söndag 22 juli 2018

Rulltårtsbotten till tårta

När jag fyllde år i torsdags hade jag först tänkt att bara baka kladdkakor - gott att äta och superenkelt att baka i värmen. Men jag ångrade mig eftersom jag blev så tårtsugen, jag ville verkligen ha en jordgubbstårta på min födelsedag. Men för att slippa göra en vanlig tårta som ska vara ganska länge i ugnen och blir godast om man monterar den dagen innan och måste då ha plats i kylskåpet, så gjorde jag en tårta av rulltårtebottnar.

Det blev riktigt gott och mitt tårtsug blev mättat för ett tag 😀


Rulltårtsbotten till tårta

3 ägg 
2 dl strösocker 
2 dl vetemjöl 
2 tsk bakpulver 
0,5 dl mjölk 

Vispa ägg och socker riktigt vitt och pösigt. 
Blanda mjöl och bakpulver och vänd ner det försiktigt omväxlande med mjölken i smeten. 
Rör försiktigt till en jämn smet. 
Häll smeten i bakpappersklädd långpanna (eller plåt). 
Bred ut smeten jämnt med hjälp av en slickepott. 
Grädda mitt i ugnen i 250 grader cirka 5 minuter. 
Ta kakan ur ugnen, strö över lite socker och stjälp sedan upp den med den sockrade sidan nedåt på ett bakplåtspapper. 
Dra bort papperet (pensla med lite kallt vatten så lossnar det lättare) från kakan.

Jag bakade två rulltårtsbottnar så det blev en riktigt stor tårta, vill man ha en mindre så bakar man en botten som man delar och lägger ena halvan på den andra. Jag fyllde med vispad grädde och jordgubbsbitar och gjorde likadant uppepå tårtan. Enkelt och supergott speciellt när man har goda jordgubbar.

Rulltårta är enkelt att göra antingen glutenfritt eller äggfritt så det är perfekt att bjuda allergiker på också. Ett äggfritt recept hittar du här och ett glutenfritt kommer snart på bloggen.

Den bakre lite mindre tårtan är en glutenfri variant.

Jag hade förväntat mig regn och åska hela dagen i dag men så har det inte varit, i natt däremot har det både regnat och åskat. I morse var det mulet men ändå skönt så vi satt ute och åt frukost. Lovely! Mitt på da'n var det till o med riktigt soligt och kanonvarmt men nu verkar det vara lite regn på väg. Vi får väl se om det kommer hit eller om det drar förbi på sidan om oss.

I morgon tar semestern slut tillfälligt och jag ska jobba en vecka. Känns inte helt ok, hade gärna varit ledig flera veckor i sträck. Men eftersom vi alltid måste ha bemanning på min avdelning blir det oftast att jag avbryter semestern tillfälligt för att slippa ha antingen riktigt tidig eller riktigt sen semester. Vet faktiskt inte vad som är bäst.

fredag 20 juli 2018

Min födelsedag

Igår var det en av sommarens varmaste dagar (det är många såna numera) och då passade jag även på att fylla år. Så på fjärde kalaset/festen den här sommaren kunde vi äntligen sitta ute hela da'n och kvällen. Vi har en stor altan med många olika sittgrupper, men det det blev trångt i skugghörnet då alla försökte fly från solens strålar.

Det gällde att fylla på vätska hela tiden så jag såg till att det alltid fanns vatten lätt till hands, förutom all annan dryck vi bjöd på i olika omgångar. Även vattenmelon är perfekt för att få i sig vätska dessa heta sommardagar, så det var det första jag bjöd på.


Efter lite vattenmelonsätande och inväntande av alla gäster var det dags för födelsedagsfika och allt fika dukade jag upp inne i vår stora hall där det stod hyfsat skyddat från solen.

Men eftersom vi hade både glass och tårtor med grädde var vi ändå oroliga för värmen så vi använde stora kylklampar som underlägg så att de skulle kyla lite underifrån i alla fall. Tips!


