torsdag 20 april 2017

Trippelbak

Efter en halvdags jobb och se'n lite vila satte jag igång att baka och av bara farten blev det tre olika sorter. Som på den gamla goda tiden 😀 Känns som det var jättelänge sedan jag bakade flera sorter på en o samma dag. Men i dag var det dags igen och nu är jag så sugen att fortsätta bakandet i morgon. Eftersom jag bakar så sällan numera har jag sååå många recept jag vill prova nu när jag väl bakar.

Lättbakat långpannebröd.

Dagens bakande började med ett långpannebröd med havregryn, rågsikt och linfrön. Gissa om jag var populär här hemma när det fanns nybakat bröd att äta med smör (som smälter) och ost. Såå gott!

På måndag ska Ida provoceras mot mandel, dvs hon ska äta mandel för att se om och hur hon reagerar. Jag kan inte äta rå mandel men när den är tillagad är det inga problem så därför vill jag att Ida ska testas mot mandel i bakverk istället för bara ren mandel. För OM det börjar klia för henne när hon äter mandel. Vad betyder det då? Måste hon helt undvika mandel, eller? Egentligen är det intressanta om hon kan äta mandel i bakverk, mat osv. Så därför bakade jag muffins med mandelmassa i dag och tänker även baka bondkakor med hackad mandel för att ta med till sjukhuset. Se'n får vi se hur provokationen går till, om Ida får äta kakor eller ren mandel.

Mazarinmuffins med mandelmassa.
Biscotti-längder på väg in i ugn.
När jag ändå var i gång med bakandet så bakade jag en omgång chokladbiscotti. En bra gå-bort-present istället för blommor tänkte jag. Få se om de blev tillräckligt goda för att våga ge bort. Just nu står de o torkar i ugnen och får så göra till i morgon. Så provsmakning blir först i morgon.

Korvstroganoff

Isak önskade korvstroganoff för ett tag sedan och jag var inte se'n att uppfylla hans önskan. Korv stroganoff är faktiskt en av mina vardagsfavoriter men som vi äter alldeles för sällan för tjejerna är inte speciellt förtjusta i det. Hur kan man inte tycka om korvstroganoff?

Det vanliga är väl att äta ris som tillbehör men ugnsstekt blomkål var minst lika gott, jag tror faktiskt att det var snäppet godare till och med.


Korvstroganoff

falukorv
gul lök
tomatpuré
vatten
grädde
salt o peppar

Skär korven i strimlor, finhacka löken.
Stek löken och korven.
Tillsätt en rejäl klick tomatpuré.
Tillsätt lite vatten och låt koka ett tag.
Tillsätt grädde och koka till lagom konsistens.
Smaka av med salt o peppar.

Mums! Så gott det var. Hur gör ni er korvstroganoff? Det finns en hel massa recept och alla gör på sitt sätt, så här gjorde jag den här gången och oftast gör jag ungefär så här.

***********************

Nu ska jag dra fram bakgrejer och baka lite matbröd på begäran från Ida. Innan jag bestämmer vad jag ska baka måste jag kolla mjöl-, kross- och fröförrådet och se vad vi har för sorter som måste användas upp.

Hörs senare!

onsdag 19 april 2017

Vårkänsla med Smakbox

Oj så mycket gott det var i senaste Smakboxen så vi har inte mycket kvar. 

Olivia tog Cola Zeron och Isak tog Cidern från Herrljunga på en gång, lantchipsen är uppätna liksom godiset från Bubs och chokladen från Côte d'Or. Favoritchokladen från Malmö Chokladfabrik liksom chokladen från Nick's har jag gömt för att få ha för mig själv när jag vill njuta i lugn och ro. Grillsåsen från Johnny's och marinaden och glazen från Caj P har Leif använt till våra goda grillmiddagar på senaste tiden. Mjukosten från Kavli användes upp under påsk som pålägg, både på mackor och på ägg. Mjukost är mycket godare än kaviar på ägg. Har ni provat?

Vattnet från Aqua Nobel har jag ställt i kylskåpet tillsammans med ölen från Störtebeker, så det är riktigt kallt o gott till midda'n. Street Food-kitet från Santa Maria ska vi strax prova, har hört att det ska vara gott. Santa Marias nya tuber med kryddor verkar spännande, liksom Risentas Frösotto. Citron- och Ingefära-drycken från Kiviks musteri funderar jag på att använda i en läskande drink - Vad tror ni om det?

Fullproppad box!
Så mycket gott!

Än är det det några dagar kvar på mitt kanonerbjudande som ger dig 20% rabatt på din första box när du börjar en prenumeration (utan vidare köptvång). April ut ger rabattkoden MATRO dig 20% när du börjar prenumerera här.

Smakbox är perfekt för mig 
som älskar nya produkter lika mycket som jag älskar paket och överraskningar.

Citron- och dillsås

Den här goda såsen/krämen har jag gjort flera omgångar av i påsk. Den var så god så första omgången tog slut till första måltiden. Vilken tur då att den var så enkel att göra och att jag hade alla ingredienser hemma till fler omgångar sås. Den kom till för jag hade mycket philadelphiaost och mycket citron i kylskåpet - och dill är alltid gott till lax o räkor.


Citron- och dillsås

100 g philadelphiaost
0,75 dl crème fraiche
0,5 citron
0,5 dl dill
salt o peppar

Rör ihop ost och crème fraîche.
Blanda ner dill och rivet skal o saft från citronen.
Smaka av med salt och peppar.

Det här var verkligen fräscht o gott och passar till så mycket. Vi använde såsen till gravad lax, räkor, löjrom och ägg och den passade lika bra till allt. Men allra bäst med en blandning av allt - lyx!


