tisdag 3 januari 2017

Trötter

Hur länge tar det tills man är sig själv igen efter semester och sovmorgnar? 
Gårdagen försvann i ett töcken och i morse var jag än en gång sååå trött när klockan ringde. På jobbet härjar influensan och jag lever på hoppet att jag har ett litet skydd kvar från senast jag hade den när jag, Ida och Isak var däckade i över en vecka.


Oj så tyst det är i huset nu när alla ligger o sover, skulle gärna sitta kvar här med min tekopp ett bra tag till o njuta av lugnet men nu är det lika bra att börja åka mot jobbet. Ju tidigare jag börjar desto tidigare kan jag sluta - fördelen med flex.

Ha en bra tisdag, oavsett om ni är hemma, på jobbet eller var ni nu är!

måndag 2 januari 2017

Röd pestokyckling

Första arbetsdagen 2017 är avklarad och det gick riktigt bra trots alldeles för få sömntimmar i natt. Lite seg var jag i perioder men överlag gick det riktigt bra. Kanske tack vare alla koppar te jag drack. Men efter middagen var jag tvungen slumra i tjugo minuter på soffan och det var såå skönt.

På torsdagens italienska tjejkväll med Prosecco bjöd jag på en enkel, men god, kycklingrätt som jag förberedde på förmiddagen för att sen göra klar när gästerna kom. Me like!


Röd pestokyckling

1 kg kycklingfilé
soltorkade tomater
2 dl crème fraiche
2 dl grädde
drygt 0,5 dl röd pesto
Garnering
ruccola
svarta oliver
mozzarella, i bitar
körsbärstomater, halverade
Grönsaker
purjolök, i strimlor
röd paprika, i bitar
broccoli, i mindre buketter

Dela kycklingfiléerna i 2-3 bitar. 
Bryn dem så att de får färg. Salta och peppra lite. Lägg över i en ugnsform.
Skär tomaterna i mindre bitar. Strö över kycklingen.
Blanda ihop crème fraiche, grädde och pesto. Häll det i formen.
Ställ in i 200 grader i 20-30 minuter.
Grönsaker
Stek grönsakerna i olivolja och krydda med örtsalt
Garnering
Strö rikligt med ruccola på kycklingen när den tas ut ur ugnen.
Strö sedan på det övriga av garneringen
Servera pestokycklingen o garneringen till grönsakerna och ev. lite pasta.

Istället för att tillsätta grönsakerna direkt i kycklinggratängen så serverar jag dem på sidan om för att på så sätt behålla mer krispighet.

Jag tycker även att det är roligt och vackert att garnera kycklingrätten med sallad, tomat, oliver och mozzarella istället för att servera salladen på sidan om. Men det kan man ju göra som man vill med, kycklingen blir god även utan garnering.

Tiiiidig morgon

Efter att ha tagit en ordentlig sovmorgon igår efter nyårsnatten var det inte speciellt enkelt att försöka somna igårkväll. Klockan hann bli alldeles för mycket när jag till slut lyckades somna och då förstår ni kanske hur trött jag var när klockan ringde i morse. Jag hade gett riktigt mycket för att få somna om i ytterligare några timmar.

Det lär bli många koppar te i dag för att hålla mig vaken. Få se hur länge jag klarar att vara aktiv och göra nytta på jobbet, tur att vi har flextid som gör att jag kan gå tidigare om det behövs.

Nu ska jag packa ner lunchlådan o passerkortet och ta mig i väg för årets första arbetsdag.
Wish me luck!

söndag 1 januari 2017

Nyårsafton 2016

Gott Nytt År på er alla blogg-läsare. Tänk, nu är det redan 2017. 
Har ni några nyårslöften? Efter att ha ätit mycket av det mesta hela december ska jag nu återgå till lågkolhydratkosten. Det är mitt nyårslöfte och jag är så motiverad. Dessutom ska jag prioritera mina lunchpromenader, både motionen och ljuset är så välbehövligt för kropp och själ.

I går hade vi en trevlig kväll i goda vänners lag och både vuxna och barn verkar ha haft en kanonkväll som avslutades med ett magiskt norrsken och vackert fyrverkeri. Vi bjöds på urgod buffémat med kallt marinerat kött, löjrom, sparris med parmesan, sallad, salamichips och en massa annat gott. Till efterrätt åt vi After Eight-glass som jag bjöd på, en superenkel och god variant på glass som jag ska ge er recept på till veckan.


