måndag 26 december 2016

Laxrullar med wasabi

Har ni kvar någon gravad lax som ni inte vet vad ni ska göra med? I så fall kan jag tipsa om dessa laxrullar med wasabi-ost. En ostnyhet som är väldigt smidig att använda för att få en lagom stark wasabismak.


Laxrullar med wasabi

ca 300 g gravad lax, skivad
ca 100 g Crème Bonjour Wasabi
gurka
ca 1-2 msk sesamfrön
ev. inlagd ingefära

Lägg ut en bit plastfolie och lägg laxskivorna omlott på folien. 
Bred ut Wasabi- färskosten på laxen. 
Skär gurkan i stavar och lägg i ena kanten på färskosten. 
Rulla med hjälp av plastfolien ihop till en rulle. 
Låt rullen ligga i frysen i ca 30 minuter.
Ta bort plasten och rulla laxrullen i sesamfröna. 
Skär rullen i ca 1 cm breda skivor med en vass kniv. 
Vill du ha lite mer sushi-känsla så kan du garnera med inlagd ingefära

Det blev jättegoda rullar med wasabiosten och så enkel att använda när man inte behövde blanda ihop en röra själv. Jag garnerade inte med inlagd ingefära till julbordet men jag tror att det skulle vara jättegott att göra det, så nästa gång kommer jag göra det och få lite sushikänsla.

Det är nog gott att byta ut gurkan mot avokado men då är det nog bäst att inte förvara laxrullarna för länge så att avokadon blir mörk och tråkig.

Lägg gravad lax på plastfolie
Bred på wasabi-ost och lägg gurkstavar i kanten.
Rulla ihop, kyl och rulla i sesamfrön innan du skär i skivor.
Förvara skivorna i kylen

söndag 25 december 2016

Julbord 2016

Vilken underbar julafton vi hade igår, det hade nog inte kunnat bli bättre. 
Alla barnen var glada och har sagt flera gånger att de är så nöjda med dagen och julklapparna. 
Sånt värmer mammahjärtat! 


Vår julafton började, som vanligt, med sovmorgon, julfrukost och klappar i strumporna. En lugn morgon helt i min smak. I god tid före Kalle så dukade jag upp julfika med mina favorit-julkladdkakor, en med saffran- och en med pepparkakssmak och lingongrädde så klart. När fikat var bortplockat och Kalle var slut på tv:n knackade tomten på dörren och delade ut några julklappar till oss innan han var tvungen att åka vidare, men vi delade ut resten av paketen på egen hand.

Efter paketöppning var det dags att sätta igång med maten till julbordet och som för de flesta andra finns det traditionella rätterna men även en del nyheter. Till middagen var vi många personer runt bordet för då hade även mormor o morfar och min syster med familj dykt upp. Älskar att ha köksbordet fullt med folk!


Julbord 2016

senapssill
laxrullar med wasabi
ägghalvor med ägg- o dillkräm och löjrom

julskinka
rökt älghjärta
salami
prinskorv
grillkorv

kokt potatis
ugnsomelett med räkstuvning
Ninas morotslåda

rödbetssallad
senap

camembert
ädelost
whiskyädel

mjukt tunnbröd
fröknäcke
hårdbröd
finn crisp

fredag 23 december 2016

Tunnbrödsrulle med korv

Idag har vi julstök deluxe hemma hos oss. De sista klapparna ska slås in, lite mer julgodis ska tillverkas, några julkakor ska bakas, julmaten ska påbörjas, huset ska julpyntas lite mer och kvällens uppesittarkväll ska förberedas. Så nån avancerad lunch hinner vi inte med och då är korv perfekt.


Tunnbrödsrulle med korv

mjukt tunnbröd
potatismos
kokt eller grillad korv
ketchup, senap, dressing eller andra favorittillbehör

Lägg en klick mos på tunnbrödet.
Lägg på korv och tillbehör.
Rulla ihop.
Ät o njut!

Det här blir ett litet matigare lunchalternativ till korv o bröd, som Ida tycker om medan Isak föredrar "vanliga" korv med bröd. Men det är kanske inte så konstigt att Ida tycker om det här eftersom hon älskar potatis.

torsdag 22 december 2016

Juldrink med Prosecco, blåbär och ingefära

Dags för drinktorsdag igen! 
Det var riktigt länge sedan jag bjöd på ett drinkrecept men nu är det dags igen. En julig fräsch drink med en liten glögg-touch bjuder jag på denna sista arbetsdag innan jul. En röd vacker drink som passar som fördrink på julens fester, jag bjöd på den som välkomstdrink på glöggminglet innan vi dukade upp glögg och tilltugg.


Juldrink med Prosecco, blåbär och ingefära

Blossas alkoholfria glögg med blåbär o ingefära
Prosecco

Blanda lika delar av glöggen och prosecco.
Garnera ev. med blåbär, kanelstång eller något annat roligt och eventuellt juligt.
Servera och njut.

Det här var verkligen en drink i min smak, alkoholsvag och med mousserande vin. Kan knappt bli bättre. Dessutom är ju flaskan till blåbärsglöggen så otroligt snygg och passar perfekt i vårt kök 😁

onsdag 21 december 2016

Varm brietårta med hjortronsylt

Hur går det med alla julförberedelser för er? Jag känner att jag har läget under kontroll men längtar tills jag får lite ledigt för nu är fokus mer på jul än på jobb. Men snart snart, nu är det bara morgondagen kvar innan jag går på julledighet.

