tisdag 4 juli 2017

Skattjakt på 10årskalas

Regnet vräker ner utanför fönstret och jag är så nöjd att vi bokade om Idas kompiskalas med kort varsel. Första planen var att vi skulle ha det i kväll men på lördageftermiddag bokade vi om till söndagkväll istället och trots kort framförhållning så kunde alla utom en kompis komma. Så lyckat både med vädret och att så många kunde komma.

I strålande solsken bjöd vi på grillade hamburgare, tårta och glass ute på altanen. Vi började med maten och när den var klar blev det skattjakt i mobilerna innan vi fortsatte med sötsakerna.

Ida (och jag) älskar stjärnor så gissa om vi älskar dessa tallrikar.
Paketöppning! Hon fick otroligt många fina saker och var en riktigt nöjd tjej.


Mobilskattjakten hade jag köpt på grapevine.nu, jag sökte efter roliga saker att göra på ett 10årskalas och hittade den sidan som hade en massa roligt. Mobilskattjakten som vi bestämde oss för gick ut på att jag som arrangör placerar ut 10 kartnålar i närområdet på kartan i mobilen och sen ska de olika lagen hitta de olika platserna där de ska svara på frågor. När de har svarat rätt får de veta nästa plats osv.

Till skattjakten, med kartor och frågor, användes en mobilapp som de hade förberett genom att ladda ner innan kalaset. Men de var alltså tvungen att gå fysiskt till de olika platserna som pekades ut i mobilen. Här kan ni läsa mer om mobilskattjakten.

De flesta tyckte att det var en jätterolig idé, ett lag hade lite problem med kartan från början och en tappade sugen innan de var klara. Men övriga sprang på som bara den mellan de olika platserna och svarade på frågor.

Perfekt att de fick röra sig lite innan de skulle äta ännu mer. Det blev en halvtimmes promenad ungefär för de olika lagen innan de hade hittat alla platser och svarat på alla frågor.

Skatten, målet, var chokladguldpengar.
Smarrig tårta som gick åt i ett nafs igen.

Efter skattjakten blev det tårta o glass och än en gång gjorde jag den enkla och goda marängtårtan med chokladkräm och jordgubbar. Och än en gång gick den åt. Det är tredje gången inom två veckor som jag gör den tårtan. Undra om det räcker nu eller om jag ska göra den till Idas släktkalas på fredag också.

Ida var supernöjd med sitt kalas, med vädret, med kompisarna, med presenterna, med skattjakten och hade så roligt i drygt två timmar. Men vi glömde en sak. Så typiskt mig! Jag hade gjort i ordning godispåsar till kompisarna som de skulle få med sig när de gick hem. Men alla påsar ligger kvar hemma hos oss. Så himla irriterande!

måndag 3 juli 2017

Chokladsnittar med polkaströssel

Chokladsnittar med pärlsocker är en gammal klassisk kaka, här har jag dock struntat i pärlsockret och använt polkaströssel istället. Ni kommer väl ihåg att jag älskar kombinationen choklad och mint (polka) och den här kakan blev precis så god som jag hade hoppats. Dessutom tycker jag att den blev snygg med det vit-rosa strösslet.


Chokladsnittar med polkaströssel

150 smör
1,5 dl strösocker
3 msk ljus sirap
1.5 tsk vaniljsocker
3,75 dl vetemjöl
3 msk kakao
1.5 tsk bakpulver
Pensling och garnering
ägg
polkaströssel

Vispa smör, socker, sirap och vaniljsocker mjukt.
Blanda mjöl, kakao och bakpulver och vispa snabbt ihop till en deg. Det sista brukar jag ta hjälp med händerna för att få ihop till en deg.
Rulla degen till tre längder och lägg på bakpappersklädd plåt.
Platta till längderna något.
Pensla med uppvispat ägg.
Strö över strössel.
Grädda i mitten av ugnen i 175 grader i ca 12 minuter.
Låt svalna en aning innan du skär dem i snittar.


