torsdag 26 oktober 2017

Varma kaneläpplen

God morgon!
Här har vi hunnit med lite gråtkalas på morgonen. Ingen rolig start på dagen, men det blir nog bra så småningom. Ida och Leif har åkt till Jämtland och Ida tycker alltid det är så jobbigt med avsked så hon har gråtit och sagt att hon inte vill åka, trots att hon har längtat sååå länge. 

Undra när det går över och hon är glad igen?
Uppdaterat en timme senare: Nu ringde Ida o kvittrade och var hur glad som helst. Hon hade öppnat alla små paket jag hade fixat med lite pyssel och hon hade även hunnit med att smaka godiset. Så skönt att hon nu är sig själv igen så nu kan jag jobba på i lugn o ro.

Om ni, liksom jag gör, älskar sötsaker och bakverk finns det lite genvägar att ta till när suget blir för stort. Dessa varma kaneläpplen gjorda i micron med en klick grädde är supergott och gissa hur snabbt det går.

Varma kaneläpplen

Dela äpplet i mindre bitar och lägg i en skål eller kopp.
Strö över kanel.
Micra, tiden varierar beroende på hur mycket äpplen du har och micro. Ha koll!
Servera med en klick grädde eller glass.
Ät o njut!

Det här är nästan farligt gott och enkelt att göra. Äpplen i sig är så pass sött så jag tycker inte att det behövs nå extra socker utan det räcker gott o väl med bara kanel. 

Mumsigt!
Ännu mumsigare med en klick grädde!
Våra fina äpplen, men nu får jag vänta nästan ett år tills vi får nya och goda äpplen.

onsdag 25 oktober 2017

Skynda o fynda en Smakbox

I samarbete med Smakbox

Nu har jag ett kanonerbjudande till dig! Ni har ju sett alla dessa smakboxar som jag har testat och varit så nöjd med. En box full med roliga och goda produkter. En o annan inte lika användbar om jag ska vara ärlig, men det är övervägande kanonprodukter. Och själva överraskningen älskar jag, det är som julafton när vi ska öppna smakboxen och hela familjen är samlade och spända vad det kan vara. Den här gången var det två chokladprodukter och de roffade jag åt mig på en gång.

Men nu tillbaka till kanonerbjudandet.
Med min rabattkod MATRO får du nu 50% rabatt på din första box. 
Halva priset alltså. 
Du betalar 99 kr för en box med varor som är värda över 400 kr. 
Love it! 
Men erbjudandet gäller bara till sista oktober
så vänta inte för länge för den här chansen kan du inte missa.

Antingen kan du starta en prenumeration, utan ytterligare köptvång, till dig själv och aktivera rabatten eller så ger du bort en smakbox i present och använder rabatten. Tips, det är snart både fars dag och jul.

Här kan du läsa mer och beställa din box.


Smakbox har dessutom kommit med en nyhet. Förutom den vanliga boxen, ett exempel ser du på bilden här ovanför, så har de nu kommit med en ny box som de kallar för Smakbox Balans och som de beskriver så här:

I Smakbox Balans är många produkter samma som i Smakbox, men den innehåller mer vegetariskt, färre sötsaker, mer laktosfritt och mindre gluten. Även här strävar vi efter ekologiska och lokala alternativ.


När du gör din beställning så får du själv bestämma vilken Smakbox du vill ha - den vanliga eller Balans. Jag valde den vanliga. Är rädd att gå miste om all smarrig choklad annars 😀

tisdag 24 oktober 2017

Mustig långkokt vinköttgryta

Det känns som evigheter sedan vi åt en "vanlig köttgryta", men nu har vi gjort det igen. När Olivia o Isak var små åt vi det relativt ofta för de älskade alla sorters köttgrytor. Men nu var det inte lika populärt 😀 De åt, men det var inget "halleluja moment".


Mustig långkokt vinköttgryta

1 kg grytbitar
1 gul lök, hackad
2 vitlöksklyftor, pressade
800 g krossade tomater
0.5 l rött vin
4 msk kalvfond
5 msk tomatpuré
1-2 msk soja
3 st lagerblad
2 tsk timjan
salt
peppar
3 morötter, tjocka skivor
1 bit kålrot, i bitar

Stek kött, lök och vitlök i omgångar i en stekpanna.
Häll över i en stor gryta
Tillsätt krossade tomater, rödvin, kalvfond, tomatpuré, soja, lagerblad och timjan.
Salta och peppra.
Låt koka ca 3 timmar på låg värme.
Tillsätt morötter och kålrot ca en halvtimme innan grytan är färdig.