Barnen har påsklov och då passar jag på att sluta tidigt på dagarna. Himla skönt faktiskt! Men det innebär också att jag börjar lite extra tidigt på morgonen så jag känner mig rejält trött nu och ska faktiskt passa på att slumra lite innan jag tar tag i blogg-mejlen och middagen.

Hoppas ni har en bra onsdag. Snart är det helg! 😀

tisdag 18 april 2017

Ostkräm med soltorkade tomater och oliver

Efter en underbar påskhelg är det nu dags för jobb och vardag igen....för mig, barnen har påsklov och kan fortsätta njuta av sovmorgnar och lata dagar. Men jag räknar med att denna 4-dagarsvecka kommer gå i ett rasande tempo och snart är det helg igen.

Skärtorsdagsmiddagen innehöll inte bara ägg, lax och räkor utan vi hade även lite parmaskinka med en tillhörande ostkräm.


Ostkräm med soltorkade tomater och oliver

6 urkärnade svarta oliver
4 soltorkade tomater
100 g färskost t.ex. philadelphiaost

Finhacka oliver och soltorkade tomater. 
Blanda med osten. 
Servera till lufttorkad skinka.

Många favoritsmaker samlade i en liten burk. Detta är så gott och här har jag förenklat det också genom att servera skinkan och ostkrämen var för sig. Vill man ha en mer arbetad förrätt/tilltugg så rullar man in lite ostkräm i skinkan innan servering.

Färskost med godsaker
Parmaskinka och jordgubbar passar perfekt ihop.
Kalamataoliver är perfekt smaksättning till ostkrämen.
Gott till parmaskinka men även som pålägg på kex.

måndag 17 april 2017

Lchf-lasagne

Oj så länge sedan jag åt lasagne. Jag har ätit köttfärsgratänger med vitkål eller zucchini som substitut till pasta, det har varit jättegott men inte helt likt lasagne. Men nu har jag ätit en lchf-lasagne då vi gjorde lasagneplattor av ost o ägg. Det var mycket enklare än det låter och riktigt gott.


Lchf-lasagne

lchf-lasagneplattor (se recept nedan) 
bolognese/köttfärssås (se recept nedan eller använd egen)
ostsås (se recept nedan)
100 g riven ost

lchf-lasagneplattor

4 ägg
125 g philadelphiaost 
0,5 dl fiberhusk

Vispa äggen poröst, tillsätt färskost och fiberhusk och vispa ihop.
Bred ut smeten tunt på en bakplåtspappersklädd plåt. 
Lägg ett bakpapper över och kavla riktigt tunt, hela bakplåtspappret ska fyllas. 
Låt papprena vara kvar under gräddningen. 
Grädda i 10 minuter i 150 grader
Ta sedan bort pappret och skär i lagom stora plattor.

Höj ugnsvärmen till 225 grader

Bolognese/Köttfärssås

500 köttfärs
1 liten gul lök
1 vitlöksklyfta
1 buljongtärning
1 burk krossade tomater (400-500 gr)
0,5 dl tomatpuré
Salt o Svartpeppar
2,5 msk basilika

Gör en god köttfärssås, t.ex. så här eller använd ditt egna favoritrecept.
Stek färsen och löken. Pressa i vitlöken.
Smula ner buljongtärning, tillsätt tomatpuré och krossade tomater.
Låt koka länge.
Krydda med salt, peppar och basilika.

Ostsås

2 dl crème fraiche
1 dl vispgrädde
100 g riven ost
salt, svartpeppar.

Låt crème fraiche och grädde koka upp. 
Dra från värmen och rör ner osten. 
Smaka av med salt och peppar.

Montering

Lägg plattorna i en smord ugnsform, lägg på bolognese, sedan ostsås.
Varva så i 1-2 varv till. Avsluta med ostsås.
Strö över riven ost.
Grädda i 225 grader i ca 20 minuter.

Så himla gott det här var. Jag var lite skeptisk innan. Jag var rädd att det skulle bli krångligt och kladdigt att göra egna lasagneplattor. Och kunde det verkligen bli gott? Så fel jag hade! Det var enkelt att göra lasagneplattorna och det blev supergott.

Servera till sallad och/eller grönsaker
Lasagneplattor redo att skäras i rätt storlek.
Lasagneplattor, köttfärssås och ostsås varvas i en form.
Krämig och god lasagne.

Vilket härligt väder vi har haft hela påsken. Även i dag har vi vaknat till strålande sol och planerar för att grilla både till lunch o middag. Är sugen på att ta fram lounge-möbeln men jag tror det är för mycket snö för att lyckas få fram den från sin vinterförvaring. Snön är dessutom stenhård så det är inte speciellt enkelt o lätt att få bort den. Men jag ska göra ett försök i alla fall... Vi har ett perfekt hörn där solen lyser mest hela da'n och där det är lä så där blir det riktigt riktigt varmt och man kan låtsas att det är sommar.

söndag 16 april 2017

Påskdukning

Jag är snabbt in med ett dukningstips i dessa påsktider. Kanske i sista sekunden men har ni ingen middagsbjudning kvar i påsk får ni komma ihåg det till nästa år. Så enkelt och så vackert! Och det bästa av allt - Ida fixade det helt själv och jag kunde ägna mig åt att göra klart maten.

Vik en knallgul servett på tre och lägg en färgglad fjäder på servetten. Vi valde orange som färg på fjädern eftersom det passar så fint till det påskgula (dessutom är det en favoritfärg). Det blev en jättefin dukning till vår vita servis.

Så vackert i sin enkelhet
Bordet är redo för påskmiddag
Visst fick vi en fin bukett igår? Love it! Lyser upp hela köket.
Våra fina påskkycklingar blir fina detaljer på det dukade bordet.

Nu är det dags att fixa lunch! Grilla och äta varma mackor ute i solen - härligare än så blir det knappt.