Vilken tur att jag hade en bakdag för ett tag sedan så jag har några recept att ge er. Den här helgen har vi hunnit sååå mycket, fast inte så mycket matlagning och bakning. Gårdagen började vi med att åka till Piteå och se Isaks sista fotbollsmatch i PSG, sen skyndade vi oss hem för att förbereda Idas kompiskalas som vi spontanbokade dagen innan. Ursprungstanken var att kalaset skulle vara på tisdag men eftersom prognosen visade regn på tisdag men kanonväder på söndagkväll så bokade vi om. Och vilken tur för vi fick en kanonkväll med grillade hamburgare, mobil-skattjakt, bollspel, tårta och glass.

söndag 2 juli 2017

Kvällar i sol

Vilken härlig dag o kväll vi har haft. 
Älskar sommar o sol och älskar vår altan där jag har suttit nästan hela da'n. Vi har alldeles nyss gått in, på slutet var vi dock tvungna att ta på oss filtar för det blev lite småkyligt.

Till middag grillade vi min nya favorit - Flankstek, som vi åt tillsammans med grillade ostfyllda champinjoner och zucchini, sallad, bea och friterade sötpotatispommes. En riktigt god och mysig middag i solen.



Igår struntade vi i vår egna altan och cyklade in till stan för en dejt på Luleås nya uteservering med kanonläge med kvällssol och i lä. Så himla mysig kväll med min man. Helt spontant, fast det är ju ofta då det blir som bäst. Det är inte ofta vi tar oss i väg på tu man hand, men plötsligt händer det.... Solen sken och det var en så härlig kväll och Ida skulle sova bort så då passade vi på att cykla in till stan för datenight.

Vi delade på en god bruschetta med tomatsås och pesto, till det drack jag ett glas rödvin och bara njöt av lugnet efter en dag då jag både hade hunnit jobba full dag och vara till Piteå för att se Isaks fotbollsmatch. Vissa dagar hinner man lite mer än andra.


Glass är ingen favorit-efterrätt för mig men den här egengjorda Gelato på Taverna Gusto har blivit en storfavorit för mig. Oftast tar jag bara en kula men i går hade jag lite svårt att bestämma mig för vilken smak jag skulle välja 😀 Så varför välja när man kan ta flera...



I Piteå pågår Piteå Summer Games, en stor fotbollsturnering med lag från hela världen och som Isak är med i och igår mötte de ett kinesiskt lag. Lite småhäftigt tyckte vi och det verkar som att kineserna tyckte detsamma för de ville ta lagfoto ihop efter matchen. Isak som hatar att förlora hade en rolig kommentar efter förlusten "Jag vill vara arg på dem för att de vann, men jag kan inte. För de var så trevliga och bra vinnare."

En mobilbild från långt håll - bättre än inget alls.

lördag 1 juli 2017

Sega mjölkchokladsnitt med jordgubbssmak

Kaktipsen fortsätter!
Sega mjölkchokladsnitt verkar många baka just nu och det kan jag förstå för de är så enkla att göra och smakar så gott. Jag gjorde dock en liten sommartwist på dem när jag bakade nu inför våra sommarkalas.


Sega mjölkchokladsnitt med jordgubbssmak

175 g smör
0,5 dl strösocker
0,5 dl råsocker
2,5 msk sirap
5 dl vetemjöl
1,5 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
150 g mjölkchoklad (ev. med jordgubbssmak), grovt hackad

Vispa smör, strö- och råsocker och sirap fluffigt med elvisp.
Blanda de torra ingredienserna i en bunke för sig och arbeta sedan in det i smörblandningen. På slutet brukar jag ta hjälp av händerna för att få till en smidig och bra deg.
När du fått ihop en smidig deg så arbetar du in chokladen.
Dela degen i tre och rulla till längder.
Lägg dem på en bakpappersklädd plåt och platta till dem lite med fingrarna.
Grädda i mitten av ugnen i 175 grader ca 20-25 minuter, tills de fått en gyllene färg.
Låt svalna en aning innan du skär dem i snittar.