Den här köttgryta fick stå o koka länge, länge och det blev så mustigt och gott med perfekt mört kött. Jag åt broccoli till grytan medan de övriga hade ris som tillbehör.

****************

Det har varit lite få och tråkiga blogg-inlägg ett tag men nu ser jag äntligen lite ljus i stress-tunneln och hoppas hinna blogga lite mer framöver. Det kommer lugna ner sig både på jobbet och hemma (hoppas o tror jag) och jag hoppas då få mer tid till bloggen. Bloggen ger mig så mycket energi och jag tycker det är så himla kul att baka o laga mat och sen dela med mig av recept och tips till dig.

I helgen ska jag ha tjejfest med rosa tema - tycker att det är ett perfekt avslut av Rosa oktober. Nu håller jag på att planera mat, dryck och dukning för fullt - så himla kul. Jag spånar för fullt vad det finns för rosa mat som jag kan bjuda på. Har ni några tips? På söndag kommer ni i ett blogginlägg kunna se vad jag kom på för rosa att bjuda på. Instagram kanske uppdateras under kvällen (@matro_sara och #matrofest). Drycken är redan klar. Rosa bubbel, förstås!

måndag 23 oktober 2017

5 grytor att värma sig med

I går hann jag inte med att ge er någon veckomatsedel, första gången jag öppnade datorn var vid nio på kvällen för att läsa lite nyheter. Istället får ni i dag fem tips på goda grytor att värma er med nu när kylan har slagit till på allvar. Här i Luleå har vi frost varje morgon numera och i dag skippade Ida cykeln och promenerade till skolan istället.

5 grytor att värma sig med


Chili sin carne, vegetarisk gryta




Smakrik fläskfilégryta av saker du oftast har hemma




Kycklinggryta med thaichilisås




Söt ingefäragryta




Het räkgryta




Min förkylning håller på att ge med sig och jag hoppas att jag är riktigt frisk om någon dag. För nu ska min Rosa oktober-fest slutplaneras och jag ska börja förbereda mat, tilltugg och efterrätt. Som vanligt vill jag förbereda så mycket som möjligt så att jag kan njuta av festen och gästerna istället för att stå i köket hela kvällen.

Älskar min nya rutin med att ha sovmorgon på måndag och få börja arbetsveckan lite lugnt. Men nu börjar det bli dags att åka till jobbet men först ska jag koka mig en termos-mugg chai-te för att ta med till jobbet. Ännu lite feel-good på måndagsmorgonen.

lördag 21 oktober 2017

Hjortrontårta

Oj, vad sötsugen jag är just nu. Jag måste nog baka någon lchf-kaka i dag för att stilla mitt sötbehov en aning, men ändå inte äta vanligt socker och vitt mjöl som bara ser till att trigga sötsuget.

Istället för att äta sött får jag drömma mig tillbaka till i somras då vi åt denna goda tårta. En så kallad pinocchiotårta som man nog oftast har jordgubbar på. Jag testade med hjortron och det blev verkligen supergott.


Hjortrontårta

sockerkaka

100 g smör
1,5 dl strösocker
5 äggulor
4 msk mjölk
2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver

maräng

5 äggvitor
2 dl strösocker

fyllning

3 dl vispgrädde
hjortron

Sockerkaka
Vispa smör och socker poröst. 
Vispa ner en äggula i taget. Rör i mjölken. 
Blanda mjöl och bakpulver. Rör ner det i smeten. 
Bred ut smeten till botten i en långpanna med bakplåtspapper ca 30x40 cm. 
Maräng
Vispa vitorna till ett fast skum. 
Tillsätt sockret i omgångar och vispa till en fast marängsmet. 
Bred marängsmeten toppigt över  sockerkakssmeten i långpannan. 
Grädda i nedre delen av ugnen i 150 grader ca 30 min. 
Låt kakan kallna. 
Fyllning
Dela den på mitten. 
Lägg grädde och hjortron på ena botten, lägg på den andra botten.
Servera.

Den här rätt söta tårtan blir perfekt med de lite småsura hjortronen. Botten jag använde hade jag haft i frysen ett tag och det gick utmärkt att frysa denna tårtbotten men man bör då tänka på att lägga ihop tårtan lite längre i förväg än vanligt. Den blev nämligen godare dagen efter då botten hade mjuknat en aning.

