tisdag 20 februari 2018

Bästa semlorna

I söndags åt vi årets godaste semlor - mina egna hembakade 😀

Det finns faktiskt inga som slår mina egna, att de är så goda beror på att jag har en massa kardemumma i bulldegen och fyller semlorna med enormt mycket mandelmassa. 2 tips som ni inte får missa! Hela familjen mumsade och höll med om att de åt årets godaste semla.

Just kardemumma och mycket kardemumma är superviktigt för att få till goda semlor. Men minst lika viktigt är att göra ett stort hål för mandelmassan i semmelbullen. Jag lämnar i stort sett bara kanten, resten tar jag ut och blandar med riven mandelmassa och lite mjölk, innan jag sedan fyller semmelbullehålet med mandelmassablandningen, toppar med grädde, locket och lite florsocker.


Isak och Ida som inte tycker om mandelmassa (än) fyller hålet med vaniljsås och toppar se'n med grädde. Tidigare när Isak inte tålde mjölk skippade han grädden och hade bara en massa vaniljsås i (och på) bullen. Funkar det med.

Isak älskar mina semlor och det var tack vare honom som jag orkade baka semlor i söndags trots att jag var lite seg efter Stockholmsresan. Men vad gör man inte för att glädja sina barn?! Och med tanke på hur himla gott det var så är jag glad att jag bakade. Det går ju faktiskt väldigt snabbt och smidigt att baka några semmelbullar, när man inte behöver kavla eller fylla dem med något.

måndag 19 februari 2018

Broccolisoppa med färskost

Man kan aldrig få för många snabbfixade vardagsrecept, eller hur? Grönsakssoppor är perfekt vardagsmat för stressade familjer - koka mjukt, mixa, krydda och i med en skvätt grädde, klart!

Här kommer receptet på en broccolisoppa där jag även tillsatt lite färskost, främst för redning då jag tyckte att soppan blev lite för vattnig (hade i för mycket vatten från början).


Broccolisoppa med färskost

1 bukett broccoli, färsk (eller liknande mängd fryst)
5-7 dl vatten
1 grönsaksbuljongtärning
1 dl grädde
100 g färskost
salt, svartpeppar

Dela broccolin och koka mjuk i vatten och buljongtärning.
Mixa med stavmixer.
Koka upp med grädde och färskost.
Smaka av med salt och svartpeppar. 
Blir soppan för tjock så kan du späda med mer vatten.

Det blev en fyllig och god broccolisoppa tack vare färskosten. Jag använde en naturell variant men det är säkert gott att använda med smak också, t.ex. vitlöksost.

Beroende på hur tjock/lös soppa du vill ha kan du anpassa vattenmängden när du kokar broccolin.

************************

Då är vardagen igång igen och tyvärr dras jag med en förkylning - feber och lite halsont. Jag är för frisk för att vara hemma men orkar inte prestera max på jobbet. Inte roligt! Det viktiga nu är att inte Ida och Isak blir smittade för torsdag nästa vecka ska de provoceras mot hasselnötter på sjukhuset och då får de inte vara förkylda för immunförsvaret ska vara på topp.

Så tråkigt att inte känna sig helt pigg. Orkar inte mycket mer än att ligga i soffan med en filt över mig, trots att det är en massa jag hellre vill göra och en del annat jag måste göra.

söndag 18 februari 2018

Alla hjärtans dag till slut

Efter några helt underbara dagar i Stockholm med mina fina tjejer är det ändå skönt att vara hemma igen. "Borta bra men hemma bäst" stämmer såå bra in på mig.

I onsdags när det var Alla hjärtans dag hade jag alldeles för mycket att göra för att hinna njuta av att tillaga och äta en riktig Alla-hjärtans-dag-middag. Varför stressa? Det går ju lika bra att fira Alla hjärtans dag idag. Nu kunde jag njuta både av att tillaga och äta middagen. Vi hade så himla mysigt när hela familjen satt länge länge o åt och pratade. Oftast är det nån som är på språng eller har bråttom nånstans, men inte i dag. Me like!

Till förrätt åt vi Toast Skagen och drack bubbel
Skagenröra på mitt favorit-lchf-rostbröd
Var rätten var stekt karré, sötpotatis, sallad, bea och rödvin
Vi fick inte tag i nå riktigt gott kött till bra pris, så vi körde på karré i dag och det var inte så dumt trots allt
Efterrätten servades i hjärtformar
Grädde, hallon och Noblesse

Denna Stockholmshelg har tagit på krafterna, så jag tror att jag ska gå o lägga mig rätt snart trots att klockan inte ens är 22 än. Känns riktigt lockande att få krypa ner i sin egna säng efter några nätter i en hotellsäng. Fast jag har faktiskt sovit bättre än jag brukar göra på hotell, och jag har inte vaknat med huvudvärk en enda gång under den här Stockholmstrippen. Annars brukar jag oftast vakna med hemsk huvudvärk/migrän efter en natt med andra kuddar än mina egna. Mina kiropraktor-besök kanske gör nytta...

Matsedel v.8 februari 2018

God morgon!

Här steg jag upp tidigt för att se herr-stafetten i OS men det hade jag ju kunnat strunta i för det var ju ingen munter historia. Tur i alla fall att jag vaknade av mig själv och inte att jag hade ställt klockan. Men eftersom skidorna inte var mycket att se så hann jag skriva ihop en veckomatsedel till er.


