söndag 28 januari 2018

Ändrade planer

Så typiskt oss!
I går förberedde jag middagen genom att lägga en fläskytterfilé i marinad som jag se'n inför middagen tänkte ugnssteka på låg temperatur i ugn. God lördagsmiddag med minimal ansträngning. Men när vi var på Ica Maxi och såg en fin bit entrecôte blev det ändrade planer och istället för lågtempererad fläskytterfilé blev det stekt entrecôte i skivor med rödvinssås och sallad.

Det är så typiskt oss - när vi väl har förberett mat så ändrar vi oss i sista stund. Ibland kommer man inte på en enda maträtt och ibland har man hur många som helst som man vill laga. Men nu blir det en enkel middag i dag istället, eftersom köttet redan ligger i marinad så behöver vi bara slänga in den i ugnen nån timme innan middagen. Och vi fick en kanongod lördagsmiddag då vi dessutom öppnade en flaska gott rödvin.


Nu ska jag gå och hitta på nå roligt med Ida som precis blev nobbad av kompisarna. Kanske spelar vi Five Crowns - roligaste spelet på länge. Jag brukar inte tycka om att spela spel, men detta kortspel där det gäller att både ha tur och vara lite smart är riktigt roligt. Tips! 

Eller så bakar vi nå gott, har haft lite planer på äppelpaj i helgen men det har inte blivit nå bakat....än. Kanske dags nu. Men vet inte vilken typ av äppelpaj, kaka eller muffins jag är sugen på. Måste googla lite efter inspiration tror jag.

Njut söndagkvällen!

Matsedel v.5 jan/feb 2018

Även denna söndag har jag knåpat ihop en veckomatsedel med inspiration till er. Hoppas ni hittar nå gott! Själv tycker jag att jag har hittat en hel del smaskigt. Det är så roligt när jag gör dessa matsedlar för jag blir själv så himla sugen på många av maträtterna.


Matsedel v.5 jan/feb 2018

Köttfri måndag

Tisdag

Onsdag 

Torsdag

Mysfredag

Veckans godsak

***************

Nu har jag pratat om underbara fredag och härliga lördag, vad är det för dag i dag då? Är det sköna söndag? Nja, får väl försöka men jag tror att det är lite för mycket som måste göras i dag för att den ska bli riktigt skön. Eftersom jag har njutit av ledigheten och inte gjort speciellt mycket se'n jag stämplade ut i fredags är det nu en del som måste fixas innan vardagen drar igång igen.

Vad har ni för söndagsplaner?

lördag 27 januari 2018

Krämig örtkyckling

Den underbara fredagkvällen har gått över till en härlig lördag. Huset är nystädat, kyl o frys påfyllda och inga måsten på agendan. Så nu ska jag bänka mig framför tv:n i ett par timmar för att se Lule möta Linköping. Men först ska jag ge er receptet på denna superogda kyckling eller rättare sagt supergoda såsen, jag hade velat ha en sked för att få upp all sås.


Krämig örtkyckling

1 kg kycklingfiléer
1 tsk torkad timjan
1 tsk torkad rosmarin
2 tsk salt
2 krm svartpeppar

1 rödlök
1 paprika

Örtsås
2,5 dl creme fraiche
3 dl grädde
1 tsk torkad timjan
1 tsk torkad rosmarin
0,5 msk soja
3 msk kycklingfond
salt, peppar

Skär kycklingen i mindre bitar.
Sprid ut kycklingbitarna på ett fat, strö kryddorna över.
Stek kycklingen i omgångar tills den fått fin färg. Lägg på fat åt sidan.
Klyfta löken, stek den mjuk. Lägg åt sidan.
Skär paprikan i ganska stora bitar, fräs den lite snabbt. Lägg åt sidan.
Koka upp alla ingredienser till såsen.
Lägg ner kyckling, lök och paprika i såsen och låt allt puttra i ca 5 minuter.

Jag har ätit den här kycklingen i tre dagar men jag är ändå inte less den eftersom den var så otroligt got. Fast nu är den slut så det blir ingen mer lunchlåda. Men  jag lär snart göra en ny omgång för hela familjen älskade den. Ida tyckte att den påminde om julmustkycklingen och det var inte så konstigt eftersom det är rosmarin i båda.


Yes Lule gjorde 1-0, perfekt start! Nu ska jag stänga ner datorn och koncentrera mig på matchen ett tag. Fast vem vet, jag kanske slumrar lite för jag blev helt plötsligt riktigt trött.

