söndag 8 juli 2018

Idas 11årskalas

Vilken härlig dag vi hade i går trots Sveriges tråkiga förlust i VM. Det var inte bara fotboll som var det viktiga igår utan även vår minsting Idas 11-årsdag och hon firades nästan hela dagen med släkten. Först blev det sång och paketöppning i sängen, hon hade legat vaken ett bra tag innan vi kom men lyckades ligga kvar och vänta på oss. Redan vid 12-tiden blev hon sedan "kidnappad" för ca 2 timmar på tivolit innan det blev både fika- och matbuffé (och fotboll så klart).

Hon hann även bada en hel del med kusinerna, så det var en riktigt bra födelsedag enligt Ida. En dag som innehöll mycket av det hon älskar - karuseller, bad, fika, grillmat, superbra presenter och gäster hela dagen. En trött men lycklig tjej la sig i sin säng på kvällen.


Fikabuffé

Chokladbollspuckar
Ballerina
Vaniljrån
Jordgubbs- och kladdkaketårta
Marängtårta med blåbär
Rödavinbärskaka
Rabarberkaka lchf
Grädde


Grillmiddag

Grillad högrev och fläskytterfilé
Grillad halloumi
Grillade champinjoner, majs och zucchini

Krossad potatis med örter och Västerbottensost
Broccoli
Sallad
Pizzasallad
Gurk- och paprikamix

Pepparsås
Balsamicosås
Bearnaisesås

torsdag 5 juli 2018

Romdipp till chips

Det här har blivit en ny favorit för mig och jag längtar redan till nästa gång jag ska få äta det. Ett perfekt drinktilltugg enligt mig. Och barnen älskade det också men de struntade i romdippen och tyckte det var perfekt att jag ställde fram en skål med chips.


Romdipp till chips

3 dl turkisk yoghurt eller crème fraiche
0,5 dl finhackad dill
lite finhackad rödlök
0,5 tsk salt
1 krm peppar
1 burk rom (80 g)

Blanda ihop yoghurt, dill, rödlök, salt, peppar och rom. 
Ställ i kylen till servering.
Servera till chips.

Jag serverade både lättsaltade chips och dillchips till romdippen och vet faktiskt inte vilken jag föredrar. Båda var goda på sitt sätt.


I dag står kalasbakning på programmet, eller stod för jag vaknade hyfsat tidigt och steg upp och började baka på en gång. Jag ska kolla igenom kalasplanen men jag tror att det enda som nu saknas är en lchf-rabarberkaka och den bakar jag nog imorgon.

Fast vem vet, nu när jag väl har kommit igång att baka och köket är fullt med mjöl, kakao och socker så kanske jag bakar lite till. Det är ju så kul....och gott.

Till middag tänkte jag strunta i grillen och göra en kycklinggryta, gott med lite omväxling för det har blivit grillat mest varje dag i några månaders tid nu. Dessutom verkar inte vädret kunna bestämma sig om det ska vara sol eller moln, så fort jag har planer på att gå ut o sätta mig i solen så blir det alldeles mulet och blåsigt. Det är nog lika bra att jag håller mig inomhus.

onsdag 4 juli 2018

Bästa platsen

Vilken kväll vi hade i går och vilken match!

Eftersom det var sån härlig sommardag ville vi absolut inte gå in för att se Sveriges åttondelsfinal i fotbolls-vm, så istället bar vi ut en tv och försökte mörklägga lite i loungen för att kunna sitta där o se. Det blev kanonbra!

Till matchstart dukade vi upp lite smått o gott, som jag glömde ta kort på eftersom jag då var så laddad för match. Men vilken tur att jag tog några kort precis när vi hade tagit ut tv:n strax innan sändningen började, så ni kan ana hur mysigt vi hade.

På lördag när det är dags för kvartsfinal och 11-årskalas hade vi planer på och önskan om att göra likadant men nu visar prognosen på mulet och kallt väder. Så himla tråkigt. Jag är rädd att vi måste hålla till inne.

Kantarellsoppa

Våra soppdagar fortsatte med en kantarellsoppa, inte alls lika god som nya favoriten med broccoli och basilika, men ändå god och värd att tipsa om.


Kantarellsoppa

5 dl kantareller
4 dl vatten
1,5 msk konc kycklingfond
3 dl vispgrädde
1 msk färskpressad citronjuice
2 msk finhackad persilja
1 tsk salt
1 krm peppar

Fräs svampen i en kastrull tills all vätska har kokat bort.
Tillsätt vatten, fond och lite grädde.
Låt småkoka under lock ca 10 minuter.
Ta kastrullen från värmen. Mixa soppan slät med stavmixer.
Tillsätt resten av grädden, citronjuice, hälften av persiljan, salt och peppar.
Häll upp soppan och garnera med resten av persiljan.

Generellt sett tycker jag att soppor är viktiga att krydda rätt, viktigare än mycket annat. Så smaka, smaka och smaka så att det blir en riktigt god soppa.

Tänk på att soppor är fina att servera i muggar. Kul att inte alltid äta ur tallrikar, eller hur?


