lördag 9 december 2017

Nattjäst grytbröd med linfrön

Det finns inte mycket som är godare än nybakat bröd, eller hur? Om man låter brödet jäsa under natten så kan man få nybakat redan till frukost. Igårkväll efter Idol-finalen och innan jag gick o la mig blandade jag snabbt ihop degen som sen fick jäsa i rumstemperatur hela natten för att sedan gräddas när jag hade stigit upp.


Nattjäst grytbröd med linfrön

12 g jäst (fjärdedels paket)
300 g vatten
0,5 msk salt
0,5 dl linfrö
6,5 dl vetemjöl special

Vispa ut jästen i vattnet i en bunke.
Rör ner salt, linfrö och mjöl.
Arbeta ihop till en jämn deg.
Plasta in bunken och låt jäsa i rumstemperatur, 8-10 timmar. (Över natten eller medan du är på jobbet).
Stoppa in en gjutjärnsgryta med lock i kall ugn och värm till 250 grader.
Mjöla bakbordet ordentligt.
Lossa degen med en slickepott från bunkens kanter och stjälp upp på bakbordet.
Strö över lite extra vetemjöl.
Ta grytan ur ugnen och ta av locket.
Lyft degen försiktigt med hjälp av degskrapor och skaka av så mycket mjöl som möjligt.
Släpp ner i den varma grytan. Tack vare att grytan är varm så fastnar inte degen.
Sätt på locket och grädda i 5 minuter i 250 grader.
Sänk värmen till 225 grader och grädda ytterligare 30 minuter.
Ta av locket och grädda i 20 minuter, tills brödet fått riktigt fin färg.
Låt brödet svalna på galler utan bakduk.

Det här måste ni prova! Det var jätteenkelt att blanda ihop på kvällen och jätteenkelt att baka ut (kan man ens kalla det för det?) och grädda. Sen har ni ett gott luftigt bröd med knaprig yta att njuta av. Tala om frukostlyx!

Degen har jäst hela natten och är luftig och fin.
Redo för ugnen. 
Titta vilket luftig och fint bröd men knaprig yta.
Mysfrukost på gång.

Nu har jag stökat/myst på i köket hela dan så nu är det nog dags att städa undan och provsmaka lite av allt jag har gjort. Vi ska på glöggmingel ikväll så jag har bl.a. gjort lite tilltugg och det är väl bäst att kolla om jag vågar bjuda på dem 😀

Vad gör ni denna lördag innan andra advent?

torsdag 7 december 2017

Jul-revbensspjäll i Crock-Pot

Har ni revbensspjäll på julbordet? Jag äter aldrig revbensspjäll vid julbord, det finns ju så mycket annat gott att äta då. Men jag äter gärna revbensspjäll i jultider och gärna då med nån julkrydda. De här goda och smakrika revbensspjällen kryddar jag bl.a. med ingefära - en av flera julkryddor.


Jul-revbensspjäll i Crock-Pot

ca 1 kg revbensspjäll
Marinad
1 dl chilisås
2 msk balsamvinäger
4 msk ketjap manis
2 tsk torkad ingefära
Till grytan
1 dl vatten
2 gula lökar
salt och svartpeppar

Koka ihop marinaden till en simmig sås. Ställ åt sidan att svalna.
Dela revbensspjällen och lägg i den kalla marinaden. Låt marinera över natten.
Lägg lök i klyftor och vatten i crock-pot-grytan.
Placera revbensspjällen överst tillsammans med marinaden. Salta och peppra.
Tillaga på låg värme i 7-8 timmar eller hög värme i ca 5 timmar.

Det här är ett riktigt kanonrecept som ger goda, möra och smakrika revbensspjäll. Olivia ville ha nån annan mat för hon gillar inte revbensspjäll - trodde hon, men det var innan hon smakade en bit för då ville hon ha en till på en gång.

Eventuellt kan man ta lite mer ingefära än vad receptet säger för att få lite mer julkänsla och ingefärasmak. Men jag älskar ju ingefära så det är kanske därför jag vill krydda mer.

Marinerade revbensspjäll redo att tillagas medan vi var på jobb o skola.

