söndag 15 oktober 2017

Veckomatsedel v.42 oktober 2017

Söndagförmiddag och som vanligt sitter jag länge vid frukostbordet och skriver ihop en veckomatsedel som jag hoppas ska inspirera dig. Snart är det dags för tekopp nummer två för dagen och då ska jag planera vår egna matsedel.


Veckomatsedel v.42 oktober 2017

måndag
Hösten innebär förkylningstider och då gäller det att få i sig ingefära och c-vitamin för att försöka bygga upp immunförsvaret och få vara frisk. Perfekt att få i sig det även i maten.

tisdag
Två favoritlaxrätter i en och samma maträtt.

onsdag
Zucchini är en favoritgrönsak för mig och i kombination med kyckling i en gratäng blir det supergott.

torsdag
Goda smakrika smaker utan att vara starkt tillsammans i en och samma maträtt.

fredag
Arbetsveckan avslutas med min favoritsallad med den urgoda dressing.

veckans godsak
Två favoriter i en och samma kaka - då kan man inte misslyckas.


***************************************

Den här helgen har varit ömsom vin ömsom vatten - inte bokstavlig men bildligt. Roligheter har varvats med migrän och huvudvärk. Vi har firat Isak (bilder kommer) och vi har sett Ida spela bra basket men jag har även varit sängliggande med hemsk huvudvärk. Men nu hoppas jag huvudvärken är på väg bort så att jag kan njuta av den här söndagen.

Vad har ni för söndagsplaner?

torsdag 12 oktober 2017

Italiensk fläskfilégryta

Titta vad jag hittade när jag kollade igenom min kamera. Jag har ju glömt att ge er receptet på den här kanongoda grytan med många av mina favoritsmaker som tillsammans gjorde en sås som man vill äta med sked för att få upp allt 😀


Italiensk fläskfilégryta

ca 8 hg fläskfilé
1 gul lök
100 g färska champinjoner
sås
1 vitlöksklyfta
2,5 msk röd pesto av soltorkade tomater
2 dl creme fraiche
1,5 dl grädde
1,5 msk kalvfond
salt, peppar
125 g strimlad mozzarella
0,75 dl svarta oliver
0,5-1 dl (fryst) färsk basilika

Putsa och skiva fläskfilén. Stek i smör. Lägg i gryta.
Dela champinjoner, finhacka lök och stek i smör. Lägg i gryta.
Tillsätt sås-ingredienserna utom mozzarella, oliver och basilikablad till grytan.
Låt puttra i ca 15 minuter.
Stäng av plattan och rör ner mozzarellan, rör tills det smält.
Smaka av med salt o peppar och rör ner oliver och mycket basilika.

Jag åt broccoli och sallad till grytan men jag hade även kokat tagliatelle till övriga familjen. Supergod middag mitt i veckan, så'n lyx. Den här maträtten passar definitivt att bjuda på till fest med lite roliga och goda tillbehör och kanske ett glas rödvin.


Jag har tagit lite paus i kalasförberedelserna inför i morgon då vi har en 16-åring i huset som ska firas på morgonen med sång och frukost och senare med taco-middag.

Ser slutet av Luleås hockeymatch som har gått till straffar - igen. Neeeej Rögle lyckades vinna straffavgörandet. Så surt...

Åter till födelsedagsförberedelserna.....

tisdag 10 oktober 2017

Lchf-pizzabotten med keso, mandelfri

I dag var det dags för en pizzamiddag och självklart gör jag en pizzabotten utan vetemjöl. Jag hade tänkt prova den goda botten med mandelmjöl nu när vi inte behöver undvika mandel något mer. Men jag hade inte alla ingredienser till den hemma så då blev det en variant med keso och fiberhusk istället.


Lchf-pizzabotten med keso, mandelfri

3,75 dl keso
3 ägg
2,25 msk fiberhusk
2 dl riven parmesan

Mixa keso, ägg och fiberhusk med stavmixer.
Rör ner osten och bred ut på bakplåtspapper.
Grädda i 225 grader i ca 15 minuter tills piazzabotten blivit gyllenbrun. 
Ta ut den och lägg på fyllningen/toppingen. 
Grädda i ca 15 minuter.