Matsedel v.8 februari 2018

Köttfri måndag

Tisdag

Onsdag

Torsdag

Mysfredag

Veckans godsak


*****************

Snart dags för frukost - mysigaste stunden på lediga dagar. Min frukost på arbetsdagar är en kopp te och 2 ägg till första fikat på jobbet vid halv tio. Men på lediga dagar då blir det flera koppar te och (lchf)mackor med olika sorters pålägg.

Jag funderar på om vi ska fixa en alla-hjärtans-dag-middag ikväll, den som vi inte hann med i onsdags men i dag till middag tror jag att vi har mer tid och att vi alla är hemma. Vi får se hur mycket ork jag har efter vår härliga Stockholmsresa. Jag borde packa upp resväskorna men eftersom det är så otroligt tråkigt så är nog chansen/risken stor att jag hellre är i köket och fixar en go'middag.

Njut söndagen!

torsdag 15 februari 2018

Myshelg på gång

Sitter i ett tyst hus med tända ljus, äter frukost och ser OS medan barnen sover och Leif har åkt till jobbet. En lugn o mysig start på dagen och jag hoppas på fler mysiga dagar i helgen för nu åker jag, Olivia och Ida till Stockholm (som ni som följer mig, @matro_sara, på Instagram redan sett).

Vi ska bo på hotell, äta hotellfrukost, shoppa, fika o äta en massa gott och framför allt ska vi se Marcus och Martinus på Globen. Det var Idas julklapp, den bästa, och hon är så förväntansfull och jag hoppas att hon inte blir besviken. Ska jag vara helt ärlig så är nog jag lika förväntansfull 😀


Längtar tills vi är på plats i Stockholm, tycker det är så jobbigt att packa och försöka komma ihåg allt. Hjärnan går på högvarv för att vara säker på att jag har kommit ihåg o tänkt på allt. När jag väl sitter på planet och är på väg då brukar det släppa för då finns det ju ändå inget jag kan göra. Det som är glömt är glömt....

Det tog tid att skriva det här inlägget. Barnen har vaknat en efter en och Isak har hunnit åka i väg till skolan där nationellt prov i matte väntar. Skilda världar - vi åker på roligheter och han har prov. Fast han är mer än nöjd med en helg hemma utan systrar.

Nu måste jag stänga ner datorn, dricka upp teet, packa det sista och heja på Charlotte Kalla som vi hoppas tar OS-guld på 10 km fritt.

Ha en bra torsdag!

tisdag 13 februari 2018

Det är mycket nu

Det är många roliga "mat- och fikadagar" nu.
Fettisdag, den stora semmeldagen, i dag och Alla hjärtans dag i morgon.

Men det är även mycket att göra både på jobbet och hemma, så jag hinner och orkar inte pyssla på i köket så mycket som jag skulle vilja. Alla hjärtans dag på en onsdag känns inte jätteroligt, jag brukar ju göra trerättersmiddag med hjärttema men det hinns ju absolut inte med nu.

Men nog ska jag försöka göra något lite godare i alla fall i morgon. Kanske nå liknande som helgens go'middag med biff, broccoli, bea och sallad. Eller något helt annat....


Jag verkade ha lika mycket att göra i fjol, det kan du läsa om här. Men för tre år sedan, däremot, då verkar jag ha haft mer tid, både till presentinköp, matlagning och bakning, se här.

Jag tror inte att jag har kommit ihåg att berätta årets roligaste nyhet - Olivia har tagit körkort! Helt otroligt att man har ett barn med körkort. Hon föddes ju alldeles nyss! Man får påminnelser stup i kvarten hur gammal man börjar bli, först fyllde hon 18, se'n körkort och till sommaren tar hon studenten. Förhoppningsvis dröjer det länge länge tills hon flyttar hemifrån.

måndag 12 februari 2018

Fylld frukostkorv

Här kommer receptet på en gammal klassiker som jag och Leif åt ganska ofta innan vi fick mjölkallergiska barn. En av hans paradrätter back in the days 😀 Nu är inte barnen mjölkallergiska något mer och när vi hittade billig frukostkorv kom jag ihåg det här gamla enkla receptet.


Fylld frukostkorv

6 frukostkorvar
2,5 dl grädde
2-3 msk bostongurka
0,5 dl chilisås eller ketchup
gul hackad lök

Gör en skåra i varje frukoskorv, skär inte helt igenom men böj ut dem något.
Lägg i en ugnsform
Vispa grädden, blanda ner bostongurka, chilisås och lök. 
Fyll blandningen i skårorna eller gör det enklare och häll det över korvarna.
Ställ in i ugnen på ca 200 grader i ca 15 min.
Servera till potatismos och sallad.

Helst hade jag inte velat skriva in några mått för det är så individuellt vilka proportioner man vill ha. Jag älskar bostongurka medan barnen tyckte att det förstörde hela maträtten t.ex.

Vi gjorde den enklare varianten och hällde grädden över korvarna
istället för att pyssla på med att sätta lite fyllning i varje korv.

Funderar på om jag ska orka ta mig iväg till affären och fylla upp kyl och skafferi litegrann. Framför allt grönasakslådan är alldeles tom då jag tog sista salladsbiten, gurkbiten och tomaten till middagens sallad. Sorglig syn. Men det kändes alldeles för jobbigt, så jag blir nog kvar hemma och skjuter upp problemet med tom grönsakslåda till i morgon.