Nu ska jag lägga bort datorn och slumra lite i soffan till tv-ljudet av hockeyn, perfekt "bakgrundsmusik". Det är bara jag och Ida hemma så vi har det väldigt lugnt o skönt och jag har faktiskt lite fredagskänsla en dag för tidigt. Men det beror nog på att barnen har skollov imorgon så det känns nästan som helg, trots att jag ska jobba. Men jag tar en kort dag på jobbet och flexar ut tidigt för att få några timmar extra helg.

tisdag 5 december 2017

Mysig tid

Visst är det mysigt nu?!
Fast jag äter mer än jag borde. Det är ju så gott att duka fram glögg, saffransbullar, pepparkakor, skinkmacka och allt annat som hör julen till och se'n tända några ljus och bara mysa i soffan. Vilken tur att vi inte har börjat med julgodiset än.

Jag kan verkligen inte bestämma vad som är absolut godast vid jul. Jag skulle nog svara a.l.l.t.


På lördag ska vi på glöggmingel och jag ska ta med mig något tilltugg. Så nu funderar jag för fullt vad jag ska göra och vilka smaker jag är sugen på. Ädelost, pepparkaka, fikon, saffran, lingon, glögg - ja vi får se vad jag hittar på. Vem vet, det blir kanske bara pepparkakor och ädelost. Inte fy skam det heller.

Fast jag tror nog att jag tar med mig något annat eftersom jag ser såna här inbjudningar som ett perfekt tillfälle att få prova nå nytt och jag älskar ju tilltugg av alla de slag (även pepparkaka o ädelost).

måndag 4 december 2017

Krämig kycklinggratäng med basilika, tomat o mozzarella

Kycklinggratäng är perfekt att göra när man inte har planerat nån annan middag. Man kan tillsätta lite vad man har hemma och det mesta blir gott. Den här gratängen innehåller inga konstigheter utan ingredienser man oftast har hemma och ändå blev det supergott. Sånt är ju extra bra!


Krämig kycklinggratäng med basilika, tomat o mozzarella

7 hg kycklinginnerfiléer
0,5 ask körsbärstomater
0,5 kruka basilika
1 mozzarella
1 msk dijonsenap
2 msk tomatpuré
1 vitlöksklyfta
2 dl vispgrädde
2 dl crème fraiche
salt och peppar

Stek filéerna och lägg i en ugnsform.
Halvera tomaterna och strimla basilikan, lägg över kycklingen i formen.
Dela mozzarellan och lägg i formen.
Blanda dijonsenap, tomatpuré, pressad vitlök, grädde och créme fraîche.
Smaka av med salt och peppar.
Häll blandningen över kycklingen och det övriga i formen.
Tillaga i 225 C, ca 20 min tills rätten är genomvarm.

Det här blev supergott, men det var ju inte så konstigt när det var så mycket godsaker i den. Jag har ganska många rätter nu med tomater, basilika och mozzarella i mitt blogg-arkiv, men det är ju såå gott och det går alltid att variera lite till.

Kyckling, tomat, basilika och mozzarella...
....och en god sås...
...blev en supergod gratäng.

Känns ovanligt att jag tycker det är skönt med måndag, oftast är inte måndag någon favoritdag. Men efter den här stressiga helgen är det underbart med en slö måndag i soffan utan tider att passa. Så nu ska jag krypa upp i soffan, tända ljus och göra mig en kopp te och njuta av lugnet. Vad gör ni denna första måndag i december?

söndag 3 december 2017

Matsedel v.49 december 2017

Äntligen första advent!
I år har vi fått vänta länge på att det ska bli advent men nu är den äntligen här och jag ska njuta av alla godsaker, alla ljus, alla tomtar o prydnader och den kommande långledigheten. Åh vad jag älskar december.

Det är inte mycket julkänsla i kommande veckomatsedel förutom den supergoda saffranskladdkakan som ni måste prova. Och lingongrädden är pricken över i:et och den får ni inte hoppa över.


Matsedel v.49 december 2017

Köttfri måndag

Tisdag

Onsdag

Torsdag

Mysfredag

Veckans godsak

torsdag 30 november 2017

Banoffee pie med julkänsla

För ett par veckor sedan var vi bjudna på tacofredag till grannarna och eftersom värdinnan hade födelsedag dagen till ära hade jag med mig en tårta (paj) till efterrätt. Då hon älskar bananer var valet ganska enkelt - en banoffee pie, men jag la till lite pepparkakor i pajdegen för att få lite julkänsla. Det blev superbra!