Nu ska jag stänga ner datorn och lägga mig i soffan och titta på Tour de Ski, en perfekt början på det nya året. Se'n ska jag förbereda kommande vecka för nu är det slut på semestern och jag ska återgå till jobbet. Kommer nog bli lite småkämpigt att ta sig upp i morgonbitti medan övriga familjen får ligga kvar i sina sängar. 

fredag 30 december 2016

30% rabatt på Smakbox, men skynda er

Det här inlägget som jag påbörjade för ett bra tag sedan glömdes visst bort och publicerades aldrig. Men det var lika bra det för nu har Smakbox mellandagsrea och med rabattkoden MATRO får ni nu 30% rabatt på er första smakbox. Men skynda er för rabatten gäller bara t.o.m 1 januari (och så länge det finns boxar kvar). Klicka här för att påbörja en prenumeration.

****************

Wow vad mycket bra grejer det var i senaste Smakboxen med tema God helg. Vi blev gladare o gladare för varje sak vi plockade upp. Det var helt otroligt mycket gott den här gången, jag är fortfarande helt lyrisk. Hoppas ni har kommit ihåg att börja prenumerera så att ni också får en fin julklapp.

Ett stort paket under granen.
Får jag smaka?
Så mycket gott!
Vad ska jag börja med?
Om ni börjar prenumerera binder ni er inte till något utan kan när ni vill säga upp er prenumeration, men om ni vill fortsätta får ni en ny Smakbox varannan månad. Här kan ni börja prenumerera och/eller läsa mer.

Kladdkaka med mintchokladfyllning

Det här kan vara det godaste jag någonsin bakat. En len chokladkräm med smak av mint mellan två lagom kladdiga kladdkakebottnar. I'm in heaven!


Kladdkaka med mintchokladfyllning


Kladdkaka

200 g smör
4 ägg
4 dl socker
3 dl mjöl
8 msk kakao
4 tsk vaniljsocker
4 tsk bakpulver

Smält smöret och låt det svalna.
Vispa ihop ägg och socker.
Blanda i en annan skål mjöl, bakpulver, vaniljsocker och kakao.
Rör ner mjölblandningen och det smälta smöret i äggsmeten.
Bred ut allt på en bakplåtspappersklädd långpanna och grädda i mitten av ugnen i 170 grader i 20-25 minuter.
Känn med en sticka, kakan ska vara kladdig.
Låt kakan kallna, dela den sedan i två bitar. 

Mintchokladkräm

200 g mintkrokant
200 g mörk choklad
1 krm pepparmyntsolja
2 dl grädde
50 g smör

Grovhacka chokladen.
Koka upp grädden snabbt, ta bort kastrullen från plattan och rör ner den hackade chokladen och rör tills den smälter.
Rör ner smör och pepparmyntsolja.
Låt stå kallt i kylen minst en timma.

Bred den kalla chokladkrämen på ena kladdkakedelen. 
Vänd sedan över den andra delen ovanpå så det blir rätt sida uppåt.

Alltså detta måste ni prova om ni älskar choklad och mint lika mycket som jag gör. Om ni inte tycker om mint men tycker det verkar gott i övrigt så kan ni strunta i pepparmyntsoljan och mintkrokant-chokladen och istället använda er av någon annan choklad, ta t.ex. 400 gram av Marabous Oreo-choklad.


Känns ovant och konstigt att inte förbereda någon mat till i morgon då det är nyårsafton, men vi är bortbjudna och det enda jag ska ta med mig är en after-eight-glass som redan står klar i frysen. Men eftersom jag vet att det blir plockmat tror jag att jag får svårt att hålla mig från att bidra med något litet tilltugg. Det är ju så kul och det finns så mycket gott.

Salamichips

Vill ni ha tips på ett enkelt och gott drinktilltugg till nyårsaftonens bubbel? 
Jag bjöd på salamichips i går och det var superenkelt att göra och ett perfekt sätt att göra av med det sista av julsalamin.


Salamichips

Lägg salamiskivor på en plåt med bakplåtspapper.
Tillaga i 10-12 minuter i 200 grader.
Ta ut och låt svalna.

Det blev helt annan smak och konsistens på salamin när man tillagade den i ugnen. Ett gott, roligt och enkelt tilltugg som man fixar på några minuter.

Salamiskivor på plåten redo för ugnen.
Vilket skitväder vi har! Det har spöregnat hela morgonen och är svinhalt ute, lokaltrafiken var tvungen att ställa in all trafik pga halka och det hör inte till vanligheten. Så jag håller mig nog inne, tyvärr för jag hade planerat en långpromenad medan det var ljust.

Jag får väl passa på att slumra i soffan istället för huset är tomt och tyst. Sen är det dags att planera kvällens middag som jag inte har en aning om vad jag ska göra. Kyckling? Köttfärs? Vegetariskt? Det får bli ett senare problem, nu är det soffan och vila som gäller.