När Olivia kom hem från sjukhuset efter Körtelfebern var halsen fortfarande jättesvullen och vi trodde att hon skulle behöva äta soppa lång tid framöver. Men när det väl vände så gick det rätt fort, tack o lov. Det blev två sopp-dagar innan vi åt lax som också är hyfsat mjukt o lent för halsen, som nu inte var riktigt lika svullen. Det gick hur bra som helst med lax så efter det äter vi som "vanligt" igen och det är inga problem för Olivia. Skönt!

Jag fick världens finaste komplimang av Olivia när hon kom hem från sjukhuset och vi planerade middagar "Tänk vilken tur jag har som har dig som mamma som tycker om att laga mat och anpassar den till mig" 💕

måndag 2 juli 2018

Italiensk pastasallad

Än skiner solen, men gårdagens väderprognos med sol hela veckan har bytts till regn från onsdag och över helgen. Hmmm inte kul vi som ska ha kalas på lördag och vi vill ju så gärna sitta ute.

Nu när solen skiner och det är fint kan man passa på att äta sallader och då kan jag tipsa om den här goda pastasalladen som passar perfekt till grillat eller kallskuret. Det bästa av allt - Den går att förbereda!


Italiensk pastasallad

5 hg pasta
0,5 burk pesto (à 185 g)
0,5 burk soltorkade tomater (à 240 g)
2 bollar mozzarella
50 g ruccola, babyspenat eller blandsallad
gröna och svarta oliver
salt o peppar

Koka pastan. Häll bort vattnet och blanda sedan ner peston i pastan.
Skär tomaterna och mozzarellan i mindre bitar. 
Blanda ner i pastan tillsammans med sallad och oliver.
Krydda med salt och svartpeppar.

Den här pastasalladen gör jag året om för den är så god och passar lika perfekt som fredagsmys en kall vinterdag som till grillat på sommaren. Den här gången gjorde jag den utan ruccola o babyspenat eftersom barnen tycker det blir godare så. Jag håller inte riktigt med men jag kan ju tillsätta sallad på min tallrik istället.

**************

Klockan är snart nio på kvällen och vi sitter ute i härlig kvällssol och njuter. Det är så himla varmt o skönt, sån perfekt första semesterdag. Mys deluxe.

Älskar all VM-fotboll som är på tv nu, men såna här kvällar vill man inte gå in utan dröjer sig kvar ute så länge som möjligt. Om inte Sverige spelar förstås. Som de gör i morgon, jag är så taggad och hoppas o tror så klart på vinst.

söndag 1 juli 2018

Kall örtsås

På vårt student- och midsommarfirande serverade jag denna örtsås till det kalla marinerade köttet och kycklingen.


Kall örtsås

0,5 dl packade basilikablad
0,5 dl packade blad av bladpersilja
0,5 dl packade blad av oregano
1 vitlöksklyfta
0,5 dl olivolja eller kallpressad rapsolja
1,5 krm salt
1 krm svartpeppar
2 dl turkisk yoghurt

Lägg basilika, persilja och skalad vitlöksklyfta i en matberedare.
Tillsätt olja, salt och peppar. 
Mixa till en grön sås.
Blanda örtoljan med yoghurt.

Ett litet annorlunda sätt att göra kalla såser på eftersom man här gör gör en örtolja först. Men det är inte speciellt krångligt och olivoljan blir en extra krydda till såsen.

***********

Vilka härliga sommardagar vi har nu och jag verkar börja min semester helt i rätt tid. Kommande vecka visar bara stora solar varje dag. Precis som jag vill ha det! Ingen högsommarvärme men det gör inget för när solen är framme blir det ändå tillräckligt varmt. Jag har inte så höga krav 😀

Olivia mår så himla mycket bättre nu, hon kan t.o.m äta utan problem. Så himla skönt! Nu gäller det bara att orken ska komma tillbaka till henne så hon slipper känna sig så matt. Jag håller henne sällskap med att ta det lugnt 😀 Perfekt början på semestern för förra veckan tog verkligen på krafterna för mig. Men snart måste jag ladda om för nytt kalas, på lördag är det dags för Ida att bli 11 år.

lördag 30 juni 2018

Krämig broccolisoppa

Vi åt sån himla god broccolisoppa igår. Den fick full pott av alla oss tjejer som åt den och vi kan konstatera att broccoli och basilika passar perfekt ihop. Den var så himla krämig o god så jag kunde knappt sluta äta av den och längtar tills jag ska få äta den igen.


Krämig broccolisoppa

500 g broccoli, färsk eller fryst
3 dl vatten
2 dl vispgrädde
0,5 dl basilikablad
0,5 tsk torkad basilika
örtsalt
ev. lite vanligt salt också
svartpeppar

Om du använder färsk broccoli: Dela den i buketter och skala stammen och skär den i tunna skivor.
Lägg ner broccolin i en kastrull och häll på vatten. 
Koka broccolin mjuk.
Tillsätt vispgrädde och basilika och mixa slätt.
Krydda med torkad basilika, örtsalt och svartpeppar.
Broccoli kräver mycket salt så eventuellt kan du använda lite vanligt salt också. Smaka av och känn efter.

Tycker ni om soppor och broccoli måste ni prova göra den här snart. Som vanligt när det gäller mixade soppor kan man tillsätta matiga tillbehör till soppan om man vill t.ex. pasta, bacon eller ägghalvor. Men jag åt soppan bara som den var och njöt av varje tugga.