Den här degen går supersnabbt att blanda ihop. Sånt gillar vi, eller hur? Degen blir lite småkletig och det tog lite att breda ut på bakplåtspapper. Men det går, så ge inte upp. Jag använde en slickepott för att breda ut den. Provade även att försöka kavla mellan två bakplåtspapper, men det gick inte bra.

Yummie!
Kan man inte välja topping så gör man en half-and-half.

Vad har ni för favoritpålägg på pizza? Det varierar lite för mig, men i dag blev det lite kylskåpsrensning. Perfekt! Kunde inte välja om jag ville ha en skink- och champinjonpizza eller en med köttfärs, så det blev halva av varje. Dessutom tog jag en bit av varje sort. Och inte ens då kunde jag bestämma vilken som var godast.

Självklart åt vi en hemmagjord pizzasallad av vitkål till pizzan. Såå gott och godast blir den när den får stå till sig ett dygn i kylskåp så den gjorde jag redan i går.

Degen utsmetad på bakplåtspapper, redo för ugnen.
Fin pizzabotten efter ca 15 minuter i ugnen.

Nu kom Ida hem från basketträningen så nu sätter kvällsruschen igång - läxläsning, duscha, packa skolväska, välja morgondagens kläder och lite kvällsfika. Se'n blir det soffhäng, fotboll och en massa te.

Ha en bra tisdagskväll!

måndag 9 oktober 2017

Rosa

I lördags var jag på världens mysigaste middag med underbart god mat och bästa drycken. Ni vet en sån där kväll man tänker tillbaka på med ett leende och längtar redan till nästa dejt.

Kvällen började med rosa champagne, äkta champagne alltså. Visst känns det lite lyxigare och lite bättre 😀 Under rosa oktober passar det ju lite extra bra med den rosa varianten också. Så gott och så vackert.

Endast det bästa är gott nog.
God dryck i vackra glas från Pentik. Blev lite småförälskad i glasen, vackra och goda att dricka ur.
Tända ljus och vacker dukning fixade mysstämningen på en gång
Vi äter lax alldeles för sällan och det beror på att Isak inte alls gillar fisk och det blir alltid en massa tjafs, gnäll och sura miner när vi äter fisk så för enkelhetens skull försöker vi passa in fiskdagarna de gånger han inte äter hemma och det är ju inte så ofta.

Därför blev jag lite extra glad när jag såg att det var lax vi skulle bli bjudna på. Ugnsstekt lax utan konstigheter är ju bara sååå gott i sin enkelhet (och passar bra under rosa oktober 😀). Till det serverades kokt färsk broccoli, potatis, paprika, körsbärstomater och fetaostkräm.


Till efterrätt bjöds vi på vanilj- och kanelkokta päron med vaniljvisp. Även det var supergott och jag som försöker undvika socker kunde inte låta bli denna godsak och tog faktiskt två portioner. Fuskar man är det lika bra att göra det rejält.

söndag 8 oktober 2017

Lyssna!

I samarbete med Book Beat

I den bästa av världar innebär hösten mysiga promenader i en natur med härliga färger. Men så har det inte sett ut den här hösten som mest har inneburit blåst och regn. Så nu är snart alla vackra höstfärgade löv borta från träden. Fast i dag fick vi faktiskt se solen.

Det har blivit lite dåligt med promenader den senaste tiden och det beror på att min telefon har haft problem så jag har inte kunnat använda hörlurarna - det hördes inte minsta lilla ljud genom dem. Och att promenera utan ljudbok är såå tråkigt. Jag älskar att lyssna på ljudböcker samtidigt som jag promenerar och när jag inte kunde göra det så blev det att jag struntade i de flesta promenaderna. Dumt, jag vet.

