onsdag 28 mars 2018

Keep Calm

Tiden går lite för fort just nu. Jag hinner inte med.

I dag är sista arbetsdagen på 1,5 vecka, i morgon ska vi vara på sjukhuset hela da'n för Idas hasselsnötsprovokation och på fredag åker vi till Jämtland för en veckas ledighet. Jag skulle behöva tvätta en hel del innan vi åker, men vet inte när jag ska hinna det. I värsta fall får jag väl ta med mig smutstvätt och tvätta där på plats. Det löser sig nog....


Ikväll när jag ändå skjutsar till o från träningar tänkte jag svänga förbi Kvantum och köpa lite godsaker som vi kan ha med oss i bilen. Långa bilresor blir ju liiiite roligare och man kan roa sig med att äta under vägen.

Vad är ert bästa bilsnacks? Jag ser till att både ha söta och salta grejer liksom dryck. Vi är en stor familj med olika åsikter om vad som är gott. Jag brukar vilja ha macka, kaka, bubbelvatten och te såklart. Men vissa andra vill hellre ha godis, chips och saft/läsk så det brukar vi också ha med oss. Lika bra att alla är nöjda och glada så blir bilresan på ca 7 timmar lite enklare.

Hur går det med påskplaneringen för er, har ni planerat påskmaten, dukningen och bakandet? Jag skippar allt sånt i år. Eller jag har faktiskt lite påskris ute vid entrén, det lyser upp så fint när man kommer hem. Men resten av påskpyntet får stanna kvar i lådan till nästa år.

Enkel och vacker påskdukning

tisdag 27 mars 2018

Potatismosgratäng

Veckan startade med en rivstart och vad passar då bättre än att lyxa till vardagsmaten lite. Sätt lite riven ost i potatismos, nygjord eller rester, och gratinera i ugnen. Helt plötsligt är vardagsmoset lite lyxigare och lite godare.


Potatismosgratäng

potatismos, egengjord eller pulver
riven ost

Blanda potatismos med riven ost.
Lägg i en smord ugnsform.
Strö riven ost överst.
Gratinera ca 20 minuter i 225 grader.

Potatismosgratäng är verkligen gott. Prova istället för potatisgratängen nästa gång. Servera till kött, sås och grönsaker så har du en god festmåltid, eller till köttbullar och en sallad för en vardagsrätt.

Goda tillbehör till kött och sås

I går hade vi föräldramöte i Idas klass, ett specialinsatt möte eftersom de har problem i klassen. Men som vanligt så är det inte de föräldrar som borde vara där som är där, eller i går var faktiskt en av buspojkarnas mamma där. Men var var de övriga?

Jag skulle kunna skriva hur mycket som helst om det här men då blir jag så upprörd så jag sammanfattar det tills vidare med  "Hur elaka kan barn vara och hur mycket ska de tillåtas att göra?"

Det ska bli skönt med lite ledighet och nu har jag och Ida bara två dagar kvar på skola o jobb för på torsdag ska vi till sjukhuset för hasselnötsprovokation. Håll tummarna att det går lika bra för Ida som för Isak. Se'n på fredag åker vi till Jämtland för en veckas påsklov. Leif och Ida ska åka slalom och jag ska sova i en vecka 😀

söndag 25 mars 2018

50årsfest

Som ni redan vet var vi på 50årsfest igår (och hade behövt fler timmar i natt). Vi hade en trevlig kväll med god mat o dryck och trevliga människor. Jag tycker att det är så kul att träffa och prata med nytt folk. Extra kul när de är trevliga också 😀

Vi började med en välkomstdrink, innan vi fortsatte med en god buffé med mycket gott för alla smaker - potatissallad, tunnskivad kall fläskfilé, kycklingsallad, lax- och sparrispaj, såser, mangosalsa och bröd. Till efterrätt var det pinocchiotårta, helt klart en av de godaste tårtorna som finns.

Fläskfilén var skuren på längden i tunna skivor och sedan ihoprullad. Lite annorlunda och kul sätt att servera den på. Det ska jag kopiera nångång. Kanske till sommarens studentfest.


Under kvällen var det lite tävlingar, bland annat en musik-quiz och jag som älskar musiktävlingar tog det på fullaste allvar  😀 och vann så klart. Vinsten ser ni nere till höger i collaget - chokladharen. Den andra tävlingen som mer handlade om tur, den vann Leif 😀

Ser ni bilden längst ner i mitten? Det är servetten vikt till skål/blomma och i mitten ligger en tablett vätskeersättning. Förutseende att erbjuda gästerna det så att de slipper bli så bakis. En rolig grej som blev en snackis så det ska jag nog också kopiera nångång.

Jag tycker om både drinkar och vin, men nöjer mig ofta med något glas och när middagen väl är uppäten så håller jag mig helst till alkoholfritt - vatten och te resten av kvällen. Så nån vätskeersättning behövs sällan för mig 😀

Jag tror jag ska börja med dagfester som verkar vara populärt bland innefolket just nu. Perfekt att dricka drinkar, äta gott och ha det trevligt i flera timmar men se'n få komma hem i vettig tid och ha kvällen hemma i soffan. Det är nå för mig det som inte är nån natt-människa och ofta lämnar festerna först av alla.