Den här goda brietårtan passar perfekt på julbordet eller kanske är det något att mumsa på till uppesittarkvällen på fredag.


Varm brietårta med hjortronsylt

1 rund brietårta 500 g
1,5 dl hjortronsylt

Skär av ”locket" på brietårtan med en lång vass kniv. 
Några millimeter upp till en halv centimeter. Det är enklast om osten är kylskåskall.
Bred på hjortronsylten i ett jämnt lager och lägg tillbaka locket.
Lägg på ett serveringsfat.
Värm i 200 grader i 10 minuter. 
Servera, antingen genom att ta bort locket och gröpa ur smält ost och hjortron eller genom att skära upp tårtbitar.


Det här var helt i min smak! Otroligt gott, superenkelt att göra och känns lite smålyxigt. Jag kommer absolut att göra den snart igen.

Bassallad med extra godsaker

Har ni några fräscha sallader på julbordet? Det har vi! 
Sallad och grönsaker är det jag saknar mest när jag äter julbord på restaurang för det glöms ofta bort. Och till det mastiga julbordet behövs det fräscha sallader, tycker jag.

Ni vet ju att jag älskar att förbereda saker och saker som dessutom blir godare när de får stå till sig någon dag är ju nästan för perfekt för att vara sant. Den här bas-salladen gör man dagen innan man ska äta så får den gotta till sig i kylskåpet och sen tillsätter man lite extra godsaker innan servering.


Bassallad med extra godsaker

Bas-sallad

1 vitkålsbit
2 morötter

Dressing

1 dl olja
2 msk vitvinsvinäger
salt
peppar
torkad basilika

Tillsätt t.ex.

salladsblad
gurka
tomat
paprika
purjolök
äpple

Strimla vitkålen.
Skala och skiva morötterna tunt.
Lägg vitkålen och morötterna i en påse.
Blanda ihop dressingen och häll i påsen.
Blanda runt ordentligt och låt ligga i kylen till nästa dag.
Lägg salladsblad på ett fat.
Häll över vitkål, morötter och dressingen.
Tillsätt övriga grönsaker efter dina önskemål.
Blanda runt ordentligt och smaka av med mer kryddor.

Det här blir så himla gott. Vitkålen hinner mjukna lite i dressingen under natten och blir då perfekt i en sallad. På ett enkelt sätt har man då en smakrik sallad som man har kunnat förbereda och bara behöver tillsätta lite grönsaker och salladsblad innan servering.

Till julsallader passar det med röda fina granatäppelkärnor eller fräscha goda apelsiner. Så en julsallad behöver inte vara krångligare än att man gör en "vanlig" sallad och garnerar med granatäppelkärnor eller tillsätter apelsinbitar i salladen.


Vilken trött familj vi är, men efter i dag är det bara en dag till som vi måste stiga upp tidigt. Se'n har vi Jullov! Så efterlängtat! Men vi börjar fira redan i kväll då hela familjen ska på restaurang. Sen fortsätter festligheterna och godsakerna för i morgon ska jag tillsammans med två kompisar äta ute, fredag är det uppesittarkväll med provsmakning av lax och skinka och sen är det JULAFTON. 

tisdag 20 december 2016

Polkamousse

På lördagens glöggmingel hade jag två efterrätter, dels julpavlovan jag tipsade om igår och dels denna rosa-vita polkamousse. En snabbfixad efterrätt som går utmärkt att förbereda någon dag i förväg, precis som jag vill ha det.


Polkamousse

70 g vit choklad
2,5 dl vispgrädde
0,75 dl florsocker
140 g färskost
1-2 krm pepparmintolja
Dekoration
röd karamellfärg
choklad eller chokladkex

Smält chokladen. Låt svalna, men låt den inte stelna till.
Vispa grädden lätt i en skål. Sikta ner florsockret och vispa lite till.
Rör ner pepparmintoljan i färskosten.
Tillsätt den smälta chokladen och vispgrädden. Rör om.
Tillsätt lite karamellfärg och rör om lite slarvigt så att vissa delar är vita och vissa rosa.
Fördela moussen i portionsformar.
Låt stelna i kylen några timmar, gärna över natten.
Garnera med choklad eller kex.

Eftersom mint och choklad är en sån perfekt kombination kändes det självklart för mig att tillsätta lite choklad och den här gången blev det i form av oreo-kex som vi hade hemma. Men det fungerar med vilken choklad som helst, riven choklad, chokladpinnar, chokladknappar, eller kanske blanda en polkamousse med en mörkchokladmousse

Tillsätt lite pepparmintsolja i taget så att det inte blir för kraftig mint smak. Jag gjorde misstaget att ta för mycket på en gång. Mint är ju gott, tänkte jag och tillsatte lite väl mycket.

Innan jag satte ner kexen så var det en glutenfri efterrätt. Tips till er som vill göra glutenfritt!


I dag har vi haft planeringsdag och blivit serverad frukost, lunch och fika i mysig miljö på Vineyard Event och konferens som ligger strax utanför Luleå. Så lyxigt och skönt att komma bort från kontoret nån gång emellanåt.

Nu ska jag skriva handlingslista och beställa mat på nätet. Orkar inte åka och storhandla tillsammans med alla andra i slutet av veckan så jag lyxar till det med hemkörning. Vi lär ändå behöva kompletteringshandla en del för det är ju alltid något man glömmer eller köper för lite av, men skönt att göra bort det mesta av handlingen hemma i soffan.