Födelsedagsfika

Kokoskakor
Chokladsnittar med chokladbitar
Drottningkakor Gille
Bullar Findus

Kladdkakor, en enkel och en äggfri
Jordgubbstårtor av rulltårtsbotten, en "vanlig" och en glutenfri
Sommarfruktsallad med olika meloner, nektariner, vindruvor och jordgubbar
Grädde
Glass
Popcorn

kaffe, te, rabarbersaft, bål


Mest succé på fikabordet gjorde popcornen. De flesta uppskattade att få äta nå salt i värmen. Tips värt att komma ihåg till ert nästa kalas. 

Ät nå salt och drick nå sött så får ni i er både salt, sött och vätska och behöver kanske inte dricka vätskeersättning.


Efter en hel del bad, lite kubbspel och nått glas rosévin dukade vi fram en hamburgerbuffé med grillade hamburgare och tillbehör. Snabbt att grilla, gott enligt det flesta och enkelt att tillaga o förbereda och passade faktiskt perfekt på mitt sommarkalas.

Tycker ni att det ser lite snålt ut?
Alla hade redan hunnit ta varsin hamburgare innan jag kom på att jag skulle fotografera.

Hamburgerbuffé

grillade hamburgare
bröd
grillad halloumi
sallad, tomat, gurka
gul lök
picklad rödlök
äppelskivor
ost

ketchup
dressing
majonnäs

rosevin, vitt vin, pepsi max, zingo, rabarbersaft, vatten


Det är några allergier/överkänslighet att ta hänsyn till på våra släktträffar. För att underlätta vid fikabordet hade jag gjort lappar så att alla skulle veta vad som var ok att äta och vad som inte var det. Då slapp de fråga hela tiden och kunde känna sig trygga med det de tog.

Eftersom alla förväntar sig hembakat hos mig så ville jag "varna" för att det även fanns köpebröd på fikafaten. Smart, va?

Flaggor för köpt, Äggfritt och Glutenfritt

Jag älskar när vår altan är full med folk och det var den igår så jag är så nöjd med dagen och känner mig så firad. Dessutom fick jag så fina presenter och de känner mig väldigt väl för jag fick bubbel, te, godsaker och köksprylar. Bara favoritgrejer!

Chokladsnittar med chokladbitar

I går var det min födelsedag och självklart fanns det chokladkakor på mitt fikabord. Älskar man choklad så gör man 😀 Tänkte försöka skriva ihop ett inlägg vad jag bjöd på som jag hoppas publicera senare i dag, så kika in lite senare.

Eftersom vi har haft så otroligt varmt den senaste tiden har det inte riktigt varit läge att baka så mycket och länge. Så då var dessa snittar perfekta att göra eftersom de går så fort att baka.


Chokladsnittar med chokladbitar

100 g rumsvarmt smör
1 dl strösocker
2 msk ljus sirap
2 dl vetemjöl
2 msk kakao
0,5 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
1 krm salt
ca 100 g grovhackad choklad

Vispa smör, socker och sirap smidigt.
Blanda mjöl, kakao, bakpulver, vaniljsocker och salt i en separat bunke. 
Rör ner i smörblandningen. Arbeta ihop till en ganska lös deg.
Dela degen i 3 bitar på ett mjölat bakbord.
Forma bitarna till tunna rullar. Lägg på en bakpappersklädd plåt. 
Platta till rullarna lätt och strö över chokladen.
Grädda i 200 grader i mitten av ugnen 7–8 minuter. 
Kakorna kan fortfarande vara lite mjuka när man tar ut dem ur ugnen, de stelnar till när de svalnat.
Låt längderna svalna några minuter, men inte helt, innan du skär dem på snedden.

Det blev god chokladsmak på dessa kakor tack vare kakao i kakan och chokladbitarna uppepå. Det kan aldrig bli för mycket choklad. Enda nackdelen med dessa goda kakor är att chokladen på kakorna smälter fort i 30 graders värme. Så låt kakorna ligga i frysen fram till servering.


