onsdag 3 maj 2017

Potatisbakelser av potatismos

Får man kvar mycket kokt potatis är det perfekt att göra potatismos till nästa dags middag. Men vad gör man sedan då om man får kvar av potatismoset? Jo då gör man enkla potatisbakelser. Jag älskar ta hand om rester och gärna göra lite roligare saker av maten som blir över. Det här är ett bra exempel på det - tre olika potatisrätter av samma ursprungskastrull med potatis.


Potatisbakelser

potatismos
ev. ägg
ost

Klicka ut potatismos på en plåt.
Eventuellt kan du knäcka i ett ägg i moset först för att få till en bättre konsistens 
men det struntar vi i pga ägg-allergi.
Lägg en skiva ost på varje potatishög.
Gratinera i 200 grader tills potatisbakelsen är varm och osten har fått fin färg.

Superenkelt att göra och vill man så kan man krydda på moset med lite örtkryddor, grillkrydda, chili eller andra favoritkryddor som passar till det man ska äta.

Nästa gång gör jag nog potatisbakelserna i små formar att servera och äta direkt ur. Dels är det vackert och roligt att få sin egna lilla skål, dessutom flöt potatisen ut och blev lite väl platt och i en skål behåller den formen.


I dag blir en dag hemma med Ida som nyser och snörvlar. Som vanligt den här årstiden så funderar man om det är förkylning eller pollenallergi. Egentligen spelar det inte så stor roll vad det är, för hon är i alla fall för trött för att orka gå till skolan. Och för säkerhets skull har vi börjat med pollenmedicinen för är det inte allergibesvär nu så lär de komma snart.

tisdag 2 maj 2017

Jamaican jerk taco

Nu är vardagen igång igen och då kan det behövas lite genvägar ibland. Santa Maria har släppt en ny serie med Street Food-mat som jag har fått prova. Först ut var Jamaican Jerk Tacos, som består av kokostortillas, Jamaican jerk-krydda till kyckling och mangosås. Dessutom serverade jag grönsaker, mango och crème fraîche i småskålar precis på samma sätt som till "vanliga" tacos.

Tog nog lite för mycket och lyckades inte riktigt att vika ihop tortillabrödet med smak av kokos.
Enkelt att tillaga. Blanda kryddan med kycklingbitar och tillaga i ugn, ingen stekpanna behövs.
Efter ca 20 minuter är kyckling färdig att äta.
Servera med god mangosås.
Kokos- och svartpeppartortillas
Redo att ätas.
Halvfabrikat är perfekt att ta till när tiden och knapp och jag älskar att tillaga mat i ugn utan stekos. Men vanliga tacos eller vår kyckling-kebab är så mycket godare än den här varianten så jag är tveksam till att vi kommer prova det här igen. Mangosåsen däremot tror jag nog att vi kommer köpa som tillbehör nångång.

Dessa produkter ingår till denna rätt och jag följde receptet på förpackningen.

måndag 1 maj 2017

Rödvinssås sockerfri

Visst är det härligt med lediga vardagar? Man njuter lite extra de dagarna eftersom det är bonusledigt.  I går när vi åt ren- och älgfilé var jag sugen på min supergoda balsamicosås men jag hade inget farinsocker hemma och det var väl lika bra eftersom jag försöker undvika socker. Istället gjorde jag en rödvinssås utan socker och den blev faktiskt riktigt god.

Om ni tänker äta kött i kväll tycker jag att ni ska prova den här såsen. Koka den nu och värm på den till middag. Ni har kanske kvar lite rödvin från i går att använda.


Rödvinssås sockerfri

1 msk olivolja
1 liten gul lök
1 vitlöksklyfta
0,5 chili
2,5 dl rödvin
4 dl vatten
2 msk kalvfond
0,5 msk balsamvinäger
1 tsk majsstärkelse
0,5 dl kallt vatten

Skala och hacka lök och vitlök. Hacka chili.
Hetta upp en stekpanna med olivolja och stek mörkbrunt.
Tillsätt rödvin, vatten, fond och vinäger.
Reducera (koka ner) till hälften och sila sedan genom en finmaskig sil.
Blanda majsstärkelsen med det kalla vattnet och red av den silade rödvinssåsen.
Koka ihop och servera till kött.

Jag blev positivt överraskad att den blev så god, trots avsaknandet av socker. Rödvinssås eller balsamicosås är perfekt om man har kvar rödvin från kvällen före. Koka en sås att äta direkt eller frys in till en annan gång. Bättre än att slänga vinet.