**************************

I helgen står basket på agendan både i dag och i morgon, då Ida har cup. Första matchen var redan halv 9 och nästa är klockan 19, inte bästa planeringen. Att cupen dessutom är några mil utanför sta'n gör det ännu mer irriterande. I morgon däremot är det bara någon timme mellan matcherna, tack o lov.

Mellan matcherna tänker jag försöka göra fint utomhus, ta bort alla renoveringsprylar och ställa fram ljuslyktor istället för nu är det riktigt mörkt på kvällarna och vi behöver allt ljus vi kan få.

fredag 20 oktober 2017

Go for Tex Mex

I samarbete med Santa Maria

Åt ni tacos ikväll?
Efter den här stress-veckan blev det en hämtmatskväll för oss, sallad till mig, sushi till Ida och hamburgare till killarna (Olivia jobbar som vanligt). De två senaste fredagarna har vi faktiskt ätit tacos, det hör inte till vanligheterna hos oss - till barnens stora sorg. De vill också ha tacofredag som sina kompisar.

Vi kanske får börja med det trots allt för nu finns det ju så många alternativ till den vanliga köttfärs-tacon. Santa Maria har utökat sitt sortiment med bland annat nya kryddor och salsor. Har ni provat fisk-taco till exempel? Eller kanske kyckling-taco? Låter inte Mango- och Papayasalsa supergod till en stark taco?


Ett redan stort Tex Mex-sortiment har nu blivit ännu större. 
Vilka favoriter har ni och vilka är ni nyfikna på?


Resten av kvällen kommer jag hänga i tv-soffan och inte göra mycket mer än dricka te, kolla på tv och vila. Eller jag kommer nog spåna idéer till nästa veckas tjejfest. Som vanligt har jag beslutsångest men snart måste jag sätta menyn och börja förbereda. Ska nånting handlas, bakas eller fixas så vill jag inte vara ute i sista sekunden.

Ha en fab fredag!

torsdag 19 oktober 2017

Tortellinigratäng med fläskfilé

I söndags lyxade vi till det med en tortellinigratäng och den blev så himla god. Jag hade tänkt försöka undvika pastan och mest äta av köttet, men det lyckades inte så bra eftersom det var så god tortellini.


Tortellinigratäng med fläskfilé

7 hg fläskfilé
salt
citronpeppar

tortellinigratäng

5 hg tortellini med ost- och basilikafyllning
salami
150 g fetaost
20 körsbärstomater
0,5 dl kärnfria svarta oliver
2 burkar crème fraiche smaksatt med tomater o basilika
riven parmesan

garnering

1 citron, rivet skal
3 msk hackad basilika

Putsa köttet och salta o peppra runt om.
Bryn köttet runt om i smör, stek vidare i 225 grader i ca 20 minuter till ca 65 grader.
Koka tortellinin enligt förpackningens anvisningar men korta koktiden ca 2 minuter.
Spola vattnet i kallt vatten.
Tärna fetaosten och halvera tomaterna.
Blanda tortellini, tomater, fetaost, oliver och en burk crème fraiche.
Fördela blandningen i en smord ugnsform.
Skiva köttet och vara med vikta salamiskivor ovanpå gratängen.
Fördela den andra burken crème fraîche på köttet.
Strö osten över gratängen.
Gratinera mitt i ugnen i 225 grader i 10-15 minuter.
Blanda ihop garneringen och strö över den färdiga gratängen.

Så himla gott det här var, men nästa gång struntar jag nog i salamin som jag tyckte tog över smaken lite väl mycket. Fast det höll inte hela familjen med om.

Tortellinigratängen var så god bara den så vill man göra en vegetarisk rätt så struntar man i fläskfilén och bjuder bara på gratängen tillsammans med en sallad.


Så typiskt mig att glömma det sista. Garneringen med basilika och citron stod kvar på köksbänken. Men jag kom på det innan sista tuggan och hann smaka och det var verkligen pricken över i:et med den fräscha garnering. Så glöm inte den!

Det har varit en av årets mest hektiska veckor på jobbet så i dag tar jag det lite lugnt och unnar mig en sovmorgon. Sitter med datorn och en kopp te framför Nyhetsmorgon, precis som på mina favorit-helgmorgnar. Bara jag inte helt glömmer bort att åka till jobbet för att jag tror att det är lördag 😀