Det härliga sommarvädret verkar fortsätta så nu ska jag fixa i ordning lite frukost och gå ut o sätta mig i skuggan. Det bästa med sommaren är när det är så varmt så man väljer skuggan och när värmen håller i sig långt in på kvällen/natten. Varje kväll sitter vi ute i vår lounge riktigt riktigt sent, så himla mysigt att sitta där mitt i natten och prata. Sommarmys deluxe!

I dag har jag ingen härlig fredagskänsla i kroppen för i dag är sista semesterdagen för den här omgången. Nästa vecka ska jag jobba (känns si så där) men se'n ska jag vara ledig i en o halv vecka till innan jobbet drar igång på allvar.

onsdag 18 juli 2018

Grillad laxsallad med nektarinsalsa

Nu har jag äntligen skrivit ner receptet på den goda salladen med grillad lax som vi åt för någon dag sedan. En riktig sommarmiddag, fräsch med goda smaker. Jag tror att jag måste göra den snart igen för den var så otroligt god och det blev inte över minsta lilla bit till matlåda. Så se nu till att äta det här snart!



Grillad laxsallad med nektarinsalsa

Sallad

isbergssallad
ruccolasallad
tomater
paprika
gurka

Skär sallad och grönsaker i mindre bitar.
Lägg upp på ett fat.

Nektarinsalsa

2 nektariner
1 liten bit purjolök
0,5 dl thaichilisås
1 lime, pressad
flingsalt

Pressa saften ur limen och blanda med thaichilisås.
Kärna ur och skär nektarinerna i små tärningar. 
Ansa och finstrimla purjolöken. 
Rör ner nektariner och purjo i thaichilisåsen. 
Smaka av med flingsalt.
Låt stå kallt tills laxen är grillad och det är dags att servera.

Grillad lax

5 hg lax i hel bit eller portionsbitar
salt
citronpeppar

Krydda laxen.
Grilla några minuter.

Bryt den varma laxen i bitar och lägg den ovanpå salladen. 
Toppa med det mesta av salsan och servera resten till.

Servevera den goda salladen på ett stort fat.
Lägg dina favoritgrönsaker i botten på ett salladsfat, toppa sedan med grillad lax och nektarinsalsa.

I dag är det kalasförberedelser som gäller...igen, för nu är det dags för sommarens fjärde och sista (?) kalas och äntligen verkar vi få ett riktigt sommarkalas. Ett sommarkalas där vi kan sitta ute hela da'n och där vi måste försöka få till mycket skugga på altanen. Härligt!

Det bästa med att vi kan sitta ute är att jag slipper städa inne 😀 Det är så mycket annat som ska fixas när det är kalas och som är så mycket roligare så det är skönt att slippa städandet. Det kan vi göra nån annan (regnig) dag istället.

måndag 16 juli 2018

Balsamvinägermarinerad kyckling

Värmen fortsätter och man vill ha något lätt att äta. För äta måste man trots att det är så varmt och man inte alls blir lika hungrig som svalare dagar. Kyckling som man steker färdigt och sedan låter ligga och dra sig i en god marinad är perfekt middagsmat varma sommarkvällar.


Balsamvinägermarinerad kyckling

1 kg kycklingfilé
2 tsk salt 
2 krm svartpeppar 
Marinad
0,75 dl olivolja 
0,75 dl balsamvinäger 
0,5-1 tsk salt 
1 krm svartpeppar 
0,5 kruka färska örtkryddor t.ex timjan och/eller oregano 

Bryn kycklingfiléerna i stekpanna och stek dem färdiga i ugn 175 grader ca 15 min. 
Krydda med salt och peppar.
Blanda alla ingredienserna till marinaden. 
Lägg de nystekta kycklingfiléerna i dubbla plastpåsar. 
Häll över marinaden och låt de marinera någon timme eller över natten. 
Vänd plastpåsen några gånger så att marinaden fördelas jämt över kycklingfiléerna. 
Lägg dem i kylskåp när de svalnat.
Skär upp i tunna skivor och lägg upp på ett serveringsfat. 
Skeda ev. marinaden över köttet och dekorera med färska örtkryddor.
Servera kycklingen kall tillsammans med sallad eller potatissallad.