Mmmm så goda. Min lilla twist var att jag använde Marabous mjölkchoklad Jordgubb, sommarens specialutgåva, för att få lite sommarkänsla över kakan och man anar verkligen jordgubbssmaken där bland all choklad- och kolasmak. Har ni smakat den chokladen? Den är supergod och smakar mer jordgubb än jag hade vågat hoppats på.

Jag blandade två sockersorter, men självklart går det bra att bara använda strösocker så du behöver inte springa och köpa råsocker. Perfekt att fylla upp frysen med småkakor för att ha till kommande utflykter och besök.

Längder på väg in i ugnen.
Grovhacka chokladen.

Nu ska jag skynda mig ut i solen och njuta av det äntligen är sommarvarmt och sol igen. Man vet aldrig hur länge det håller i sig. Ha en bra lördag så länge så återkommer jag senare med lite bilder från mina senaste dagar.

torsdag 29 juni 2017

Choklad- och hallongrottor

I helgen bakade jag en del småkakor för att ha på kommande kalas, jag provade bland annat denna annorlunda hallongrotta där man tillsätter kakao till degen. Älskar man choklad så gör man....


Choklad- och hallongrottor

200 g smör
1 dl socker
2 tsk vaniljsocker
1 dl kakao
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
Fyllning
1 dl hallonsylt

Vispa matfett, socker och vaniljsocker vitt och poröst.
Tillsätt kakao, vetemjöl och bakpulver. Arbeta snabbt samman till en slät deg.
Forma degen till en rulle på mjölad arbetsbänk och dela den i 30 jämnstora bitar.
Lägg i småbrödsformar.
Tryck en fördjupning i varje degbit och lägg en liten klick hallonsylt i varje.
Grädda i mitten av ugnen i 200 grader 12–15 minuter.

Jag rullar till en lång rulle med ungefär samma diameter som småbrödsformarna, sedan skär jag dem i lagom bitar och lägger i formarna. Jag struntar alltså i rull-momentet som ofta ingår i när man gör hallongrottor och liknande. Varför först rulla till bollar och sen göra en fördjupning till sylten som också innebär att man plattar till bollen något? Där sparar jag in en massa tid och tråkigt jobb och det blev ingen skillnad på slutresultatet.

Hallon och choklad är en himla god kombination men det kändes ändå lite konstigt/annorlunda att det smakade choklad då det ser ut som en hallongrotta. Men alla jag har bjudit har tyckt om det!

Lägg bitar i småbrödsformar
Gör en fördjupning i varje bit
Fyll varje hål med hallonsylt
Efter 12-15 minuter i ugnen har du en massa goda kakor.
Inte ser man att jag aldrig rullade bitarna till bollar, eller hur?

Vilken mysig ledig dag jag hade i går och jag hann precis lagom mycket på min att-göra-lista utan att stressa. Sen avslutade vi dagen med middagsgäster och vi bjöd på grillat och rabarberpaj. Ett bra avslut på en bra dag.

Nu är det två dagars jobb innan det är helg och ledigt igen och den här helgen innebär en hel del fotboll eftersom Isak har cup. Ska bli kul att se några matcher...äntligen, de har haft många långväga bortamatcher som jag inte har varit på och de två hemmamatcher de har haft har jag missat pga kalas båda gångerna.

onsdag 28 juni 2017

Ännu mer fest

Så välbehövlig den här lediga bonusdagen var för både mig och huset. Jag är så stolt över mig själv som tog det vettiga beslutet att "slösa" en semesterdag bara så här. Lyx!

Igår hade jag tänkt sluta lite tidigare men det hann jag inte, men jag hann trots det till kvällens fest för Andrea som har fyllt 40. Vi började med att skåla i Prosecco och åt lite krustader, den här gången bjöd jag på de starka chili cheese-krustaderna och ädelostkrustader med hjortronsylt.