Men nu är problemet äntligen fixat och jag kan börja promenera igen. Det är perfekt att plugga in en spännande bok i öronen när man promenerar. Det går så mycket enklare då och man vill aldrig gå hem för man vill höra mer hela tiden. Tips för att få till längre promenader!


Just nu har jag fastnat för Adler-Olsens böcker om Avdelning Q. Har ni lyssnat på dem? Stefan Sauk är uppläsare och han är definitivt en av de bästa. Jag älskar även att läsa böcker, det är nå speciellt med att hålla i boken och bläddra från sida till sida. Men just dessa böcker vill jag verkligen inte läsa för då går jag miste om Stefan Sauks läsande.

Det finns flera liknande tjänster för ljudböcker men jag använder mig av BookBeat och jag har inte blivit besviken. Än så länge har jag inte saknat en enda bok, det finns barn- och ungdomsböcker, deckare, dokumentärer, faktaböcker, ja det mesta man kan vilja läsa. Här kan du se vad de har för böcker.

Om du också vill börja en BookBeat-prenumeration med fri tillgång till en massa böcker så har jag ett erbjudande till dig just nu. Om du går via denna länk www.bookbeat.se/blogteam så får du första månaden gratis. Efter första månaden fortsätter prenumerationen för 169 kr/månad tills du själv känner att du vill avsluta den. Det är ingen uppsägningstid, så du behöver inte vara förutseende och ute i god tid OM du inte vill fortsätta din prenumeration.

Veckomatsedel v.41 oktober 2017

Då är det söndag igen och helgen är snart slut och det är dags att planera kommande middagar. Allt för att slippa stressen när man kommer hem från jobb o skola. Det är såå mycket lugnare och skönare när man har koll på vilken middag som man ska sätta igång med när man kommer hem från jobbet.


Veckomatsedel v.41 oktober 2017

måndag

tisdag

onsdag

torsdag

fredag

veckans godsak


Vilken härlig och social helg jag har haft. 
I fredags hade vi tacofredag med vänner och satt o surra länge, tills fredagströttheten slog till och vi gick o hem la oss. I går var jag på kusinträff med supergod middag, champagne och ännu mer surr. Så nu känns det skönt med en hemmadag i dag. Till helgen är det dags för kalas och jag borde nog baka lite. Men vad? Har ni något tips på något riktigt smarrigt och äggfritt?

fredag 6 oktober 2017

Äppelkaka med mandel- och kokosmjöl Lchf

Helgen närmar sig. Lovely! 
Och på helgen kan/vill/bör man unna sig lite gott, kanske en efterrätt. Även om man undviker kolhydrater så finns det så mycket gott man kan baka med alternativ till vetemjöl och strösocker.

På hösten är det så otroligt gott med äppelkaka på svenska äpplen, allra helst äpplen från sin egna trädgård. Den här lchf-äppelkakan njöt jag av förra helgen och funderar på att baka en ny nu i helgen.


Äppelkaka med mandel- och kokosmjöl Lchf

4 ägg
1 dl Icas sötströ
125 gr smält smör
0,5 dl vispgrädde
1 dl mandelmjöl
4 msk kokosmjöl
2 tsk bakpulver

4 syrliga äpplen
1 msk kanel
1 msk kardemumma

Vispa ägg och sötströ luftigt och vitt. 
Vispa ner det smälta smöret och grädden i äggsmeten.
Blanda de torra ingredienserna och rör ner och blanda ordentligt. 
Häll upp i en smord form.
Skala och kärna ur äpplena och dela i småbitar. 
Blanda äppelbitarna med kanel och kardemumma. 
Fördela äpplena över smeten och tryck ner dem lite.
Grädda i nedre delen av ugnen i 200 grader ca 40 minuter. 
Täck eventuellt formen med något efter halva tiden för att inte bränna den.

Alltså den här måste ni prova! Det blir så himla gott att blanda mandel- och kokosmjöl i bakverk och den är äppelkakan var inget undantag. Jag åt nog upp större delen av äppelkakan själv och jag njöt av varje tugga.