Banoffee pie med julkänsla

150 (125) gr smör
200 (150) gr digestivekex
100 gr pepparkakor
1 burk karamelliserad mjölk
3- 4 bananer
3 dl vispgrädde
riven choklad

Smula digestivekexen för hand eller i en matberedare. 
Smält smöret och blanda med smulorna. 
Tryck ut blandningen på botten av en springform med bakplåtspapper som man har klämt fast. 
Ställ i kylen 1 timme.
Ta lös botten från formen och lägg på ett fat. 
Bred på kolakrämen (karamelliserade mjölken). 
Ställ kallt fram till servering. 
Vispa grädden. 
Skala och skär upp bananerna, lägg bananskivorna på kolakrämen, bred över grädden.
Toppa med riven choklad.

Ni måste prova göra det här och hoppas på samma succé som för mig. Vågar knappt berätta hur lite som blev kvar efter att 5 vuxna och 2 barn hade varit framme, med tanke på att vi alla hade ätit oss proppmätta på tacos först.

Jag åt det här för flera, flera år sedan långt innan min blogg-karriär och var inte så jätteförtjust i det. Men nu! Så himla gott det var och superenkelt att göra. Jag var rädd att det skulle bli för sött så jag serverade mixade osötade jordgubbar till för den som ville och det blev riktigt gott.

Min idé om att byta ut lite digestive mot pepparkakor gick också hem. Men jag tyckte att botten blev lite väl tjock och tog över smaken lite för mycket så nästa gång ska jag prova att dra ner på kex och smör för att få en lite tunnare botten.

Om ni inte vet skillnaden på kondenserad och karamelliserad mjölk så har jag gjort ett inlägg om det här.

Kolakräm på digestive- och pepparkaksbotten
Ett gäng bananskivor
Sist grädde och riven choklad

onsdag 29 november 2017

Lasagne i Crock Pot

Lasagne är typisk söndagsmat hos oss och senast provade vi att tillaga den i vår Crock Pot. Annorlunda, kul och skönt att göra lasagne på det sättet. Om du även gör köttfärssåsen i crock poten så får du en riktigt god och långkokt köttfärssås. Självklart fungerar det även med annan köttfärssås.



Lasagne i Crock Pot

Köttfärssås

5 hg köttfärs
salt, svartpeppar
1 morot
400 g krossade tomater
0,5 dl tomatpuré
1,5 msk kalvfond
0,5-1 dl vatten
0,5 msk torkad oregano

Bryn köttfärsen i en stekpanna, salta o peppra. Lägg över i en Crock pot-gryta.
Riv moroten och lägg ner i grytan.
Tillsätt krossade tomater, tomatpuré, kalvfond, vatten och oregano.
Rör om ordentligt.
Sätt på låg värme i minst 2 timmar.


Ostsås

1 l mjölk
100 g smör
1 dl vetemjöl
3 dl riven ost 
salt o peppar

Värm upp mjölken vid sidan.
Smält smöret och pudra över mjölet. Rör om med en visp så att mjölet löser sig i smöret ordentligt.
Slå i hälften av den varma mjölken och rör om så det blir slätt och fint. Slå i resten och vispa om.
Låt sjuda sakta i ca 5 minuter.
Dra kastrullen från värmen och rör ner osten.
Smaka av med salt o peppar.

Lasagne

Varva köttfärssås, ostsås och lasagneplattor i Crock-pot-grytan.
Avsluta med ett lager köttfärssås och ostsås.
Tillaga på låg temperatur i 2-3 timmar.
Håll koll att det inte blir för torrt.
Eventuellt kan du strö riven ost på lasagnen när ca en timme återstår.

Det blev en rejäl laddning av lasagne så nu har vi en massa matlådor i frysen. Vi tillagade den nog lite väl länge för den hann bli lite lite för torr. Så håll koll!

Som jag har sagt tidigare så är det alltid lite svårt första gången man gör en ny maträtt i Crock poten. Hur länge ska/kan man tillaga? Hur mycket vätska ska man ha? osv... Tidigare var jag även lite orolig för att lämna den på utan att jag var hemma och hade koll, men det är jag inte rädd för längre.

Färdigvarvat med köttfärssås, lasagneplattor och ostsås och nu ska lasagnen tillagas i några timmar.
Vi la på lite ost på slutet som hann smälta men som inte fick någon färg.
En festmåltid!
I den ena tillagas lasagne och i den andra kokas det en ny köttfärssås.