Vi älskar kött och kyckling som legat i god marinad och som man sedan serverar kallt. Sån användbar mat. Perfekt till varma sommardagar som i dag men även på bufféer vintertid. Som buffémat är det perfekt eftersom man förbereder allt och bara behöver lägga upp kycklingskivorna på ett fat när det är dags att äta.

I dag skulle jag servera kycklingen till en god sallad, eventuellt med kall potatis eller pasta i, medan jag på vintern kanske väljer en varm potatisgratäng.

söndag 15 juli 2018

Kycklingsallad med senapsvinägrett

Vilken värme!
Vad passar bättre än en god sallad dessa varma sommardagar? Om man dessutom har en vinägrett till så känns det ännu fräschare än om man använder sig av en mejeribaserad dressing med crème fraîche eller yoghurt.


Kycklingsallad

1 grillad kyckling
sallad
gurka
tomat
paprika

kokt pasta
mozzarella
fetaost

Dela kycklingen och skär allt det övriga i bitar.
Blanda ihop allt på ett fat eller låt alla blanda ihop sin egna sallad.
Pasta, mozzarella och fetaost serverade jag på sidan om eftersom inte alla i familjen vill ha det.


Senapsvinägrett

3 msk olivolja
1 msk vit (balsam)vinäger
2-3 tsk dijonsenap
salt o peppar

Blanda ihop alla ingredienser. 
Rör om ordentligt.
Häll över salladen.
Även här kan man väja att var o en får ta så mycket de själv vill ha på tallriken istället för att man häller det över hela salladen.


Det här är perfekt sommarmat enligt mig. Så gott, fräscht, svalt och enkelt. Jag serverade även vitlöksbrödspizza till eftersom vi hade en färdig pizzadeg i kylen som behövde ätas upp. En riktig kanonmiddag enligt hela familjen.

lördag 14 juli 2018

Jordgubbs- och kladdkaketårta

Om ni vill äta nå gott måste ni göra denna supergoda tårta som innehåller så mycket gott i en perfekt kombination. För det vet ni väl att kladdkaka, jordgubbar och grädde är såå gott och somrigt. Älskar allt med den!

Vi bjöd på den här på Idas kalas och jag funderar på att baka den till min också. Men jag har inte bestämt mig än. Den har en nackdel och det är att den är så mastig så man orkar knappt nå mer fika 😀


Jordgubbs- och kladdkaketårta

Kladdkakebotten

4 st ägg
3,5 dl strösocker
200 g smör
150 g mörk choklad (70 %)
0,5 dl kakao
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
2 krm salt

Vispa snabbt ihop ägg och socker.
Dela smöret och chokladen i bitar.
Smält smör och choklad i en 
skål över vattenbad. 
Tillsätt chokladsmeten till äggsmeten. 
Blanda kakao, vetemjöl, bakpulver och salt 
i en separat bunke. 
Sikta mjölblandningen genom en sil i smeten. Blanda med en slickepott. 
Smörj en kakform med löstagbar kant (24 cm i diameter). Ströa med kaka. 
Häll i smeten. 
Baka i nedre delen av ugnen i 175° ca 40 min. 
Provstick – kakan ska vara fast men ändå lite kladdig.

Fyllning

5 dl grädde
1,5 liter jordgubbar

Låt kakan svalna och ställ 
i kylen, det är viktigt att kakan 
är kall när man delar den. 
Dela kakan i 3 tårtbottnar. 
Vispa grädde.
Rensa jordgubbarna. Dela ca 1 liter i mindre bitar. Vänd ner i grädden. 
Bred jordgubbsgrädde mellan tårtlagren och på toppen. 
Garnera med resterande jordgubbar.


Vi har varit i Stockholm på en minisemester se'n i torsdags och redan i morgon åker vi hem. Vi har haft bra men otroligt varma dagar, det sägs att det var sommarens varmaste dag i dag och det är ju inte optimalt när man är på en storstadssemester. Vi har inte orkat shoppa men vi har haft riktigt bra dagar ändå och hunnit med lite allt möjligt och försökt hålla oss vid vatten där det fläktar.