***********************

Snart ska vi åka o fira min pappa, vi är bjudna på sopplunch och det ska bli så gott och trevligt att träffa släkten. Det är alltså dags för sista och sjätte dagen på raken med roligheter, imorgon är det dags för jobb och vardag igen.

söndag 30 april 2017

Valborgsmässoafton

Har ni haft en bra valborgsmässoafton? Vi har haft en supermysig middag här hemma. Vi skippade majbrasor och utevistelse pga vädret som hela da'n har varit grått, snöigt och supertråkigt. Istället har vi varit inne o hemma och lagat en supergod trerättersmiddag. En middag som innehöll många favoriter såsom räkor, både älgfilé och renfilé, goda såser och choklad så klart, men vi började med en fördrink.

Fördrink: Rabarberbubbel


Förrätt: Äggkräm med handskalade räkor


Varmrätt: Älgfilé, renfilé, kantarellostsås, rödvinssås, sötpotatis och sallad


Efterrätt: Chokladfondant lchf, hallonglass lchf och chai-te

Blodgrapedrink Zero Sugar

Snön vräker ner utanför fönstret, men inte ger vi upp valborgsfirandet för det. Istället för att vara ute vid nån majbrasa är vi inne o myser istället. Och vad passar bättre att fira in våren med än en vårig och fräsch drink som gör att man kan drömma sig bort till sol o värme.


Blodgrapedrink Zero Sugar

4 cl Bacardi
Fanta Pink grapefruit Zero Sugar
is
citron

Lägg is och citronskivor i ett glas.
Häll i lite Bacardi.
Fyll upp med Fanta

Få ingredienser och ingen sockerlag eller pressande av citrusfrukter gör att det går fort att blanda ihop drinken. Jag tycker ju om alkohol-svaga drinkar så jag tar rätt mycket Fanta i mina drinkar men proportionerna kan du avgöra och smaka av själv.

Få ingredienser till vårdrinken.
Älskar mitt glas
Denna nyhet använde jag i drinken, så fräsch o god.

Receptet hittade jag hos en av mina stora inspiratörer Matplatsen.net.

lördag 29 april 2017

Bellini Float

Snart är det maj, svårt att tro med tanke på kylan utomhus. Men först sista april - Valborgsmässoafton och ännu ett tillfälle att äta o dricka gott....och kanske se nån majbrasa.

Vill ni ha en god efterrättsdrink till valborsmässoafton? Den här fräschingen tycker jag passar perfekt efter en god middag. Drink och efterrätt - allt i ett!


Bellini Float 

ca 8 portioner
1 stor burk persikor med lag
4 msk pressad citron
hallonsorbet
mousserande vin eller Fruktsoda/Sprite/7up

Mixa persikorna med sin sockerlag och pressad citron.
Lägg ca 1 dl persikomos i botten på ett glas.
Lägg 1-2 kulor hallonsorbet i glaset.
Häll på lite mousserande vin eller läsk.
Servera genast.

Mycket gott samlat i ett och samma glas! Jag brukar servera den här efter maten i väntan på den "riktiga" efterrätten. Sorbet är ju en klassiker att äta mellan rätter och här har jag gjort den lite roligare än "bara" sorbet.

Vackert o gott
Hittade nån snygg flaska som jag var tvungen att köpa.
Den lär bli populär under alla pridefestivaler i sommar, eller vad tror ni?

Borta bra men hemma bäst! Jag o Leif har haft en jättebra tripp till Umeå på tu man hand men nu njuter vi av att vara hemma med barnen igen. Vi halvslumrar i soffan samtidigt som vi försöker fundera vad vi ska göra i morgon, på valborgsmässoafton. Prognosen säger snö o snöblandat regn hela dagen så nån utomhusaktivitet och majbrasa orkar jag inte med. Men lite god mat o dryck sitter ju aldrig fel och det kan man ju inta inomhus, tack o lov 😀 Nu har jag ätit på restaurang flera dagar i rad så nu är jag sugen på hemlagad mat igen.

fredag 28 april 2017

Igår italienskt, idag spanskt

Min plan var att skriva ett inlägg om gårdagens smygpremiär av Luleås nya restaurang - Taverna Gusto med pizza, pasta, bruschetta och annat gott. Men tiden räcker inte riktigt till, jag väljer att dricka lite bubbel istället. Just nu är jag på dejt med min man i Umeå och snart ska vi prova Pinchos för första gången. Ni har väl hört talas om app-restaurangen? Ska bli så spännande att prova lite tapas, är rätt bortskämda med en bra tapasrestaurang i Luleå så det ska bli kul att testa andra tapas-rätter och kockar.

Jag och Olivia hade en supermysig kväll igår och vi åt så mycket gott. Jag är helt frälst och längtar tills jag ska äta där igen. Kan nog vara bra att jag väntar nån dag extra med min "recension" för jag är helt lyrisk just nu och inlägget skulle nog verka köpt om jag skrev det just nu 😀 (och det är det inte).

Olivia lyckades fånga mig på bild i deras mysiga pizzabar.