Fördrink med tilltugg

Typiskt att man ska ställa om till sommartid precis i dag när vi var på 50årsfest igår. Jag hade behövt alla timmar i natt. Jag har så svårt att sova länge på morgonen, när jag vaknar till och ser att klockan passerat 8 då känns det som att det är hög tid att stiga upp trots att jag inte har sovit särskilt många timmar. Vill ju hinna mysa på i lugn o ro ett tag också - bästa morgonrutinen.

Vi blev inte jättesena från festen men när vi kom hem var Olivia hemma och vaken så då tog jag en kopp te och satt o surra med henne vid köksbordet. Så himla mysigt och då ville jag inte skynda mig i säng (trots att jag borde). Se'n ställde vi om klockan till sommartid och helt plötsligt var klockan halv fyra innan jag la mig. Alldeles för sent för en som behöver lika många timmars sömn som en bebis.

Innan vi åkte i väg till gårdagens 50årsfest var vi ett gäng som tog en fördrink och åt lite snittar hemma hos oss. Mysig start på en trevlig festkväll.


Fördrink med tilltugg

Cosmopolitan
laxrullar med wasabiost och inlagd ingefära
pestorullar
chips
salami

Lite lagom smått o gott med en bra blandning av köpt och hemmagjort tilltugg. Efter ca en timme åkte vi vidare till kvällens höjdpunkt 50årsfesten med god mat och nya trevliga bekantskaper. Men mer om den festen kommer senare för nu ska jag fixa frukost.

fredag 23 mars 2018

Happy Friday

Solen skiner, det är fredag och vi har en massa roligt planerat för helgen!
Känns som en bra start på dagen.


Jag ska alldeles strax åka till jobbet för att börja tidigt så att jag kan gå hem lite tidigare och få börja njuta av helgen redan vid fyra. Jag skulle behöva en power nap när jag kommer hem tror jag, så jag orkar vara vaken ikväll och njuta av att det är fredag. Den känslan vill man ju ha så länge som möjligt. Har sovit dåligt i veckan och i helgen lär det inte bli så mycket vila heller.

Vi har mycket roligt inplanerat i helgen som jag skrev, men jag kom precis på att vi har inte planerat någon fredagsmiddag. Det måste jag fundera på under dagen. Vad är jag sugen på? Lätt, gott och enkelt ska det vara.

torsdag 22 mars 2018

Havreklibröd

Tänker ni baka i helgen? Den här goda brödet bakade jag i söndags och det kan jag verkligen tipsa om. Trots att jag undviker kolhydrater var jag tvungen att provsmaka för det finns inte mycket som är godare än nybakat bröd, eller hur?


Havreklibröd

1 paket jäst
8 dl vatten, ljummet
6 dl havrekli (300 g)
2 tsk salt
2 tsk brödkryddor
1 msk brödsirap
11 dl vetemjöl

Smula ner jästen i en degbunke. Häll över det fingervarma vattnet och rör om. 
Tillsätt havrekli, salt, kryddor och sirap.
Blanda ner 1 liter av mjölet och arbeta degen kraftigt ca 5 minuter.
Tillsätt resten av mjölet om degen är mycket lös (degen ska vara ganska lös).
Häll upp degen i en smord långpanna och tryck ut den jämnt med mjölad hand. 
Skåra med degskrapa eller kniv den utplattade degen i ca 20 bitar.
Lägg en bakduk över och låt degen jäsa ca 40 minuter.
Grädda mitt i ugnen i 225°C ca 20 minuter, tills brödet är gyllenbrunt. 
Låt brödet kallna på galler under bakduk.
Bryt eller skär det i bitar.

Tänk på att den här degen med havrekli ska vara lite lösare än en "normal" deg, annars är det risk att den blir smulig.

Så skönt att degen inte behöver jäsa i bunke först utan att man direkt plattar ut den i en form och sedan får den jäsa där. Så skönt att kunna diska bort på en gång, annars måste man vänta med att diska tills bunken blir tom efter första jäsningen.


I kväll drar damernas basketslutspel igång och vi ska vara på plats. Vi ska alldeles strax åka, måste bara vänta in Ida och hennes kompis som är på väg hem från egen basket-träning. Ska det bli ett femte raka SM-guld? Vi minns med glädje fjolårets sista match och guldfirande som du kan läsa om här.

onsdag 21 mars 2018

Ajvarsås

I söndags helstekte jag en kyckling i ugn som jag serverade till risoni, sallad och denna kalla sås. Det är så himla enkelt att bara blanda ihop yoghurt och ajvar (eller annan smaksättning) innan maten.

Då åt vi den till kyckling och i dag åt vi den till lax. Passar perfekt till båda!


Ajvarsås

2 dl turkisk yoghurt
0,5-1 dl ajvar relish
flingsalt
nymald svartpeppar

Blanda ihop yoghurt och ajvar.
Smaka av med salt och peppar.
Förvara i kylskåp till servering.

Som vanligt när man gör sådana här kalla såser så får man anpassa mängden efter eget tycke o smak. Ajvar relish finns både i en stark och en svag variant, jag använde den svaga den här gången (för den hade jag hemma).


Nu har jag äntligen landat i soffan efter ännu en kväll i bilen för att skjutsa barn till och från träningar. Teet smakar extra gott nu när jag väl kan koppla av i ett nystädat hem och inte har några fler måsten ikväll. Så det lär bli mer än en kopp i kväll 😀

Vi har fullproppat program fram till söndagkväll så det lär inte bli mycket slöande i soffan nu några dagar så det gäller att passa på de minutrar jag kan. Jag som älskar att slöa lär behöva semester på måndag 😀