallad
vattenmelon+feta

örtsås

Efterrätt

rabarberkaka lchf
grädde och glass

Fördrinken Hugo med smak av Fläder
Mycket gott på buffébordet, den gröna såsen blev en storfavorit och jag ska tigga till mig receptet.
Ett stort fat med kött och kyckling från grillen
Det är så enkelt och gott med knytis, dels så hjälps alla åt och dels får man prova nya saker och smaker som man själv kanske inte skulle komma på. (Fast eftersom jag älskar att laga mat till fester o kalas brukar jag vara dålig på att ordna knytkalas. Men jag ska bättra mig.)

Det är inte ofta som vi har både varma och mörka kvällar eftersom vi har så ljusa nätter i juni o juli och så här vid månadsskiftet juli/augusti när det börjar bli lite mörkt på kvällarna/nätterna brukar det vara fuktigt och småkyligt så man vill inte sitta ute halva nätterna. Mysig altanbelysning är alltså inte mycket för oss, men i år kan vi faktiskt sitta ute i värme och lite mörker så jag har skaffat ett par jättefina solcellslampor som lyser upp så fint när det mörknar.

Blir ju inte alls lika mysigt när man försöker fånga det på kort.

onsdag 1 augusti 2018

Sommarfruktsallad

Vilka dagar, kvällar o nätter vi har!

Framför allt älskar jag de sena varma kvällarna ute på vår altan, men tyvärr gör de att jag kommer i säng alldeles för sent. Men vi har de så mysigt ute när det börjar bli mörkt men fortfarande är över 20 grader varmt så jag vill verkligen inte gå in i bastun (läs:huset). 30 grader inomhus är inget att rekommendera framför allt inte att försöka sova i den värmen.

Det blir inte många timmars sömn de här värma nätterna, först sitter jag ute till efter midnatt, se'n sover jag dåligt pga värmen och se'n vaknar jag när Leifs alarm ringer före 6. Men imorgon och ytterligare några dagar ska det visst regna så då kan jag passa på att sova också 😀 (Nähä, kollade SMHI precis och ser då att prognosen är ändrad, det blir inte regn i flera dagar utan bara i övermorgon).

Något annat härligt med sommaren är all god frukt och bär, perfekt att göra fruktsallad av. Se till att använda frukt o bär med olika färger så blir det extra vackert.


Sommarfruktsallad

olika meloner
vindruvor
nektariner
jordgubbar

Dela all frukt i mindre bitar.
Blanda ihop i en skål och servera.

Den här sommarfruktsalladen bjöd jag på till mitt sommarvarma kalas. Perfekt till kladdkakor, glass och/eller grädde.

***********************

Ikväll blir det grillknytis på vår altan och förmodligen blir det ytterligare en magisk varm kväll/natt. Eftersom jag vaknade före sex har jag redan hunnit fixa en del inför i kväll, men nu tror jag att jag ska försöka vila nån timme till innan jag stiger upp på riktigt och fortsätter förberedelserna.

Ha en underbar onsdag!

tisdag 31 juli 2018

Mjölkchokladkladdkaka

Nån dag före min födelsedag bakade jag en kladdkaka med choklad och inte bara kakao i som jag hade tänkt ha på mitt kalas, men när jag skulle lossa den från formen och frysa in den så satt halva kakan kvar i formen. En trasig ful kaka vill jag absolut inte bjuda på när det är fest o kalas, hur god den än är. 

Men familjen blev inte speciellt ledsna då de var "tvungna" att äta upp en ful kladdkaka, för egentligen är ju smaken viktigare än utseendet. Och god det var den!


Mjölkchokladkladdkaka

100 g smör
100 g mjölkchoklad
2 dl socker
2 ägg
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1,5 tsk vaniljsocker
2 msk kakao

Smält smör. Bryt chokladen i bitar och lägg i smöret så det smälter. 
Vispa ägg och socker pösigt.
Blanda vetemjöl, bakpulver, vaniljsocker och kakao. Rör ner i äggsmeten.
Rör sedan ner smör- och chokladblandningen.
Smörj och bröa formen. Häll i smeten. 
Grädda i 200 grader i ca 12-15 min.

Att använda choklad och inte bara kakao i kladdkakan gör den så himla god och den brukar bli perfekt kladdig och inte minsta torr. Den känns enklare att lyckas med. 

********************

På dagens agenda står lite småfix inför morgondagens grillknytis hos oss, handla lite, förbereda lite, städa lite. Se'n ikväll blir det Pinchos med två gamla kompisar nu när vi alla är i Luleå och vi lär som vanligt avsluta på något ställe med godare te än på restauranger. 

Vi är alla tedrickare och ingen av oss vill ha gula Lipton som verkar vara den enda tesort som restauranger känner till. Hur svårt kan det va? (Jag vet inte vad just Pinchos har för te men av erfarenhet så vet jag att många restauranger har dåligt och dyrt te)