Ha en härlig lördag!

fredag 26 januari 2018

Fredagssnacks

Underbara härliga fredag!
Alltså fredagkvällar är så underbara då man har hela helgen framför sig, finns ingen bättre känsla. 

Ett glas rosécava och några tända ljus, så mycket mer behövs inte för en underbar kväll.

Äter ni chips på fredagar? Barnen vill gärna att vi gör det. Själv är jag inte så mycket för chips o liknande så jag kan gärna skippa det och "glömmer" ofta att köpa hem det.

Vi har fått prova en nyhet från snackshyllan. Quinoa-snacks! Nyttigare än chips och barnen tyckte att det var minst lika gott. Me like! Tycker det är bra att de försöker hitta bättre snacks än potatischips, det finns lins-, quinoa- och hummussnacks och säkert andra varianter också som jag har missat. Har ni sett något annat snacks?


Dessa goda nyheter kommer från Gårdschips och får barnen bestämma kommer vi definitivt ha dem till fredagsmyset fler gånger. När jag googlade på Gårdschips såg jag att de har rabatt på dessa snacksnyheter just nu. Så passa just nu om ni är nyfikna. Här hittar ni smakrabatten.

torsdag 25 januari 2018

Kladdkakemuffins med fyllning

Ida är inne i en riktig laga-mat-och-baka-period just nu. Vi har så mysigt i köket och hon är så duktig och duktigare blir hon. Hon har lagat flera middagar och även bakat smarrigheter. Dessa urgoda kladdkakemuffins gjorde hon i helgen som var. Kanske något för er nu till helgen? För nu är det nära till helg....

Kladdkakerecept kan man aldrig få för många av eller göra för ofta. Det är ju så gott och dessa är inget undantag.


Kladdkakemuffins med fyllning

Kladdkakemuffins

100 g smör
2 ägg
2 dl socker
2 tsk vaniljsocker
4 msk kakao
1,5 dl vetemjöl

Smält smöret, låt svalna.
Vispa ägg och socker poröst.
Blanda alla torra ingredienser och rör sedan ner det i äggblandningen tillsammans med det smälta smöret.
Rör till en slät smet.
Klicka smeten i mazarinformar, antingen av aluminium eller allra helst papper.
Fyll formarna till ungefär hälften.
Grädda i 10-12 min i 200 grader.

Fyllning

50 g smör
1 tsk vetemjöl
2 msk socker
2 tsk kakao
0,5 dl mjölk
0,5 dl vispgrädde

Smält smöret i en kastrull. 
Tillsätt mjöl, socker och kakao. Rör om till en slät smet.
Häll i mjölk och grädde och koka ihop tills det tjocknar, ca 5 min, och låt det svalna något.
Häll det sedan i formarna över de kalla(svala) kakorna (inte så det täcker hela kakan utan lämna en liten kant runt om).

Det var lite svårt att fylla formarna så det hjälpte jag Ida med, men jag var inte speciellt duktig för jag fyllde dem en aning för mycket. Dessutom tycker jag att de blir godare med pappersformar istället för aluminiumformar, men vi hade inga hemma. Vet inte varför det är så men det måste ju vara något med hur värmen leds och fördelas i de olika materialen. Eller har ni nån bättre teori?

Kom ihåg att inte ha inne dem för länge i ugnen för de ska ju vara lite kladdiga. Torra kladdkakor vill man inte ha och ofta stelnar de till lite extra när de svalnat.


Direkt efter jobbet åkte jag och helghandlade på Kvantum och det tog lite längre tid än planerat så det blev stressigt att hinna hämta upp Ida efter hennes träning. Mycket snö, dåligt plogade vägar och många bilar på väg till hockeyn gjorde inte att det gick snabbare för mig. Fem minuter sen var jag dock på plats, Ida hade hunnit bli lite orolig var vi höll hus eftersom vi alltid är i god tid.

Se'n åkte vi hem och möttes av en stooor plogkarm, som så ofta förr, så det var bara att bära alla matpåsar över snökarmen och in. Se'n skjutsade jag Olivia till hockeyn och försökte förtränga all snö på gården och att Leif jobbar sent. Eftersom det inte gick att köra in bilen på uppfarten parkerade jag den en bit bort på en parkering och gick sen hem och fixade middag. Bättre sent än aldrig.....