Sedan dukade vi upp buffén med en massa gott som vi hade hjälpts åt att tillaga och köpa. Det fanns något för alla smaker. Jag tror inte att nån gick hungrig från bordet.

Jag hade gjort balsamvinägermarinerad rostbiff som serverades kall liksom lufttorkad skinka, rostbiff och en massa goda ostar.

Två olika sorters sallader och en superstark och riktigt god salsa passade perfekt till de två vegetariska och glutenfria pajerna, en grekisk och en grönsakspaj.

Dessutom beställdes några pizzor för att dryga ut buffématen och det blev vädligt populärt hos barnen...och kanske en o annan vuxen.

Till efterrätt serverades nöt- och glutenfri schwarzwaldtårta, jorgubbsmarängtårta, grädde, hallon och jordgubbar.


Nu ska jag stöka till i det nystädade köket eftersom det är dags att börja med dagens middag och efterrätt. Vi ska få gäster och då passar jag på att göra paj och använda lite av alla våra rabarber som håller på att ta över trädgårdslandet. Men först hinner jag nog med en lite power nap i soffan...hoppas jag.

Pinocchiotårta

Det har varit mycket tårta nu ett tag.
Det började med Isaks examensfest, fortsatte med midsommar och i går firade vi en nybliven 40-åring och snart fyller jag o Ida år och då blir det ännu mer tårta.

Till midsommar gjorde jag två tårtor, dels den goda marängtårtan med choklad och jordgubbar och dels denna klassiker - pinocchiotårtan. Båda faten var slickade och det blev inte kvar minsta lilla smula. Det kallar jag gott betyg!


Pinocchiotårta

sockerkaka

100 g smör
1,5 dl strösocker
5 äggulor
4 msk mjölk
2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver

maräng

5 äggvitor
2 dl strösocker

fyllning

3 dl vispgrädde
1 liter färska jordgubbar

sockerkaka
Vispa smör och socker poröst. 
Vispa ner en äggula i taget. Rör i mjölken. 
Blanda mjöl och bakpulver. Rör ner det i smeten. 
Bred ut smeten till botten i en långpanna med bakplåtspapper ca 30x40 cm. 
maräng
Vispa vitorna till ett fast skum. 
Tillsätt sockret i omgångar och vispa till en fast marängsmet. 
Bred marängsmeten toppigt över den andra smeten i långpannan. 
Grädda i nedre delen av ugnen i 150 grader ca 30 min. 
Låt kakan kallna. 
fyllning
Dela den på mitten. 
Lägg grädde och jordgubbar på ena botten, lägg på den andra botten.
Servera.

Trots att det blir finare med garnering uppe på tårtan så garnerar jag inte pinocchiotårtor för då smälter marängen. Det finns många varianter och namn på den här tårtan men det här receptet använde jag på midsommar. Nästa gång är jag lite sugen att prova ett recept där man gräddar botten ett tag först och sen brer man på marängsmeten och gräddar den bara på slutet. Då ska den visst bli krispigare. Med det här sättet så blir det ganska mjuk maräng men en otroligt god tårta.

Först brer jag ut en sockerkakssmet...
...och sen en marängsmet.
När kakan har kallnat delar jag den i två delar...
...och fyller med grädde och jordgubbar.

Jag tog en extra semesterdag i dag och det känns helt underbart med en bonusdag ledigt mitt i veckan. Det har varit så mycket så länge så jag behöver verkligen en dag hemma för att fixa o dona.

Jag ska baka tårtbottnar till kommande födelsedagar, tvätta bort lite av tvättberget, fylla på kylen (och rensa från gammal mat), hämta ut paket och städa o plocka i största allmänhet för vi har högar överallt med saker som jag behöver ta tag i.

Jag hade även tänkt planera Idas kompiskalas men jag tappade sugen när jag såg väderprognosen som visar regn mest varje dag. Vi har planerat att ha en uteaktivitet så vi vill ha fint väder och som det ser ut nu hittar vi inte ens ett bra datum för kalas. Suck!