När jag sitter i soffan o tycker lite synd om mig själv och försöker fundera på hur jag ska få bort all tung snö ser jag att grannen kommer med sin snöslunga och tar bort vår plogkarm. Vilken hjälte! Han tycker nog synd om oss, för vi får mest snö av alla på hela gatan på grund av plogbilens kör-rutt 😡

Nu har jag fått skriva av mig lite så nu känns det bättre och jag ska ta en kopp te och tänka på roliga saker istället, som att det är fredag i morgon. Lovely!

onsdag 24 januari 2018

Besök på baksidan

Jag trodde det var ett dåligt skämt när Ida utbrast "Det är ju en älg där" och pekade mot baksidan, så jag fortsatte med mitt. Men när hon sa det igen var jag ju tvungen att titta dit och det var ju verkligen en älg som låg o vilade där mitt i all snö långt från nån skog.

Först ligger älgen o vilar ett långt tag....
....se'n gick den iväg till närmaste busken där den stod o åt ett tag innan den gick vidare.
Men vart gick den?

Lite småläskigt att ha en älg så nära oss mitt i ett bostadsområde, känns som den är en aning fel. Vad händer om det kommer några barn springande, skrikande och lekande? Kommer den känna sig hotad? Nu har den gått i väg och jag hoppas den har gått långt för jag vill inte se den här i närheten nå mer. Vi vågar ju inte ens gå ut o promenera med risk att stöta på en älg. 

Fast just i dag har vi inte minsta tanke på att gå ut på nån promenad för snön har vräkt ner hela da'n och här vid oss har de inte plogat än så det skulle bli en riktigt jobbig promenad i alla snö. Så vi stannar inne och har det varmt o skönt istället.

Tända ljus ökar på mysfaktorn inne en dag som denna med snö i massor utanför fönstret. Stackars Leif som har jobbat över och se'n kommer han hem till all denna snö. Han lär få skotta i några timmar när han väl kommer hem. 


Dagens middag var en smakrik örtkryddad kycklinggryta som jag åt tillsammans med blomkål medan barnen åt ugnsrostad potatis och sötpotatis till. Det var riktigt gott och recept kommer så klart...om någon dag.

Nu ska jag bänka mig framför tv:n för kvällens avsnitt av Sveriges Mästerkock och se'n är det Renées brygga. Två favoritprogram på en o samma kväll! Det lär inte bli mycket mer gjort i kväll för mig.

tisdag 23 januari 2018

Snabb pastagratäng med skinka

Vi har ofta ont om tid när det är dags för middag och vi har ofta färdigkokt pasta i kylskåpet eftersom vi alltid verkar koka för mycket pasta. Om man även har lite skinka och ett paket pastagrädde hemma så fixar man med maten i ca 5 minuter innan man ställer in den i ugnen i ca 20 minuter. Perfekt vardagsmat alltså!


Snabb pastagratäng med skinka

färdigkokt pasta
skinka, i bitar
pastagrädde
riven ost

Varva pasta och skinka i en smord ugnsform.
Häll över pastagrädde.
Toppa med riven ost.
Tillaga i 200 grader i ca 20 minuter.

Ibland är det så himla skönt med genvägar och pastagrädde är en perfekt genväg när det gäller pastagratänger. Den här är så enkel att göra så även barn klarar av det själva. Ida fixade den helt själv, det enda jag hjälpte med var att ta ut den varma formen från ugnen.

Det blir gott att tillsätta t.ex. broccoli i gratängen - tycker jag, men inte mina barn så jag struntade i det. Annat som också blir gott i gratängen är gröna ärter, svamp, zucchini, majs eller bacon.

Visst tänker ni på att använda upp all mat och försöka minska matsvinnet? Gratänger är perfekt mat för att ta hand om rester i kylskåpet.

En nöjd och duktig kock!

I dag har vi k.a.l.l.t! 
Just nu visar termometern minus 28 grader så jag är glad över att vara inomhus o mysa med tända ljus och värmande te och jag tänker inte gå ut nå mer i dag. I morgon blir det varmare då det endast kommer vara några få minusgrader men då ska det snöa istället. Vet faktiskt inte vad jag föredrar av dessa två onda ting - snö eller kyla. Jag brukar tycka att det är ok med snö, hellre det än regn o halka på vintern, men den här vintern har det redan kommit enormt mycket snö så nu räcker det.